Suomalaisyritys haluaa myydä puolet maailman koripalloista ja tuoda ne täyteen älyä
Suomalainen urheiluteknologiaan erikoistunut yritys SportIQ haluaa vallata maailman markkinat uudella innovatiivisella älypallollaan. Toimitusjohtaja Harri Hohterin visiossa valtaosa myytävistä koripalloista sisältää SIQ-älyteknologian viiden vuoden päästä.
Artikkeli on toteutettu yhteistyössä SportIQ:n kanssa.
Koripallo on pysynyt liki samanlaisena viimeiset 128 vuotta. Oranssia väriä myöden kyse on massavalmistetusta tuotteesta, joita myydään vuosittain miljoonia ympäri maailman. Pelkästään lajin kotimaassa Yhdysvalloissa koripalloja myydään vuosittain yli 400 miljoonan dollarin arvosta.
Suomalaisyritys SportIQ kuitenkin haluaa mullistaa tämän markkinan ja saada perinteisen koripallon näyttämään lankapuhelimelta heidän kehittämänsä uuden, tässä esimerkissä iPhoneen vertautuvan SIQ-älypallon rinnalla.
Yrityksen uutuustuotteen tie menestykseen näyttääkin lupaavalta, kun se on ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana älypallona saanut Kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n hyväksynnän. Peräti 20 eri patentilla suojattu SIQ-älypallo on läpäissyt FIBA:n tiukan seulan.
− SportIQ on kehittänyt maailman ensimmäisen FIBA:n hyväksymän älypallon. Onnittelumme SportIQ:lle onnistuneen tuotteen kehittämisestä. Odotamme innolla yhteistyömme jatkoa, kommentoi partneriyhteistyöstä FIBA:ssa vastaava Jasmine Long.
Vankka korisosaaminen tuotekehityksen takana
SportIQ on suomalainen älyurheiluun erikoistunut yritys, jonka mottona on hyödyntää tekoälyteknologioita tehdäkseen mahdottomasta mahdollista. Vaikka maailmanvalloitus Suomesta lähtöisin kuulostaa juurikin mahdottomalta, on yrityksessä vankan teknologiaosaamisen lisäksi vahva koripallotausta, mikä saattaa ollakin voittava yhtälö.
Yhtiön perustaja Harri Hohteri voitti pelaajaurallaan Korisliigan hopea- ja pronssimitalit. Omien sanojensa mukaan ajatus älypallon kehittämisestä lähti liikkeelle, kun hän vietti liikaa aikaa katsoen videoita ja huomasi kuinka paljon informaatiota jää hyödyntämättä.
− Koripallossa on paljon informaatiota, jota ei kerätä. Se informaatio voisi objektiivisesti kertoa kuinka yksittäinen pelaaja kehittyy ja kuinka hän voi kontribuoida joukkueensa menestykseen.
− Tällä hetkellä pienemmissä sarjoissa kuten Korisliigassa, juniorisarjoista puhumattakaan, mennään hyvin pitkälti mutulla. Älypallo kerää objektiivista dataa siitä kuinka hyvä olet heittäjänä, Hohteri kertoo.
SIQ-älypallo kerää ennennäkemättömän määrän tuota informaatiota heittäjälle. Älypallo kertoo tiedot heiton kaaresta, kierteestä, nopeudesta sekä minkälaisesta tilanteesta heitto otettiin: suoraan syötöstä, kuljetuksesta vai rauhallisesti kuten vapaaheitot.
Älypallon avulla omaa heittoaan pystyy myös vertaamaan maailman huippuihin. NBA:n Golden State Warriorsin Steph Curryn heitto irtoaa parhaimmillaan kädestä 0,4 sekunnissa ja älypalloon liitetty sovellus kertoo sen käyttäjälle, kuinka nopea hänen oma heittoliikkeensä on.
Kaiken tämän datan, älyn ja teknologian tarkoituksena on luonnollisesti kehittää pelaajaa paremmaksi heittäjäksi, kun enää ei tarvitse ihmetellä miksi heitot avoimista paikoista vain kolisevat koriraudoissa.
SportIQ on jo koeponnistanut teknologiaansa, kun se kehitti yhdelle maailman johtavista urheiluvälineiden valmistajista Wilsonille älypallon.
− Edellisen sukupolven pallomme Wilson X Connected Basketball oli ensimmäinen älypallo, joka kertoi heititkö sisään vai et. Pallo oli hyvä osoitus siitä, että tuotteelle on tilaus markkinoilla ja uudessa pallossamme olemme mahdollistaneet sen käytön myös ottelutilanteissa.
Susijengi-tähtien tuella kohti maailman huippua
Älypalloa ei ole ollut kehittämässä vain yrityksen oma väki, vaan käyttökokemuksia on saatu myös Susijengin johtavilta pelaajilta, kun niin Petteri Koponen, Sasu Salin kuin Juho Nenonenkin ovat olleet viskomassa SportIQ:n uutta palloa.
Maajoukkueemme tähdet antavatkin epäröimättä suositukset uudelle älypallolle.
− Pelaajan näkökulmasta SIQ-älypallo mullistaa harjoittelun. Tähän asti pelaajat ja valmentajat ovat joutuneet manuaalisesti keräämään tietoa heitoista ja luottamaan sinne päin −lukuihin arvioidessaan heittojaan tai käyttämään kalliita ja monimutkaisia apuvälineitä. Nyt ei tarvita kuin älypallo ja sovellus, Nenonen kertoo.
− Olen testannut palloa ja se tuntuu erittäin hyvälle niin kuljettaessa kuin heittäessäkin. Ja koska se on FIBA:n hyväksymä, sitä voi käyttää vaikkapa olympialaisissa, Koponen jatkaa.
− SIQ-älypallon teknologia erottaa sen muista markkinoilla olevista palloista. Tekoälyn avulla se analysoi jokaisen heiton, oli pelaaja missä vain, yksin tai muiden kanssa, harjoituksissa tai pelissä, Salin täydentää.
SportIQ:n ja Hohterin tavoitteena ei kuitenkaan ole myydä älypalloa vain ammattikoripalloilijoille ja heidän peleihinsä. Huipputason pelaajilla on yleensä tukenaan aimo joukko valmentajia ja koripallon huippuosaajia, jotka näkevät yhden harjoituksen perusteella kunkin pelaajan heittotyylin vahvuudet ja heikkoudet.
Sen sijaan harrastajille ja junioreille samanlaista tukea ei ole tarjolla, mutta älypallo voikin toimia valmentajana, joka jaksaa heitto toisensa jälkeen kärsivällisesti analysoida mikä onnistui tai meni pieleen.
Yhtä lailla valmentajat ja pelaajat voivat jatkossa keskustella pelaajan suorituksesta todelliseen dataan, ei vain mutuun pohjautuen.
− Olemme erittäin ylpeitä siitä, että Susijengin pelaajat kuten Petsku, Sasu ja Juho lähtivät mukaan auttamaan kehittämään seuraavan sukupolven tuotettamme. Haluamme että pallo on hyödyllinen niin aloittelevalle juniorille kuin huippuammattilaisellekin sekä heidän valmentajilleen, Hohteri kertoo.
Massatuotannosta palvelutuotteeksi
Sen lisäksi, että Hohteri haluaa mullistaa maailman koripallot tuomalla niihin älyteknologiaa, aikoo SportIQ myös muuttaa sen, miten koripalloja myydään ja ostetaan. Jos tämä tuote olisi keksitty Kalifornian Piilaaksossa, olisi yhtiö varmasti kerännyt riskisijoittajilta rahaa kauppaamalla ajankuvaan kuuluvasti BaaS-tuotetta (Basketball as a Service).
SIQ-älypallo on 99 euron hinnallaan aivan samassa hintaluokassa kuin minkä tahansa muun tunnetun valmistajan laatukoripallot. Älytoimintojen käyttöön tarvitaan puolestaan älypuhelimeen asennettava sovellus, jonka kuukausiveloitus on 7,99 euroa kuukaudessa.
− Pallo itsessään tuntuu aivan tavalliselta huippupallolta, mikä sinänsä ei kuulosta kovin suurelta itsekehulta, mutta huomioiden älypallojen historian, on se merkittävä saavutus, Hohteri mainitsee.
Ainutlaatuista taas on se, että SportIQ lupaa lähettää kaikille tilaajilleen vuoden välein uuden koripallon.
− Muutamme myös tavan, jolla koripalloja ostetaan: teknologiamme ansiosta koripallo muuttuu hyllytavarasta palvelutuotteeksi, Hohteri hehkuttaa.
− Me tarjoamme pallon osana palvelua ja veloitamme ensimmäisen pallon jälkeen vain palvelun käytöstä. Lähetämme uuden pallon vuoden välein ilmaiseksi palvelun tilaajille.
Digitalisoituvan urheilun keihäänkärkenä
Vaikka koripallo itsessään on pysynyt hyvin samankaltaisena vuosikymmenestä toiseen, on laji sen ympärillä muuttunut vuosi vuodelta nopeammalla tahdilla. Hohteri ja SportIQ uskovatkin olevansa aallonharjalla digitalisaation muutoksessa, ja ovat asettaneet tavoitteensa niin korkealle kuin mahdollista.
− Uskomme että kaikki urheilu digitalisoituu. Kymmenen, jopa viiden vuoden päästä tavallisella kumipallolla pelaaminen tuntuu samalta kuin tänä päivänä omistaisi lankapuhelimen.
− Tavoitteenamme on, että teknologiamme on valtaosassa myytävissä koripalloissa viiden vuoden sisään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että SIQ koripallobrändinä on yhtä tunnettu kuin Wilson tai Spalding, Hohteri sanoo.
Korisliiga-veteraani tietää mistä puhuu
Yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Hohteri pelasi omalla urallaan Korisliigaa peräti 258 ottelua. 40-vuotias saavutti peliurallaan SM-hopeaa Torpan Pojissa ja pronssia Pussihukissa. Vaikka tie ei 11 vuoden Korisliiga-uraa pidemmälle vienytkään, tietää Hohteri mistä puhuu, kun hän kertoo koripallon heittämisestä.
− Olen heittänyt pallollamme kymmeniä tuhansia heittoja osana tuotekehitystä. Entisiä valmentajiani varmasti lämmittää tieto siitä, että vapaaheittoprosenttini on aktiiviajoista kehittynyt vahvasti.
Hohterin pääsarjauran vapaaheittoprosentti jättikin toivomisen varaa, kun hän onnistui pussittamaan vain 50 prosenttia vapareistaan. Parhaalla kaudellaan Panttereissa hän sai kuitenkin kasaan 7 pisteen keskiarvon, joten vahvuudet löytyivät muualta kuin vapaaheittoviivalta.
− Pallo on paljastunut minulle muutamia heittotekniikkaani liittyviä puutteita esimerkiksi pallo lipsahtaa toisinaan hieman käden sivusta tuottaen sivukierrettä, mikä ei ole hyvä asia heittämisen osumatarkkuuden kannalta, Hohteri summaa henkilökohtaisia kokemuksiaan SIQ-älypallon kanssa.