Vs: Dettmann: Ulkomaalaiskiintiössä haisee rasismi
Bluejacket sanoi:
Henkan on näköjään vaikea ymmärtää, että ihminen, oli se sitten Suomesta, Saksasta tai Englannista, katsoo mieluummin joukkueen omia kasvatteja tai muita kotimaansa pelaajia kuin puoli vuotta maassa viihtyviä palkkasotureita.
Olen osittain Henkan kanssa samaa mieltä, vaikka se ei täällä suosiota lisääkään.
Miten suhtautuisimme siihen, jos ravintola ilmoittaisi palkkaavansa vain syntyperäisiä suomalaisia tarjoilijoiksi? Tämä leimattaisiin välittömästi rasismiksi, vaikka ravintoloitsija kuinka selittäisi, että vanhat töölöläismummot suosivat syntyperäistä suomalaista henkilökuntaa.
Nyt kuitenkin olemme sitä mieltä, että urheilussa tämän pitäisi olla sallittua.
Perusteluissa tuodaan esille usein kaksi asiaa. Yleisin perustelu on kotimaisen pelaajatuotannon varmistaminen. Yllä tuodaan esille lisäksi myös sarjan kiinnostavuus. Mutta jos asiaa tarkastellaan laajemmin, niin kysymys on loppupeleissä vaan tasapainoilusta lyhyen ja pitkän tähtäimen etujen välillä. Lyhyellä tähtäimellä seurojen kannattaisi ehkä pitää joukkueessa maksimaalinen määrä ulkomaalaisia pelaajia, sillä tällöin voisi urheilullinen menestys olla vahvaa.
Haasteeksi muodostuukin tällöin se, etä lyhyen tähtäimen menestys tulee pitkän tähtäimen menestyksen kustannuksella. Ammattiurheilu (johon Korisliigan tässä lasken) elää yleisönsä kautta. Korisliigan on valittava tiensä. Siitä voi kehittyä täysi ammattiurheilusarja (kuten NBA tai Valioliiga), jolloin taitava markkinointikoneisto häivyttää "omien juniorien" merkityksen yleisön keskuudessa. Haaste on, että tämä vaatii varsin suuria rahoja ja nykyisillä katsojamäärillä tästä ollaan kaukana.
Koska nykyään varsin suuri osa lajia seuraavista on kuitenkin itsekin lajin piiristä, niin toinen vaihtoehto on jatkaa vanhan seurauskollisuuden varaan rakentamista. Tässä mallissa "oman kylän pojilla" on huomattavasti suurempi merkitys ja siksi minulle onkin ollut yllätys, miten vähän tämän varaan on viime vuosina rakennettu. Omassa mielikuvissa vain Lahti on selvästi profiloitunut omia junioreita eteenpäin vieväksi seuraksi, muut ovat kaikki hakeneet tärkeimmät pelaajansa muista seuroista. Tässä mallissa ulkomaalaisten pelaajien määrä tulee rajoitettua automaattisesti, koska muuten yleisö ei kiinnostu joukkueen toiminnasta.
Ehkä liiton pitäisi suhtautua tähän ulkomaalaisasiaan hieman toisin. Nyt lehdissä käydään samanaikaisesti keskustelua tästä "herrasmiessopimuksesta" ja toisaalta aina otteluraporttien yhteydessä luetellaan pääosin ulkomaalaisvahvistusten nimiä. Jos liitto haluaa edistää kotimaista pelaajatuotantoa ja suomalaisten pelaajien käyttöä, pitäisi sen entistä aktiivisemmin edistää "tähtien" syntyä tästä joukosta. Nythän tätä on tehtykin Koposen kohdalla, mutta tätä pitäisi tehdä systemaattisesti laajemminkin. Jossain vaiheessa Pounds nuorempi sai hieman huomiota, mutta nyt hän on kadonnut täysin.
Olisiko tässä uusi teema liiton markkinointikoneistolle? Unohtaa tasapuolisuus ja tietoisesti valita joukkueista nuoria ja lupaavia kotimaisia pelaajia ja systemaattisesti edistää heidän näkyvyyttään mediassa ja siten luoda heistä yleisön suosikkeja. Jos Koponen lähtee ensi kaudeksi pois, niin esim. Honka-Topo asetelmaa olisi helpo jalostaa Salin-Ahonen vertailun kautta...