Vs: B-pojat 2014-2015
MistäJohtuu sanoi:
Kuulemma huolestuttavan paljon drop out ilmiötä monessa joukkueessa tänä vuonna... Toivottavasti seurat paneutuvat ongelmaan ja toisaalta valmentajat kehittävät ihmissuhdetaitojaan. Huonoimmissa seuroissa valitettavasti asia lakaistaan maton alle ja järjestetään vain uusi try-out tilaisuus.
No en sitten malttanut olla kommentoimatta tätäkin asiaa.
Mielenkiintoinen ja todella huolestuttava aihe tämä drop-out ilmiö. Eikä pelkästään kuuluisi B-poikien keskusteluryhmään.
Koripallon buumihuumassa tämä on unohdettu. Uusia otetaan sisään seuraan kovalla innolla, mutta unohdetaanko seurassa jo harjoittelevat nuoret? Kyllähän erilaisin toimenpitein yritetään heitäkin muista.
Vanha totuushan on, että tyytyväinen "asiakas" on helpompi pitää harrastuksen parissa kuin hankkia uusia. Mutta pitääkö tämäkin totuus heittää romukoppaan nykyaikana?
Ovatko kuitenkin näiden "asiakkaiden" - tai heidän vanhempien - vaatimustasot kasvaneet kustannusten kasvun myötä? Väitän, että on.
Valmentajan rooli näyttää muuttuneen tämän myötä. Osa valmentajista on pystynyt muuntautumaan siinä mukana ja osa ei.
Onhan näitä jääräpäisiä valmentajia ollut ennenkin. Mutta kunhan vaan nuori pääsi ostarilla hengailun sijaan ohjattuun liikuntaan (ja kun kustannukset olivat siedettävät), niin valmentajien toimintaa katsottiin "sormien läpi". Tai seura sen takia, että saatiin ylipäätänsä valmentajia seuraan.
Sanottakoon tässä myös tasa-arvon vuoksi, että niitä vähemmän jääräpäisiäkin valmentajia oli.
Silmiini sattui muutama tutkimus (kyllä, sieltä netistä
) ja muitakin varmaan löytyy:
https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/15403/Ahola_Saara.pdf?sequence=1
http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Julkaisut/2014/liitteet/okm5.pdf?lang=fi
Ensimmäinen ottaa kantaa 12–18 -vuotiaiden nuorten ohjatun liikuntaharrastuksen lopettamisen näkökulmasta ja toinen - paljon julkisuudessakin ollut - liikunnan kasvaneiden kustannuksien kautta.
Näistä löytyy edellisen kirjoittajan mainitsemia valmentajista riippuvia syitä lopettamiseen. Mutta kyllä siellä on paljon muitakin syitä. Aika monet seurat muuten järjestävät nykyään try-out tilaisuuksia. Tarkoittaako tämä sitä, että aika moni seura on huono?
Siitä vain jokainen tulkitsemaan omalla tavallaan näitä kirjoituksia peilata omiin kokemuksiin.