Seurajohto veti jälleen tuolin Lauri Markkasen alta
NBA-kauden siirtotakaraja oli torstai-iltana ja samalla kävi selväksi toista vuotta perätysten, että Utah Jazzin seurajohto ei ole kiinnostunut menestyksestä lyhyellä aikavälillä.
Jazz kauppasi Lauri Markkasen joukkueesta pois Simone Fontecchion, Kelly Olynykin ja Ochai Agbajin. Kolmikosta italialainen Fontecchio oli avausviisikon pelaaja ja Olynyk erittäin tärkeä penkkipelaaja vahvalla pelikäsityksellään ja kokemuksellaan.
Toiseen suuntaan kaupoissa siirtyi varausoikeuksia ja nippu pelaajia, joista todennäköisesti ainoastaan Detroit Pistonsista saapuva Kevin Knox tulee pelaamaan merkittäviä peliminuutteja Jazzissa.
Myös viime kaudella siirtotakarajalla Jazzin seurajohto Danny Ainge ja Justin Zanik laittoivat joukkueensa palasiksi. Silloinkin utahilaiset olivat yhä täysillä mukana kilvoittelussa viimeisistä pudotuspelipaikoista, mutta loppukausi kerrytti tappioita ja joukkue jäi kauas pudotuspeleihin oikeuttavista sijoista.
Sanoma on selvä: tämän hetken ja kauden menestyksellä ei ole Jazzin seurajohdolle merkitystä. Seura oli valmis hajottamaan viimeiset pari kuukautta erinomaisesti pelanneen joukkueen, vaihdossa hyvinkin mietoon vastineeseen.
Jazzilla oli jo ennestään valtava nippu tulevia varausoikeuksia, joten korvauksena saadut kaksi ensi kesän varaustilaisuuden vuoroa eivät seuran asemaa mitenkään merkittävästi muuta.
Markkanen on ollut koko kauden erittäin luottavainen juuri tämän joukkueen mahdollisuuksiin ja kehittymiseen – minkä ryhmä onkin osoittanut todeksi merkittävästi parantuneilla peliotteillaan –, mutta suomalaiselta vietiin taas viime helmikuun tapaan tuoli alta.
Kolmeen kertaan NBA-urallaan kauppatavaraksi joutunut Markkanen toki tietää varsin hyvin, että NBA on usein enemmän bisnestä kuin urheilua. Silti ajatukset varmasti sinkoilevat näiden kauppojen jälkeen moneen suuntaan, kun Jazz-johto mieluummin sabotoi joukkueen menestyksen kuin olisi panostanut Markkasen johtamaan ryhmään.
Rahat vai menestys?
Markkasen sopimus Jazzin kanssa kattaa ensi vuoden, jonka jälkeen suomalainen voisi vapaasti tehdä uuden sopimuksen mihin tahansa seuraan. Jazzilla on kuitenkin mahdollisuus ensi kesänä jatkaa Markkasen sopimusta ja tarjota hänelle kaksinkertaista palkkaa nykyiseen verrattuna.
Kun Buddy Hield kaupattiin myös torstaina Indiana Pacersista Philadelphia 76ersiin, tarkoittaa se hyvin mahdollisesti sitä, että Markkanen on ensi kesänä kaikista NBA:n aktiivipelaajista pelannut eniten otteluita pääsemättä kertaakaan pudotuspeleihin.
Kesä on siis todellinen ratkaisun paikka Markkasen lähes koko loppuvuosikymmenen uran osalta. Jazzissa ei pudotuspelejä tai varsinkaan niissä tosissaan kilvoittelemista näyttäisi olevan tarjolla moneen vuoteen. Toisaalta massiivinen jatkosopimus toisi rahapotin, josta kukaan suomalaisurheilija ei ole voinut aiemmin edes unelmoida.
Jos Markkanen taas ei sopimukselleen jatkoa tekisi, olisi ensi kausi samalla myös riski. Jokin merkittävä loukkaantuminen voisi tuhota suunnitelmat hetkessä.
Olisi iso yllätys, jos Jazz tällä kaudella pudotuspeleihin kipuaisi näiden kauppojen jälkeen, joten isoin jännitys kohdistuu kauden jälkeiseen aikaan. Valitseeko Markkanen rahat ja turvallisen jatkon pitämässään Salt Lake Cityssä vai laittaa niiden edelle menestyksen?
Matti Liljaniemi