Koripallo.com

Katu Koris Kulttuuri

Viestejä
9 123
Pientä mielessä olleen aiheen tuulettelua tekstimuodossa. Tulossa varmaan (ehkä) useampi teksti eri aiheen osa-alueista. Tähän ensimmäiseen pieni pohjustus ja katsausta globaalisti kulttuurin näkyvimpään osaan eli "Youtube-skeneen".

Katukoris niin urheilumuotona kuin kiinteänä osana elämää on minulle henkilökohtaisesti ollut lähellä sydäntä jo teinipojasta lähtien. Koripalloon ihastuin lajina jo yläkoulussa, mutta olosuhteet eivät mahdollistaneet käytännössä minkäänlaista harrastamista. Lukioon muuttaessa pääsin myös kaupungin ulkokentille lajia pelaamaan kesäisin. Ja tulihan sitä siellä pelattuakin, käytännössä paikallisen skenen keskiössä ja peleillä miltei aina kun niitä järjestettiin. Myöhemmin muuton jälkeen pelit ovat jatkuneet Tampereella, mutta näistä lisää myöhemmin.

Voidaan kuitenkin sanoa, että enemmän tai vähemmän katukorista on tullut itse pelattua yli 20 vuotta. Siinä on paikallista kehitystä nähnyt paljon, mutta myös tullut seurattua internetin avustuksella tiiviisti viimeiset kymmenisen vuotta. Taisi jopa olla niin, että tuossa 2010-luvun paikkeilla kipinä koripalloon leimahti liekkeihin muutaman vuoden tauon jälkeen ja Koulukadulle sekä sisäpeleille tuli useammin hakeuduttua. Sen takia aloin etsimään videomateriaalia ihan koripallon perusteisiin liittyen, mutta tuohon aikaan oli todella naftia löytää yhtään mitään Youtubesta tai muualta. Oma muistijälkeni katukorikseen liittyvien videomateriaalien osalta oli And1 Tourin ja mitä näitä nyt oli suttuisat DVD:ltä ripatut highlight-pätkät, joissa The Bone Collector, The Professor ja muut tekivät temppujaan.

Näistä The Professor on youtube-koriksen pioneeri. Ensimmäinen kaikista, autenttisimmalla tyylillä ja selkeä ykkösnimi koko skenessä. Hän on julkaissut matskua vuosista 2010-2011 lähtien.

Ensimmäinen varsinainen kanava The Professorin lisäksi johon itse törmäsin oli V1F, jonka ensimmäiset videot ovat vuodelta 2011.


V1F eka peli perustajajäsen Big Brotherin ja Money Grip Miken välillä

Mitään muuta järkevää katukoris, 1v1 tai pienpeli matskua ei yksinkertaisesti ollut. Tänä päivänä tuntuu käsittämättömältä miten niin nerokas konsepti ei ottanut tuulta alle. Tyypeillä oli selkeä idea (1v1 pelit), erinomaisia henkilöhahmoja, taustatarinoita ja hypetystä. Parhaimmillaan V1F pääsi pieneen nosteeseen D-Train nimisen hahmon myötä, mutta kovin pitkälle tuo ei kuitenkaan kantanut. Loppujen lopuksi tavaraa ei tullut tarpeeksi usein eikä se tavoittanut katsojakuntaa riittävällä tavalla.

Red Bull tarjosi koostelähetyksiä vuosittaisista 1v1-mestaruusturnauksistaan myös 2010-luvun alkupuolella. Nuo olivat luonteeltaan täysin erilaista kamaa. Siellä juntattiin ilman hyökkäyskelloa korin alle väkisin ja jynssättiin pisteet lähietäisyydeltä. Ei todellakaan mitään viihdyttävää meininkiä.

2014 aloitti nuori poika nimeltään DC Heat videoiden tekemisen. Muitakin koripalloaiheisia videoita tekeviä tubettajia oli jo, mutta heidän fokuksensa oli enemmän NBA 2K-videoissa. DC Heat teki videoita oikeasta koripallosta ja sen pelaamisesta. Tänä päivänä DC Heat ei ole enää skenen keskiössä vaikka aktiivisena vaikuttaakin. Hän on päättänyt pysyä omissa ympyröissään ja tuottaa videoita harvakseltaan.

Sen sijaan tubettajien kärjessä on nimiä kuten The Professor, CashNasty, FlightReacts, DVontay Friga, nick briz, Marcellus Howard, Kenny Chao, In The Labin Devin ja Tristan Jass. Näitä tekijöitä erottaa ja yhdistää moni asia. Yksi suurin erottava tekijä on tubettajien tausta. Osa näistä tyypeistä on pitkän linjan koripallon pelaajia, D1-D3 kouluissa korista pelanneita tai muuten vankoilla taustoilla varustettuja, ns. "oikeita pelaajia". Sitten on toinen kasti enemmän itseoppineita, mutta silti lahjakkaita pelaajia. Taustaltaan he ovat itseoppineita, enintään lukiossa pelanneita kuten nick briz, Marcellus Howard ja Tristan Jass (tämä on ainakin oma käsitykseni). Ensin mainitulla porukalla on tietty kontakti pro-tason pelaajiin, usein NBA-pelaajiin saakka ja he ovat ns. "kliinisempiä" yhteisön jäseniä edustaen urheilullisempaa puolta skenestä. Näillä seuraavaan kastiin lukeutuvilla on enemmän katu-uskottavuutta ja arvostusta "itse tekemisen" kautta eli ovat enemmän skenen katukoris laitaa.

Kolmantena kastina tulevat sitten nämä viihdetaiteilijat eli tubettajat, jotka ovat NBA 2K:n striimaamisen myötä innostuneet koripallosta ja lähteneet sitä harjoittelemaan ns. nollista. Tämä on varmaan keskiverto Youtubea katsovalle se mielekkäin porukka, joilta tosin tulee paljon muutakin kontenttia kuin koripalloa.

Tietysti kollaboraatiot ja keskinäiset kohtaamiset kentillä ovat kiinnostusta nostattavia tapahtumia. Näitä onkin nähty enemmän ja enemmän. Ja tämän kautta skene on myös saanut uudenlaista suuntaa, osittain myös negatiivista. Kohtaamiset ja nokittelut ovat tietysti tuttuja kamppailulajien puolelta, josta näihin koriskenttien välienselvittelyihin on otettu mallia. Riitaa, haukkumista, kontroversia on haettu ja yleisö on sitä halunnut. Nyt aivan viimeisenä näistä tekijöistä nick briz on saanut kyseenalaista mainetta videoillaan, joissa kentällä ollaan superaggressiivisia ja hakemalla haetaan käsirysyjä pelaajien välillä. Myöhemmin paljastui, että nick oli maksanut osalle hämmentäjistä rahaa tarkoituksella saadakseen videoihin kunnon hulinaa.



Kaiken kaikkiaan skene on aika lailla räjähtänyt käsiin Yhdysvalloissa ja videoilla on miljoonia katsomiskertoja. Kentillä on usein katsojia paikan päällä todella paljon ja matsit usein hyvin turvattoman oloisia tapahtumia. Edes korona ei pitänyt liekkiä alhaalla kovin pitkään. Kiinnostus katukorista kohtaan on todella korkealla tällä hetkellä ja tekijät tienaavat videoistaan isoja summia.

Sama suuntaus sisätiloista ulos on näkynyt myös muissa Youtuben formaateissa. Ballislife on yksi isoimmista Youtuben kanavista ja siellä tehtiin ennen videoita NBA-pelaajien kesäliigahöntsyistä ja tulevien yliopistopelaajien suorituksista lukioissa. Nyt tuollakin puolella ollaan menty enemmän ja enemmän katukoriksen puolelle, koska katsojien kiinnostus on kääntynyt sinne todella vahvasti. Siinä missä 10 vuotta sitten katukorista tai pienpelejä sai etsiä koirien ja kissojen kanssa, nyt tuolta materiaalilta on miltei mahdotonta välttyä Youtuben korisosioissa.

No mitä tällä on tekemistä suomalaisen katukoriksen kanssa? Ei välttämättä mitään, mutta hyvin tyypillistä on ollut kansainvälisten trendien rantautuminen Suomeen tietyllä viiveellä. Youtubea selaamalla Suomesta ei vielä kovin montaa koripalloon keskittyvien videoiden tekijää löydy, mutta näen tämänkin olevan vain ajan kysymys. Suomen suurin hitti tähän mennessä on ollut niilo22 vs. onni...



...mutta ehkä jo pian joku tekijä löytyy haastamaan tätäkin mestariteosta. Kaikki Koripallosta kanavan tyyppi haastoi tänä kesänä Shawn Huffin peliin, mutta tuo video ei ole kerännyt 1,5k katsojaa enempää. PateDrip niminen tyyppi teki vuosi sitten videoita vähän enemmänkin (pelillinen taso aivan hirveä, mutta hahmot hauskoja + tuotanto decent) ja nuo saivat jo 10-30k katsojia, joten uskoisin tilausta olevan. Jossain pääkaupunkiseudulla varsinkin, kun kentän laidalle saadaan monikulttuurinen sirkus pystyyn "ison maailman" tyyliin.

Eikä pelkästään Youtuben puolella, mutta onhan meillä tuore olympialaji 3x3 olemassa. Katukorista hieman perinteisistä poikkeavilla säännöillä ja pelivälineellä. Ei ole vielä noussut miksikään höntsypelien suosikiksi, mutta kilpailullisella puolella nostetta on enemmänkin. Ja on tainnut samalla viedä nosteen varsinaisilta katukoris-turnauksilta, jotka vielä joitain vuosia sitten keräsivät aika isojakin osallistujamääriä. Tampereelta ainakin muistan pari kolme eri turnausta, jotka pyörivät ihan hyvillä osaanottajamäärillä.

Näin. Tässä ensimmäinen osa pohdintoja eli alleviivausta katukoriksen kansainvälisen kiinnostuksen jättimäiselle kasvulle viime vuosina ja ennakointia tuon "buumin" rantautumisesta Suomeen isolla kädellä. Seuraavalla kerralla käyn hieman läpi paikallista katukoriksen historiaa siltä osin kuin itse sen tunnen. Viimeisenä on tarkoitus pohtia katukoriksen "kirjoittamattomia sääntöjä" sekä syvempää olemusta joko yhdessä tai kahdessa osassa.

Saa toki kommentoida, mikäli jotain tulee mieleen yllä kirjoitetusta tai muustakin.
 
Viestejä
9 123
Jatketaas Tampereen katukoriskenttien esittelyllä ja pienellä katsauksella lähihistoriaan pelaajamäärien osalta.

Santalahden Tapahtumapuiston Katukoriskenttä

00048cba-75d4-5cff-994f-e74c76eef262.jpg


Kulkuyhteydet, läheiset palvelut ja sijainti:

Kun kävin täällä viimeksi alue oli vielä isosti keskeneräinen, joten kulkuyhteydet olivat vähintäänkin sekavat. Ei tänne tuosta vaan kävele, bussi varmaan aika viereen voi jättää. Parkkitilasta ei tietoa, mutta muistaakseni ihan parkkitilaa oli myös puistoon rakennettu.

Sijainti on siis hieman sivussa ja koripalloilullisesti sijainti on surkea. Kenttä sijaitsee Näsijärven rannalla, joten paikka on hyvin tuulinen. En voi suositella peleille jo pelkästään tästä johtuen.

Kauppoja, kioskeja tai muita vastaavia palveluita ei taida aivan vieressä olla ellei ihan viime aikoina ole rakennettu. Yleinen käymälä löytyy puistosta jonkin matkan päästä ja uimarannalle ei ole mahdottoman pitkä matka.

Kaksi kenttää, neljä koria. Kokoa kentällä on ihan kohtuullisesti, mutta kuten kuvasta voi päätellä ei kuitenkaan lähelläkään regulation - kolmen pisteen viivakin on vaparinkaaren päällä. Kentän pinta on jostain kumman syystä maalattu ja mielestäni se on normipinnoitetta liukkaampi.

Korilevyt ovat mallia hyvin pienet, koriraudat eivät ole ystävällisiä heitoille ja korisukka on metallista - ei jatkoon.

Gamesss:

Ei tietoa onko täällä minkäänlaisia runeja koskaan. Voisin kuvitella, että on enemmän perushessujen seä junnujen heittelypaikka ja ehkä joku peliporukka silloin tällöin tänne eksyy. Koskaan ohi mennessä en ole pelejä nähnyt käynnissä.

Jonkun koulun piha Nekalassa:

1635461072351.jpeg


Kulkuyhteydet, läheiset palvelut ja sijainti:

Nekala ei ole mitenkään keskeinen paikka ja tänne ei lähdetä tiirailemaan onko pelejä. Tänne joko tullaan tai ei tulla pelaamaan. Bussit toki kulkee hyvin. Taitaa vieressä olla kauppaa eikä niin kaukana sitten ihan kunnon juottoloitakin eli anniskelupuoli on varmasti mintissä.

Kentän ja korien laatu:

Ensinnäkin kiitokset koululle aikuisten koreista. Onko jopa Tampereen toinen koulun piha, jossa tällaista palvelua tarjotaan. Tai no, onhan näitä nykyään muuallakin, mutta eivät enää koripallokentän muodossa vaan erilaisissa "tilansäästömoodeissa". Nekalassa on yksi kenttä, jossa neljä koria. Pitkittäin aikuisten korit, poikittain lasten korit. Kenttä on vähän lyhyt, mutta kyllä siellä ihan ok 5v5-pelit saa aikaan.

Korilevyt ovat valitettavasti minikokoiset. Korirenkaat ja sukka ovat hyvät. Kentän pinta on kunnossa ja laadukas.

Gamesss:

En usko, että täällä saa impromptu pelejä kovin helposti? En itse juurikaan käy ellei erikseen ole kutsuttu. Olettaisin, että muutama porukka varmaan käy peleillä keskenään sopien. Siihen sitten seudun teinien temmeltämiset.

Tammelan Koulu:

06c339ac63765272684e0541fbdee5c9.jpg


Kulkuyhteydet, läheiset palvelut ja sijainti:

Sijainti 10/10/10. Aivan keskustan tuntumassa, loistoyhteydet joka suunnasta. Parkkitilaa voi viereisen Tammelan Stadikan remontin takia joutua vähän etsimään, mutta eiköhän tuosta koulun takaa jotain irtopaikkoja löydy. Bussit ja ratikka kulkee joka minuutti. On kuppilaa, ruokaravintolaa, kauppaa, toria yms. yms. aivan kivenheiton päässä. Uimaan ei valitettavasti heti viereen pääse, mutta Rauhaniemeen tai maauimalaan ei ole kuin "kullin luikaus".

Kentän ja korien laatu:

Kenttä on varmaan tässä artikkelissa mainituista lyhyin. Voi nakutella kolmosia toiselta kolkkiviivalta. Vähän kapea myös, mutta kyllä tähän ihan kentän rajat on saatu mallinnettua.

Alusta raskaan käytön johdosta jo hieman sileänpuoleinen ja kuvassakin näkyvältä hiekkakentältä kulkeutuu hiekkaa kentälle + irtokiveä ja soraa on ainakin keväällä (ymmärrettävästi) paljon pinnassa. Roskia myös paljon, koska käyttäjäsegmentti.

Koritelineet ovat sopivaa kokoa, hieman voi tulla kiire tukirautoja väistellessä korin alta. Korirenkaat ja -sukat ovat jatkuvasti paskana, koska käyttäjäsegmentti.

Gamesss:

Pelejä täällä kyllä on tarjolla ajoittain, siinä määrin perinteinen paikka. Ainakin olen TPV:n pelejä katsoessa silloin tällöin nähnyt. Itse en käy kuin keväisin paikan päällä pallon kanssa.

Toisaalta taas erittäin suosittu mopoautoilevan ja muun nuorison keskuudessa eli viimeistään iltaa kohti voi kunnon pelailut jäädä heittelyn, yleisen mellastamisen ja illanvieton jalkoihin. Tämä käyttäjäsegmentti ei sitten varsinaisesti koripallosta välitä, joka näkyy kentän roskaamisena, sylkemisenä ja kaluston hajoittamisena.

Eli varmaan päiväsaikaan tänne voi käydä vaeltamassa pelien toivossa. Keväällä varsinkin hyvä paikka käväistä ennen kuin kunnon kentille saadaan koritelineet paikalle. Pelailin viime keväänä 1v1, 2v2, 3v3, 4v4 ja 5v5 pelejä maalis-huhtikuussa joitain kertoja.

Sorsapuiston koripallokenttä:

7161716.jpg


Kulkuyhteydet, läheiset palvelut ja sijainti:

Tampereen seudun uusi tuttavuus eli Sorsun urheilupuisto sisältää kaksi kenttää ja neljä koria - kaikki aikuisten mitoissa. Paikka on toisella puolella Teiskontietä vrt. Tammelan koulu eli liikenneyhteydet ja sijainti ovat kunnossa. Ihan yhtä nopeasti tästä ei pakene kaljalle, mutta K-Kauppa on Sammonkadulla aivan kenttien läheisyydessä. Muuten täysin verrattavissa edelliseen.

Kentän ja korien laatu:

Hyvä kenttä. En ole täydessä pelivauhdissa ehtinyt kokeilemaan, joten en osaa sanoa kuinka rankkaa raajoille. Aika lähellä kuitenkin seuraavaksi esiteltävää Koulukadun uutta kenttää. Erona se, että täällä pintamateriaalissa käytetty kiviaines pienempää, joten kivien aiheuttamat raot kentän pinnassa pienempää. Tämän taas oletan auttavan siinä, että haavat eivät ole aivan yhtä vittumaisia kaatumistilanteissa. Rakoa kuitenkin on, joten kannattaa välttää kaatuilua. Kokoa kentällä on myös riittävästi kunnon 5v5-vääntöihin.

Korilevyt ja -raudat ovat laadukkaat. Asteen Koulukadun uuden kentän verrokkeja huonommat (puuttuu pehmuste, koriraudat eivät yhtä joustavat ja pehmeät), mutta silti korkeatasoiset. Ehkä eniten harmittaa juuri tuo pehmusteen puute telineistä + maassa makaava poikkirauta on vähän turhan lähellä kentän pintaa. Sukat olivat elokuussa useammasta korista rikki eli ainakaan ekana kesänä vaihtotiheys ei ole ollut kovin tiivis.

Gamesss:

Uusi kenttä, joten hakee varmaan vielä käyttäjäkuntaansa. Aina täällä tuntuu porukkaa olevan, kun on käynyt tai ajanut ohi. Ei mikään "mennääs hakeen pelejä"-porukan pyhiinvaelluskohde, mutta ainakin perheille helppo paikka mennä ja kunnon pelaamista haluaville ei-niin-taitaville nuorisoporukoille myös. Myös pariskuntia näkynyt paikalla. Luultavasti myös osa Koulukadullakin aktiivisista peliporukoista on sopinut pelejä tänne, ainakin pariin otteeseen nähty namikalaista porukkaa paikan päällä. En näe mitään syytä miksei olisi aktiivinen paikka jatkossa tosipelaajillekin, mutta tällä hetkellä hieman enemmän profiloituu koko kansan paikaksi.

Koulukadun kentät:

QEA5w4vBZ6GMdVryfjJn49vKAoX8t0bf7zMv6uhEvVcJKd6uE9CC-IaXszhA-3zTAHKxKXKV0kMzKhVWlSa231JuQeKxPQgGXrSp6HOrxV5_bHXGTEkypTA6qI6GHYENicsUWDM_zZNp8YLHhNqONf3w

(Vanha puoli)

koulu.jpg

(uusi puoli)

One and only. Yksi Suomen legendaarisimmista ulkourheilupyhätöistä ja mahdollisesti myös Suomen katukoriksen mekka? Osaakohan joku lyödä pöytään paikan, jossa kävijämäärät ja pelimäärät huitelevat samoissa lukemissa? Hankala uskoa.

Kulkuyhteydet, läheiset palvelut ja sijainti:

Aivan keskustan tuntumassa, idyllisessä KAAKINMAAN miljöössä. Kymppibussilla pääsee aivan viereen, ratikkalinja kulkee hieman kauempana. Autolla mukavasti peleille ja parkkitilaakin tavallisesti on - läheinen minigolfpaikka tosin joskus imee kadunvarresta paikat pois.

K-Kauppa kentän vieressä, mutta rauhalliselta alueelta EI löydy anniskeluravintolaa aivan vierestä. Pyynikin torille asti pitää karata, jos huurteista tuopista haluaa. Eteläpuisto alapuolella tarjoaa uintimahdollisuudet sekä muuta ranta-aktiviteettia. Täydellistä.

Siinä missä muilla kentillä on tarjolla lähinnä yleiset käymät, jos niitäkään, on Koulukadulla hyvässä kunnossa olevat pukukopit. Näistä löytyy niin suihkut, vesihanat kuin wc-palvelut. Loistohomma. Ovet saattavat kuitenkin joskus olla randomisti kiinni, ehkä kentänhoitajalla on tullut kiire terassille tjsp. Pääsääntöisesti kuitenkin auki iltaan saakka päivästä riippumatta.

Kentän ja korien laatu:

Kaksi KAUKALOA, joissa pelataan yhteensä 4 kentällä ja 8 korin voimin. Vanhalle puolelle mahtuisi vielä yksi kenttä (rajat kentän pinnasta löytyvät), mutta senioriosasto tai joku muu toimija sai valittamalla kaupungille sieltä korit veks. Tuo vei viime kesänä lasten korit kentältä pois. Ehkä ensi kesänä ne jäävät ja kaksi kahdeksasta aikuisten korista poistetaan.

Kentillä on kolmosviiva aikuisten etäisyydellä, nurkissa tilaa isommillekin jaloille ja kentillä ihan riittävästi mittaa 5v5-peleihin, joissa saa juostakseen.

Vanhan kentän pintamateriaali on käytössä kulunut hieman sileäksi, mutta en silti liukkaaksi kutsuisi. Suurempi ongelma on kentän paskaisuus. 10 minuuttia pallon pomputtamista muuttaa käsipohjat pikimustaksi ja valkoisella paidalla pelaaminen ei ole kovin suositeltavaa. Vesisateet aiheuttavat kentälle valitettavasti lammikoita, joiden kuivumiseen voi kulua pari kolme vuorokautta sateen määrästä ja sateen jälkeisestä säästä riippuen.

Uuden kentän pintamateriaali on jakanut porukkaa kahteen leiriin. Henkilökohtaisesti tuo pehmeämpi ja joustavampi massa sai selän sekä nivelet huutamaan alkukesästä hoosiannaa. Loppukesästä siihen toisaalta oli jo aika hyvin tottunut. Iso ongelma on kuitenkin käytetyssä massassa makaavat isot kivenpalat, jotka jättävät VIILTÄVÄT reunat kentän pintaan. Jo pienempikin kaatuminen aiheuttaa verisiä viiltoja ja kunnon rysäys tekee todella pahaa jälkeä. BELIEVE ME! Kenttä ei kerää vettä ja kovempikin sade haihtuu nopeasti kentän pinnasta. Kaatosateen jälkeen pelit voivat olla mahdollisia jopa samana iltana.

Molempien kenttien korilevyt ovat regulation. Vanhan kentän korit on hieman "tee-se-itse" meiningillä kasattuja tai korjattuja, joten esim. korien korkeus voi vaihdella. Eivät missään nimessä ole regulation korkeudella. Tukitelineet on myös hitsattu käsipelillä ja niihin saattaa päästä tutustumaan mikäli kovemmalla vauhdilla pelaa tai kaveri antaa vauhtia selästä.

Uudella kentällä ollaankin sitten jo kansainvälisellä huipputasolla korilevyjen ja -renkaiden osalta. Samoin tukitelineet ovat huikealla tasolla, niistä löytyy jopa pehmusteet törmäyksiä varten! Korirenkaiden erityispiirre on niiden anteliaisuus. Oma heittoprosenttini on varsinkin midarilta ja lähietäisyydeltä noussut toistakymmentä pinnaa kiitos anteliaiden rautojen.

Molemmilla kentillä ja varsinkin uudemmalla korisukat kuluvat rikki heittomääristä johtuen todella nopeasti, jopa alle kahdessa viikossa. 2021 kesällä kuitenkin palvelu pelasi ja kentänhoitaja tai muu henkilö kävi vaihtamassa sukat usein jopa "in real time" niiden hajotessa liian pahasti käsiin. Huikeaa palvelua!!!

Gamesss:

Top notch. Mutta ensin hieman historiaa.

Omat ensimmäiset pelit Koulukadulla näkivät päivänvalossa 2000-luvun alkupuolella. Silloin kenttä oli nykyisen uuden kentän paikalla ja kentän virkaa toimitti puuvanerista tehty alusta. Kävin tuolloin pari kertaa heittelemässä päiväsaikaan yksin, jonka lisäksi kerran tai kaksi kunnon peleillä. Varmaan silloinkin jo korista pelattiin siellä suht säännöllisesti, mutta mitään tunkua en usko kentälle olleen. Tai erityisempää kulttuuria. Minua tuo puuvaneripohja ei hotsittanut ollenkaan, joten hyvin harvoin Koulukadulla edes kävin.

Seuraava innostus käydä peleillä tuli 2009 sekä 2010 kesinä. Silloin muistini mukaan kenttä oli siirtynyt "vanhalle puolelle". En muista oliko kentällä rajoja 2009, mutta jos ei niin hyvin pian siihen tuli ainakin jonkinlaiset vapaalla kädellä piirretyt hassutteluviivat. Kentälle oli rahdattu molempiin päätyihin aikuisten korit, jonka lisäksi poikkikentän taisi olla neljä koria. Muistan, että joskus saatiin koko kentän 5v5 pelit pystyyn ja silloin kentällä ei kukaan muu voinut pelata. Aikamoinen kuningasidea.

Tuohon aikaan voi sanoa, että kentillä oli todella kuollutta. Varmaan pelejä oli minun tietämättäni, mutta mitään boomia siellä ei todellakaan ollut koskaan eikä paikalle kovin usein voinut kävellä odottaen saavansa pelejä.

Suomen maajoukkue selvisi EM-kisoihin pitkän tauon jälkeen 2011, heti perään 2013, 2014 oli MM-kisat ja 2015 taas EM-kisat. Huono muistini ei pysty tarkentamaan täysin sitä vuotta, jolloin tuon Susijengin menestyksestä johtunut "korisbuumi" materialisoitui myös Koulukadun kävijämääriin. Se kuitenkin materialisoitui ja paikalle saapui yhä enemmän ja enemmän niin satunnaista heittelyporukkaa kuin pelaajiakin. Olosuhteet paranivat myös näinä vuosina ja "vanhalle puolelle" saatiin nykyinen kolmen kentän ja kuuden korin systeemi. Asvalttikin uusittiin näinä vuosina.

Oman kokemukseni perusteella Koulukadulle on voinut ilta-aikaan kävellä peleille jopa ilman erillistä sopimista kavereiden kanssa nyt noin reilun viiden vuoden ajan. Tsäänssit peleille ovat vähintäänkin kohtalaiset. Ja joka vuosi paikalla on entistä enemmän porukkaa. Oma tuttu sakkini on laajentunut vuosien varrella isommaksi, mutta sen lisäksi paikalla on paljon enemmän korisjunnuja, divariäijiä sekä pelaamisesta kiinnostuneita isompia kaveriporukoita, joissa ei välttämättä ole kauttaaltaan korkea taitotaso, mutta silti kiinnostus kunnon pelaamiseen. Tiettyyn aikaan vuodesta (toukokuun puoliväli - heinäkuun alku) kentillä voi olla jopa massiivista ruuhkaa. Laskin tämän kesän ruuhkaisimpana päivänä kentällä olleen noin 150 ihmistä. Samaan aikaan.

Päiväsaikaan kentillä on rauhallista ja siellä saa keskittyä heittelyyn rauhallisessa ympäristössä. Aika usein halutessaan voi kuitenkin löytää peliseuraa pieniin 1v1 tai 2v2 höntsyihin. Viikonloppuisin jopa kunnon päiväpeleille.

En tiedä mihin suuntaan koronatilanne on tässä yhtälössä vaikuttanut, mutta 2020 ja 2021 ovat olleet selkeästi aktiivisimmat vuodet käyttäjämäärien osalta. Onko korona ajanut nimenomaan porukkaa tuonne, jossa "eletään kuin koronaa ei olisi" vai olisivatko käyttäjämäärät olleet jopa korkeampia? Sen tiedän, että potentiaalia pelaajamäärän kasvulle Tampereella on vielä valtavasti. Tunnen ja tiedän aika hyvin pelaajat tällä seudulla ja heistä vain murto-osa käy millään ulkopeleillä. Samoin ylempien divareiden äijiä näkyy todella harvoin ja tavallisesti he tulevat pelaamaan omalla porukallaan joitain kertoja kesässä. Oletukseni on se, että katukoris jakaa mielipiteitä vahvasti. Jotkut pelaajat pelaavat mieluummin sisällä kesälläkin tai pitävät taukoa lajista. Sitten on lähinnä ulkona kesällä pelaavia ja sitten iso osa meitä molemmissa viihtyviä, mutta kesällä enemmän ulkokenttiä preferoivia yksilöitä.

2021 oli jälleen ennätysvuosi, ei pelkästään käyttäjämäärässä, mutta myös siltä osin kuinka pitkälle kesään pelejä riitti. Aikaisempina vuosina pelit ovat kuolleet totaalisesti joko juhannuksen jälkeen tai viimeistään heinäkuun alussa. Tänä kesänä kävijämäärä väheni selkeästi, mutta aktiivisia pelejä saatiin kasaan aivan elokuun loppuun saakka. Toki useimmiten keskenään tutuksi tulleen verkoston kanssa, mutta myös randomeita mukaan pyytäen tai ottaen.

Koulukadulla käy kaikenlaista porukkaa, mutta ehdottomasti korostetuin osa on pelejä hakevat pelaajat, joilla on jonkinlaista taustaa koripallosta tai ainakin suuri innostus oppia sitä. Korisjunnuja käy jonkin verran, samoin random teiniporukoita ja kaveriporukoita heittelemässä. Varsinaisia peliporukoita (kooltaan vajaan 10 hengen kokonaismäärästä aina yli 20 hengen porukoihin) on varmaan se 3-4, jotka pelaavat joko keskenään tai toistensa kanssa mikäli paikalla ei omia täysmääräisille peleille. 5v5 molempiin päihin on säännöllistä ja pienempiä pelejä voi olla käynnissä useampiakin samaan aikaan. Maahanmuuttajataustaisten tai heidän jälkikasvunsa porukka dominoi meininkejä muutama vuosi sitten, mutta nyt ollut sillä osastolla vähän hiljaisempaa.

Perheille Koulukatu on täydellinen paikka (miinus bännityt lastenkorit ikävä kyllä) päiväsaikaan. Illalla en välttämättä aina suosittelisi, sen verran usein ilmassa on jatsitupakan tuoksua. Mitään väkivaltaisuuksia tai suurempia levottomuuksia kentällä ei ole muutamaan kesään nähty.

Tamperelaista katukoriskulttuuria voisi mielestäni kutsua aktiiviseksi ja liikuntakeskeiseksi. Jokaiselle on jotakin jossain päin Tamperetta. On nuorison kokoontumispaikkaa, on entry level heittelyä, on rennompaa pelailua ja kovempaa vääntöä. En puhuisi tässä vaiheessa mistään "skenestä". Kukaan täällä ei ole paskantärkeänä tai koe jotain ylemmyyttä peleillä käymisestä tai katukorisentustiaatikkona toimimisesta (paitsi minä). Kentille tullaan pelailemaan ja hengailemaan, meininki on rentoa ja koripallo on kaiken keskiössä. Hyvän mielen juttuja, ei tarvita edes ketään räp-artistia tekemään biisiä ja musavideota meiningeistä. Kuhan pellaillaan vaan.

Ei sen enempää, ei sen vähempää.

Seuraavassa osassa pureudutaan sitten katukoriksen syvempään olemukseen ja kirjoittamattomiin sääntöihin.
 
Viimeksi muokattu:
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös