Suomalaisen koripallon kehitys: Vaatimattomasta alusta kansainväliseen menestykseen
Monet meistä varmasti tuntevat koripallon ainakin koulun liikuntatunneilta tai pihaleikkien parista, mutta mistä ihmeestä tämä valloittava laji sai alkunsa, ja kuinka se saapui tänne pohjoiseen asti? Koripallo rantautui Suomeen 1900-luvun alkpuolella ja lähti pian leviämään ympäri maata kovaa vauhtia. Nykypäivänä se on suosittu urheilulaji, ja jopa vedonlyönti on liittynyt osaksi sen tuomaa jännitystä. Suomen koripallon historia on värikäs matka palloilun maailmassa, ja sen kehityskaari on ollut hyvinkin nopea. 1960-luvun kesäolympialaisista, tämän päivän NBA:ssa pelaavaan Lauri Markkaseeen – suomalainen koripallo on jättänyt jälkensä maan palloiluhistoriaan ja jatkaa kehitystään entisestään. Tässä artikkelissa uppoudumme aikamatkalle ja tähystämme syvälle Suomen koripalloilun uumeniin.
Alkutaival
Koripallon ensimmäiset merkit nähtiin 1900-luvun ensimmäisellä kymmeneksellä Hakasalmen puistossa, jossa raittiusyhdistys Koiton jäsenet pelasivat pallopeliä, jossa pallo heitettiin umpikoriin, josta se sitten nostettiin kepillä pois. Pian laji alkoi levitä muuallekin Suomeen. Vuonna 1927 Vilho Nuovlean näki ensimmäisen virallisen koripallo pelinsä NMKY:n järjestämissä suurkisoissa Kööpenhaminassa, ja halusi tuoda lajin myös Suomeen. Pian NMKY:n osastot pelasivat melkein amerikkalaisten tuntemaa koripalloa Suomessa. Viralliset säännöt kuitenkin puuttuivat toiminnasta, sillä Nuovelalta jäi sääntökirja saamatta. 1938 viralliset säännöt kuitenkin saavuttivat Suomen maan ja ”basketballia” päästiin pelaamaan oikein kunnolla. Ennen koripalloliiton perustamista, pesäpalloliitto halusi ottaa lajin omaan ohjelmistoonsa ja tästä syttyi dramaattinen riita liittojen välillä. Epäonnistuneiden EM-kisojen jälkeen, koripalloliitto sai tominnan kokonaan itselleen. Vaikka laji lähti leviämään, ei sitä sen alkuaikoina arvostettu suuresti, ja jopa Suomen urheilulehti luonnehti sitä tyttöjen koululiikuntaharrastukseksi.
Koripallon menestysvuodet
Talvisodan vaikeuksien ja jälkeen meni hetki kunnes koripallo pääsi jaloilleen ja sai tilaa kukoistaa kunnolla. 1960-luku olikin Suomen koripallon kulta-aikaa. Tämä kausi merkkasi suuria harppauksia koripallon saralla. Yhdyvalloista saatiin suoria vaikutuksia Suomen koripallon pelaamiseen, Robert Petersenin sekä Kalevi Tuomisen kautta, joka vietti neljä kuukautta Yhdysvalloissa syventyen yliopistokoripallon saloihin. Tuominen johdatti vuonna 1964 Suomen maajoukkueen Tokyon olympialaisiin, josta voittoa ei kuitenkaan tullut. Myöhemmin Suomi pääsi järjestämään ja pelaamaan vuoden 1967 EM-kisat, jossa joukkue sijoittui kuudenneksi. 60-luvun menestyksen sinetöi ensimmäisen suomalaispelaajan varaus NBA:han, kun Los Angeles Lakers varasi Kari Liimon riveihinsä valintatilaisuuden seitsemännellä kierroksella. Tämä oli suuri osoitus suomalaisen koripallon kansainvälisestä menestyksestä. Liimo ei lopulta päätynyt Lakersin riveihin vaan päätti palata Suomeen pelaamaan.
Nykypäivä
Nykyään koripallo on yksi Suomen suosituimmista urhelulajeista. SM-liigasta löytyy taitavia suomalaisia, sekä ulkomailta tuotuja pelaajia, jotka yhdessä ovat tuoneet laatukoripallon Suomen yleisölle. Susi-jengi ulvoo kovaa, ja koripallon suosio näyttäisi olevan kasvussa. Tämän lisäksi sensaatiomaisen Lauri Markkasen menestys NBA:n kentillä on tuonut lisää huomiota suomalaisia pelaajia ja koripalloa kohtaan. Nuoret koripalloilijat uskaltavat unelmoida suuresti ja tietävät vain taivaan olevan rajana. Kun laji jatkaa kehittymistään ja kukoistustaan, suomalainen koripallo on valmis tekemään entistäkin suurempia harppauksia maailmanlaajuisella näyttämöllä ja jättämään syvän jäljen lajin historiaan.