Teknologian käyttö urheilussa - kuinka koripallo on kehittynyt sen avulla?
Koripallo on kehittynyt huimasti sen yli 100-vuotisen historian aikana. Suurin osa muutoksista on koskenut enemmänkin sääntöjä ja toimintatapoja, mutta myös teknologialla on ollut kätensä pelissä. Historian aikana esimerkiksi tuloksia on alettu ilmoittamaan manuaalisesti toimivien tulostaulujen sijaan digitaalisilla näytöillä ja myöhemmin otteluita on voinut seurata suoratoistona netissä.
Teknisen kehitystyön tuloksena koripallosta on myös tullut pelaajalle turvallisempi laji esimerkiksi kypärien ja puettavan teknologian ansiosta, joka ilmoittaa mahdollisista loukkaantumisriskeistä ajoissa. Samalla itse laji on siirtynyt myös kentiltä nettiin ja videopeleihin, joka on tuonut aivan uudenlaista kiinnostusta koripalloa kohtaan.
Viimeisin uutuus on Instant Replay System (IRS)
Instant Replay System eli videotarkastus on ollut jo muutaman vuoden ajan käytössä maailman suurimmissa liigoissa ja europeleissä, mutta se otettiin käyttöön myös Suomen Korisliigassa vuonna 2019. Videotarkastus on tuomarin työkalu, jossa ottelun kiistanalaiset tilanteet voidaan katsoa uudestaan videotallenteelta ja täten tehdä mahdollisimman oikeudenmukainen ratkaisu.
Vuosittain kauden aikana esiintyy nimittäin useita tilanteita, jolloin videotarkastuksella olisi käyttöä ja täten saada oikea ratkaisu tehtyä. IRS oli käytössä ensimmäisen kerran kaikissa Suomen liigapeleissä kauden 2019-20 aikana. Järjestelmä käyttää automaattikameroita, mutta tarpeen mukaan voidaan turvautua myös televisiokameroihin.
Tuomarit voivat halutessaan kerrata tietyn tilanteen toimitsijapöydältä löytyvän IRS-käyttöoperaattorin avulla, jolloin he saavat nopeasti tarkastettua tilanteen. Videotarkastusta voidaan käyttää muun muassa tarkistamaan oliko vihelletty virhe epäurheilijamainen vai ulosajo, onko vapaaheittäjä oikea ja ketkä olivat osallisia kentän tappelussa.
IRS:n lisäksi NBA:ssa käytetty SportVY-kamerajärjestelmä kerää tietoa kentältä 25 kertaa sekunnissa, seuraten kaikkia pelaajia ja palloa. Se kertoo yksityiskohtaista, reaaliaikaista tietoa ottelusta, pelaajista ja pallon liikkeistä, joka nostaa kotikatsomoiden tunnelman aivan uudelle tasolle.
Mobiiliteknologia yhdistää faneja ja joukkueita
Älypuhelimet ja mobiiliverkosto ovat synnyttäneet laajan sosiaalisen median verkoston, jotka ovat taas nykyajan tärkeitä yhteydenpito- ja uutiskanavia myös koripalloilijoille ja lajia seuraavien fanien välillä. Katsojat voivat twiitata suorana otteluiden tapahtumia, keskustella ja analysoida niitä keskenään sekä jopa kommunikoida suosikkipelaajiensa kanssa.
Joissain tapauksissa jotkut koripalloilijat suosivat jopa NBA-otteluiden seuraamista live-twiittien kautta kuin suoraan televisiosta. Tällöin Twitter-käyttäjät ovat voineet lisätä kokemuksiaan otteluiden aikajanalle suorana ja keskustella sen parhaista hetkistä aivan uudella tavalla.
Photo by Ramiro Pianarosa on Unsplash
Mobiiliteknologia itsessään on korvannut myös joukkueiden monia toimitapoja. Valmentajat voivat opettaa uusia tekniikoita ja strategioita tabletin kautta. He voivat seurata urheilijoiden liikkumista ja toimintaa mobiilisovelluksista.
Samoin pelaajat ovat voineet saada päivittäisen kunto-ohjelmansa suoraan sovelluksen kautta. Huipputasolla pystytään tällöin paremmin perillä siitä, kuka tekee mitäkin ja sitä voidaan tehostaa tai muunnella välittömästi.
Digitaalista koripalloa pelataan jo huipputasolla
Kaikilla ei välttämättä ole taitoja tai intoa päästä huipputason koripalloilijaksi, mutta nykyään he voivat harjoitella sitä tietokoneella ja pelikonsoleilla – sekä nousta digitaalisen koripallon huipulle. NBA:n kehittämää NBA 2K-e-urheilululiigaa on pelattu jo monta vuotta ja sen kilpapelijoukkueiden sponsoreina ovat aidot NBA-joukkueet.
Samoin moni nettikasino tarjoaa mahdollisuuden muodostaa oman virtuaalisen koripallojoukkueen ja peluuttaa sitä muiden käyttäjien joukkueita vastaan Fantasy Sports -liigoissa. Yhtä lailla koripalloa voidaan pelata myös virtuaaliurheiluna, jolloin lyöt vetoa tietokoneella luodun fiktiivisen koripallopelin lopputuloksesta.
Yksikään urheilulaji ei ole enää samanlainen
Kaikki urheilulajit ovat hyötyneet teknologian kehityksestä ja sen mahdollisuuksista. Yksinkertaisimmillaan pelkkä verkostoituminen, tiedon levittäminen ja analysoiminen ovat huomattavasti helpompaa nykyään kun se oli vielä 15 vuotta sitten.
Niin urheilijan kannalta kuin myös katsojan kannalta lajit ovat parantuneet huomattavasti: ne ovat yhä turvallisempia ja samalla viihdyttävämpiä. Fanit voivat osallistua otteluihin ainutlaatuisilla tavoilla ja syventää suhdettaan lajiin sekä suosikkijoukkueeseensa.