Vs: A-tyttöjen SM-sarja 2009-2010
Muuten vaan... sanoi:
Naisten ja A-tyttöjen pelien samanpäiväisyys on mielestäni selvä epäkohta.
Ei montaa viikkoa mene, ettei tämä aihe nouse esille. Siihen ei vielä paljoa vaadita, että huomaa A-tyttöjen SM-sarjaa pelattavan samana päivänä kuin naisten mestaruussarjaa. Sekin on vielä helppo huomata, että naisten ykkösdivaria pelataan pääsääntöisesti eri päivänä. Ja kun vielä katsoo ympärilleen, huomaa, että B-tyttöjen SM-sarjaa pelataan eri päivänä kuin A-tyttöjen SM-sarjaa, mutta samana päivänä kuin naisten divaria.
Päällekäisiä pelipäiviä ei voida näiden sarjojen välillä välttää, jos pelejä pelataan näissä sarjoissa jokseenkin nykyinen määrä ja jos sarjat halutaan viedä läpi suurin piirtein samassa ajassa kuin nykyisin.
Vaativampi juttu onkin sitten esittää sellainen malli, jossa päällekäisistä pelipäivistä olisi nykyistä vähemmän haittaa kokonaisuutena tarkastellen. Se on selvä, että jos asiaa tarkastellaan ja pyritään optimoimaan yhden yksittäisen yksilön kannalta, saatetaan päätyä toisenlaiseen pelipäivien sijoitteluun. Pari esimerkkiä.
Esimerkki
1.
Pelaaja pelaa kahta sarjaa, naisten SM-sarja ja A-tyttöjen SM-sarja. Pelaaja haluaa varata itselleen mahdollisuuden pelata joinain viikonloppuina molempien sarjojen peleissä.
Ratkaisu: Pelataan A-tyttöjen SM-sarja ja naisten mestaruussarja eri pelipäivinä. Naisten divarilla ja B-tyttöjen SM-sarjalla ei ole tämän pelaajan kannalta merkitystä.
Esimerkki
2.
Pelaaja pelaa kahta sarjaa, naisten divaria ja A-tyttöjen SM-sarjaa. Pelaaja haluaa varata itselleen mahdollisuuden pelata joinain viikonloppuina molempien sarjojen peleissä.
Ratkaisu: Pelataan A-tyttöjen SM-sarja ja naisten divari eri pelipäivinä. Naisten mestikalla ja B-tyttöjen SM-sarjalla ei ole tämän pelaajan kannalta merkitystä.
Esimerkki
3.
Pelaaja pelaa kahta sarjaa, A-tyttöjen SM-sarjaa ja B-tyttöjen SM-sarjaa. Pelaaja haluaa varata itselleen mahdollisuuden pelata joinain viikonloppuina molempien sarjojen peleissä.
Ratkaisu: Pelataan tyttöjen SM-sarjat eri pelipäivinä. Naisten sarjoilla ei ole tämän pelaajan kannalta merkitystä.
Esimerkki
4.
Pelaaja pelaa kahta sarjaa, naisten divaria ja B-tyttöjen SM-sarjaa. Pelaaja haluaa varata itselleen mahdollisuuden pelata joinain viikonloppuina molempien sarjojen peleissä.
Ratkaisu: Pelataan B-tyttöjen SM-sarja ja naisten divari eri pelipäivinä. Naisten ja A-tyttöjen mestaruussarjoilla ei ole tämän pelaajan kannalta merkitystä.
Näiden kaikkien esimerkkitapausten pelaajia löytyy viime vuosilta helposti (osa on saattanut pelata kyllä useampaakin kuin kahta sarjaa).
Nämä esimerkit eivät vielä millään tavalla avanneet sitä pohdintaa, että kuinka paljon yksittäisen pelaajan tulisi pelata ja minkälaisten pelien kombinaatio ylipäätään voi olla pelaajan kehittymiselle mielekäs.
(Se on kuitenkin helppo sanoa, että kehittymään pyrkivän junnun on harjoiteltava paljon. Kaksi eri mestaruussarjojen peliä jokaisena mahdollisena viikonloppuna läpi kauden vaatii otteluihin valmistautumista ja otteluista palautumista sen verran paljon, että harjoittelulle ei yksinkertaisesti jää riittävästi aikaa.)
Rohkenetko siis esittää oman perustellun ehdotuksesi "kilpailukalenterista" tai sen rakentamisen periaatteista?