NBA:n laajentuminen Eurooppaan otti ison askeleen eteenpäin

Eurooppalainen koripallo on menossa uusiksi, kun NBA ilmoitti yhdessä kansainvälisen lajiliiton FIBA:n kanssa suunnitelmistaan perustaa uuden liigan Eurooppaan.
NBA:n komissaari Adam Silver kertoi torstaina liigan suunnitelmista, kun seurojen omistajat olivat tehneet päätöksen uuden sarjan perustamisesta. Mukana oli myös lajiliitton FIBA:n pääsihteeri Andreas Zagklis.
Tähän asti Euroopan ykkössarja on ollut mantereen suurimpien seurojen omistama Euroliiga, joka taas ei ole ollut varsinaisesti FIBA:n alainen sarja. Nyt NBA haluaa nostaa Euroopan ykkösliigan uudelle tasolle, kun Euroliiga on jäänyt monien seurojen kasvutoiveista jälkeen.
Euroliigan seuroista ainakin Barcelona, Real Madrid ja Fenerbahce ovat osoittaneet kiinnostusta uuteen NBA:n vetämään liigaan liittymiseen. Samoin on kerrottu, että NBA:n haluna olisi saada mukaan joukkueet ainakin Pariisiin ja Lontooseen.
Kuitenkin moni asia sarjan ympärillä on vielä täynnä kysymysmerkkejä. Toisaalta paikkoja olisi varattuna edellä mainittujen kaltaisille perinteisille eurooppalaisille suurseuroille, toisaalta uusille seuroille myytäisiin paikkoja liigassa huimiin, satojen miljoonien dollareiden suuruisilla hinnoilla.
Ei suljetulle sarjalle
Lisäksi Silver kertoi, että NBA haluaa myös kunnioittaa eurooppalaisia perinteitä, mikä tarkoittaisi, että sarja ei ole täysin suljettu. Tällöin menestyksellä oman maan liigassa tai alemman tason eurosarjassa voisi nousta NBA:n johtamaan liigaan ja toisaalta sieltä voisi myös pudota joukkueita.
NBA voisi haluta mukaan myös kiihkeimmin kannatettuja kreikkalaisia ja serbialaisia seuroja, ja ovatpa myös Korisliigan Helsinki Seagullsin uudet omistajat kertoneet haluistaan nostaa suomalaisseura pelaamaan Euroopan kovimpia sarjoja.
Raha on luonnollisesti iso asia NBA:n halussa laajentua Eurooppaan. Kun amerikkalaisliigan uudet tv-sopimukset ja vedonlyöntiin liittyvät muutokset ovat vieneet liigan talouden huimaan kasvuun, on NBA:lla myös varaa investoida tämän kaltaisiin hankkeisiin.
Vedonlyöntiin liittyvät lainsäädännön muutokset ovat vauhdittaneet NBA:n kasvua tuhdisti, kun urheiluvedonlyönti on osavaltio kerrallaan muuttunut sallituksi Yhdysvalloissa. Ja jos NBA:n kertoman päätöksen valossa pitäisi veikata tuleeko uusi liiga toteutumaan, Trustly kasinot tarjoaisivat varmasti parhaat kertoimet positiiviselle tulokselle.
Samoin televisioinnin uudet mahdollisuudet ovat vieneet NBA:n tulovirtoja uudelle tasolle. Liiga on ollut pitkään perinteisen kaapelitelevision ja maksukanavapakettien varassa, mutta nyt erilaiset streaming-vaihtoehdot tuovat rahaa seurojen ja liigan kassaan, ja myös Euroopassa NBA-koripallon tilaajamäärät kasvavat kohisten.
Suomen lähetysoikeuksien osalta NBA ja Warner Bros. Discovery ovat tehneet peräti kymmenvuotisen sopimuksen, mikä osoittaa luottoa olevan liigan kiinnostavuuden kasvuun.
Miten NBA ja Eurooppa sopivat lopulta yhteen?
FIBA:n osallistuminen uuden liigan perustamiseen yhdessä NBA:n kanssa taas vaikuttaa erikoiselta parisuhteelta. Vuosikaudet FIBA ja Euroliiga sekä sen seurat ovat olleet tukkanuottasilla keskenään, mutta nyt lajiliitto on valmis luovuttamaan eurooppalaisen huippukoripallon avaimet Atlantin toiselle puolelle.
NBA:n kannalta tietysti Euroopan valloitus olisi sille iso palkinto, ja uuden eurooppalaisen liigan lisäksi tällä pyrittäisiin myös varmasti markkinoimaan itse NBA:ta eurooppalaisille koriskatsojille. Samoin liigalta on tähän asti puuttunut todellinen kakkostason kehityssarja, kun sen oma G-liiga on tasoltaan jäänyt kovin heikoksi.
Tosin vaikka Silver vakuutteli NBA:n ymmärtävän eurooppalaisen koripallon ja ajattelumallien eroja, olisi edessä todennäköisesti monia kulttuurien kohtaamisen säröjä. NBA:ssa seura voi kaupata supertähtensä koska vain toiseen joukkueeseen ja fanit tyytyvät katsomaan vierestä, kuten tapahtui esimerkiksi Luka Doncicin ja Dallas Mavericksin tapauksessa.
Jos sama tapahtuisi jossakin eurooppalaisessa suurseurassa, ei seurajohtajien kannattaisi naamaansa näyttää kaupungissa pitkään aikaan.
Onkin siis syytä jäädä mielenkiinnolla seuraamaan, miten NBA:n hanke edistyy ja saako se kannatusta laajemmin Euroopassa.