NBA

Lauri Markkasen Jazz jahtaa tappioita jo rujolla tavalla

Kun Lauri Markkanen teki Utah Jazzin kanssa massiivisen jatkosopimuksen, suomalainen vakuutti uskoa seuran tulevaisuuden näkymiin, vaikka oli tiedossa, että tästä kaudesta tulee joukkueelle hankala. Nyt Jazzin tahallaan häviäminen on saavuttanut jo tason, jonka pitäisi syvästi hävettää kaikkia mukana olevia.

Utah Jazz on viime kausina keskittynyt mahdollisimman hyvien varausoikeuksien saamiseen, mikä NBA:ssa tarkoittaa paljon tappioita. Jazzin seurapomot Danny Ainge ja Justin Zanik ovat kaupanneet parhaita pelaajiaan pois siirtotakarajalla, jotta joukkue ei olisi pärjännyt liian hyvin.

Samoin kauden loppusuoralla monet runkopelaajat ovat löytäneet itsensä katsomon puolelta, kun Jazz on halunnut varmistella asemiaan, kun varaustilaisuuden vuorojen arvonnan lottopalloja jaetaan.

Tämän kauden teemana Jazzilla piti olla nuorten pelaajien kehittäminen, mistä seurajohto ja valmentaja Will Hardy toistelivat samaa mantraa kauden alla. Ja nuoria pelaajia kehitettäväksi olikin, kun Jazz oli varannut kahtena peräkkäisenä kesänä kolme 19-20-vuotiasta pelaajaa.

Samoin Hardy lupaili kuinka Markkasen pelin laajentaminen, johtajuuden kehittäminen ja suuren jatkosopimuksen myötä Utahin ykköstähdestä kaiken irti ottaminen ovat keskeisessä roolissa tällä kaudella.

Nyt on kuitenkin käynyt selväksi, että Jazzilla ei ole mitään muuta tavoitetta kuin hävitä jokainen ottelu. Konstit ovat jo todella rujoja, läpinäkyviä ja kilpaurheilusta täyttä pilkkaa tekeviä.

Kun Jazz kohtaa perjantain ja lauantain välisenä yönä New Orleans Pelicansin, toisen häntäpään seuran, on utahilaisten kokoonpanosta sivussa Markkasen lisäksi Jordan Clarkson, John Collins, Johnny Juzang, Walker Kessler ja Micah Potter sekä koko loppukauden jalkamurtuman takia pois kokoonpanosta oleva Taylor Hendricks.

Osan kohdalla kyse on todellisesta loukkaantumisesta, kuten esimerkiksi jalkansa kantakalvon loukanneella Clarksonilla.

Sen sijaan muut pelaajat olisivat kentällä lähes varmasti, jos Jazz pyrkisi toimimaan, kuten kilpaurheilussa yleisesti on tapana; eli voittamaan.

Viime otteluissa Jazz on myös jättänyt tällaisen muka-loukkaantumisilla kikkailun suoraan välistä, ja ilmoittanut, että Kessler ja Collin Sexton ovat vain lepovuorossa. Kesslerille tällainen lepuutus on jo toinen alle viikon sisään.

Juuri nyt Jazzin otteluohjelma on sellainen, että vastassa on muita NBA:n heittopusseja. Enää ei riitä se, että on kasattu heikko joukkue, vaan nyt utahilaisten täytyy vielä jättää kaikki parhaat pelaajansa pois kokoonpanosta. Ollaan jo lähellä niin räikeää toimintaa, että NBA:n pääkonttorilla mahdollisesti katsellaan Jazzin otteluita kulmat kurtussa.

Eikä Jazz tietysti ole ainoa seura, joka näin toimii. Huonoilla joukkueilla on kannuste olla mahdollisimman huonoja, jotta niillä olisi paras todennäköisyys saada varaustilaisuuden ykkösvuoro itselleen.

Aiempina kausina tällainen puolen joukkueen katsomoon istuttaminen on yleensä ollut NBA-kauden viimeisen kuukauden juttuja. Nyt taas Jazz turvautuu siihen jo tammikuussa, kun sarjakausi ei ole vielä edes puolivälissä.

Toivottavasti Markkanen todella tiesi, mitä on luvassa, kun tulevaisuutensa sitoi Jazzin suunnitelmiin. Sillä vaikka onni olisi myöden, seura yhden kärkivarauksista saisi ja siten jatkuvalla häviämisellä olisi onnistunut tehtävässään, ei se ensi kaudellakaan ole kilpailemassa mestaruudesta.

Ja jos seura ei kuitenkaan pärjää kärkijoukkueita vastaan, silloinhan paras ratkaisu on… niin, hävitä mahdollisimman paljon.

Sen lisäksi, että Markkanen nyt jälleen on sivussa otteluista, eivät lupaukset suomalaisen pelin kehittämisestä ole toteutuneet. Peliaikaa Markkanen on saanut alle 32 minuuttia per ottelu, mikä on vähemmän kuin kahtena edellisenä kautena ja vain hieman enemmän kuin suomalainen sai Cleveland Cavaliersissa, missä hän kuitenkin oli vasta joukkueen viidenneksi tärkein pelaaja.

Markkanen on usein istunut pitkiä pätkiä päätöserässä vaihtopenkillä, kun Jazzin otteluita on ratkottu. Kentällä ovat olleet ihan muut miehet tuolloin, viime aikoina suoraan farmisarja G-liigasta kokoonpanoon nostetut pelurit.

Suomalaistähteämme ei NBA:ssa ole myöskään tunnettu kestävyydestään, sillä erinäisten vammojen ja loukkaantumisten takia Markkanen on pelannut 82 ottelun NBA-kausista vain n. 50-60 ottelua – eikä tietysti vielä kertaakaan urallaan pudotuspelejä tuon runkosarjan urakan päälle. Tämä maine vain vahvistuu, kun mies istuu sivussa ja farmimiehet ovat hänen tilallaan kentällä.

Kun otteluohjelma lähiviikkoina kiristyy ja vastaan tulee NBA:n kärkiseuroja, Markkanenkin ehkä pääsee jälleen kentälle. Mutta kun sarjataulukon häntäpäässä loppukaudesta kilvoitellaan siitä kuka pääsee kolmen huonoimman joukkoon, lienee katsomokomennuksia luvassa runsaasti.

Tilanne on tietysti huolestuttava, koska kotona istumalla kukaan ei kehity. Samanaikaisesti Markkasen osakkeiden arvo sukeltaa, kun lähes maksimisopimuksella pelaava suomalainen jää täysin seinäruusuksi.

Kovin kummoisia neuvojakaan ei tähän kohtaan voi antaa, sillä Markkasella ei juuri nyt ole muuta mahdollisuutta kuin seurata vierestä, kun seura tekee kaikkensa hävitäkseen illasta toiseen. Noh, kesän EM-kisoihin on enää reilut seitsemän kuukautta aikaa.