The Carter Effect tarjoaa Toronton koripallohuumaa
Helmikuussa 2000 tapahtui ”Air Canada”: NBA:n tähdistöviikonlopussa Vince Carter taiteili donkkikilpailun tason uuteen ulottuvuuteen ja jatkoi samalla kanadalaisen koripallokulttuurin perustan valamista.
Netflixiin vastikään ilmestynyt, Sean Menardin ohjaama The Carter Effect (2017) kertoo Toronton kaupungin ilmapiirin muuttumisesta siitä lähtien, kun NBA laajentui Kanadaan 1990-luvun puolivälissä.
Dokumentin päähenkilö on tuoreen Raptors-joukkueen hankinta Vince Carter, jonka donkkaustaidot ja persoona auttoivat tuoretta Raptors-brändiä juurtumaan kaupunkiin ja NBA:han.
Dokumentissa käsitellään myös Carterin ristiriitaista lähtöä Raptorsista ja tästä aiheutunutta vuosien mittaista torontolaisfanien buuausta vanhalle franchise-pelaajalleen. Yhtä kaikki, dokumentissa tehdään varsin selväksi, että nimenomaan Raptorsia edustanut Carter toimi monen pikkupojan, kuten Kevin Durantin, idolina noina vuosina, vaikka joukkuebrändi itsessään oli vielä varsin ohut.
Eräs Carteria kovasti fanittanut Aubrey Graham -niminen pikkupoika on sittemmin antanut hyvän kiertää: Drake-nimisenä sanansylkijänä paremmin tunnetuksi tullut torontolainen on ollut kiinteästi mukana nostamassa koripallon ilosanomaa kotikaupungissaan.
Aivan kuten Carterin yllättävän voimakkaassa nousussa NBA-viihdyttäjien silloiseen eliittiin, myös Draken tuoma PR-hyöty muistuttaa siitä, että hyvän pohjatyön tekemisen lisäksi menestys vaatii aina jonkin verran työn pohjustamaa sattumaa.
Suomalaisittain mielenkiintoista antia on dokumentin kuvaus siitä, kuinka vanhaan jääkiekon monopolikaupunkiin on saatu kahden vuosikymmenen aikana juurrutettua vahvasti myös koripallon lajikulttuuri.
Raptorsin alkuvuosina käyttämä, lajiin huonosti soveltunut areena ja koripallosta tietämättömät katsojat ovat vaihtuneet loppuunmyytyjä otteluita ulkoilmanäytöiltä tunteella seuraaviin tuhatlukuisiin katsojamassoihin ja suurinumeroiseen fanituotemyyntiin.
Dokumentin osin kaupunkia painottava näkökulma on virkistävän mielenkiintoinen. Perspektiiviä laajennetaan muun muassa ”Vinsanityyn” ja Drakeen liittyvien koripallokenkämyynnin, yökerhotoiminnan ja musiikkiskenen kautta.
Toronton koripalloperhe panostaa jatkuvasti lajin olosuhteiden parantamiseen kaupungissa muun muassa pihakoripallokenttiä rakentamalla, ja joukkuekin on vakiinnuttanut paikkansa viime vuosina itäisen konferenssin kärkijoukossa. Kanada on myös tuottanut kasvavissa määrin lahjakkuuksia koripalloparketeille.
Dokumentin tekninen toteutus on hyvä ja sisältö viihdyttävää. Voin uskoa, että ainakin muuan lahtelainen Härkönen voi pitää The Carter Effectiä huomattavan inspiroivana teoksena.
Antti Lehonoksa
Koko dokumentti on nyt katsottavissa Netflixissä.
Katso dokumentin teaseri alta.