Koripallo.com

Träppääminen mikro- ja mini-ikäisissä

Viljami

Nyt kun kausi on taas lopuillaan, haluaisin herättää keskutelua mini-ikäisten eteläisen alueen puolustussäännöistä. Tällä kaudellahan eteläisen alueen sarjamääräykset ovat antaneet joukkueille mahdollisuuden träppäämiseen jo mikro- ja mini-ikäisissä. Itse olen seurannut tällä kaudella eteläisen alueen mini-ikäisten pelejä ja huomannut, että koko kentän prässistä ja träppäämisestä on eteläisen alueen sarjoissa tullut monen joukkueen kohdalla enemmän sääntö kuin poikkeus. Ja sitä pelataan vielä monesti koko pelin ajan huolimatta siitä onko eroa 10 pistettä vai 50 pistettä. Yleensä jo päätyrajaa annettaessa päätyrajan antajaa puolustava pelaaja on tuplaamassa palloa hakevaa pelaajaa ja kun pallo saadaan kentälle träpätään pelaaja välittömästi.

Olen kuitenkin miettinyt, että onko tämä suunta se oikea kun mietitään pelaajien kehitystä pitkällä tähtäimellä. Träppääminen on tietysti yksi osa koripalloa, joka pitää pelaajille opettaa, mutta haluaisin herättää keskustelua siitä, onko siinä järkeä, että jo mikro- ja mini-ikäisissä se joukkue voittaa pelin, joka osaa parhaiten purkaa prässin tai träpätä? Etenkin kun monesti pelisalit ovat hyvin pieniä. Itse näen, että vielä mini-ikäisissä, mikro-ikäisistä nyt puhummattakaan, suurin osa joukkueista on henkilökohtaisilta taidoiltaan vielä niin heikkoja, että pääpaino harjoittelussa pitäisi olla henkilökohtaisten taitojen kehittämisessä eikä koko kentän träppipuolustuksen murtamisessa. Pelit ovat yksi osa-alue, jossa henkilökohtaisia taitoja harjoitellaan ja mielestäni myös sarjamääräysten pitäisi tätä tukea. Joukkueita, jotka träppäävät on toisaalta vaikea myös syyttää siitä, jos se on sarjamääräysten mukaista...

Toisaalta en silti ymmärrä mitä hyötyä kummallekaan joukkueelle on siitä, jos toinen joukkue ei koko pelin aikana pääse montaa kertaa yli puolen kentän eikä 5-5 peliä saada aikaiseksi. Omien havaintojeni mukaan toinen joukkue oppii tällä tavalla ainakin träppipuolustuksen ja lay-upien tekemisen... mitä oppii joukkue, joka ei koko pelin aikana pääse kuin pari kertaa yli puolenkentän? 1-1 koko kentän puolustus on mielestäni vielä ymmärrettävää, koska siinä on pelaaja vastaan pelaaja. Sen sijaan träppäämistä vastaan ei enää välttämättä riitä, että omaa hyvät pallonkäsittelytaidot vaan siinä vaaditaan tämän lisäksi jo joukkueen hyvää yhteispeliä, jota moni joukkue ei vielä ole tässä vaiheessa ehtinyt niin paljon harjoitella.

En halua tässä sanoa, että träppäämisen salliminen mikro- ja mini-ikäisillä olisi ehdottoman väärin, mutta sitä mieltä kuitenkin olen, että kun vastassa on selkeästi heikompi joukkue, niin siitä ei ainakaan ole mitään hyötyä kummallekaan joukkueelle. Tämä on kuitenkin aihepiiri, josta mielelläni kuulisin mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin.
 
Viestejä
1 229
Vs: Träppääminen mikro- ja mini-ikäisissä

Pelaajille on sanottu että pallottomia pelaajia puolustavat pelaajat sulkevat syöttölinjat ja pallollista pelaajaa puolustetaan normaalisti miehen ja korin välissä. Koko kentän puolustuksessa on lähinnä ajatuksena, että käytämme kaiken mahdollisen pelin tarjoaman ajan puolustuksen harjoittelemiseen.

Yksittäisen pelaajan vastuu ja reagoinnin tärkeys puolustuksessa korostuu suurempien etäisyyksien takia ja hän ei siten pysty luistamaan velvoitteistaan puolustuspäässä yhtä helposti kuin puolen kentän D:ssä.

Träppaamista emme kuitenkaan ole harjoitelleet eikä heille ole asiaa millään tavoin vielä edes esitelty. Puolustustapamme takia pojat kuitenkin sortuvat siihen usein täysin tahattomasti.

16043514.jpg

kuvassa puolustusmuoto kun pallo on päätyrajalla
 

Valtteri

Vs: Träppääminen mikro- ja mini-ikäisissä

En valmenna eteläisellä alueella enkä myöskään valmenna mikro/mini-ikäisiä vaan vanhempia junioreita. Pitkään lajin parissa pyörineenä näkemyksiä tämänkin sääntöasian mielekkyydestä kuitenkin löytyy, varsinkin tyttökoripalloilun puolelta. Puhunkin tässä kommentissani lähinnä tyttöpuolen näkökulmasta. Näin maalaisen maalaisjärjen pohjalta täytyy todeta, että olen Viljamin kanssa samaa mieltä träppipuolustuksen sallimisen mielekkyydestä/mielettömyydestä noin pienten ikäluokissa (varsinkin mikroissa).

On varmasti minijoukkueita, joiden taitotaso ja pelikäsitys ovat jo niin kehittyneitä, että träppipuolustus on vain luonnollinen siirtymä eteenpäin lajitaidollisissa asioissa. Uskallan kuitenkin väittää, että varsinkaan tyttöpuolella tällaisia joukkueita ei mikro/mini-ikäluokkaan mahdu kuin korkeintaan 1-2. Näiden kehittyneiden joukkueiden keskinäisissä otteluissa on varmasti perusteltua kokeilla erilaisia puolustustaktiikoita ja siten harjoitella niitä myös treeneissä. Voisin kuitenkin väittää, että suurimmassa osassa otteluita (= toinen osapuoli tai molemmat ovat heikompia tai keskitason joukkueita), träppipuolustuksen harjoittaminen ei edistä lajin oppimista. Ehkä jopa päinvastoin. Alla perustelujani:

1) Mikro- ja vielä mini-ikäisissä hyökkäystaitojen opetuksen pääpaino tulisi mielestäni olla henkilökohtaisissa taidoissa. Hyökkäyspäässä opetellaan ensi sijaisesti pärjäämään 1-1-tilanteissa, painotetaan kolmoisuhkaa, itsensä vapaaksi pelaamista, kenttätasapainon hahmottamista, joukkuekavereiden näkemistä ja paremmassa paikassa oleville pelaajille syöttämistä (= perusjoukkuepelaamista). Jo pärjääminen 1-1 sekä paremmassa paikassa olevan joukkuekaverin löytäminen ilman träppejäkin on monelle varsin haastavaa. Moni pelaaja kun kaikenlisäksi aloittelee harrastustaan vielä tuossa iässä.
2) Tehokkaan prässi/träppipuolustuksen oikeaoppinen purkaminen vaatii jo melko kehittynyttä syöttö- ja pelinlukutaitoa. Kuinka monella mikro/mini-ikäisellä, puhumattakaan kokonaisella kentällisellä, on jo riittävät taidot näissä osa-alueissa?
3) Myös puolustuksessa pääpainon tulisi mielestäni olla henkilökohtaisessa osaamisessa. Pitäisi pääasiassa keskittyä oikeaan jalkatyöhön ja puolustuksessa sijoittumiseen sekä reagoimiseen ("lennä syötön mukana", näe pallo ja pelaaja jne.). Lisäksi tulisi ymmärtää apupuolustuksen, "auta ja palaa" sekä puolustustilanteessa pelaajan vaihtamisen merkitys ja näiden toimintojen oikea ajoitus. Jo omassa pelaajassa pysyminen tuntuu usein olevan vastoin lasten luonnollista toimintaa. Kaikkein pienimmissähän jokainen yleensä haluaa juuri sinne missä on pallokin (vrt. kenttätasapaino). Hyvän ja heikon joukkueen kohtaamisessa jo pelkkä oikea puolustuksessa sijoittuminen on paremalle joukkueelle usein riittävä taito saada suuri määrä riistoja ja eliminoida täysin heikomman joukkueen hyökkäyspeli. Jos tähän vielä lisätään puolustusträpit, niin onko pelissä enää mitään mielekkyyttä? Kuten Viljami totesi, toinen joukkue juoksee ley-up:ja ja toinen tuskailee, kun ei saa palloa useinkaan puolen kentän yli.
4) Riittääkö useimpien mikro/mini-ikäisten pelikäsitys träppipuolustuksen todelliseen ymmärtämiseen? Opitaanko ottamaan riittävä vastuu omasta pelaajasta (auttamaan puolustuksessa vain riittävästi, olemaan yli-intoilematta träppien kanssa)? Näin varsinkin, jos vastustajat/hyökkääjät ovat lähes poikkeuksetta taidollisesti niin heikkoja, etteivät pysty löytämään vapaita pelaajia saati saattamaan näille palloa. Miten opetat liikaa riskejä ottavan ja riistämään tottuneen pelaajan ottaamaan yhtäkkiä (vastustajan taitojen karttuessa, esim. c-iässä) enemmän/tarpeeksi vastuuta omasta pelaajastaan? Kiellätkö pelaajaa jo mini/mikroiässä, kun riistoja vielä usein helposti saa vastustajan taitotason ollessa heikko, hakemasta näistä riistoja? Tämä saattaa tulla eteen jo apupuolustuksen opettamisen johdosta. Uskoakseni träppipuolustuksen salliminen ei tilannetta ainakaan helpotta.
5) Träppipuolustaminen ei mielestäni ole niin vaikea asia opettavaksi, etteikö sitä voisi jättää c-ikäluokkaan. Toki se on yksi perustaito muiden joukossa, mutta mielestäni ei niin oleellinen ja vaikea, ettäkö se pitäisi opettaa jo mikro/mini-iässä. Pidetään pienillä pääpaino henkilökohtaisten pelitaitojen ja perusjoukkuepelin opettamisessa. Siinäkin valmentajilla riittää aivan varmasti haasteita mikäli työ tehdään riittävän monipuolisesti, oli joukkueen taitotaso sitten lähes mikä tahansa.

Mielenkiinnolla odotan, pystyykö joku perustelemaan, miksi träppipuolustus olisi ehdottomasti sallittava näissä pienimpien (tyttöjen) ikäluokissa. Perusteluni eivät varmasti ole tyhjentävät eivätkä yksittäisten kohdat riittävän selkeästi kuvattu. Perusajatus tulee kuitenkin varmasti selväksi.
 

Minipelejä nähnyt

Vs: Träppääminen mikro- ja mini-ikäisissä

Hyvä, että tämä aihe otettiin keskusteluun. Taitaa tosin olla se suurin keskustelunaiheuttaja myös aina kaikissa niissä paikoissa, joissa keskustellaan, että millainen seuraavan kauden puolustussääntö nuorimmissa ikäluokissa sallitaankaan. Melkein joka vuosi sitten vaihdetaan sääntöjä ja todetaan, että eipä tämäkään tunnu oikealta tavalta ja ihmetellään turnauksissa kun eri puolella Suomea säännöt ovat erilaisia..

Sen mitä olen nähnyt, niin suurinta osaa joukkueista vielä minien puolellakaan tämä ongelma ei koske muuten kuin silloin, kun kohdataan niitä muutamia parhaita joukkueita. Suurin osa joukkueista pelaa enintään koko kentän miespuolustusta, mutta harvemmalla joukkueella on tosiaan järkeäkään vielä huonolla perustaitotasolla keskittyä träppäämiseen ja sen purkamiseen. Parhailla joukkueilla puolestaan sellaisen treenaaminen onkin ehkä järkevää ainakin jonkun verran. Suurempi ongelma onkin se, että tytöt/pojathan träppäävät heikompaa joukkuetta vastaan koko pelin ajan ihan innoissaan mikäli valmentajat eivät tajua, että koko pelin kestävänä siinä ei ole mitään järkeä. Kumpikaan joukkue kun ei siitä minunkaan mielestäni kauheasti hyödy, kun heikomman joukkueen muutama paras pallonkäsittelijä yrittää epätoivoisesti saada palloa tuotua puoleen kenttään asti kuljettamalla tai syöttelemällä ja kovemman joukkueen 2-3 parasta pelaajaa träppää heti ja tekee riistoista helppoja koreja. Siinä sitten loput pelaajat vaan ottavat muutamia askeleita puolen kentän molemmin puolin ja toivovat, että ehkä jossain vaiheessa pallo tulisi sinnekin asti, jotta voisi osallistuakin peliin.

Mikroikäisissä en kyllä usko, että tähän ongelmaan edes törmätään, mutta jos joku on tätä nähnyt siellä muuten kuin vahingossa niin voi toki kertoa toisin.

Minusta suurin ongelma tässä on se, että parhaiden joukkueiden valmentajilla pitäisi olla sen verran järkeä, että ei tällä keinolla hankittaisi niitä murskavoittoja heikommista joukkueista. Ilman tätä keinoakin voittolukemat olisi varmasti tarpeeksi isot, mutta samalla kumpikin joukkue pääsisi ehkä vähän edes tärkeimmässä harjoituksessa eli pelissä treenaamaan 5-5 pelaamista. Lapset kyllä itse innoissaan jatkavat sitä träppäystä koko pelin ajan, jos joku eli valmentaja ei heitä käske sitä lopettamaan ja vaikkapa edes vähäksi aikaa palaamaan korin jälkeen puoleen kenttään. Onneksi tällaiset pelit tuskin ainakaan kovin monen heikomman joukkueen pelaajien intoa korikseen lopettaa, mutta pelillisten taitojen oppimista se ainakin hitauttaa, koska ei päästä kovimpia joukkueita vastaan pelaamaan oikeastaan lainkaan normaalia peliä ja näkemään missä asioissa siinä ollaan sitä jäljessä.

Lisäksi minullakin herättää kysymyksiä, että oppiiko mini-ikäinen träppäämistä oppimalla ja sitä koko pelin ajan tekemällä täysin oikeanlaista puolustusta tulevia vuosia varten?
 
Viestejä
2 913
Vs: Träppääminen mikro- ja mini-ikäisissä

Pace sanoi:
Pelaajille on sanottu että pallottomia pelaajia puolustavat pelaajat sulkevat syöttölinjat ja pallollista pelaajaa puolustetaan normaalisti miehen ja korin välissä. Koko kentän puolustuksessa on lähinnä ajatuksena, että käytämme kaiken mahdollisen pelin tarjoaman ajan puolustuksen harjoittelemiseen.

Siis onko sinulla mikro- tai mini-ikäisissä oikeasti joukkue, jossa joukkuepuolustus toimii niin hyvin, että koko kentän ylipuolustus ei johda katastrofiin sarjan parempia joukkueita vastaan?

Eli jos esimerkkikuvassa pallo pelataan ylisyötöllä pelaajalle 1 kolmen pisteen kaarelle tämän harhautettua puolustajan 2 kohti päätyrajaa, niin puolustaja 4 ottaa pallollisen ja puolustaja 5 valuu korin alle?

Kuulostaa kunnianhimoiselta jos peliä ei pelata ihan pienimmässä mahdollisessa salissa.
 

en ny ehi

Vs: Träppääminen mikro- ja mini-ikäisissä

En nyt ehdi kommentoimaan pidemmälti, mutta yhden kysymyksen haluan heittää? Jos joku joukkue joutuu pelaa heikompaa joukkuetta vastaan, niin täytyykö sen paremman joukkueen alkaa löysäillä, jotta se huonompi saisi harjoitella pelaamista? Mun mielestä aina pitää vetää täysii. On tulos mikä tahansa, muuten ei opi kuin löysäilemään ja sekään ei ole hyvä asia. Eli mielestäni joukkue, joka on harjoitellut träppäämistä puolustuksessa saa harjoitella sitä pelissä ja vetää pelin täysiä loppuun asti. On vastassa sitten mikä tahansa joukkue. Paremman joukkueen sitten toki kannattais miettiä, mistä saa niitä kovempia vastustajia, jotta ei vastustajan tarvitse natista koripallo.com:issa, että voiku on huonot säännöt, kun mun joukkue ei osaa viel pelata vastustajan pelitapaa vastaan.
 

kysyy vaan

Vs: Träppääminen mikro- ja mini-ikäisissä

Meinaat siis, että alle 10-vuotiailla kaikkein tärkein juttu on se, että se paras joukkue nöyryyttää muita joukkueita mahdollisimman paljon ihan vaan sen takia että tällä träppäämisellä ja muutenkin paremmalla taidolla ovat edellä vastustajia? Ja oppiiko mielestäsi siis se koko pelin träppäävä joukkue muuta kuin träppäystä ja lay uppeja sen ansiosta? Olisiko heillekin järkevämpää, että eivät träppäisi ainakaan koko pelin ajan? Lisäksi onko träppäämisen opettelemisessa alle 12-vuotiaissa mitään järkeä, koska sitähän opetetaan vaan jos joku toinenkin joukkue sitä käyttää ja se ensimmäinen joukkuehan rupeaa sitä käyttämään voittamisen halusta.

Joukkueiden väliset suuret tasoerot ovat tosi asia nuorimmissakin junnuissa, mutta träppäämisen sallimisessa tuossa iässä ei ole mitään järkeä. Koko kentän miespuolustus saisi riittää, sillä se kehittäisi molempia joukkueita paljon enemmän, kun oppisi heikompi joukkue tuomaan palloa ylös tiukassa paineessa ja kovempikin joukkue joutuisi tosissaan puolustamaan. Träppääminen on liian helppo keino tuossa ikävaiheessa, kun olisi paljon tärkeämpää opetella muita joukkuepeliasioita ja yksilötaitoja.
 

Jo

Träppääminen mikro-ja mini-ikäisissä

Mun joukkueeni träppäili aikoinaan mikroissa ja syynä ei niinkään ollut opetettu tapa vaan pelaajan luonnollinen reagointi kohti tulevaan palkolliseen pelaajaan. Tai pelaajaan, joka kääntää selkänsä puolustajalle kuljettaessaan. Tämmöisen pelinlukemisen opettamiseen menee suhtkoht paljon aikaa, varsinkin jos joku on sen nappuloissa pois kitkenyt. Huvittavinta oli se, että joukkueen ensimmäisissä peleissä huudettiin paikkapuolustusta, vaikka olimme ehtineet harjoitella vasta vähän kuljettamista ja heittämistä. Joukkueesta tuli 2 pääsarjatason pelaajaa. Joten mielestäni kaikki aktiivinen osallistuminen peliin tulisi sallia ja sitä pitäisi jopa suosia.
 
Viestejä
173
Vs: Träppääminen mikro-ja mini-ikäisissä

Suoraan sanottuna nykyinen pelaajavartointipakko on ihan hanurista. Pelaamalla paikkaa opittaisiin myös hyökkäyspaikat paremmin. Samalla nämä koko kentän träppipuolustukset jäisi ala-aste ikäisiltä pois automaattisesti. Lisäksi käytetään pelaajavartiointipakkoa vääriin oman joukkueen hyväksi. Mm. eräs käärmeen niminen joukkue Pohjanmaalta käytti hyökkäyspään päätyrajakikkaa, jossa neljä pelaajaa kävi puolessa kenttää kääntymässä. Kun puolustava joukkue ei lähtenytkään omien pelaajien perässä juoksemaan puolen kenttään ja takaisin, alkoi valmennusportaassa kauhea ulina, kun etäisyys vartoitavaan pelaajaan venähti yli kolmeen metriin. Samaisen joukkueen kotiluolassa auttaminen puolustuksessa on melkein kiellettyä, ja tuomarit alkaa ohjailemaan peliä...
 

no en nyt ihan

Vs: Träppääminen mikro- ja mini-ikäisissä

kysyy vaan sanoi:
Meinaat siis, että alle 10-vuotiailla kaikkein tärkein juttu on se, että se paras joukkue nöyryyttää muita joukkueita mahdollisimman paljon ihan vaan sen takia että tällä träppäämisellä ja muutenkin paremmalla taidolla ovat edellä vastustajia? Ja oppiiko mielestäsi siis se koko pelin träppäävä joukkue muuta kuin träppäystä ja lay uppeja sen ansiosta? Olisiko heillekin järkevämpää, että eivät träppäisi ainakaan koko pelin ajan? Lisäksi onko träppäämisen opettelemisessa alle 12-vuotiaissa mitään järkeä, koska sitähän opetetaan vaan jos joku toinenkin joukkue sitä käyttää ja se ensimmäinen joukkuehan rupeaa sitä käyttämään voittamisen halusta.

Joukkueiden väliset suuret tasoerot ovat tosi asia nuorimmissakin junnuissa, mutta träppäämisen sallimisessa tuossa iässä ei ole mitään järkeä. Koko kentän miespuolustus saisi riittää, sillä se kehittäisi molempia joukkueita paljon enemmän, kun oppisi heikompi joukkue tuomaan palloa ylös tiukassa paineessa ja kovempikin joukkue joutuisi tosissaan puolustamaan. Träppääminen on liian helppo keino tuossa ikävaiheessa, kun olisi paljon tärkeämpää opetella muita joukkuepeliasioita ja yksilötaitoja.

No en tarkoita että vastustajaa pitäisi nöyryyttää. Lähinnä sitä tarkoitin, että niitä taitoja mitä pelaajilla on, täytyy saada taitavempien käyttää. Eli täytyy saada tehdä kaikki mitä osaa täysillä. En nyt välttämättä puhu vain träppäämisestä yksistään. Träppäämistä tulee noilla pikkujunnuilla osalla ihan luonnostaan ja en ala sitä kitkemään pois, sillä kuten joku jo sanoi, niin sitä on vaikea sitten saada myöhemmin takaisin, kun sitä muka pitäisi opettaa vasta myöhemmällä iällä. Mä en henkilökohtaisesti ole käyttänyt montaakaan hetkeä treeneistä träppäämisen opettamiseen, vaan keskittynyt ihan niihin tärkeisiin perusasioihin. Minä valmentajana olen aina korostanut nimenomaan että puolustetaan ja tehdään asioita täysiä on vastassa kuka tahansa ja itse sitten määrään sen harjoittelemmeko pelissä koko kentän träppäävää miespuolustusta vai puolen kentän miespuolustusta vai mitä muuta tapaa tahansa. Kaikki ihan yhtäoikeita tapoja puolustaa.

Niin ja jos sitten tulee täysillä pelaamisella niitä murska voittoja, voi se voittaja miettiä, onko oikeassa sarjassa. Aina sitä voi ilmoittautua vanhempien sarjaan, jos omassa ikäluokassa ei saa tasaisia pelejä.
 
Viestejä
1 072
Vs: Träppääminen mikro-ja mini-ikäisissä

jule sanoi:
Suoraan sanottuna nykyinen pelaajavartointipakko on ihan hanurista. Pelaamalla paikkaa opittaisiin myös hyökkäyspaikat paremmin. Samalla nämä koko kentän träppipuolustukset jäisi ala-aste ikäisiltä pois automaattisesti. Lisäksi käytetään pelaajavartiointipakkoa vääriin oman joukkueen hyväksi. Mm. eräs käärmeen niminen joukkue Pohjanmaalta käytti hyökkäyspään päätyrajakikkaa, jossa neljä pelaajaa kävi puolessa kenttää kääntymässä. Kun puolustava joukkue ei lähtenytkään omien pelaajien perässä juoksemaan puolen kenttään ja takaisin, alkoi valmennusportaassa kauhea ulina, kun etäisyys vartoitavaan pelaajaan venähti yli kolmeen metriin. Samaisen joukkueen kotiluolassa auttaminen puolustuksessa on melkein kiellettyä, ja tuomarit alkaa ohjailemaan peliä...

Tuollaisen ulinan jättäisin ihan tyystin huomiotta. Kolmen metrin peukalosääntöä ei virallisesti ole ollut kait 15 vuoteen ja muutenkin koko oman vieressä oleskelu ei ole miespuolustuksen idea ainakaan C-junioreissa enää. Olen kuullut vastaavaa valitusta paikkapuolustuksesta vastustajan valmentajalta kun heikko puoli tippuu oikeaoppisesti kohti kori-kori-linjaa. Tämä on nykykoripallon miespuolustusta luontevimmillaan eikä se siitä muuksi muutu. Apupuolustusta ei ole koskaan kielletty. Kolmen metrin säännön urpoutta kuvaa hyvin se, että nopeassa hyökkäyksessä pelaaja on useimmiten yli kolmen metrin päässä. Pitäisikö peli viheltää silloin poikki?

Ihan rauhassa ottaisin itse tekniset virheetkin siitä, jos itse tiedän pelaajien pelaavan hyvää miespuolustusta ja tuomari ei sitä suostu näkemään. Ottelu vielä videolle niin pullat on hyvin uunissa.
 
Viestejä
1 229
Vs: Träppääminen mikro- ja mini-ikäisissä

Herbert sanoi:
Siis onko sinulla mikro- tai mini-ikäisissä oikeasti joukkue, jossa joukkuepuolustus toimii niin hyvin, että koko kentän ylipuolustus ei johda katastrofiin sarjan parempia joukkueita vastaan?

Eli jos esimerkkikuvassa pallo pelataan ylisyötöllä pelaajalle 1 kolmen pisteen kaarelle tämän harhautettua puolustajan 2 kohti päätyrajaa, niin puolustaja 4 ottaa pallollisen ja puolustaja 5 valuu korin alle?

Kuulostaa kunnianhimoiselta jos peliä ei pelata ihan pienimmässä mahdollisessa salissa.

Homma on alkanut pelittämään pikkuhiljaa ihan kivasti.. Saadaan usein mageita katkoja nimenomaan ylisyötöistä. Pojat on oppinut melko hyvin katsomaan ensisijaisesti vastustajapelaajat lähimpänä meidän omaa koria.

Painopiste valmennuksessa on ylivoimaisesti hyökkäyksessä. Puolustuksessa riittää tällä hetkellä, että se toimii jotenkuten ja ennen kaikkea pojat oppii reagoimaan erilaisiin tilanteisiin mahdollsimman nopeasti.

Hyökkäystä pelataan tällä hetkellä pääsääntöisesti viidellä perimeter-pelaajalla. Painotetetaan tehokasta tilankäyttöä, korille ajoa sekä syötä&leikkaa konsepteja.
 

Sääntökirja

Vs: Träppääminen mikro-ja mini-ikäisissä

Puskajussi sanoi:
Kolmen metrin säännön urpoutta kuvaa hyvin se, että nopeassa hyökkäyksessä pelaaja on useimmiten yli kolmen metrin päässä. Pitäisikö peli viheltää silloin poikki?
Lainaus C-nuorten, minien ja mikrojen pelisäännöistä koskien pelaajavartiointia: "....eivät koske ylivoiman eli nopean hyökkäyksen puolustamista eikä puolustamista kolmen sekunnin alueella.Säännöt eivät koske ylivoima eli nopean hyökkäyksen puolustamista."

Tutkitaan ensin ja hutkitaan vasta sitten. Muutenkin sääntöjen osaaminen,sen sijaan että olettaa jotain, helpottaa usein olemisen tuskaa.
 
Viestejä
1 072
Vs: Träppääminen mikro-ja mini-ikäisissä

Sääntökirja sanoi:
Lainaus C-nuorten, minien ja mikrojen pelisäännöistä koskien pelaajavartiointia: "....eivät koske ylivoiman eli nopean hyökkäyksen puolustamista eikä puolustamista kolmen sekunnin alueella.Säännöt eivät koske ylivoima eli nopean hyökkäyksen puolustamista."

Tutkitaan ensin ja hutkitaan vasta sitten. Muutenkin sääntöjen osaaminen,sen sijaan että olettaa jotain, helpottaa usein olemisen tuskaa.

En tarkoittanutkaan että aina pitäisi sääntöjen mukaan olla 3 metrin säteellä, halusin vain osoittaa että ko. sääntö on koripallon hengen vastainen ja sitä varten siinä on erikoissääntö nopeita hyökkäyksiä varten. Minusta koko sääntö tulisi uudistaa siten että määriteltäisiin henkilökohtainen miesvartiointi hyvin. Apuasemassa oleminen on joidenkin tuomareiden mielestä paikkapuolustusta vaikka apuasemassa oleva puolustaja on koko ajan henkilökohtaisessa vastuussa omasta pelaajastaan ja palaa syöttölinjalle kun pallo palaa yhden syötön päähän.
 
Viestejä
2 913
Vs: Träppääminen mikro-ja mini-ikäisissä

Puskajussi sanoi:
Minusta koko sääntö tulisi uudistaa siten että määriteltäisiin henkilökohtainen miesvartiointi hyvin. Apuasemassa oleminen on joidenkin tuomareiden mielestä paikkapuolustusta vaikka apuasemassa oleva puolustaja on koko ajan henkilökohtaisessa vastuussa omasta pelaajastaan ja palaa syöttölinjalle kun pallo palaa yhden syötön päähän.

Onko sinulla ehdotusta, miten tämä kirjoitetaan?

Ongelmahan syntyy siitä, että paikkapuolustus ja aktiivisesti vaihtava auttava miespuolustus näyttävät kovin samankaltaisilta. Kun tähän vielä yhdistetään tämän ikäisille lapsille luontaiset virheet pelitavassa (unohdukset, kommunikaatiovirheet yms.) niin selkeältäkin vaikuttava sääntö voi olla hyvin hankala tulkita.
 
Viestejä
1 072
Vs: Träppääminen mikro-ja mini-ikäisissä

Herbert sanoi:
Onko sinulla ehdotusta, miten tämä kirjoitetaan?

Ongelmahan syntyy siitä, että paikkapuolustus ja aktiivisesti vaihtava auttava miespuolustus näyttävät kovin samankaltaisilta. Kun tähän vielä yhdistetään tämän ikäisille lapsille luontaiset virheet pelitavassa (unohdukset, kommunikaatiovirheet yms.) niin selkeältäkin vaikuttava sääntö voi olla hyvin hankala tulkita.

Jotakuinkin linjalla
"Jokaisella pelaajalla tulee olla henkilökohtainen puolustusvastuu omasta pelaajastaan, jota normaalissa 5 vs. 5 -tilanteessa puolustaa. Tällöin puolustettavansa saadessa pallon tämä pelaaja on hyökkääjän ensisijainen puolustaja. Puolustettava pelaaja voi vaihtua hyökkäyksen aikana esimerkiksi skriinitilanteen seurauksena."

Tämä sulkee myös erikoispuolustuksia, kuten match-upin tai jump n' run -prässin pois. Sellaiset eivät minusta muutenkaan kuulu mini- tai C-koripalloon.
 
Viestejä
2 913
Vs: Träppääminen mikro-ja mini-ikäisissä

Puskajussi sanoi:
"Jokaisella pelaajalla tulee olla henkilökohtainen puolustusvastuu omasta pelaajastaan, jota normaalissa 5 vs. 5 -tilanteessa puolustaa. Tällöin puolustettavansa saadessa pallon tämä pelaaja on hyökkääjän ensisijainen puolustaja. Puolustettava pelaaja voi vaihtua hyökkäyksen aikana esimerkiksi skriinitilanteen seurauksena."

Sääntö on selvä. Sitten kun vielä kuvaat tilanteen, jossa tuomari voisi tällä perusteella väittää joukkueen puolustavan väärin?
 
Viestejä
1 072
Vs: Träppääminen mikro-ja mini-ikäisissä

Herbert sanoi:
Sääntö on selvä. Sitten kun vielä kuvaat tilanteen, jossa tuomari voisi tällä perusteella väittää joukkueen puolustavan väärin?

Hyökkääjän puolustaja määräytyy hyökkääjän paikan mukaan: kyseessä on siis paikkapuolustus. Esimerkiksi korin alla seisova pelaaja, joka ei joudu kaarelle puolustamaan vaikka pallo kiertäisi kaikilla viidellä pelaajalla kaarella. Voisin piirrellä hienoja kuvia mutta tällä koneella ei ole basketball playbookia. Joudutte siis odottelemaan...
 
Viestejä
2 913
Vs: Träppääminen mikro-ja mini-ikäisissä

Puskajussi sanoi:
Hyökkääjän puolustaja määräytyy hyökkääjän paikan mukaan: kyseessä on siis paikkapuolustus. Esimerkiksi korin alla seisova pelaaja, joka ei joudu kaarelle puolustamaan vaikka pallo kiertäisi kaikilla viidellä pelaajalla kaarella. Voisin piirrellä hienoja kuvia mutta tällä koneella ei ole basketball playbookia. Joudutte siis odottelemaan...

Tarvitseeko hyökkäävän joukkueen kömpelöä sentteriä puolustaa kaarella, jos ei usko hänen heittävän sieltä sisään? Eikö voi ottaa ajoa vastaan lähempänä koria?
 
Viestejä
1 072
Vs: Träppääminen mikro-ja mini-ikäisissä

Herbert sanoi:
Tarvitseeko hyökkäävän joukkueen kömpelöä sentteriä puolustaa kaarella, jos ei usko hänen heittävän sieltä sisään? Eikö voi ottaa ajoa vastaan lähempänä koria?

Miten tämä eroaa paikan puolustamisesta? Kyllä nyt siihen puolustajan jotenkin kuuluisi reagoida.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös