Dettmann on oikeassa ja silti täysin väärässä
Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann sytytti tulen Korisliiga-seurojen perseen alle, kun pitkäaikainen maajoukkueluotsi Helsingin Sanomien haastattelussa linjasi nuorten pelaajien oikeaksi seuraksi minkä tahansa muun kuin kotimaiset liigajoukkueet.
− Logiikka on siinä, että niin kauan, kun suomalaisessa liigassa ei harjoitella, nuoren pelaajan ei kannata sinne mennä. Nuoren pelaajan pitää harjoitella.
− Toinen on se, miten nuori pelaaja tulee pelaajaksi. Hän tulee harjoittelemalla pelaajaksi, ei pelaamalla.
− Pelaaminenkin kehittää, mutta harjoittelulla ja pelaamisella pitää olla jonkinlainen suhde.
Dettmannin kommentit liittyivät 18-vuotiaan itsensä jo maajoukkueessa läpi lyöneeseen Mikael Jantuseen ja hänen kehittymiseensä. Jantunen pelaa miesten I-divisioonajoukkue HBA-Märskyssä, joka on käytännössä Koripalloliiton akatemiaseura.
Jantunen on myös tämän kauden jälkeen suuntaamassa Yhdysvaltoihin yliopistokoripalloa pelaamaan Utahin yliopistoon. Samaa reittiä on ohjattu NCAA-peleihin moni muu nuori suomalainen lupaus viime vuosina ja Atlantin yli vaikutetaan ohjaavaan myös tulevia sukupolvia.
Dettmann ei antanut kommenttejaan vahingossa tai varomattomasti, kuten kokeneen valmentajan tapoihin kuuluu.
Ja Dettmann on myös aivan oikeassa. Missä tahansa urheilulajissa kirkkaimmalle huipulle kehittyminen vaatii toistoja, toistoja ja toistoja. Missä tahansa urheilulajissa kirkkaimmalle huipulle kehittyminen vaatii toistoja, toistoja ja toistoja.
Missä tahansa urheilulajissa kirkkaimmalle huipulle kehittyminen vaatii toistoja, toistoja ja toistoja.
Ja niitä toistoja saa vain laadukkaalla harjoittelulla. Sitä harjoittelua on HBA:ssa tarjolla. Samoin Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa harjoittelun merkitys korostuu, kun useimmissa kouluissa suurempi fokus näillä ”opiskelija-atleeteilla” on siinä urheilussa, ei koulunkäynnissä.
Sen sijaan Dettmannin kommentit ovat myös hyvin lyhytnäköisiä ja typeriä. Korisliigan seurojen puolelta nähty reaktio oli täysin odotettu ja maajoukkuevalmentajan näkyvät linjaukset saivat monet seuratoimijat takajaloilleen.
Kotimaista huippujoukkuetta Salon Vilpasta valmentava Joonas Iisalo otti asiaan tuoreeltaan kantaa Twitterissä. Dettmannia ei kuulemma ole näkynyt Salossa harjoituksia katsomassa ja Iisalo kummasteli, mitä hän haluaa ulostulollaan saavuttaa.
Mestariseura Karhubasketin riveissä Kauhajoella kierroksia otettiin vielä enemmän, kun seuran sivuilla julkaistiin toimihenkilönsä mielipidekirjoitus, missä Dettmannia nimitettiin tärähtäneeksi diktaattoriksi, joka norsunluutornistaan keskittyy valitsemaan laatuviinejä liiton tapahtumiin.
Jos siis Dettmann olikin oikeassa korostaessaan harjoittelun merkitystä nuorille 16-18-vuotiaille huippulupauksille, hän saavutti vain sen, että kuilu ja vihanpito Koripalloliiton ja Korisliigan välillä vain syvenee.
Dettmann sivuuttaa myös sen, että käänteisen Golf-virran näytöt ovat kaikkea muuta kuin loistavia. Moni nuori suomalainen pelaaja on jäänyt yliopistopeleissä vähille peliminuuteille, korkeintaan keskinkertaisen tasoisissa sarjoissa.
Jos vielä teini-ikäisenä urheilijan pitääkin harjoitella ja tehdä niitä toistoja kehittyäkseen, on sen jälkeen otettava se seuraava askel ja näytettävä olevansa pelaaja, ei vain harjoittelija. Korisliigassa moni pelaaja saattaisi kerätä ammattilaissarjassa peliminuutteja yli 500 kaudessa, nyt he jäävät sivustaseuraajiksi heikommissa peleissä.
Vaikka 60-vuotias Dettmann haluaisikin nähdä roolinsa vain Susijengin päävalmentajana ja Lauri Markkasen ja Jantusen kaltaisten huippulupausten kehittäjänä ja ”kummisetänä”, hänen täytyy kyetä tunnistamaan, että suomalaisen koripallon kentässä Dettmann on paljon muutakin.
Susijengi-valmentaja on Markkasen jälkeen se korispersoona, jonka lausunnot saavat eniten näkyvyyttä. Dettmann vaikuttaa hyvin laajasti koko suomalaisen koripallon kehityksen suuntaan ja huomattavasti enemmän Koripalloliiton toimintaan kuin minkään muun joukkuelajin maajoukkuevalmentaja Suomessa.
Kun Dettmannin kommenteilla ja toimilla on kerta toisensa jälkeen se vaikutus, että vähintään puolilla suomalaisista koripallotoimijoista nousevat karvat pystyyn ja häntä vasta hyökätään takaisin, pitäisi kokeneen valmentajan nähdä, että hän ei ainakaan auta suomalaista koripalloa näin toimiessaan.
Suomalaisessa korisunelmassa niin Liitto, Korisliiga kuin kaikki lajin parissa toimivat puhaltaisivat yhteen hiileen, tilaa olisi monenlaisille ajatuksille, mutta suunta olisi silti kaikilla sama. Nyt Dettmann heittelee tulisi hiiliä seurakentän päälle ja Korisliigan irtiotto Liitosta on taas päivää lähempänä.
Koripallo.comin toimitus