Koripallo.com

Sarjoissa pelaaminen?

Viestejä
1
Tässä pidemmän aikaa junnukorista seuranneena en voi kuin ihmetellä yhtä asiaa:
Miksi yleensäkään on eritasoja ikäryhmissä? Tämän kauden aikana on yhä useammin ja useammin törmännyt tilanteeseen, jossa alueellisen ykkösdirren matseissa pelataan samalla joukkueella kuin SM pelejä?? Ehkä yksi tai kaksi pelaajaa puuttuu mutta suurin osa ainakin SM porukkaa. Olen kuvitellut niin kauniisti, että esimerkiksi alueiden sarjat on tarkoitettu joukkueille, jotka eivät siis ole selvittäneet tietään joko SM tai valtakunnalliseen ykköseen. TAI vaihtoehtoisesti siksi, että joukkueessa on niin paljon pelaajia ja suuret tasoerot että toinen joukkue ilmoitetaan SM sarjaan ja toinen alueelliseen pelaamaan. Tällä minun käsitykseni mukaan taataan kaikille pelaajille peliaikaa. MUTTA käytännössä se näyttää tarkoittavan sitä, että ilmoittaudutaan kahteen sarjaan, ja kun toisessa ei pärjätä ( tai vaikka pärjättäisiinkin) niin siihen toiseen mennään ottamaan voittoja SM pelaajien avustuksella ja voitot yleensä vielä murskaluvuin, jotta vastustaja on varmasti nöyryytetty kunnolla. Ja käytännössähän se tarkoittaa myös sitä, että vaihtopenkillä istuu aina samat pelaajat eli se siitä peliajan tasaamisesta. Kysynkin että mitä tästä hyötyy se SM tason pelaaja? Entä se pelaaja, joka SM pelaajan vuoksi ei saakaan sitä haluamaansa peliaikaa - kuinka kauan mahtaa jaksaa innostaa vaihtopenkillä pelaaminen?
Myönnetään että tämä ei ole pelkästään koriksen "ongelma" vaan muissakin lajeissa tähän törmää valitettavan usein. Sitä vaan tällä kommentillani peräänkuulutan, että olisi huomattavasti reilumpaa peliä, jännittävämpää peliä ja pelaajallekin motivoivampaa peliä, jos tietäisi että kumpikin joukkue on ns. samantasoisia. Jotenkin vaan tämä on sellainen tilanne että piti oikein laittaa kommenttia.
 

Niin

Vs: Sarjoissa pelaaminen?

korisfani sanoi:
...Ja käytännössähän se tarkoittaa myös sitä, että vaihtopenkillä istuu aina samat pelaajat eli se siitä peliajan tasaamisesta. Kysynkin että mitä tästä hyötyy se SM tason pelaaja? Entä se pelaaja, joka SM pelaajan vuoksi ei saakaan sitä haluamaansa peliaikaa - kuinka kauan mahtaa jaksaa innostaa vaihtopenkillä pelaaminen?
Myönnetään että tämä ei ole pelkästään koriksen "ongelma" vaan muissakin lajeissa tähän törmää valitettavan usein. Sitä vaan tällä kommentillani peräänkuulutan, että olisi huomattavasti reilumpaa peliä, jännittävämpää peliä ja pelaajallekin motivoivampaa peliä, jos tietäisi että kumpikin joukkue on ns. samantasoisia. Jotenkin vaan tämä on sellainen tilanne että piti oikein laittaa kommenttia.
Sinulle tiedoksi, että tämä käytäntö on kaikessa hiljaisuudessa otettu käyttöön monessa ns. sinettiseurassakin. Valmentajien mielihaluilla ja välittömillä menestyspaineilla on niin suuri merkitys seuroissa, että nämä kehittyviä nuoria välillä mielivaltaisesti kohtelevat käytännöt hyväksytään hiljaisesti. Sidosryhmille on kirjoitettu valmiiksi oma pelisääntöpaperi, jota aina tavaillaan, kun alkaa ahdistaa. Vanhemmille tulee tutuksi seuraava kommentti: "Hyvä kun otit asian puheeksi..."

Koris on sen verran pieni laji Suomessa, että valmentajien ammattitaitoa ei aidosti voida kyseenalaistaa, kun resurssit ovat pienet. Pääasia on että valkku on aiemmin ollut "kova pelaaja". Neuvona sinulle sanoisin lakonisesti: Jos intoa on, nosta asia esille seurassasi, mutta varaa kaikki arsenaali käyttöön. Ilman laajaa joukkomielipidettä ja toimintavalmiutta huomaat pian, että sinua aletaan kehua hyvistä mielipiteistä ilman että mikään muuttuu. Realismi on kuitenkin se, että hyvistä pyrkimyksistä huolimatta nuorisovalmennukseen liittyvä ammattitaito on vielä "hyvin voimakkaassa kehitysvaiheessa".
 

Peluutus

Vs: Sarjoissa pelaaminen?

Niille, jotka eivät pääse SM-sarjaan tai valtakunnalliseen 1-divariin on olemassa myös valtakunnallinen 2-divari.

Sarjaohjelmat SM-sarjassa ja 1-divarissa ovat sellaisia, että niistä kertyy kauden aikana 18ottelua. Lisäksi sitten karsinnat ja mahdolliset välierät, loppuottelut tai Final Fourit. yhteensä max 28 ottelua ja suurimmalla osalla 22 (karsinnat + sarja). Kun moni pelaaja vielä on poissa muutamasta matsista kauden aikana ei otteluminuutteja huimasti kerry. Kesä (ja pääsiäinen) on ainut vaihe kauden aikana, jolloin turnauksiin pystyy osallistumaan.

Olen samaa mieltä, ettei alueellinen divari ole paras paikka hakea lisäminuutteja, muttei niitä tarpeeksi muuten ole tarjolla. Jokaisen tulee kuitenkin muistaa, että myös ne huiput tarvitsevat välillä helpompia pelejä ja "liian" kovia otteluita.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös