Huippulupaus Miikka Muurinen rakentaa tulevaa NBA-uraansa huolella
Kuva: Salon Vilpas Koripallo ry / Miikka Muurisen donkeista saadaan toivottavasti nauttia Susijengin paidassa vielä moneen otteeseen.
Suomikoripallon suurin lupaus sitten Lauri Markkasen tähtää NBA:n top5-varaukseksi, ja Miikka Muurisen tavoitteisiin on helppo uskoa, kun nuorukainen on rakentanut urapolkuaan jo 15-vuotiaasta asti huolellisesti ja harkiten.
Miikka Muurinen teki ensimmäisen peliliikkeensä jo 15-vuotiaana, kun hän lähti espanjalaiseen Zentro Basketiin ja jätti Suomen taakseen. Viime kaudella nyt 17-vuotias Muurinen siirtyi Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian high schooliin, jossa myös toinen suomalaislupaus Miro Little oli pelannut edeltävällä kaudella.
Tällä kaudella Yhdysvaltojen lukiopelit jatkuvat AZ Compass Prep –opinahjossa. Samasta koulusta on viime vuosina noussut kolme pelaajaa NBA:han asti.
Muurisen isä Kimmo (153 maaottelua) ja äiti Jenni Laaksonen (68 maaottelua) ovat molemmat tehneet pitkän koripallouran, joten ei ole yllättävää, että heidän poikansa tulevaisuudensuunnitelmat ovat harkittuja ja suunnitelmallisia.
Viime kesän olympiakarsinnoissa läpimurtonsa Susijengissäkin jo tehnyt Muurinen on seuraavaksi kaikkein tärkeimpien ratkaisujen edessä. Juuri nyt oman ikäluokkansa top10-pelaajaksi arvioitu nuori mies voisi monen muun huippulupauksen tavoin siirtyä lukiopeleistä jo yliopistokoripalloon ensi kaudeksi.
Kuitenkin Ylen haastattelussa 211-senttinen Muurinen kertoi, että hän päätti syksyllä lähipiirinsä kanssa, jatkavansa myös ensi kauden lukiossa ennen isoa päätöstään, mihin yliopistoon hän suuntaa lukion jälkeen.
Muurisen perässä ovat kaikki Yhdysvaltojen NCAA-koripallon huippuyliopistot. Suomalaista riveihinsä juuri nyt rekrytoivat koulut ovat käytännössä jokaisen NBA-urasta haaveilevan pelurin toivelista.
Suomalainen kertoi Zag’s Blog –julkaisulle viime viikolla pelatun Hoophall Classic –turnauksen yhteydessä, että hänen perässään ovat muun muassa Kentucky, Arkansas, Michigan, Utah, Duke ja UNC. Joissakin yliopistoissa Muurinen on jo ehtinyt käydä vierailuilla.
Yliopistovalinnan täytyy osua nappiin
Päätös lykätä yliopistoon siirtymistä vuodella eteenpäin on merkittävä. Yhdysvaltalaisille Muurisen ikäluokan pelaajille on luonnollista aloittaa yliopistoura 18-vuotiaana, mutta koska Muurinen siirtyi Euroopasta Yhdysvaltoihin kesken lukiovuosiensa, on suomalainen ainakin toistaiseksi ”luokiteltu” vuotta nuorempien kanssa samaan ryhmään.
Muurinen voisi koska vain siirtää yliopistossa aloittamistaan vuotta aiemmaksi, ja molemmilla vaihtoehdoilla on omat hyvät ja huonot puolensa.
Lukiossa oman ikäistensä ja nuorempien kanssa pelaaminen vielä yhden kauden ajan ei tietysti huippupelaajan kehittymisen kannalta ole välttämättä paras ratkaisu ja jossakin kärkiyliopistossa Muuriselle olisi enemmän haastetta tarjolla.
Samoin high school –koripallo on vielä pienten piirien puuhastelua rahakkaan ja valtavasti seuratumman NCAA-koripallon rinnalla. Kun yliopistourheilijoille on uusien NIL-sääntöjen myötä mahdollista maksaa suoraan palkkioita, aivan terävimmän kärjen pelaajat voivat tienata jopa miljoonatiliä.
Kuva: Salon Vilpas Koripallo ry / Muurisen 211 sentin varsi ja pitkät kädet yhdistettynä kovaan pomppuun tekevät heittojen blokkaamisesta helppoa.
Esimerkiksi Muurisen ikätoveri ja 2026 NBA:n varaustilaisuuden tämän hetken ennakoitu ykkösvaraus AJ Dybantsa valitsi yliopistokseen yllättäen Utahissa sijaitsevan BYU:n, jota ei aiemmin ole lainkaan tunnettu koripallon kärkijoukkueena.
Syy Dybantsan valintaan oli dollareissa: BYU maksaa nuorelle pelaajalla 5 miljoonaa dollaria kaudesta ja sen lisäksi hänellä on henkilökohtaiset mainossopimukset Niken ja Red Bullin kanssa, arvoltaan 2 miljoonaa.
Rahakas sopimus jää siis Muuriselta vielä vuodeksi saamatta. Yliopistoon vuotta aiemmin lähtemisessä on toki myös omat riskinsä. Jossakin huippukoulussa tulokaspelaajan pitää kyetä pelaamaan korkealla tasolla välittömästi, mihin Muurisella tietysti on täydet kyvyt siinä onnistua.
Jos Muurisen peliminuutit jäisivät odotettua vähemmäksi tai tulokset kentällä vaisummiksi, voi narratiivi pelaajan ympärillä kääntyä hyvin nopeasti. Vaikka NBA-seurojen tarkkailijat eivät muodosta näkemyksiään pelaajien kyvyistä heidän ympärillään olevan pöhinän perusteella, on sillä suurikin vaikutus siihen, miten lupauksia arvioidaan.
Tämän Muurinenkin on ymmärtänyt hyvin, ja myös siltä osin rakentanut uraansa huolella. Viime kesänä suomalainen kiersi kaikki mahdolliset näkyvimmät junioriturnaukset Yhdysvalloissa ja painoi näyttäviä donkkeja ja kolmen pisteen heittoja merkityksettömissä otteluissa – sen sijaan, että olisi esimerkiksi ollut muiden susijengiläisten kanssa Suomessa harjoittelemassa.
Mutta tulokset puhuivat puolestaan. Jokainen viraaliksi lähtenyt donkkivideo kohotti Muurisen osakkeita ja aiemmin melko tuntematon eurooppalaispelaaja nousi kohinalla kohti ikäluokkansa kärkisijoja eri rankingeissa sekä ennakkoarvioissa NBA:n varaustilaisuuden sijoituksista.
Muurisen hype on nyt huipussaan, eikä sitä auta hukata
Jos Muurisen tapaan tähtää NBA:n top5-varaukseksi, ei yliopistopeleissä ole varaa menettää sitä nostetta hetkeksikään. Yksi odotuksia heikompi NCAA-kausi ja sen jälkeen NBA:n varaustilaisuuteen ilmoittautuminen voi nopeasti tiputtaa top5-valinnan ykköskierroksen häntäpäähän. Samoin voi tapahtua, jos jääkin yliopistosarjaan vielä toiseksi vuodeksi vielä kehittymään.
Taas sillä, että Muurinen olisikin vuotta vanhempi yliopistouransa aloittaessaan, ei ole tuntunut ainakaan muiden pelaajien kohdalla suuremmin vaikuttaneen heidän draft-osakkeisiinsa. Hypellä ja maineella voi sittenkin olla enemmän merkitystä kuin sillä onko varattava pelaaja 19- vai 20-vuotias.
Ja varausnumerolla on todella suuri merkitys niin rahallisesti kuin Muurisen tulevan NBA-uran alkutaipaleen kannalta. Koko varaustilaisuuden ykkösvaraus saa jo heti tulokaskaudellaan yli 10 miljoonan dollarin palkan, kun taas 10. varausnumerolla huudettu pelaaja joutuu tyytymään alle 5 miljoonan tiliin.
Samoin kärkivarauksiin NBA-seurat panostavat täysillä heti ensihetkestä lähtien ja he saavat mahdollisuuksia näyttää taitonsa ja lunastaa potentiaalinsa aivan eri tapaan kuin kierroksen häntäpäässä varatut pelaajat.
Kärjessä pääsevät tietysti useimmiten myös varaamaan seurat, jotka edeltävällä kaudella ovat NBA:n heikoimpia olleet, jolloin nuoren pelaajan on helpompi peliaikaa saada kuin jossakin mestaruutta tavoittelevassa joukkueessa.
Kaikkiaan on helppo nähdä, että Muurinen on vanhempiensa ja muun lähipiirinsä kanssa rakentanut tietä kohti kirkasta NBA-tulevaisuutta juuri oikealla tavalla. Silloin on helppo luottaa myös siihen, että yliopistopelien suhteen luvassa on juuri nuorelle miehelle oikea ja sopivin ratkaisu.