Vs: Jbt 2008
Täällä etelä-suomessa (eteläisellä aluella) on 4* 8 min ja 4* 10 min peliajoilla mikroista-aina vanhempaan c-ikäluokkaan saakka noudatettu
poikkeuksellisia puolustussääntöjä muihin koripalloliiton alueisiin verrattuna. Ottelun 2 ensimmäisen jakson aikana on ollut pakollinen miesvartiointi ja lisäksi korista ja vihellyksestä on palattu puoleen kenttään ja sieltä ei puolenkentän viivaa ylittää ole saanut ennen kuin pallo on puolustusalueella
joukkueen hallussa ollut. Normaali hyökkäyspään tilantesta (ei koria, ei vihellystä) puolustuksen sai aloittaa miesprässinä heti. 2-ottelun viimeisellä jaksolla on ikäluokasta riippumatta ollut ns vapaa puolustusmuoto eli vaikka kaikki puolustajat ovat voineet juosta vapaasti pallon perässä ja jopa paikkapuolustus ja -prässit , träpit ovat olleet sallittuja. Lisäksi kaiketi sarjasta riippumatta oli voimassa 3-pisteen heitot sellaisissa saleiisa missä tuo raja on merkitty. Näillä säännöillä saatiin osittain 100-0 pelit pois ja eroa saattoi silti tulla joukkueiden välillä 40-50 pistettä 2 -viimeisen jakson prässäyksen takia.
JBT Turnaussäännöt lienevät olleet varmastikkin muiden alueiden mukaisia eli virallisia nuorten peluutussääntöjä. Täytynee tsekata, mitä noissa JBT-säännöissä puolustuksesta mainitaan.
Se on sitten toinen juttu, onko paikkapuolustuksen käyttö suotavaa vai ei. Voi sillä ainakin voittaa pelejä, jos korin alle löytyy iso luuta, jota on vaikea ohittaa eikä kaukoheittovoimaa ole. Kaksiteräinen juttu, jossa helposti unohtuu se perusjuttu eli jalkatyö, joka pitäisi olla ensin kunnossa ja joukkuepuolustuksen alkeet.
Mutta ei tuo vapaa puolustaminen ihan uutta ole ainakaan Helsinkiläisille, Espoolaisille, Vantalaisillle jne