howdy taas sanoi:
Vapaan kilpailun vastustamista kommentoidaan Suomessa (mm Detmann) Pohjois-Korelaiseksi ajatteluksi ja EU:n peruskirjan vastaiseksi. Mielenkiintoista, että samaan aikaan jalkapallon puolella puuhataan huippuseuroihin ulottuvaa max viiden pelaavan ulkomaalaisen rajoitusta. Eipä ole kuulunut samanlaisia kommentteja sen albaaniajattelusta.
Eikö? Oletko miettinyt, miksi tuota rajoitusta "puuhataan" eikä vaan toteuteta? Voisiko ongelma olla se, että tuo on nykyisen laintulkinnan vastainen rajoitus ja nyt neuvotellaan mahdollisuudesta muuttaa vähintään tapaa tulkita EU:n peruskirjaa, jotta rajoitus olisi mahdollinen?
Minusta nuo UEFA:n tavoitteet voisi saavuttaa myös siirtosääntöjä kehittämällä. UEFA:han pyrkii siihen, että katsojat voisivat paremmin samaistua joukkueisiinsa, kun ne eivät olisi täysiä "muukalaislegioonia", joiden kokoonpanot vaihtelevat vuosittain. NBA hakee samaa "Restricted Free Agent" mallilla eli helpottamalla pelioikeudet omaavan seuran mahdollisuuksia pitää pelaajat joukkueessaan.
Mielestäni Korisliigassa voitaisiin siirtosääntöjä kehittää samaan suuntaan. Kun sarjaan tuodaan ensimmäistä kertaa pelaaja, joka ei ole pelannut nuorten SM-sarjoja täällä, pitäisi hänestä maksaa merkittävä siirtokorvaus. Tällä kompensoidaan täkäläisen verotuksen suosiollinen vaikutus vain vuoden täällä viihtyville pelaajille. Vaikka tämä tarkoittaisi, että ulkomaalaisia pelaajia olisi jatkossakin sarjassamme paljon, pienentäisi se jo taloudellista hyötyä ulkomaalaisen käytöstä kotimaisiin ammattilaisiin nähden.
Seurat, jotka "parhaiten hoitavat hommansa" (eli maksavat pelaajille eniten) menevät suomalaisessa koriksessa säännöllisesti taloudellisesti nurin muutaman vuoden välein (vrt. Lappeenranta 2000-luvulla, 90-luvun ToPo, Forssan menestysajan joukkueet, HNMKY ja HoNsU 80-luvulla, Turun NMKY:n kultajoukkueet jne). Se ei ole kenenkään etu.
Minkä määritelmän (tai kenen mielestä) nuo mainitsemasi seurat ovat "hoitaneet hommansa parhaiten"? On totta, että suomalaisessa koripallossa on menestytty ja saatu medianäkyvyyttä "talous-dopingilla", mutta se ei tarkoita, että seurat olisivat hoitaneet hommansa jotenkin erityisen hyvin, pikemminkin päinvastoin.
Tämä on minusta hyvä osoitus sille, että liigalisenssikäytäntöä pitää jatkaa ja kehittää siitä oikeasti doping-kontrollin kaltainen toiminto, jolla epäterve kilpailu kitketään lajista pois. Tämä vain vaatisi "hieman" vakuuttavampaa toimintaa liiton osalta enkä oikein näe nykyisten toimijoiden siihen pystyvän.
Pääkaupunkiseudulla "vapaa kilpailu" näkyy liiallisena kilpailuna jo pienissä junnuissa - menestystä haetaan liian tiukasti liian nuorina. Tämä näkyy myös valtavan suurena nuorena lopettaneiden lahjakkaiden pelaajien prosenttiosuutena.
Tässä on nyt ensimmäinen väite, jossa on oikeasti jotain perää. Tilanne on sinänsä koominen, että juuri pääkaupunkiseudulla pitäisi olla parhaat mahdollisuudet luoda järjestelmä, jossa tästä ei pitäisi kärsiä.
Omasta mielestäni joukkueille pitäisi luoda jonkinlainen luokittelu, jonka mukaan toimintaa suunnitellaan. Pääkaupunkiseudulla on tilaa muutamalle "huippujoukkueelle", joissa kaikki toiminta tehdään kovan kilpailun pohjalta. Näihin joukkueisiin ajautuvat sitten juniorit, joille rehellinen kilpailu on tärkeää. Harjoitellaan kovaa ja peliaikaa tulee sen mukaan, miten pelaajan taso joukkueessa riittää, joku saattaa joutua istumaan paljonkin penkillä. Toinen ryhmä on sitten "kaikki pelaa" joukkueet. Harjoituksia tässäkin ryhmässä paljon, mutta henki ei yhtä kilpailuhenkinen vaan ottelutapahtumissa pyritään takaamaan, että jokainen harjoituksissa käynyt saa osuutensa peliajasta. Kolmas ryhmä on sitten "harrastajat". Tämä on ryhmä, jossa koripalloa pelataan siksi, että se on hauskaa. Harjoituksia on sen verran, että lajiosaaminen menee eteenpäin, mutta pääpaino on iloisessa liikunnassa ja hauskanpitämisessä.
Erityisesti isompien seurojen (kuten ToPo, Honka, MaSu/HNMKY) pitäisi pystyä tarjoamaan jokaisessa ikäluokassa nämä kaikki kolme joukkuetta, jolloin pelaajat voivat yhdessä huoltajiensa kanssa valita itselleen sopivan ajattelumallin. Tärkää tämä on varsinkin B- ja A-junioreissa, jos "edustusjoukkuetta" vahvistetaan uusilla pelaajilla muista seuroista.