Yksi NBA-historia järisyttävimmistä kaupoista saattoi maksaa Luka Doncicille 100 miljoonaa dollaria
NBA:ssa nähtiin yksi liigan historian uskomattomimmista vaihtokaupoista, kun Los Angeles Lakers hankki Dallas Mavericksin supertähden slovenialaisen Luka Doncicin vaihdossa tähtipelaaja Anthony Davisiin.
Luka Doncic voitti viime kaudella NBA:n pistepörssin huimalla 33,9 pisteen keskiarvollaan. 25-vuotias slovenialaistähti myös johdatti Mavericksin NBA-finaaleihin Boston Celticsiä vastaan, missä dallasilaiset joutuivat kuitenkin taipumaan.
Doncic on viisi kautta putkeen valittu NBA:n All NBA –ykkösviisikkoon ja All Star –ottelun miehistöön.
Anthony Davis on puolestaan kaksinkertainen olympiavoittaja, viimeksi viime kesänä Pariisista, kymmenkertainen All Star –pelaaja, voittanut NBA:n blokkitilaston kolme kertaa ja hänet tunnetaan yhtenä maailman parhaana puolustuspelaajana.
Kaupassa siirtyvät kaksikon ohella myös Lakersiin Maxi Kleber ja Markieff Morris sekä Mavericksiin Max Christie ja Lakersin vuoden 2029 ykkösvaraus. Lauri Markkasen Utah Jazz oli mukana avittamassa kaupan toteutumista ottamalla vastaan Lakersista takamies Jalen Hood-Schifinon sekä kaksi kakkoskierroksen varausoikeutta.
Uskomaton kauppa
Doncicin kaltaisia pelaajia ei yksinkertaisesti kaupata juuri koskaan. Vielä hämmentävämpää on, että Mavericks ei ollut ilmeisesti kaupitellut supertähteään mihinkään muualle kuin Lakersiin, sillä yleisesti vaihtokauppaa pidetään täysin yksipuolisena.
NBA-media on Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa täyttynyt näkemyksistä viimeisten tuntien aikana, eivätkä kokeneet toimittajat ja NBA-pomoihin jatkuvasti yhteydessä olevat kommentaattorit pysty ymmärtämään, mikä kaupan motiivina on ollut Mavericksin puolelta.
On tuotu esille näkemyksiä, että uuteen omistukseen siirtynyt dallasilaisseura olisi halunnut tarjota Doncicille nk. supermax-sopimusta, joka hänelle olisi pitänyt antaa, kun slovenialaisen nykyinen jatkosopimus päättyy ensi kauden jälkeen.
Doncic on ollut myös useasti loukkaantuneena, kärsii tälläkin hetkellä pohjevammasta, eikä kaikista uroteoistaan huolimatta takamies ole ikinä ollut varsinaisesti tiptop-kunnossa. Nämä huolet ovat myös joidenkin toimittajien mukaan olleet Mavericksin mielessä.
Samoin on tuotu jopa esille se, että Doncicin elopaino kurkottaa kohti 120 kiloa, mikä hänen kaltaiselleen pelaajalle on jo tuhti lukema.
Näissä perusteluissa olisi enemmän järkeä, jos vaihdossa Dallasiin ei saapuisi juuri Davis. Hän 31-vuotiaana on Doncicia kuusi vuotta iäkkäämpi ja on kärsinyt erilaisia loukkaantumisia vähintään samalla frekvenssillä.
Viime kaudella Davis oli lähes koko kauden pelikunnossa, mutta se onkin ollut ainoa viimeisestä kahdeksasta kaudesta, kun näin on tapahtunut.
Monille tuntuu myös uskottavuutta koettelevalta, että Lakers-kauppa olisi paras, mitä Mavericksille olisi tarjolla. Doncic on kiistatta yksi NBA:n viiden parhaan pelaajan joukossa, vasta 25-vuotias ja vei joukkueensa NBA-finaaleihin.
Mikäli hän olisi ollut avoimesti tarjolla, olisi jonossa ollut ainakin kymmenkunta seuraa, jotka olisivat voineet tarjota Mavericksille vaihdossa paljon, paljon enemmän kuin 31-vuotiaan Davisin ja yhden ykköskierroksen varauksen.
Kallis kauppa Doncicille
Sen lisäksi että yllätyskauppa Los Angelesiin varmasti järisyttää Doncicin pelillistä tulevaisuutta, on sen vaikutus miehen tilipussiin valtava.
NBA-sääntöjen ja liigan työehtosopimuksen mukaisesti Mavericks olisi voinut tarjota pelaajalle supermax-sopimusta, kun kyseessä on All NBA –tasoinen peluri, joka yhä pelaa samassa seurassa, joka hänet on alun perin varannut.
Tällä NBA on halunnut varmistaa, että pelaajan oikeudet alusta alkaen omistaneella seuralla on parempi mahdollisuus pitää kiinni omista supertähdistään. Supermax-pelaajalle voidaan maksaa 35 % palkkakaton maksimisummasta, kun taas muut seurat voivat tarjota vain 30 %.
Tuo 5 prosentin ero tulevina vuosina, NBA:n palkkakaton joka vuosi kasvaessa, paisuu nykyisestä seitsemästä miljoonasta dollarista kaksinumeroiseksi summaksi. Ja viisivuotisessa sopimuksessa pelkästään tämä voi tietää siis Doncicille 50 miljoonan dollarin menetystä.
Puolestaan Yhdysvaltojen verotus eroaa osavaltioiden välillä merkittävästikin. Mavericks pelaa Teksasissa, jossa ei ole lainkaan henkilötuloveroa. Kaliforniassa taas on yksi korkeimmista osavaltiotason tuloveroista, kun yli miljoonan tuloista liittovaltion verojen lisäksi joutuu maksamaan 13,3 prosenttia veroa.
Tuo verotusero Kalifornian ja Teksasin välillä saattaa siis helposti maksaa Doncicille toiset 50 miljoonaa dollaria tilipussista.