Heidät koripalloyhteisö menetti vuonna 2018

Vuonna 2018 päättyi monen koripallon parissa tunnetuksi tulleen henkilön elämä. Alle on listattu kuluneen vuoden eräitä merkittävimpiä ja mediassa huomioituja poismenoja.

Suomi

KTP-ikoni Erkki Hiltunen valmensi kotkalaisten edustusjoukkueen yhdeksästi SM-mitaleille, toimi tuomarina ja vaikutti lajiin merkittävästi lukuisilla muillakin tavoilla. Hän on Suomen koripallon Hall of Famen jäsen ja KTP on nostanut hänen pelipaitansa Karhuvuoren urheilutalon seinälle. Hiltusen valmentamista pelaajista vuoden aikana kuoli myös yhdeksän SM-mitalin Timo Toikka.

Seppo Jalava kuului Turun NMKY:n 1970-luvun menestysjoukkueeseen, joka hänen pelaaja-aikanaan pelasi Euroopan mestarien cupin lohkovaiheessa ja voitti kolme SM-kultaa sekä kaksi Suomen cupin mestaruutta.

Tampereen Pyrintöä edustanut Arvo Jantunen pelasi vuosien 1957, 1959 ja 1961 EM-kilpailuissa. Muutenkin lajin parissa meritoituneen Jantusen paita on nostettu Pyynikin palloiluhallin seinälle. Vuoden 1959 EM-kilpailuissa myös pelannut Matti Köli voitti Suomen mestaruuden kolmesti.

Maajoukkuepelaajista Juhani Keto voitti kuusi Suomen mestaruutta ja kolme Suomen cupin mestaruutta ja oli myös maajoukkueen vakiokalustoa 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Myös 1970-luvulla maajoukkueessa pelannut Keijo Pitkänen saavutti HKT:ssa kaksi SM-mitalia.

Vuoden surullisimpiin koripallouutisiin kuului Henri Kotavuon äkillinen menehtyminen vain 24-vuotiaana. Kotavuo ehti kokea pääsarjapelejä FoKoPon riveissä kaudella 2012 – 2013.

Raimo Vartia pelasi maajoukkueessa vuosien 1959, 1961 ja 1963 EM-turnauksissa ja kuului ihmeelliseen Tokion olympiajoukkueeseen vuonna 1964. HKT:ssa hän muun muassa pelasi Euroopan cupin puolivälierissä ja voitti viisi Suomen mestaruutta. HKT jäädytti Vartian pelipaidan vuonna 2004.

Muu maailma

Kolmiohyökkäyksen taitaja, Hall of Fame -jäsen Tex Winter voitti apuvalmentajana lukuisia mestaruuksia 1990-luvun Chicago Bullsissa ja 2000-kymmenluvun Los Angeles Lakersissä. Kahdesti NBA:n vuoden seurajohtajana palkittu Bob Bass teki pitkän uran San Antonio Spursin ja Charlotte/New Orleans Hornetsin taustoissa. Spursissa Bass toimi myös valmentajana.

NBA-pelaajista vuoden 2018 aikana menehtyivät muun muassa Hall of Fame -jäsen ja kymmenkertainen tähdistöottelupelaaja Hal Greer sekä Celtics-pelaajista kolminkertainen NBA-mestari Willie Naulls sekä kahden NBA-mestaruuden olympiavoittaja Jo Jo White.

Frank Ramsey voitti Boston Celticsissä 1950- ja 1960-luvuilla seitsemän NBA:n mestaruutta. Hänet tunnettiin “alkuperäisenä kuudentena miehenä”. Celtics on jäädyttänyt Ramseyn pelipaidan, ja hän on Naismith Hall of Famen jäsen.

14 kauden NBA-veteraani Rasual Butler kolaroi huumausaineiden vaikutuksen alaisena itsensä ja laulajanaisystävänsä hengiltä auto-onnettomuudessa tammikuussa. Pääasiassa Euroopassa uraa tehnyt Tyler Honeycutt taas ampui itsensä linnoittauduttuaan sitä ennen kotiinsa ja vaihdettuaan laukauksia poliisin kanssa.

Anne Donovan voitti pelaajana olympiakultaa Los Angelesissa 1984 ja Soulissa 1988 sekä maailmanmestaruuden Neuvostoliitossa 1986. Hän menestyi myös valmentajana johdattaen Seattle Stormin WNBA-mestaruuteen vuonna 2004 ja Yhdysvaltain maajoukkueen olympiavoittoon Pekingissä 2008 sekä MM-pronssille Brasiliassa 2006. Maajoukkueen apuvalmentajana hänelle kertyi vielä yksi olympia- ja kaksi MM-kultamitalia lisää. Donovan on nimetty sekä Naismith että FIBA:n Hall of Fameen.

Argentiinalainen Oscar Furlong valittiin historian ensimmäisen MM-turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi vuonna 1950. Maailmanmestari on nimetty myös FIBA Hall of Fameen.

FIBA:n sveitsiläinen pääsihteeri Patrick Baumann kuoli sydäninfarktiin 51-vuotiaana. Muitakin merkittäviä urheilujohtajan tehtäviä hoitanut Baumann muun muassa edisti 3×3-koripallon asemaa.

Neuvostoliitto hallitsi naisten koripalloa etenkin Euroopassa aina 1980-luvulle asti. Himmeämmille mitaleille ylsi usein Tšekkoslovakia, josta Milena Blahoutoválle ja Helena Joškoválle kertyi kummallekin kolme MM-mitalia. EM-mitaleja ensiksi mainitulle kertyi seitsemän ja jälkimmäiselle viisi kappaletta. Kumpikin on Tšekin koripallon Hall of Famen jäsen.

Antti Lehonoksa