Koripallo.com

Valmentaminen mikroikäisissä

Viestejä
59
Minkälaista valmennuksen täytyisi olla mikroikäisissä? Mitä aiheita erityisesti kannattaa painottaa, ja puolestaan mitkä asiat kannattaa täysin unohtaa vielä mikroissa?
 
Viestejä
3 675
Vs: Valmentaminen mikroikäisissä

fan#9 sanoi:
Minkälaista valmennuksen täytyisi olla mikroikäisissä? Mitä aiheita erityisesti kannattaa painottaa, ja puolestaan mitkä asiat kannattaa täysin unohtaa vielä mikroissa?
Tälläisen esimerkiksi löysin Turun NMKY:n sivuilta:

"Mikrot & ala-asteiden koriskerhot (7-9-vuotiaat)

A) Fysiikka ja motoriikka
- Yleistaitavuutta (yhdistä pallo mukaan): hyppelyitä, erilaisten pallojen kanssa heittelyä/syöttelyä/pelaamista, perusasento, tasapainoharjoitteita.
- Liikkuvuus, tasapaino, koordinaatio ja ketteryys herkkyyskausi! Erilaisia spurtteja/liikkeellelähtöjä, eri lihasryhmien kehittäminen omalla ruumiinpainolla pelien&leikkien avulla.
- Nassikkapaini.
- Oikean juoksutekniikan harjoittelu.
- Monipuolisia liiketaitoharjoitteita (perusasento, liikeaskel eri suuntiin, hyppääminen&alastulo, suunnanmuutosaskel, heittäminen, olkanivelen ja lapojen liike.


B) Lajitaito
- Pysähtyminen (ykstahti, kakstahti).
- Perusasento. Polvet koukussa, jalat hiukan levitettyinä.
- Pallonkäsittelyä paljon – taitavuus on motivoivaa. Aluksi paikallaan, sitten liikkuen ja liikkeitä vaikeuttaen. Etenkin kädenvaihto edestä. Ja esim. futis-korisyhdistelmä.
- Heittotekniikan alkeet (laske koria minikorista vielä alemmas): Kyynärpää pallon alla, yhdellä kädellä heitto, heitossa kaari =pehmeys.
- Lay-up hyvin paremmalta puolelta kuljetuksesta ja syötöstä. Heikommalta puoleltakin kokeillaan ja opetellaan. Lay-up-harjoittelu paikaltaan aloittaen, vaihe vaiheelta kehittäen.
- Koripallon perussääntöjen osaaminen ja ymmärtäminen (askeleet, kaksoiskuljetus, virhe).
- Kahden käden rintasyöttö ja syötön vastaanotto. Syöttöjä myös liikkeestä. Lisäksi myöhemmin pään yli syöttö ja lattian kautta työntösyöttö. Korostetaan syötön tärkeyttä – ei pelkkää pomputtelua.
- Kuljetus vai syöttö - ymmärtäminen? Esim. kaksi pelaajaa hyökkää valmentajaa vastaan.
- Puolustus: oman pelaajan puolustusajatus, hyökkääjän ja korin välissä.
- Syötä ja liiku, pääse eroon puolustajastasi.
- Kenttätasapainon alkeellinen ymmärtäminen.


C) Muut huomioitavat asiat

- Harrastuspaikkoja lähellä kotia.
- Harjoitukset 1-2 krt/vko, kesto 1-1,5h.
- Hyvä käytös, ja sen vaaliminen jatkuvasti.
- Täsmällisyyden opettaminen.
- Toisten huomioonottaminen.



Valmentaja:
- Kannustava leikkiminen ja tutustuminen palloon.
- Kaikki pelaa ja tasapuolisesti! Onko harjoitusten ulkopuoliset pelit jo tarpeen mikroikäisille, entä sarjapelit? Pelata kuitenkin täytyy jollain tavalla. Harjoituspelejä lähialueella?
- Hauskaa ja leikinomaista, kuitenkin koripalloa oppien.
- Ota ’aikalisä’ harjoitusten kesken ja kerro esim.: yhdestä pelisäännöstä tarkemmin, joukkuehengestä, ravinnosta, tms.
- Ole kiinnostunut rekrytoimaan uusia pelaajia mukaan joukkueeseesi. Mitä voisit tehdä sen eteen?"

http://www.tunmky.fi/koripallo-liikunta/www/page.php?id=84
 
Viestejä
4 022
Vs: Valmentaminen mikroikäisissä

Omasta kokemuksestani vain sanoa, että tärkeintä on, että treeneissä on hauskaa ja yrittää saada lapset innostumaan nimenomaan liikkumisesta, toki koripallon puitteissa. Fläppitaulut ym voi heittää nurkkaan ihan huoletta.

Kun kehitystä tapahtuu, niin voi alkaa harjoittamaan paljon yksilötaitoja, pallon kuljettamista, heittämistä sekä useille jopa ihan vaan juoksemista.

Joukkuepeli tulee sitten 1-2 pelivuoden jälkeen.
 
Viestejä
1 448
Vs: Valmentaminen mikroikäisissä

DripL sanoi:
Joukkuepeli tulee sitten 1-2 pelivuoden jälkeen.

5-5 -joukkuepeli kannattanee vielä pääosin jättää sivuun, mutta koripallon ollessa joukkuepeli 2vs1, 2vs2, 3vs1, 3vs2 ja 3vs3 tilanteet ja harjoitteet ovat mikroille varmasti oikein hyviä.
 

Markkinavoima

Vs: Valmentaminen mikroikäisissä

Mikroikäisissäkin kannattaa aloittaa pelitoiminta nopeasti. Pelipaita päällä lapset oppivat parhaiten säännöt ja koriksen lainalaisuudet ja ennen kaikkea syttyy into opetella uusia juttuja. Muissa lajeissa (futis, lätkä ja säbä) 7-vuotiailla on jo varsin aktiivista pelitoimintaa. Eräs junnufutisvalkku linjasi, että 6-7 vuotiaan olisi hyvä pelata kerran kuukaudessa, jotta harjoitteluinto säilyy. Koris on toki teknisesti vaikeampaa kuin moni muu pallopeli, mutta lapset kyllä oppivat nopeasti.

Peleissä kannattaa suosia mieluusti alle kymmenen pelaajan joukkueita. Optimi lienee 7-8 pelaaja per peli. Näin jokainen saa riittävästi arvokasta pelikokemusta. Nyrkkisääntönä enemmän aikaa kentällä kuin vaihdossa. Vanhemmiten penkki tulee kyllä tutuksi :p
 

Lotta

Vs: Valmentaminen mikroikäisissä

Valmennan mikro-ja mini-ikäisiä tyttöjä. Haluaisin hyviä neuvoja peliasennon harjoittelemiseen. Olisiko jollain vinkkejä?
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös