Koripallon sopupelit ja yhteys vedonlyöntiin

Ihmisiä on kautta historian kiinnostanut nähdä, kun urheilijat ottavat toisistaan mittaa paremmuudessa. Kun vastakkain on kaksi ottelijaa tai joukkuetta, pääsevät katsojat jännittämään toden teolla. Tämä klassinen asetelma näkyy urheilun lisäksi niin ikään myös hyvän ja pahan kamppailussa sekä kaikenlaisessa muussakin dualismissa.

Valitettavasti historiaan mahtuu kuitenkin myös tapauksia, joissa erinäisten urheilutapahtumien osallistuja tai molemmat osallistujat ovat poikenneet rehdin kilpailun hengestä taloudellisen motiivin vuoksi. Tässä artikkelissa käsittelemme ennen kaikkea koripallossa järjestettyjä sopupelejä ja niiden yhteyttä vedonlyöntiin.

Vedonlyönnissä pyörii suuria rahoja

Suomalaiset ovat tunnetusti urheiluhullua kansaa. Niin pieni kuin maamme onkin, olemme monissa lajeissa onnistuneet pistämään kampoihin urheilun todellisille jättiläisille ja mahtimaille. Hyvänä esimerkkinä ovat tietysti kotimaisen Susijengin paikoitellen erinomaiset edesottamukset Ranskan ja Espanjan kaltaisia huippukorismaita vastaan.

Suomen jatkuva altavastaajan asema on luonut tilanteen, jossa suomalaiset ovat todella viehtyneet vedonlyöntiin. Vedonlyönnissähän nimenomaan altavastaajien menestykselle panostaminen voi tuottaa kaikkein parhaat voitot. Toista on lyödä vetoa vaikkapa Yhdysvaltojen kansalaisena, jolloin menestys on jo valmiiksi odotettua ja kertoimetkin sitä myöten matalia.

Kuten kaikki varmasti tietävät, huippu-urheilijoiden korvaukset voivat lajista ja sarjatasosta riippuen nousta suorastaan hulppeisiin mittasuhteisiin. NBA:n kaltaisissa liigoissa pelaajien korvaukset pyörivät useissa miljoonissa dollareissa per kausi. Vielä tätäkin enemmän pyörii rahaa kuitenkin vedonlyönnissä, johon saattavat isoissa otteluissa osallistua jopa miljoonat ihmiset ympäri maailmaa.

Monesti vedot eivät myöskään ole mitään aivan pieniä. Todennäköisesti Suomessakin keskimääräinen vedonlyöjä laittaa vetoihinsa jopa useita kymmeniä euroja kerrallaan.

Sopupelit helppo rahanlähde huijareille

Moni suomalainen on varmasti haaveillut, että mitä jos pystyisi matkustamaan edes muutaman tunnin verran tulevaisuuteen. Tällöin voisi käydä nopeasti kurkkaamassa lauantain lottonumerot ja palata takaisin täyttämään seitsemän oikein -kupongin. Hieman vastaava ajatus on myös urheilussa järjestettävien sopupelien kohdalla. Jos henkilö voi olla varma vaikkapa koripallo-ottelun voittajasta, ei hänen täydy kuin lyödä voittajalle rahaa niin paljon kuin mahdollista. Tuolloin jokainen euro tulee takaisin voittajan kertoimella monistettuna.

Hankalaa sopupelien niin sanotusta fiksaamisesta eli järjestämisestä tekee kuitenkin asian laittomuus. Huijareiden täytyy olla todella varovaisia saadakseen junailtua moisia huijauksia. Sopupelin ehdottaminen väärälle henkilölle saattaa pilata koko suunnitelman, mikäli henkilö kantelee tilanteesta viranomaisille.

Yleisesti ottaen sopupelejä nähdään historiallisesti eniten lajeissa, joissa huijauksessa ei tarvitse olla mukana kuin mahdollisimman vähän pelaajia. Kokonaisen koripallojoukkueen vakuuttamisen sijasta voi olla helpompaa pyytää esimerkiksi yksittäistä tennispelaajaa pelaamaan alle oman tasonsa. Tenniksen kaltaisissa tarkkuuslajeissa pelaajien ei myöskään tarvitse hävitä kovinkaan selvästi, vaan riittää, että mailaa pidetään hiukan väärässä asennossa tai roiskitaan lyöntejä suurella prosentilla verkkoon.

Esimerkkejä tunnetuista koripallon sopupeleistä

Ikävä kyllä myös koripallon maailmasta löytyy tästä huolimatta useita sopupelitapauksia. Esimerkiksi vuonna 2011 Etelä-Kalifornian San Diegossa peräti kymmenen henkilöä tuomittiin vankeuteen osallisuudesta lukuisten college-korisotteluiden fiksaamisesta. Mukana oli paitsi San Diegon miesten koripallojoukkueen entisiä ja silloisia pelaajia, myös joukkueen entinen avustaja.

Vieläkin yleisempiä koripallon sopupelit ovat tietenkin sarjoissa, jotka ovat NBA:ta vähemmän seurattuja ja matalapalkkaisempia. Yleensä valmiilla miljonääripelaajilla ei ole kovinkaan suurta motivaatiota tehdä rikoksia ylimääräisen palkkapussin toivossa.

Vuonna 2017 tapetille nousi Red Bull Korea -niminen kolmen pelaajan joukkueille järjestetty amatööriturnaus, jonka väitettiin olevan fiksattu Etelä-Korean tiimille nimeltä Project X. The Korean Times -sanomalehti raportoi tuolloin, että muut eteläkorealaiset tiimit olivat tehneet yhteistyötä varmistaakseen Project X:n voiton. Turnaus oli liigamuotoinen ja voittaja ratkaistiin pisteillä, joten huijaaminen oli helpompaa kuin mitä perinteisessä pudotuspeliturnauksessa. Väitteiden mukaan muut Etelä-Korean joukkueet antoivat Project X:ää vastaan pelatessaan vastustajansa tehdä runsaasti pisteitä, jotta turnaus kääntyisi Project X:n voitoksi.

Vedonlyöntiyritykset tekevät töitä estääkseen sopupelejä

Sen lisäksi, että vedonlyöjät häviävät rahaa sopupeleihin, ovat myös vedonlyöntisivustot tilanteessa uhreja paitsi taloudellisesti myös maineensa puolesta. Näinpä luotettavimmat sivustolla britekasinot.io listatut vedonlyöntisivustot tekevät kaikkensa estääkseen sopupelejä. Ne esimerkiksi tarkkailevat asiakkaidensa tekemiä suhteettoman suuria ja epämääräisiä panostuksia. Kuka tahansa sunnuntaipelaaja ei tietenkään joudu vastuuseen voittaessaan rahaa altavastaajilla, mutta sivustot pyrkivät pitämään silmällä suuria linjoja siltä varalta, että jotakin epäilyttävää ja epämääräistä ilmenee.

Lopuksi

Vedonlyöntiä harrastavat koripallon ystävät voivat onneksi olla verrattain rauhallisin mielin betsaamisensa suhteen. Kuten sanottua, koripallon sopupelit ovat oletettavasti kaiken järjen mukaan harvemmassa kuin yksilölajien vastaavat. Nykymaailmassa informaatio kulkee niin vapaasti, että kiinnijäämisen riski on joukkuelajeissa yksinkertaisesti liian suuri.

Tenniksessä tilanne onkin sitten tosiaan valitettavasti toinen. Saksalaislähteiden mukaan vuonna 2019 ainakin 135 tennispelaajan epäiltiin sotkeutuneen ainakin jonkinlaiseen tulosmanipulointiin armenialaisen järjestäytyneen rikollisuuden kannustamana. Mistään kovin pienestä ilmiöstä ei siis maailman mittakaavassa kuitenkin ole kysymys.