NBA pyrkii saamaan jalansijaa Euroopassa
Koripallon ykkösammattilaissarja NBA on edennyt hapuillen yrityksissään laajentua globaaleille markkinoille. Varsinkin vanhalla mantereella Euroopassa NBA ei ole toistaiseksi onnistunut tekemään samanlaista läpimurtoa kuin esimerkiksi NFL ja NHL.
Ranskalaisen NBA-supertähden Victor Wembanyaman johtama San Antonio Spurs kohtaa Pariisissa kahdessa NBA:n runkosarjaottelussa Indiana Pacersin. Tämä on yksi osoitus siitä, että NBA-pomot viimein haluavat tosissaan valloittaa myös Euroopan.
Aiemminkin Euroopassa on käynyt NBA-seuroja pelaamassa, mutta isompi strategia on puuttunut, kun useimmiten kyse on ollut harjoitusotteluista ja otteluiden ajankohdat ja pelipaikat ovat vaihdelleet. Nyt kun Wembanyama ja monet muut ranskalaistähdet ovat nousemassa liigan pelaajahuipulle, Ranska on sarjan ykköskohde.
Samalla niin NBA kuin muut tahot suunnittelevat jopa laajentumista Eurooppaan, missä eri suurkaupungeissa voisi pelata eurooppalaisia NBA-seuroja omassa lohkossaan. Samankaltaisia suunnitelmia on myös muilla ja takana on potentiaalisesti miljardien dollareiden rahoitus.
Tästä on kuitenkin vielä pitkä matka siihen todellisuuteen, että NBA tosissaan olisi läsnä Euroopassa muutenkin kuin vain satunnaisena kiertävänä sirkuksena. Ei nimittäin ole kyse ensimmäisestä kerrasta, kun tällaisia on päättävissä piireissä pohdittu, mutta alkuinnostuksen jälkeen suuret suunnitelmat ovat valuneet hiekkaan.
Globaali NBA
Kaikkein parhaiten NBA on maailmanvalloituksessaan onnistunut Kiinassa. Kobe Bryant oli aikanaan yksi Kiinan kaikkein suosituimmista urheilijoista ja kiinalaisten oma ylpeys Yao Ming luonnollisesti nosti kiinnostuksen uudelle tasolle.
Tosin Kiina ei enää ole ollut NBA:n ykköskohteen hetkeen, sillä aiemmin yksittäisten otteluiden vakiopelipaikkana olleissa Kiinassa ja Japanissa ei NBA-koripalloa ole nähty yli viiteen vuoteen.
Myös Meksiko on Yhdysvaltojen rajanaapurina ollut yksi markkina, jota NBA on jo pitkään tavoitellut. Kuitenkin finanssimiehet tietävät, että etelänaapurissa on dollareita huomattavasti vähemmän otettavissa rikkaaseen Eurooppaan verrattuna.
Vedonlyönti asian tiimoilta käykin jo kuumana ja lailliset nettikasinot tarjoavat parhaat näkemykset siitä, missä NBA:ta tulevaisuudessa pelataan.
Ja pelissä todellakin isot rahat ovat, jos NBA tosissaan aikoo jalkaa saada oven väliin Euroopassa. Euroliigaa hallitsevat Euroopan suurseurat, jotka eivät kovin mielellään ole omaa markkinaansa luovuttamassa amerikkalaisille suosiolla.
Yhdysvallat on koripallon kukkulan kuningas
NBA:n etu on tietysti, että valtaosa maailman parhaista pelaajista on yhdysvaltalaisia ja maan asema koripallon valtiaana niin itsestään selvä. Kaikki Euroopan parhaat pelaajat ovat jo vuosikausia suunnanneet NBA:han ja tehneet siellä sellaista tiliä, mistä voi eurokentillä vain haaveilla.
Tästä hyvä osoitus on suomalaisen Lauri Markkasen lähes neljännesmiljardin arvoinen jatkosopimus. Kun NBA:n tulovirrat ovat moninkertaiset muuhun maailmaan verrattuna, vetää NBA nyt ja tulevaisuudessakin kaikki parhaat pelaajat.
Samaan aikaan Yhdysvaltojen yliopistokoripallon sarjassa NCAA:ssa on myös viimein avattu rahakukkaron nyörejä myös virallisesti. Aiemmin parhaille yliopistokoripalloilijoille maksettiin tiskin alta, vastoin NCAA:n omia sääntöjä.
NIL-uudistus ja sääntöjen totaalinen muutos tietää taas sitä, että nyt kaikki huippukoulut maksavat merkittäviä palkkoja pelaajilleen – aivan kärkitason huiput tienaavat yliopistossa jopa miljoonia dollareita kaudesta.
Tämä vetää ympäri maailmaa parhaita koripalloilijoita Yhdysvaltoihin jo entistä nuorempana, kun 18-vuotiaille on tarjolla sellainen palkkapussi, mistä Euroopassa tai muualla maailmassa ei voi edes haaveilla.
Jos NBA siis todella haluaa Euroopasta ottaa vankan aseman, sillä on siihen mahdollisuus. Aiemman hapuilevan yrittämisen sijaan tosin se vaatii kuitenkin vinon pinon taaloja ja ryminällä markkinalle tulemisen.