Pelijätit alkaneet jo vikitellä urheiluseuroja – Korisseurojen oltava itse aktiivisina

Suomalaiset urheiluseurat tarkkailevat herkeämättä rahapelilainsäädännön uudistustyön etenemistä. Aihe kiinnostaa urheiluväkeä siksi, että ulkomaiset peliyhtiöt saattavat olla kiinnostuneita vaikkapa koripallojoukkueiden sponsoroinnista.

Uudet yhteistyökumppanit olisivat enemmän kuin tervetulleita, sillä urheilujoukkueet eivät enää saa tukea Veikkaus-varoista. Kerromme tässä artikkelissa, mitä Veikkauksen tulojen menettäminen merkitsee Suomen Koripalloliitolle.

Ensin kuitenkin selvitämme Suomen rahapelireformin tämänhetkisen tilanteen. Kuinka todennäköistä on, että ulkomaiset peliyhtiöt saavat luvan markkinoida pelejään Suomessa?

Kerromme myös, ovatko peliyhtiöt jo neuvotelleet urheilujoukkueiden kanssa mahdollisesta sponsoriyhteistyöstä.

Rahapelimarkkinoinnin täyskielto ei toteudu

Vuoden 2024 alussa koripalloseurat olivat jo lähellä menettää toivonsa siitä, että rahapelilainsäädännön uudistus mahdollistaisi yhteistyön kansainvälisten peliyhtiöiden kanssa.

Lakiuudistusta työstävän ryhmän kanta rahapelimarkkinointiin oli kovin kielteinen, ja etenkin urheilusponsoroinnin salliminen vaikutti epätodennäköiseltä.

Kevään kuluessa hallitus kuitenkin huomasi, ettei rahapelimarkkinointia voi kieltää kokonaan. Jos näin tehtäisiin, peliyhtiöillä ei olisi mitään syytä hankkia Suomen lisenssiä.

Tilanne siis jatkuisi entisenlaisena:

  1. Suomalaiset valitsevat ulkomaalaiset rahapelit ja kasinot, joiden toimintaan viranomaisemme eivät pysty vaikuttamaan millään tavalla
  2. Valtiolta jäävät saamatta rahapeleistä saatavat verotulot
  3. Pelihaittoja ei pystytä torjumaan, koska ulkomaisten pelisivustojen ei tarvitse noudattaa samoja vastuullisuussääntöjä kuin Veikkauksen

Rahapelireformista on Suomelle hyötyä vain, jos riittävän monet peliyhtiöt saadaan lisenssijärjestelmän piiriin.

Siksi heinäkuussa lausuntokierrokselle lähteneessä lakiesityksessä ei mainita mitään markkinoinnin täyskiellosta.

Urheilusponsorointi saatetaan sallia

Vaikka kaikkein tiukimmat markkinointirajoitukset onkin poistettu lakiesityksestä, eivät peliyhtiöt saa markkinoida pelejään täysin vapaasti.

Lakiesityksen mukaan rahapelimarkkinoinnissa on noudatettava näitä sääntöjä:

  1. Markkinoinnin on oltava maltillista, ja mainosten määrän on pysyttävä kohtuullisena
  2. Korkean riskin pelejä ei saa mainostaa ulkotiloissa
  3. Lapsia ja haavoittuvassa asemassa olevia tulee suojella rahapelimarkkinoinnilta
  4. Peliyhtiöt eivät saa tehdä kaupallista yhteistyötä somevaikuttajien kanssa

Koripalloilijat joutuvat vielä jännittämään urheilusponsoroinnin kohtaloa, sillä lopullista päätöstä sen sallimisesta ei ole tehty. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että peliyhtiöiden lobbaus on tehonnut, ja hallitus harkitsee urheilusponsoroinnin sallimista tosissaan.

Peliyhtiöt ovat jo lähestyneet urheiluseuroja

Ulkomaiset peliyhtiöt ovat osoittaneet suurta kiinnostusta Suomen rahapelimarkkinaa kohtaan. Tiettävästi ainakin 40-50 kansainvälistä suuryhtiötä aikoo hakea Suomen pelilisenssiä heti vuoden 2026 alussa. Suomeen tulevien peliyhtiöiden lopullinen määrä riippuu tietysti siitä, millaisiksi lisenssin ehdot lopulta muodostuvat.

Kansainväliset suuryhtiöt eivät kuitenkaan ole jääneet odottelemaan lisenssiehtojen varmistumista kädet ristissä, vaan ne ovat jo aloittaneet potentiaalisten yhteistyökumppaneiden etsimisen. Rahapelijätit ovat ottaneet yhteyttä suomalaisiin pääsarjajoukkueisiin ja aloittaneet neuvottelut niiden sponsoroinnista.

Korisseurojen kannattaa ottaa itse yhteyttä peliyhtiöihin

Vaikuttaa siltä, että jalkapallo- ja jääkiekkojoukkueiden sponsorointi kiinnostaa suuria rahapeliyhtiöitä eniten. Esimerkiksi jääkiekon SM-liigan ja Veikkausliigan pelaajien paidoissa voi lähivuosina näkyä rahapeliyhtiöiden mainoksia. Myös Leijonat ja Huuhkajat saattavat saada uusia sponsoreita, jos laki sen sallii.

Koripallojoukkueet sen sijaan eivät Ylen artikkelin mukaan ole vielä saaneet yhteydenottoja peliyhtiöiltä. Korisseurojen kannattaakin ottaa ohjat omiin käsiinsä ja olla itse yhteydessä peliyhtiöihin.

Muuten peliyhtiöiden sponsorirahat päätyvät jalkapalloilijoille ja jääkiekkoilijoille, ja koripalloilijat jäävät nuolemaan näppejään.

Sponsorituloille olisi tarvetta

Urheiluseurojen talous on nyt heikommalla pohjalla kuin koskaan, sillä ne eivät enää saa euroakaan Veikkauksen tuloista. Aiemmin Veikkaus-varat jaettiin urheilu-, kulttuuri- ja hyväntekeväisyysjärjestöille, mutta vuodesta 2024 alkaen ne tuloutetaan valtiolle yleiskatteellisena ilman korvamerkintöjä käyttökohteista.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Veikkauksen entisille edunsaajille taataan jatkossakin vakaa ja riittävä rahoitus, joka turvaa järjestöjen autonomian. Nähtäväksi jää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

Suomen Koripalloliitto sai vuosina 2018–2023 Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustusta liikuntaa edistävien järjestöjen toimintaan yhteensä noin 5 850 000 euroa.

Nämä rahat olivat siis peräisin Veikkaukselta. Jatkossa koripalloliitto ja muut urheiluseurat joutuvat tyytymään niihin avustuksiin, mitä valtion budjetista minäkin vuonna liikenee.

Yhteenveto

Suomen rahapelireformi on edennyt hitaasti, mutta nyt sisäministeriön lakiesitys on vihdoin valmistunut ja lähtenyt lausuntokierrokselle. Niin peliyhtiöt kuin urheiluseuratkin tarkkailevat tilannetta kiinnostuneina, sillä uusi rahapelilaki saattaa avata niille aivan uudenlaisia yhteistyömahdollisuuksia.

Vielä pari kuukautta sitten vaikutti siltä, että rahapelien markkinointia rajoitetaan hyvin tiukasti. Etenkin urheilusponsoroinnin sallimista pidettiin melko epätodennäköisenä. Lakiluonnoksessa ei kuitenkaan mainita mitään urheilusponsoroinnin kieltämisestä, joten peliyhtiöt ovat jo alkaneet kartoittaa mahdollisia kumppaneita.

Koripalloseurat eivät toistaiseksi ole saaneet yhteydenottoja peliyhtiöiltä. Tämä on harmillista, sillä koripalloa ei tueta yhtä avokätisesti kuin vaikkapa jääkiekkoa. Koripalloilijoiden huono taloustilanne voi pahimmillaan johtaa jopa vedonlyöntikiellon rikkomiseen.

Korisseurojen onkin syytä ottaa itse yhteyttä kansainvälisiin peliyhtiöihin. Sponsorien löytäminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä urheiluseurat eivät enää saa avustuksia Veikkaus-tuloista. Suomen Koripalloliiton ei kannata luottaa siihen, että valtio tukee sen toimintaa entiseen malliin, vaan lisätuloja on etsittävä muualta.