Hyvä kysymys ja myönnän, että en kovin syvällisillä perusteilla ole liikkeellä. En ollenkaan. Joten mielelläni muutan mieltäni.
Urheilulajien ja urheilijoiden välinen vertailu on tietenkin äärimmäisen hankalaa ja vertailun vieminen loppuun saakka vaatii erinäisiä valintoja lajien välisen kilpailullisuuden ja lajien sisäisten paremmuuden määrittelemiseen.
Esimerkiksi.
1. Kumpi on kilpaillumpi laji vuonna 2023 - 100m juoksu vai 200m juoksu?
2. Kumpi oli parempi jalkapalloilija vuonna 2013 - Messi vai Ronaldo?
3. Kumpi oli parempi urheilija vuonna 2009 - maailmanennätysmies Usain Bolt vai Ballon d'Or voittaja Lionel Messi?
Monet sanovat, että urheilijoiden rankkaustehtävä on mahdoton, mutta mielestäni vertailua voi kyllä tehdä ja järjestyksiä muodostaa suhteellisen tarkastikin (vaikka ei absoluuttisen tarkasti). Hyvä tietenkin olisi, jos rankkaukset perustuisivat johonkin johdonmukaiseen ja avoimeen logiikkaan, joita voisi tarpeen tullen muokata erilaisiksi, vaihtoehtoisiksi tai jonkinlaisiksi yhdistelmiksi erilaisia tapoja. Yksi tapa on tietysti kysyä urheilutoimittajilta, mutta itse pitäisin siinä rinnalla kyllä myös jonkinlaiseen määrälliseen analyysin pohjautuvaa metodia. Näitäkin on joitakin olemassa:
greatestsportingnation.com
worldsportranking.info sivusto tai joku vastaava oli vielä olemassa joitain vuosia sitten, joissa lajien kilpailullisuus määriteltiin 1) kansainvälisyyden/universaaliuden ja 2) medianäkyvyyden (palkkiorahat tässä myös muistaakseni) mukaan.
Nyt en löytänyt tuota sivustoa, mutta olen näköjään tallentanut heidän joitain exceleitään vuosia takaperin. Heidän metodinsa mukaan (jota en osaa yksityiskohtaisesti selventää) maailman kymmenen mediaseuratuinta lajia ovat (ehkä vuonna 2020):
1. Jalkapallo
2. Koripallo
3. Tennis
4. Nyrkkeily
5. Yleisurheilu
6. Golf
7. F1
8. Jääkiekko
9. Lentopallo
10. Baseball
Pelkän kansainvälisyyden/levinneisyyden perusteella lista näyttäisi tältä:
1. Yleisurheilu
2. Jalkapallo
3. Koripallo
4. Lentopallo
5. Uinti/vesiurheilu (aquatics)
6. Judo
7. Pyöräily
8. Pöytätennis
9. Tennis
10. Taekwondo
Kokonais/yhdistelmäranking:
1. Jalkapallo
2. Koripallo
3. Tennis
4. Yleisurheilu
5. Lentopallo
6. Nyrkkeily
7. Golf
8. Jääkiekko
9. F1*
10. Uinti, Pyöräily, Baseball kaikki aika samoissa rankingpisteissä
*WRC-ralli toisiksi kilpailluin autourheilumuoto F1:n jälkeen. Nascar kolmantena. WRC:n kerroin samaa sarjaa noin maahockeyn, shakin, karaten, soudun, maastohiihdon ja esteratsastuksen kanssa.
Toki jos tuotakin listaa sattuisi uskomaan, olisi urheilijoiden väliseen rankkaukseen vielä jonkin verran matkaa. Lajien välinen järjestys esimerkiksi muuttuu mies/naissarjoissa. Toisaalta lajien sisälläkin on eroja - Judon painoluokkien tai esimerkiksi keihäänheiton ja pikajuoksun välillä.
Mutta tosiaan tuohon kysymykseen....
Jalkapallo on eittämättä maailman urheilulajien kuningas. Tämä täytyy ottaa huomioon ja Lukas Hradecky on eittämättä maailman suurimman urheilulajin eliittipelaaja. Oma hatara käsitykseni Hradeckystä on kuitenkin se, että hän ei kuulu edes pelipaikallaan maailman noin 20 parhaan pelaajan joukkoon. Joku varmasti osaa arvoida tätä paremmin, ja ehkäpä hän on nostanut osakkeitaan entisestään kuluvan kauden aikana.
Jääkiekko vaikka paria potenssia pienempi laji jalkapalloa onkin, niin on mielestäni ja myös tuon esittelemäni rankkauksen mukaan itse asiassa aika kilpailtu laji. Totta tai, jääkiekon valta-asema Kanadassakin taitaa olla uhattuna, mutta siinä liikkuvat palkkiorahat sekä sitä tosissaan pelaavien maiden (Kanada, USA, Venäjä, Ruotsi) katu-uskottavuus ja standardit urheilussa yleensä takaavat, että mistään neppailusta lajissa ei todellakaan ole kyse. Tällä logiikalla nostaisinkin siis NHL:n supertähtikategoriaan kuuluvan Mikko Rantasen Hradeckyn edelle. Ajattelen tuota lajin sisäistä paremmuutta jonkinlaisen logaritmisen tai power-law käyrän kautta, jossa sijalta 25 on helpompi liikahtaa sijalle 23 kuin sijalta 3 sijalle 1.
Niin ja Barkovin ja Hradeckyn vertailu on kyllä omilla huonoilla tiedoillani vaikeampaa, mutta hänkin johdatti Floridan kuitenkin viime kaudella NHL:n finaaleihin saakka.
Ja täytyy vielä sanoa, että valitaan Suomen Vuoden Urheilijaksi kuka vaan, niin on meillä matkaa noihin muiden Pohjoismaiden nimiin: Esimerkiksi Erling Haaland (Norja), Jonas Vingegaard (Tanska), Armand Duplantis (Ruotsi) ovat aivan legendaluokkaa omissa isoissa lajeissaan.