Vs: Cleveland Cavaliers 07/08 - Challenge For The Title!
Cleveland Cavaliers 07/08 - Väliraportti
Alkukauden rekordi: 29 voittoa, 23 tappiota, 0.558%, 15-9 kotona, 14-14 vieraissa
Kuten jo ennen kauden alkua hieman pelkäsin, ei Cavaliersin juna ole alkukaudesta lähtenyt liikkeelle aivan niin reippaasti kuin kenties viime kauden finalistilta voisi olettaa. Tämän päätelmän tein sen pohjalta, että offseasonilla joukkuetta ei varsinaisesti vahvistettu ollenkaan (Devin Brownin signaamista tuskin suureksi vahvistukseksi voi sanoa) ja kahden tärkeän runkopelaajan, Pavlovicin ja Varejaon, kanssa ei päästy sopimukseen ennen kauden alkua. 15 ensimmäistä peliä pelattiin kelvollisella 9-6 rekordilla, kunnes LeBron James loukkaantui Detroitia vastaan käydyssä pelissä. Tämä johti 6 pelin tappioputkeen ja 1-8 saldoon 9 pelistä loukkaantumismatsi mukaan lukien. Pelaaminen oli tulosten varjossa aikamoista hakemista joulukuun loppuun saakka, mutta tammikuussa joukkue löysi viime kaudelta tutun vireen, kiitos Varejaon ja Pavlovicin mukaantulon, suosiollisen sarjaohjelman ja LeBronin uskomattoman vireen. Tuloksena tammikuulta hieno 11-3 saldo ja paluu .500 joukkueeksi. Ikävä kyllä Detroit Pistons on ollut alkukauden niin kovassa vireessä, että oman divarin kärkipaikka on Cavseilta jo karannut. Helmikuun alku palloiltiin kelvollisesti, ottaen huomioon suhteellisen kova otteluohjelma.
Jos jotain positiivista alkukauden otteluohjelman klaaraamisesta haetaan, niin voittoja on tullut kovia joukkueita vastaan ihan kelvollisesti. Matkan varrella on kaatunut Lakers kahdesti (2-0), Spursin kanssa kauden pelit splitattiin (1-1) ja Bostonia ollaan niskan päällä (2-1). Yksi silmiinpistävä seikka alkukaudessa on ollut se, että monille muille "hyville" joukkueille ominaisia blowout-pelejä Cavs ei ole juurikaan pystynyt pelaamaan, vaan on joutunut vääntämään tiukasti pelit loppuun asti. Toisaalta Cavs on tilastojen mukaan NBA:n paras comebackjoukkue (noussut tappioasemasta voittoon viimeisellä neljänneksellä) ja LBJ dominoi viimeisen neljänneksen tilastoja kaikkien pelaajien osalta. Tämä ja useat upeat suoritukset otteluiden ratkaisuhetkillä puoltavatkin mielestäni LeBronin valintaa tämän kauden MVP:ksi enemmän kuin mikään muu. Näistä lisää MVP-otsikossa vielä tämän viikon aikana.
AllStars-viikonlopun jälkeen Cavalierseilla on jäljellä 30 runkosarjan ottelua. Mukaan pitäisi saada heti tauon jälkeen Gibson, Varejao ja Ilgauskasin sekä Goodenin pikkuvammat saavat nyt tarpeellista lepoa. Näin ollen sairastuvalle jäisi pelkästään Pavlovic, josta ei tällä kaudella tähän mennessä ole kovin paljoa hyötyä ollut muutoinkaan. Otteluohjelma välillä helmikuun loppu - maaliskuun puoliväli on mallia "ei vaikeimmasta päästä", joten nykyisen rekordin tulisi parantua seuraavan kuukauden aikana jonkin verran. Tämän jälkeen vastaan asettuvat maaliskuun loppupuolella Orlando vieraissa, Detroit kotona ja vieraissa sekä New Orleans kotona. Tämän jakson näkisin erittäin tärkeänä loppuohjelmassa. Huhtikuussa kohdataan vielä Orlando ja Detroit kotona + muutoin suht helppo otteluohjelma, joten loppuohjelma ennen pudotuspelejä vaikuttaa erittäin suotuisalta. Divarivoittoon ei ole enää mahdollisuuksia, mutta hyvä tavoite voisi olla Orlandon ohittaminen voittoprosenteissa. Pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle vastaan asettunee joko Toronto tai Washington, jotka molemmat pitäisi pystyä voittamaan. Tämän jälkeen voimia mitellään mitä todennäköisemmin Bostonin tai Detroitin kanssa, joskin Orlando olisi toivevastustaja, jos kolmesta divarivoittajasta saisi valita. Toiselta kierrokselta jatkoonpääseminen onkin sitten jo kovempi tehtävä, mutta ei ole mitään syytä epäillä LeBronin kykyä voittaa tämäkin haaste.
Seuraavaksi hieman analyysia pelaajatilastojen pohjalta (linkki tilastoihin, koska en osaa taulukoida niitä tänne kovin hyvin)... http://www.nba.com/cavaliers/stats/
Aivan ensimmäisenä on huomioitava PPG-sarake. Mielestäni on kestämätöntä, että joukkueesta ei löydy luotettavaa hyökkäyspään kakkosvaihtoehtoa Jamesille. Ilgauskas tekee oman juttunsa ja häntä ei tästä voi kritisoida. Samoin Drew Goodenin kykenemättömyys on kaikkien hyvässä tiedossa. Gibson on mielestäni aivan riittävällä tasolla nuoreksi pelaajaksi, ei häneltä viime kauden Detroit-sarjan kaltaista kyykystä voi odottaa koko runkosarjan ajalle. Katseet kohdistuvatkin siis Larry Hughesiin ja Sasha Pavloviciin. Larrylle maksetaan isoja taaloja, eikä 12 pisteen keskiarvo 37,6 heittoprosentilla suolattuna, ole lähelläkään sitä mihin hänen tulisi pystyä. Toinen syntipukki olkoon enemmän rahaa halunnut Pavlovic, jonka pelillinen taso ei paluun jälkeen ollut lähelläkään viime kautta. Mikään kauhea pyssyhän ei kenenkään tarvitse LeBronin johtamassa joukkueessa olla, varsinkin kun joukkueelle on ominaista pisteiden tekemisen jakaantuminen suhteellisen tasaisesti Kuninkaan takana. Joukkueen heittoprosentti on kuitenkin ollut surkea ja syy siihen löytyy takakentältä. Petrausta on loppukauden aikana tultava ja eniten odotan Larry Hughesilta, joka on viime aikoina osoittanutkin piristymisen merkkejä.
Toinen syynin alle joutuva tilasto on syötöt, joissa LeBronin takana on paljon tyhjää. Joukkueesta ei löydy yhtään perinteistä PG:tä (Snow 4 peliä tällä kaudella), vaan pelintekemisestä vastaavat LeBronin ohella Larry Hughes ja Daniel Gibson. Ok, joukkueen peli pyörii L-Junan kautta ja hän vastaa pääsääntöisesti pelintekemisestä omalla upealla tavallaan, mutta olisi mielenkiintoista nähdä, miten joukkueen peli muuttuisi puhtaan ja ammattitaitoisen PG:n myötä. LeBron itsekin toivoi hartaasti Jason Kiddin siirtymistä joukkueeseensa, joten pelillinen muutos ei nähtävästi olisi häntäkään haitannut. Markkinoilla mahdollisesti olevista pelintekijöistä mieleen tulevat nimet Bibby ja A.Miller, joista ensin mainittu ei juurikaan poikkea Hughesista tai Gibsonista, mitä pelintekemiseen tulee.
Cavsin nykyiselle pelityylille tärkeitä sarakkeita ovat levypallot ja kolmosprosentit. Levypallopelissä Cavs on varsin vahva ja varsinkin hyökkäyspään levarit ovat joukkueen bravuuri tälläkin kaudella. LeBronin kannalta tärkeä kolmospeli on toiminut siedettävästi. Gibson on ollut erinomainen, Jones ok, Marshall ja Hughes ovat kuumenemaan päin. Jos loukkaantumisesta toipuva Pavlovic pystyy nostamaan tasoaan, on tämänkin osa-alueen osalta lupa odottaa hyviä tuloksia loppukaudesta.
joukkuestatistiikkaa:
Team Averages 52 0 243.4 .439 .359 .723 13.0 31.1 44.1 19.4 7.6 4.8 14.4 21.8 97.3
Opponents 52 0 243.4 .461 .350 .745 10.0 31.1 41.1 21.3 6.9 4.7 13.8 20.0 98.5
Joukkueelle viime kaudella tavaramerkiksi tullut puolustusintensiteetti on ollut tähän mennessä aika tavalla kadoksissa. Toki pelien lopussa on pystytty usein tasoa nostamaan, silti miltei sata pinnaa per peli ja vasta 13. tila joukkuevertailussa ei varmaankaan ole sitä mitä Mike Brown olisi ajatellut. Täytyy vain toivoa, että Varejaon tervehtyminen takaisin pelikuntoon auttaa tätä osastoa. Vastustajien heittoprosentteja katsellessa voidaan sanoa, että kolmoset on saatu kuriin aika hyvin eli siltä osin perimeterpuolustus on ollut kunnossa. En kuitenkaan menisi vyöryttämään syytä huonosta puolustuksesta korinaluspelaajille. Kyllä vikaa löytyy kaikilta pelipaikoilta, pois lukien SF eli LeBron James, joka on nostanut omaa puolustustasoaan tällä kaudella huomattavasti. Vapaaheitot ovat myös osa-alue, jolla Cavs on ollut surkea. Joukkueesta ei löydy yhtään takuuvarmaa heittäjää, muutamia hyviä kylläkin ja LBJ:n .709 ei myöskään ole riittävän hyvä. Joukkue ei toisaalta ole päässyt viivalle kovin paljoa, joka luultavasti johtuu siitä, ettei kokoonpanosta löydy Jamesin lisäksi juurikaan pelaajia, jotka olisivat hyviä penetroimaan puolustusta. Tämä on yksi niistä osa-alueista, joilla parannusta soisi tapahtuvan. Mutta mistä pelaajat, jotka siihen pystyvät? Korinaluspelaajat Gooden, Varejao ja Ilgauskas eivät myöskään omaa sellaista pelityyliä, että heitä jouduttaisiin kauheasti rikkomaan. Kuten aikaisemmin mainitsin, levypallopeli on joukkueen suuri vahvuus.
Vertailussa muihin joukkueisiin:
Tehdyt pisteet: 16.
Annetut pisteet:
13.
Erotus: 17.
FG%:
24.
Vastustajan FG%: 22.
3PT FG%: 14.
Vastustajan 3PT FG%: 9.
Vapari%:
26.
Syötöt:
26.
Levypallot:
5.
Vastustajan levypallot: 13.
Erotus:
3.
Blokit: 16.
Riistot: 11.
Menetykset: 10.
Virheet:
21.
Vastustajan virheet:
25.
Erotus:
28.
Loukkaantumiset:
Lebron James - 6 peliä, joukkueen rekordi 0-6 noista peleistä
Larry Hughes - 14 peliä
Daniel Gibson - 6 peliä, loukkaantumiset juuri pahimpaan sumaan
Drew Gooden - 3 peliä, loukkaantumiset juuri pahimpaan sumaan
Anderson Varejao - 14 peliä, osa loukkaantumisten, osa sopimuserimielisyyksien takia
Sasha Pavlovic - 14 peliä, osa loukkaantumisten, osa sopimuserimielisyyksien takia
Donyell Marshall - 43 peliä
Joukkueella on ollut paljon loukkaantumisia ja muita poissaoloja tällä kaudella. Tämä on asia, joka varmasti on yksi suurista syistä sille, miksi juna ei ole tammikuuta lukuunottamatta oikein päässyt kunnolla käyntiin. Terveystilanne paranee tauon aikana, joten odotettavissa on toivottavasti parempaa peliä loppupuoliskolla. Toki uusia vammoja voi tulla koska vain, toivottavasti näiltä kuitenkin vältytään L-Junan ja keskeisten roolipelaajien osalta (Gibson, Varejao, Hughes, Big Z).
Pelaajakohtaiset analyysit:
LeBron James - Säästän tarkemman MVP-analyysin MVP-ketjuun tämän viikon aikana tehtäväksi, mutta sanomattakin on selvää mikä mielipiteeni LeBronin alkukaudesta on. MVP! Mielestäni Jamesin suorituksia ei tarvitse tässä positiivisessa valossa enempää ruotia, paitsi puolustamisen osalta. On ollut hienoa katsoa miten LeBron on ottanut haasteen vastaan oman diifenssinsä kehittämisen osalta. Hän vartioi johdonmukaisesti vastustajan parasta pelaajaa ottelun ratkaisuhetkillä, on saanut aikaan useiden pelien ratkaisuhetkillä todella isoja puolustuspelejä ja kokonaisuudessaan kehittynyt hyvin puolustajana. Heikkouksiin ja huonoihin puoliin lukisin sitten lähinnä vapaaheitot (70%) ja ajoittaiset asenneongelmat. Vapaaheittojen osalta noin matalaan prosenttiin jääminen ei ole millään lailla seliteltävissä. Ainoa positiivinen puoli on siinä, että ratkaisuheittojen osalta James on pitänyt päänsä viileänä. Asenneongelmat ja nimenomaan asenne joukkuekavereita kohtaan tietyissä tilanteissa on ymmärrettävää. On varmasti turhauttavaa pelata NBA:n heikoimpiin kuuluvan miehistön kanssa. Varsinkin, kun tietää, että muualla olisi jo luultavasti mestaruuden voittanut näiden 5 vuoden aikana. Silti olisi joukkueen kannalta parasta, jos LeBron pystyisi pitämään naamansa peruslukemilla silloinkin, kun se loistopassi lipsahtaa Goodenin käsistä katsomoon. Johtajan ominaisuudet LBJ:llä ovat kuitenkin erinomaiset, noista möksähtelyistä pitäisi vaan päästä eroon. Bill Simmons sen hauskasti muotoilikin:
The LeBron James "Don't Help Me Up, I Don't Even Want To Look At You Because You Suck So Much, I Can't Believe We're On The Same Team" Face. ;D
Zydrunas Ilgauskas - "Big Fella" on ollut tällä kaudella positiivinen yllättäjä. Pelannut ainoana kaikki pelit eli terveyttä on riittänyt ja täyttänyt ruutunsa hyvin sentterin paikalla. Ei mikään liigan paras, mutta riittävän hyvä kuitenkin. Suurimmat avut hänellä ovat hyökkäyspäässä, jossa on erinomainen pehmeine käsineen hyökkäyslevypallojen sisääntippaamisessa. Postliikkeet ovat liigan eliittiä ja pystyy laittamaan hypärin sisään kauempaakin. Negatiivisiin asioihin on pakko laittaa turnoverit, joista suurin osa on aika käsittämättömiä pupelluksia. BIG Z, ÄLÄ LAITA PALLOA MAAHAN! Varsinkaan naama koriin päin...
Larry Hughes -
helmi 13 vs. SAS L 105 - 112 38 11 - 19 4 - 7 0 - 1 1 5 6 3 0 0 0 2 26
helmi 11 @ ORL W 118 - 111 41 12 - 19 4 - 5 12 - 13 1 5 6 3 2 0 1 5 40
tammi 27 @ LAL W 98 - 95 34 7 - 13 2 - 4 0 - 0 0 4 4 4 2 2 3 5 16
tammi 25 vs. PHX L 108 - 110 35 6 - 13 3 - 5 10 - 11 4 4 8 0 3 0 0 2 25
Tuossa on viime viikoilta muutama parin pelin putki, joissa Hughes on esittänyt sitä peliä, jota häneltä eniten toivon. Jos otat paljon heittoja, laita ne myös sisään. Jos heitto ei uppoa, AJA korille. Ikävä kyllä Hughes ei ole enää maineensa veroinen "slasher" ja syy ei voi olla LeBronissa. Uskon Larryn menettäneen teränsä loukkaantumisten myötä, tosin varmasti itseluottamuksellakin jonkinlainen osuus tähän on. Tosin kahdessa ylläolevista peleistä Hughes pääsi viivalle useasti ja hyvänä vapaaheittäjänä käytti nämä tilanteet hyväkseen. Silti useimpina iltoina hän vaan ei yksinkertaisesti aja, vaan tyytyy niihin hypäreihinsä, jotka eivät ole alkukaudella menneet sisään. Toivotaan, että kaveri pitää nykyisen heittovireensä yllä tai löytää jostain sisältään sen "slasherin", joka on joskus ennen muinoin ollut. Joukkue tarvitsee kipeästi Hughesia isompaan rooliin.
Daniel Gibson - Viime kaudella pleijareissa positiivisesti esiintynyt Gibson on jatkanut hyviä otteita tämän kauden runkosarjassa. Varsinkin kaukoheittäjänä todella vaaralliseksi kostautunut kaveri. Pelintekijäksi hänestä ei kuitenkaan taida olla ja säästelee myös turhaan ajojaan. Vikkelä ja taitava kaveri, jolla on kykyä penetroida vastustajan puolustus, mutta jostain syystä ei käytä näitä taitoja hyväksi kovin paljoa.
Drew Gooden - Alkukaudesta Varejaon poissaollessa pelasi jopa yllättävän hyvin ja tasaisesti, mutta brassin paluun jälkeen on palannut ailahtelevaiseksi omaksi itsekseen. Miten olisi treidi Orlandoon? He tarvitsevat PF:ää Howardin rinnalle. Tänne vaikka Jameer Nelson ja Adonal Foyle...
Anderson Varejao - Sopimuksen tehtyään ollut se tuttu Varejao, ehkä hieman paremmilla hyökkäyspään taidoilla varustettuna. Matkaa tosin hyödylliseksi osaksi hyökkäystä on vielä aika paljon. Tällä hetkellä sivussa, palannee AllStars breikin jälkeen.
Sasha Pavlovic - Mikä pettymys! Todella surkea alkukausi, heittoprosentti kaamea 35,1! Järkyttävää... Loukkaantunut, enkä tiedä haluanko kaverin edes palaavan tällä kaudella.
Devin Brown - Olen tykännyt paljon tämän "köyhän miehen LeBronin" otteista. Tuo vaihtopenkiltä säpinää, pystyy luomaan oman heittonsa, ajaa korille, on mukana nopeissa, syöttää, heittää ja ottaa levypalloja kohtuullisen hyvin. Täyttää ehdottomasti paikkansa rosterissa.
Damon Jones - Same old Damon. Välillä kolkki uppoaa, välillä ei. Selostajat höpöttivät jotain Damonin parantuneesta puolustuksesta, mutta itse en ole merkittävää eroa entiseen nähnyt. Joutunee takaisin vaihtopenkin päähän Gibsonin kuntouduttua.
Ira Newble - Saanut mahdollisuutensa loukkaantumisten myötä ja olen tykännyt näkemästäni. Kovaa puolustusta, hustlea molemmissa päissä kenttää ja heittänytkin ihan hyvin viime aikoina.
Dwayne Jones - Iso mies on saanut hieman enemmän roolia tänä vuonna. Neljänneksi raadoksi etukentälle ihan ok.
Donyell Marshall - Loukkaantumisesta toipunut Marshall on hiljalleen saamassa pelirytmistä kiinni ja huonolla tolalla ollut kaukoheittokin naksahti Spursia vastaan kohdilleen. Sellainen fiilis kuitenkin, että kavein joutsenlaulu on menossa tällä kaudella. En tiedä paljonko sopimusta on jäljellä, mutta tankissa ei välttämättä ole paljoa jäljellä. Tässä hauska pätkä Marshallin paluuottelusta... http://www.youtube.com/watch?v=SaD2KOcKxQU Veteraani, mutta silti nähtävästi tohkeissaan vieläkin!
Muita pelaajia ei sitten tarvitse mainita erikseen. Snow on pelannut 4 peliä, vaikka on täysin kunnossa. Shannon Brown lähetettiin jossain vaiheessa kehitysliigaan, ei tullut kalua siitäkään atleettisesta urhosta. Cedric Simmons?
Tiivistettynä koko juttu: Puolustus kuntoon...loukkaantumisista toipuminen ja niiltä välttyminen...vapaaheitot...LeBronille kakkosmies jostain...Goodenista vaihdossa puuttuva palanen pudotuspelejä varten...Suotuisa otteluohjelma...Tärkeä pelillinen jakso maaliskuun puolivälistä maaliskuun loppuun...