Koripallo.com

Ensyclopediae Tapiolae: Katsaus mestarijoukkue Espoon Hongan pelikauteen 06/07

Viestejä
2 819
Lähes päivälleen kuukausi sitten Juho Nenonen päätti Hongan korisliigakauden 2006/2007 viimeisen hyökkäyksen onnistuneeseen kolmen pisteen heittoon sinetöiden Hongalle miesten edustusjoukkueen ensimmäisen mestaruuden sitten kevään 2003. Ensimmäistä mestaruuttaan juhlineet pelaajat kuten Monte Cummings, Kimmo Muurinen ja Phil Hickey juhlivat riehakasti, Matt Williamsin ja Jukka Matisen kaltaiset veteraanit konkarin ottein. Coach Pavicevic päästi tunteensa valloilleen ja omisti mestaruuden edesmenneelle vaimolleen. Petteri Koposen viimeinen ottelu kotimaan liigoissa pitkään aikaan tuotti 15 pistettä, kuusi levypalloa ja neljä koriinjohtavaa syöttöä.

Siitäkin huolimatta, että varustelu tulevalle koriskaudelle on jo voimakkaasti käynnissä, ei liigakauden päättymisestä ole niin pitkä aika, että se tuntuisi kovinkaan kaukaiselta menneisyydeltä. Tarkoitukseni on luoda katsaus mestarijoukkueen 2006/2007 pelaajiin, valmennukseen ja kauteen kokonaisuudessaan.

#4 Kimmo "Muursepp" Muurinen

-81 syntynyt Muurinen on ikänsä ja kokemuksensa puolesta pelaaja, jonka voi laskea sarjan tunnistettavimpiin ja luotettavimpiin kasvoihin. Muurisen maine mielialapelaajana, jonka suorituksen taso voi laskea fantastisesta kammottavaan muutamassa hetkessä, alkoi kaikota syyskaudella, jolloin Kimmo oli joukkueensa varmimpia suorittajia ottelusta toiseen. Mainiosti alkanut kausi katkesi ikäviin loukkaantumisiin ensin adventtiaikaan ja myöhemmin lopputalvesta. Pudotuspeleissäkin Kimmo huilasi avausottelun, koska ei ollut täysikuntoinen.

Loukkaantumisista huolimatta kokemus nousi ratkaisevaksi tekijäksi mestaruutta ratkottaessa. Kimmolla on potentiaalia viidentoista pisteen ja seitsemän levypallon keskiarvoihin illasta toiseen, mutta kuluvalla kaudella mies nousi arvoon arvaamattomaan tuodessaan energiaa vaihtopenkiltä. Koripallo-ottelussa pari oikea-aikaista riistoa ja torjuntaa saattavat muuttaa pelin kurssin täydellisesti. Tässä Kimmo oli parhaimmillaan. Erityisesti finaalisarjassa Kimmo osasi käyttää pelisilmäänsä ja fysiikkaansa oikea-aikaisesti hyödykseen.

Siitä huolimatta, että näkisin mielelläni Kimmon nousevan takuuvarmaksi avausviisikon pelaajaksi, olen hyvin tyytyväinen siihen, mitä hän tuo vaihdosta. Neljässäkymmenessä minuutissa kovakuntoisinkin joukkue kaipaa Muurisen kaltaista vara-akkua, joka voi luottaa tuovan helpotusta tahmeana käyvään peliin. Hongan kannattajat saavat nauttia Muurisen esityksistä ainakin kolmen pelikauden verran. Nähtäväksi jää, mitä roolia Pavicevic itä-stadin barbaarille sommittelee syksyn 2007 ja kevään 2010 väliseksi ajaksi.

#5 Viljami Vanjoki

Herra Murphy ei tahdo jättää Vilkkua rauhaan. Jo toista kautta tuloillaan ollut läpimurto antoi odottaa itseään. Pelikaudella 2005/2006 Vilkun nousemista Hongan rotaatioon hidasti intti, päättyneellä kaudella sitkeä loukkaantumissuma. Tällä hetkellä on vielä epävarmaa, mitä seuraa mies edustaa tulevalla kaudella, mutta ainakin Hongan taustavoimien antamat lausunnot kertovat, että vanhemmalle Vanjoelle olisi käyttöä myös tulevien kausien Hongassa.

Vaikka Vilkun ja Muurisen pelityyleissä ei ole suunnattomasti yhtäläisyyksiä, molemmat ovat näkemykseni mukaan parhaimmillaan herättäessään joukkuetta. Vilkkua on siunattu rajattomalla itseluottamuksella, jolloin Vilkku pystyy parhaimmillaan kääntämän momentumin joukkueelleen. Huonona päivänä itseluottamus heijastuu negatiivisella tavalla tietynlaisena "päättömyytenä" etenkin hyökkäyspäädyssä.
Toistaiseksi Vilkun suoritukset pääsarjatasolla ovat jääneet melko vähäisiksi. Teräväkielisimmät kriitikot unohtavat kuitenkin sen, että puhumme edelleen vasta 21-vuotiaasta pelaajasta, jolla on ikävä loukkaantumishistoria. Vilkulla on kelvollisesti potentiaalia ja iso sydän. Kyseiseen kombinaatioon on hyvä luottaa. Seuraavat kaksi-kolme vuotta ovat Vilkun kehityksen kannalta kriittisiä enkä voi toivoa hänelle muuta kuin terveyttä, jotta mies pääsisi lunastamaan niitä odotuksia, jonka hänen potentiaalinsa on luonut.

#6 Jukka Matinen

All hail the Captain! Matinen lähti Hongasta ammattilaiskentälle keväällä 2002 voitettuaan mestaruuden. Palattuaan Frankfurtista Espooseen Matinen totesi, ettei joukkueella voi olla muuta tavoitetta kuin voittaa mestaruus uudelleen. Kun Putki leikkasi korisukkaa ratkaisevan loppuottelun tauottua, häntä ei olisi voinut kuvitellakaan päättävän kautta hopea- tai pronssimitaliin.

Matinen on monessa suhteessa joka valmentajan unelmapelaaja. Pitkä ja urheilullinen, erinomainen heittäjä, erinomainen puolustaja. Asiallinen kentällä ja sen ulkopuolella. Kokenut sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Korisliigan ensimmäisen kuukauden ajan Matisen suoritustaso ailahteli, mutta ei kestänyt kauaa, että Keravan Shaker onnistui vakiinnuttamaan rytminsä. Loppukaudella huonommin sujuneet pelit olivat lähinnä satunnaisia, mutta niissäkin Jukka onnistui olemaan hyödyksi joukkueelleen vähintäänkin puolustuksessa ja muissa pienissä arkipäivän asioissa.

Matisen arvoa sekä joukkueelleen että koko liigalle nostaa se, että kyseessä on kotimainen profiilipelaaja, joka nousi välittömäksi yhdeksi liigan keulakuvista. Kolmivuotisesta jatkosopimuksesta päätellen Matinen koki roolin itselleen sopivaksi ja on varmis kannattelemaan soihtua myös uuden vuosikymmenen alkaessa. Vanhan viidakon sananlaskun mukaan koripallonpelaajan parhaat ikävuodet ovat 27-34, joten tulevina kausina on lupa odottaa, että 28-vuotias Jukka tulee takaisin entistä parempana.

#8 Petteri Koponen

Mitä yhteistä on Petteri Koposella ja Harry Potter -kirjasarjan Lordi Voldemortilla? Vastaus: Molemmista on lupa puhua vain kuiskaten. Kun Hanno Möttölän, Teemu Rannikon tai Petteri Koposen kaltainen lupaus syttyy tuikkimaan kotimaisen koripallon tähtitaivaalle, pelaaja on koko kansakunnan omaisuutta.

Kun koko kansakunnan katseet kääntyvät yhteen nuoreen mieheen, myös mielipiteet jakautuvat kuin Punainen meri Mooseksen edeltä. Katsojista jotkut muistavat loppuottelusarjan hassatut alley oop -syötöt, nuoren miehen kovasanaiset mielipiteenvaihdot tuomareiden kanssa tai korilleajoa seuranneet sukellukset yleisön sekaan. Toiset perustavat kaikki havaintonsa sille realiteetille, että Koponen nousi vasta 18-vuotiaana sarjan ehkäpä suurimman mestarisuosikin aloittavaksi pelintekijäksi ja kykeni kantamaan vastuuta illasta toiseen hämmästyttävällä varmuudella ja parantaen peliään kauden edetessä.

Koposesta on vaikea kirjoittaa, koska meillä, suomalaisilla koripallofanaatikoilla, on vain aavistus siitä, millaisella tasolla Koponen on kansainvälisesti. Koripallomaajoukkueen päävalmentaja totesi Petterin olevan yksi ikäluokkansa kolmesta parhaasta europelintekijästä. Coach Pavicevic sanoi Nike Hoop Summitin jälkeen, että Petteri olisi voinut dominoida ottelua halutessaan. Realiteettejä on vaikea hahmottaa.

Henkilökohtaisesti luottaisin niihin ihmisiin, jotka ovat nähneet kansainvälistä koripalloa läheltä. Tässä yhteydessä viittaan Dettmanniin ja Paviceviciin. Kyseessä on kaksi varsin eri tavalla itseään ilmaisevaa ihmistä, mutta heidän lausunnoistaan on helppo löytää jonkinasteinen konsensus: Petteri on ikäisekseen hyvin valmis ja kypsä pelaaja. Hänen merkittävin piirteensä pelaajana on pelinäkemys (basketball IQ), joka välittyy parhaiten koko joukkueen hyväksi, kun Petteri oppii pelaamaan pointtia. Hänen potentiaalinsa on valtava, joka viittaa pitkään ammattilaisuraan, on kyseessä sitten Euroliiga, NBA tai Espanja. Avaintekijänä on kuitenkin maltti, koska Petterin pelissä on vielä paljon tilkittäviä aukkoja fyysisistä puutteista 5-5-hyökkäyksen organisointiin. Yhtä vahva, kimmoisa tai nopea Petteri ei tule koskaan olemaan kuin parhaat maailmantähdet, joten Petterin on käsitettävä lähtökohtansa ja opeteltava operoimaan niistä käsin.

Tähän mennessä kaikki on mennyt mallilleen. Jos Petteri löytää oikean seuran itselleen eikä hätäile päätöksissään, en näe mitään syytä sille, etteikö hänestä tulisi yksi maanosan parhaista takamiehistä 2010-luvulla. Toivotan Petskulle onnea tulevaisuudelle ja jään odottamaan, milloin seuraava tulevaisuuden tähti herättää median kiinnostuksen ja kp.comin analyytikoiden kriittisen silmän!

(Huomioiden sen, että lausahdus menee mauttomaksi, totean vielä, että on ilo nähdä Randy Westin scouttaavan uralleen jatkajia täältä Pohjolasta!)
 
Viestejä
2 819
Vs: Ensyclopediae Tapiolae: Katsaus mestarijoukkue Espoon Hongan pelikauteen 06/

#9 Olli Nikitin

Kolme kautta sitten Olli pelasi parasta kauttaan Hongassa tehden kaksivuorotyötä Hongan avauspointtina. Kuluvalla kaudella Olli sai vielä puolen kauden ajan coach Pavicevicilta kiitettävästi luottoa Petteri Koposen kakkospointtina, kunnes Tim Kisnerin saapuminen joukkueeseen aiheutti äkkisyöksyn alaspäin miehen peliminuuttikäyrässä. Kisnerin saapuminen oli ymmärrettävää: Olli kantoi hetkittäin vastuuta kuin voimansa päivinä, mutta ei pystynyt tuomaan joukkueelleen illasta toiseen sitä pelillistä tasoa, mitä mestarijoukkueen kakkospointilta vaadittiin.

Kun kausi päättyi ja Ollin kaulaan ripustettiin kultamitali, kukaan ei voinut enää tuntea oloaan pahaksi miehen puolesta. Välierä- ja loppuottelusarjoissa Olli kantoi rajoitettujen minuuttien ajan vastuuta mukisematta ja hemmotteli katsomontäyteistä yleisöä muutamalla ratkaisulla, jotka toivat Pub Donkin katsojien suupielille "vanhoista, hyvistä ajoista" muistuttavan hymyn. Jos Olli on nyt pelannut viimeiset minuuttinsa pääsarjatasolla, taival sai duurilopun ja mitalikaappi täytteen, jollaista voi kirkkain silmin esitellä kanssajuristeille tulevaisuudessa.

Jotkut ovat ehtineet jo julistaa Ollin menneiden päivien pelaajaksi. Samaa ikäluokkaa edustavana en voi muuta kuin todeta järkytykseni siitä, kuinka nopeasti aika kuluu. Vaikeasta kaudesta huolimatta Ollilla on edelleen annettavaa valtakunnallisella tasolla, jos mies itse tahtoo ja työ antaa myöten. Ykkösdivisioonassa Nikitin kuuluisi kirkkaasti sarjan kymmenen parhaan pelaajan joukkoon ja korisliigan ulkomaalaismäärää rajoittavan herrasmiessopimuksen myötä sarjassa on muutamakin joukkue, joille Ollin kokemus ja taito kelpaisivat. Päätöstä saamme mitä ilmeisimmin odotella elo-syyskuulle.

#10 Anselmi Vanjoki

Isoveljensä tapaan myös nuorempi Vanjoki, Pamppunakin tunnettu, on siunattu suomalaisilta koripalloilijoilta usein puuttuvalla luonteenpiirteellä eli häikäisevällä itsevarmuudella. Alkukaudesta Pamppu pääsi kentälle varsin harvakseltaan, näyttäen lähinnä sitkeältä rakkikoiralta, joka ei ole fyysisesti muiden pelaajien tasolla, mutta repii ja raataa voimansa tunnossa jokaisen kentällä viettämänsä minuutin ajan. Ennen aivan loppukauteen osunutta loukkaantumista Pamppu antoi förskottia tulevaisuudesta onnistuen mainiosti esim. tammi-helmikuun taitteessa Tarmoa, Pyrintöä ja Kouvoja vastaan.

Vanhemman isoveljen lisäksi Hongan taustajoukot näyttävät luottavan myös Pamppuun. Heinäkuussa (?) alkava armeija-aika hidastanee Pampun läpimurtoa hetken, mutta miehen näytöt nuorten SM-sarjoissa ja nuorisomaajoukkueissa osoittavat Pampun nousevan vuosikymmenen loppuun mennessä ratkaisijaksi myös miesten tasolla. Seuraavat kaksi, kolme kautta tulevat olemaan kriittisiä kesäkuussa 19 vuotta täyttävän Pampun kannalta. Nuoren miehen täytyy omaksua aikuisten sarjojen rytmi, petrata fysiikkaansa ja ansaita peliminuutit Hongan rotaatiossa. Pampun harjoitusinnokkuudesta päätellen mies itse ottaa haasteen tosissaan.

#11 Monte Cummings

Cummings osoitti jo alkukaudesta haluavansa mestaruutta toden teolla. Hongan hyökkäyspelin ykköase oli paria hassua ottelua vaille pysäyttämätön joulutaukoon asti tehden tuhoja sekä läheltä että kaukaa. Montella oli jo vuoden verran kokemusta Pavicevicin sommittelemasta kontrolloidusta hyökkäyspelistä ja kauden alkaessa hän kykeni viimein soveltamaan luontaisia ominaisuuksiaan Hongan hyökkäyksessä parhaassa mahdollisella tavalla.

Monten reisi otti ja paukahti tammikuun lopussa Uudessakaupungissa. Seuraavan kolmen viikon aikana Honka kävi läpi lamakauden, joka jokaiselle menestyvällekin joukkueelle tulee vastaan kauden aikana. Cummings palasi vahvuuteen yhden ottelun ajaksi, jonka jälkeen hän palasi jälleen sairastuvalle odottamaan pudotuspelejä.

Uskon vakaasti siihen, että Monten loukkaantuminen oli viimeinen sinetti Hongan mestaruudelle. Cummings totesi myöhäisemmissä haastatteluissa, ettei ollut loukkaantunut vakavasti kertaakaan aiemmin urallaan. Kun Monte palasi takaisin kentälle, hänestä huokui ennennäkemätön taistelutahto. "Ennen pelaajaesittelyjä Cummingsin katseesta näki, että hän voittaisi tämän pelin vaikka yksin", KTP:n valmentaja Ray Ailus kommentoi ratkaisevan välieräottelun jälkeen. Kuka tahansa yksilö, joka ei nähnyt Hongan pudotuspelejä, voi käydä vilkaisemassa Monten pleijaritilastoja ja todeta, kuinka valtava vaikutus Montella oli Hongan voittokulkuun.

Cummings on nyt ansainnut pelaajauransa ensimmäisen mestaruuden ja on vaikea kuvitella, että Cummingsin nälkä olisi tyytynyt tähän. On sekä kotimaisen koriksen että ennen kaikkea Hongan onni, että Monten kaltainen pelaaja ja persoonallisuus viihtyy Suomessa ja tahtoo viettää uransa parhaat vuodet täällä pohjantähden alla.

#12 Matthew Williams

Muutamaa minuuttia ennen ensimmäisen liigafinaalin alkua satuin kuulemaan takanani olevan kahden satunnaisen koripallonkatsojan keskustelun Matt Williamsiin liittyen. Keskustelun avausrepliikki soljui jotakuinkin seuraavasti: "Williams on kumma jätkä. Sitä katsoo matsin ja ajattelee, että tuo jätkä ei saanut mitään aikaan. Sitten katsoo kotona tilastoja ja sillä on 17 pinnaa, seitsemän levyriä ja neljä syöttöä."

Kuten jo Williamsin LrNMKY-vuosina huomasitte, Matt ei ole koskaan se kirkkain tähti. Matt keskittyy olennaiseen ja voi olla hyvinkin näkymättömissä, kunnes ottelun ratkaisuvaiheessa hän ottaa juuri sen kriittisen levypallon, tekee kahdesta hyökkäyksestä perättäiset korit tai onnistuu hakemaan hyökkäysvirheen vastustajan tähdelle. Williams ei paukuttele korirenkaita tai tao rintaansa, se ei kuulu hänen luonteeseensa. Ne, jotka tietävät jotain koriksesta, ymmärtävät kyllä Williamsin arvon.

Mielestäni Mattin edesottamuksia kuvastaa mitä parhaiten erään Hongan taustahenkilöstöön kuuluvan vaikuttajan kommentti: "Kaikki kyllä tietävät, mitä Williams tekee tärkeissä matseissa. Mattia ei tahtoisi päästää menemään, koska sitä ei millään tahtoisi nähdä vastustajajoukkueen paidassa."

#13 Juho Nenonenovic

Tarkka-ampuja pokkasi sotilaspassin kuudessa kuukaudessa, palasi jo viime kaudella tutuksi tulleelle vakiopaikalleen Hongan vaihtopenkillä ja ilahdutti kotiyleisöä mättämällä maaliskuussa Pyrintöä vastaan 12 pistettä ja kuusi levypalloa parilla donkilla höystettynä - luonnollisesti siinä matsissa, mistä olin itse poissa (prk). Isot minuutit jäivät kuitenkin odottamaan ottajaansa.

Huomioiden sen, että Hongan kaksikymppisten kaartista Skamo, A.Vanjoki ja Rintala sommittelevat kokardia otsalleen tulevan pelikauden aikana, Neposella on syksyllä mahdollisuus läpimurtoon. Keisari Nepo on noussut Tapiolan katsomon suursuosikiksi sydämellään ja periksiantamattomuudellaan ja katsomo varmasti näkisi mielellään Nepoleonin valloittavan Eurooppaa 10-15 ottelukohtaisen peliminuutin myötä. Ainakaan asenne ei ole läpimurron esteenä. Alkavan kesän harjoituksilla ja U20-maajoukkuepeleillä on iso merkitys Nenostradamuksen tulevaisuuden kannalta.

#14 Eldar Skamo

Espoonlahden hallin itseoikeutettu valtias käväisi Hongan kokoonpanossa jo syksyllä 2004, mutta kesti lokakuuhun 2006 asti ennen kuin Ede otti ensiaskeleensa liigaparketeilla. Syksyllä Hongan etsiessä toimivaa rotaatiota Ede pelasi tärkeitä minuutteja tiukoissakin matseissa ja useimmiten kiitti kunniasta. Pistesaldot jäivät vähäisiksi, mutta Ede oli joukkueelleen hyödyksi puolustuksensa ja pelisilmänsä ansiosta. Tahti oli vakuuttavaa myös divarissa, jossa Ede oli monipuolisuutensa johdosta parhaimmillaan pysäyttämätön.

Kevätkausi ei sujunut aivan yhtä mallikkaasti. Nuoresta kaartista Pamppu Vanjoki vei ne peliminuutit, jotka syksyllä kuuluivat Edelle. Syytä tähän en tiedä, mutta tuskinpa kyse oli mistään dramaattisesta. Eden jalostamisessa liigapelaajaksi on iso työ, koska tehokkaimmillaan Ede on luonnonvoima kentällä ja luonnonvoimalla on taipumus menettää tehonsa, kun sitä yritään kanavoida. Nähtäväksi jää, keksiikö Pavicevic keinon, jolla hän saa kanavoitua salamaniskun neliömetrin alueelle.

#15 Teemu Rintala

Hongan nuoresta jengistä Rintala on minulle pelillisesti tuntemattomin kaveri. Teemu ei ole saanut mitenkään mainittavasti peliminuutteja, vaikka on pariin otteeseen blowout-voitoissa pystynyt haalimaan kokoon mukavat piste- ja levypallosaldot.

Rintalalla on fyysisesti kaikki edellytykset jopa huippupelaajaksi asti. Ja jos vapaa-aikaa riittää, Teemuhan voi tehdä lisätienestiä kreikkalaisena veistoksena. Juuri ennen pudotuspelien alkua eksyin katsomaan Hongan harjoituksia, joissa leukani särkyi pariinkin otteeseen Rintalan donkatessa Hickeyn naamaan.

Miksi emme ole nähneet samaa liiga- ja divarimatseissa? Vaikea sanoa. Jos jostain on pakko aloittaa, soisin Teemulle mieluusti edes neljänneksen Nenosen itseluottamuksesta. Rintalan pitää uskoa, että hän saa pelissä aikaan samaa, mitä hän väläyttelee harjoituksissa. Ensiksi ihan vaikka Akatemiassa, sitten katsotaan mikä on meininki liigassa. Luulen, että Teemun omistautuminen henkilökohtaiselle psyykkiselle valmentautumiselle olisi hyvä askel jatkon kannalta. Aloittaa voi vaikka tästä: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Little_Engine_That_Could

#21 Ilkka Sirola

Pussihukissa pari vuotta sitten hopeaa pokkaillut Ile kirkasti mitalit kertaheitolla siirryttyään Akatemiaan ja Honkaan. Muurisen loukkaannuttua ja Nenosen raivatessa korpia sai Ile neljän ottelun mittaisen komennuksen liigajoukkueen kokoonpanoon. Kyseisistä otteluista Honka voitti jokaisen piste-erojen ollessa +29, +21, +56 ja +18. Parhaalla Lost-imitaatiolla lausuttuna: "Sattumaa?"

Ilen minuutit jäivät vähäisiksi, eikä hänen edesottamuksistaan saa aikaiseksi kovinkaan syvällistä analyysiä. Itse kuulun kuitenkin siihen kansanosaan, joka nousee riehumaan joka kerta, kun nämä 16-22-vuotiaat kaverit tulevat kentälle ja onnistuvat kolmen pisteen heitoissaan. Menestyksekkään Akatemia-kauden ohessa Ile tuskin pisti pahasti vastaan kuullessaan, että yksi kultamitali on varattu hänen nimellään.
 
Viestejä
2 819
Vs: Ensyclopediae Tapiolae: Katsaus mestarijoukkue Espoon Hongan pelikauteen 06/

#21 Tim Kisner

"Käsi ylös, kuinka moni odotti Tim Kisnerin palaavan Honkaan?", kysyi koopee.comin Honka-kollegani Kko helmikuun alussa, kun tieto Kisnerin paluusta julkistettiin. Kysymys oli varsin oikeutettu. Siitä huolimatta, että Kisner pelasi vallan kelvollisen pelikauden 2005/2006, häneen suhtauduttiin Tapiolan katsomossa vähemmän ystävällisesti. Ensimmäisessä neljässä ottelussaan Kisner heitti kolmen pisteen heittonsa 2/13, menetti pallon yhteensä 18 kertaa ja näytti menettäneen itseluottamuksensa epäonnisen Puolan visiitin jälkeen. Monet kiroilivat Kisnerin ennemminkin sekoittavan kuin parantavan Hongan pelinrakentelua. Koponen-kokeilu oli osoittautunut onnistuneeksi, joten miksi ihmeessä Kisneriä tarvittiin?

Pudotuspelien lähestyessä Kisner alkoi herätä horroksesta. Kolmoset löysivät tiensä oikeaan osoitteeseen vanhaan malliin, syötöt hakeutuivat varmasti maaliin ja puolustus, no, oli aivan yhtä likaista kuin aiemminkin. Kisnerin pelissä oli kuitenkin tapahtunut yksi merkittävä muutos edelliseen vuoteen verrattuna: Hän pelasi täysipäiväisesti joukkueelleen. Tätä muutosta hämmästelivät Suomen tunnetuimmat koripalloasiantuntijatkin Dettmannista She-Maniin.

Viimeistään playoff-vaiheessa kävi selväksi, että Kisnerin hankkiminen Koposen takakenttäpariksi oli enemmän kuin tarpeellinen ratkaisu. Kisner ei tullut tallomaan Petskun varpaille, vaan viemään nuorelta mieheltä rutkalti paineita pois. Siinä, missä Lahti onnistui järkyttämään ToPo:n Thomasin ja Katajan Virtasen sielunrauhaa, Hongan kahden pelintekijän takakenttä osoittautui liian happamaksi niellä. Elintärkeää oli, että Kisner tahtoi mestaruuden ja ymmärsi roolinsa. Nostettuaan Pantteri-patsaan ilmaan 24. huhtikuuta katsomo tervehti entistä antisankariaan riemukkain kannustuksin. Yhdenkään rippi-isän synninpäästö ei koskaan ole ollut tehokkaampi.

#55 Philip Hickey

Kun Honka ilmoitti pelikauden 2006/2007 ensimmäisistä pelaajasopimuksistaan, lyötiin pöytään Kimmo Muurisen ja Phil Hickeyn nimet. Pidin Hickeyta tuolloin hieman kummallisena valintana, koska kyseessä oli kuitenkin selkeästi huonokuntoinen kaveri, jolla oli takanaan vakava loukkaantuminen. Hickey teki koko kauden järkyttävästi töitä karistaakseen ylipainonsa ja päästäkseen vanhalle tasolleen, joka muutamaa yksittäistä ottelua lukuunottamatta jäi haaveeksi.
Hyvinkin moneessa suhteessa Hickeytä kohtaan esitetty kritiikki piti paikkansa. Yksi asia, mikä kriitikoiden pitää muistaa on se, että päättyneellä kaudella Hickey ei pelannut ammattilaisena. Päivätyö ja kuntoutus verottivat rutkasti miehen tehoja. Moni muu nimekkäämpi pelaaja sai lähteä kauteen huomattavasti paremmista lähtökohdista. Mustimpina hetkinään Phil turhautui selkeästi omaan kankeuteensa, mikä näkyi ajoittaisina rumina otteina ja virheryppäinä. Tämänkin huomioonottaen olin hyvilläni, kun Phil oli loppuottelusarjan aikana aidosti hyödyksi joukkueelleen. Joukkueen seitsemäntenä pelaajana Phil oli parhaimmillaan hyvinkin tehokas.

Ensi kaudella Philiä tuskin liigaparketeilla nähdään. Siitä pitää huolen ulkomaalaispelaajien rajoittamiseksi solmittu herrasmiessopimus. Toivon, että Phil kuitenkin jatkaa uraansa ainakin dirretasolla. Vitospaikan pelaajat näyttävät olevan kuolemassa sukupuuttoon Suomesta ja siksikin diggailin kovasti seurata Philin edesottamuksia. Dirressä Big Phil niistää vastustajiltaan nenät ilta toisensa jälkeen. Maksaisin mielelläni pääsylippuun vaadittavan femman nähdäkseni moisen tuulahduksen vanhoilta, hyviltä ajoilta!

Valmennus

Nekin ihmiset, jotka eivät suuremmin coach Pavicevicista pidä, soivat varmasti miehelle tämän ensimmäisen mestaruuden neljään vuoteen nähdessään coachin kyynelehtivän tv-kameroiden edessä. Mennyt parivuotinen on ollut Pavicevicille henkisesti raskasta aikaa vaimon poismenon jälkeen. Mestaruuden ja Koponen-projektin päättymisen myötä Pavicevicilla on edessään "uusi alku" viisivuotisen jatkopestin myötä.

Kuten aiemminkin olen todennut, syyskaudella 2005 uskalsin hädin tuskin katsahtaa Paviceviciin päin. Coachista kuulemani jutut ja hänen räiskähtelynsä kentän laidalla antoivat olettaa, että yhdestäkin väärästä sanasta tulee tulta ja tulikiveä niskaan useammankin Heklan tarpeiksi. En edelleenkään voi sanoa tuntevani coachia, mutta jälkiviisaana voin nyt naureskella vanhoille ennakkoluuloilleni.

Koska en ole seurannut Honkaa aktiivisesti ennen mainitsemaani syksyä 2005, en voi sanoa, miten Pavicevicin valmennusmetodit ovat muuttuneet syksyn 2000 ja nykypäivän välillä. Kuulemani mukaan Pavicevic suo nykyisin enemmän vapauksia runkopelaajilleen (mm. Monte), vaikka sekä Hongan hyökkäys että puolustus ovat tarkasti organisoituja. Monet ovat todenneet Pavicevicin erityisvahvuuden olevan nimenomaisesti taktisessa osaamisessa, jossa Honka vie pallonmitalla voiton muista liigajoukkueista. Tahdon kehua erikseen myös Pavicevicin kykyä käsitellä pelaajiaan: En ole vielä tavannut pelaajaa, joka ei olisi tyytyväinen aikaansa Pavicevicin alaisuudessa. (Sellaisiakin varmasti on, mutta itse en tunne yhtäkään.)

Coach itse muistutti ratkaisevan finaalin lehdistötilaisuudessa toimittajia siitä, kuinka suuri apu Petteri Kuuselasta on ollut. Kuuselan työ on näkymättömämpää, mutta kentän laidalta katsottuna saa hyvän kuvan siitä, kuinka suuri merkitys hänellä on joukkueelle.

Pavicevic kritisoi päättyneen kauden aikana muita suomalaisjoukkueita amerikkalaispelaajien jatkuvasta kärräämisestä Suomeen. Vastakritiikki totesi, ettei Pavicevic itsekään ole parhaimmillaan nuorten pelaajien jalostamisessa. Kolmivuotinen projekti Koposen kanssa on tähän mennessä Pavicevicin suurin saavutus yksittäisen junioripelaajan kanssa. Plussapuolelle laskisin myös mm. Tuomas Iisalon ja Aki Ulanderin (luitte oikein), kun taas mm. moneen kertaan mainitut Joonas Suotamo ja Jari Vanttaja eivät ehtineet esittää ihmeitä Honka-vuotensa aikana.

On totta, että Pavicevic on parhaimmillaan päästessään sommittelemaan kuvioitaan valmiiden pelaajien kanssa. Pavicevicin ja Koposen yhteistyö antaa kuitenkin vihreää valoa ajatukselle siitä, että nuorista pelaajista voi kehittyä todellisia huippuja Hongassa. Ainakin Petri Heinosella, Juho Nenosella ja Pamppu Vanjoella on näytön paikka lähikuukausina. Kun yksi projekti on onnistunut, Pavicevic on varmasti saanut lisävirtaa ja näyttöhaluja myös tuleville vuosille.

Nyt Markus-setä menee....
 
Viestejä
1 607
Vs: Ensyclopediae Tapiolae: Katsaus mestarijoukkue Espoon Hongan pelikauteen 06/

Ilmeisen eli Pantteri patsaan lisäksi, päättyneestä kaudesta jäi käteen paljon muutakin myönteistä. Yleisö, erityisesti nuoriso, alkoi löytää tiensä otelutapahtumiin.
Monarin päätykatsomot loivat aivan uskomattoman tunnelman Tapiolan mittapuun mukaan. Petskun huima kehitys kansainväliseen tietoisuuteen oli osoitus pitkään viritellyn pelaajien kehittämiskonseptin onnistumisesta kerrankin nappiin. Tämä poikii lisää lahjakkuksien kiinnostusta Hongan ohjelmaan. Mestaruuden tuoma julkisuus luo myös vetovoimaa koripalloille lajivalintana monen espoolasen nassikan mielissä.Kyse on psykologisesta ilmiöstä, jota kutsutaan siirtovaikutukseksi. Tuhannen harrastajan raja on Hongassa jo ylitetty. Realisimin rajoissa on saavuttaa lähivuosina myös historiallinen tuhannen lisenssipelaajan rajapyykki. 8)
 
Viestejä
5
Vs: Ensyclopediae Tapiolae: Katsaus mestarijoukkue Espoon Hongan pelikauteen 06/

Nyt kun Kisner jäi Honkaan, Williams ei taida enää palata? onko tietoa aikooko pelata Suomessa enää oleenkaan vaan jatkaako pallon pomputtamista Sveitsissä perheensä parissa?
 
Viestejä
16 284
Vs: Ensyclopediae Tapiolae: Katsaus mestarijoukkue Espoon Hongan pelikauteen 06/

Sonics sanoi:
Nyt kun Kisner jäi Honkaan, Williams ei taida enää palata? onko tietoa aikooko pelata Suomessa enää oleenkaan vaan jatkaako pallon pomputtamista Sveitsissä perheensä parissa?

Eikös Matt sanonut taannoin jossain haastattelussa, että hän tykkää pelata Suomessa ja haluaa jatkossakin pelata täällä. Kataja on varmasti monen muun seuran ohella kiinnostunut Williamsin palveluksista, mutta kaikki riippuu varmasti siitä, kuinka kolminkertainen Suomenmestari hinnoittelee itsensä... Tosin noilla meriiteillä saakin jo vähän rehvastella.
 
Viestejä
5
Vs: Ensyclopediae Tapiolae: Katsaus mestarijoukkue Espoon Hongan pelikauteen 06/

Kataja on kiinnostunut varmaan mutta enpä millään usko että se sinne skutsiin suostuu edes miljoonan euron palkalla :) tai no , ehkä miljoonan mutta aika paljon saatte maksaa siellä susirajalla.
 
Viestejä
19 584
Vs: Ensyclopediae Tapiolae: Katsaus mestarijoukkue Espoon Hongan pelikauteen 06/

Minä taas en millään usko, että joku sonikki olisi päässyt pelaajien pääkopan sisälle ja tietää varmasti, mitä siellä liikkuu.
 
Viestejä
1 354
Vs: Ensyclopediae Tapiolae: Katsaus mestarijoukkue Espoon Hongan pelikauteen 06/07

Jos Matt on pelannut (ja viihtynyt) Äänekoskella ja Lappeenrannassa, niin saattaahan se Joensuukin mennä, just ja just.
Tietysti Espoon urbaanin sykkeen jälkeen kaikki paikat, ehkä New Yorkia lukuunottamatta, tuntuvat vähän pieneltä.

Wahinko ettei Williams sovellu enää Hongan kokoonpanoon, isompi mies tarvitaan Espooseen ensi kaudeksi.
 
Viestejä
187
Vs: Ensyclopediae Tapiolae: Katsaus mestarijoukkue Espoon Hongan pelikauteen 06/07

Matt on sen verran kova pelaaja ja ollut Suomessa jo sen verran ettei varmaan mene enää minimaalisen jenkkiverotuksen piiriin. Eli kallis pelaaja, jos joku maksaa verot niinku pitää.
 
Viestejä
5
Vs: Ensyclopediae Tapiolae: Katsaus mestarijoukkue Espoon Hongan pelikauteen 06/

Matt jää Sveitsiin, pelaa ensikauden Montheyssä. Näin kuulin...
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös