Vs: KP.com mock draft peli
Utahissa ollaan pari paivää pureskeltu kynsiä suosikki-prospectien tultua varatuksi yksi toisensa jälkeen. Nyt poksautetaan kuitenkin shampanjapullot, sillä tähteille jäi kuin jäikin se pelaaja, jota kaikkein eniten toivottiin. Tuossa vitosen, kutosen, seiksan kohdalla alkoi varovainen "eihän se voi meille asti pudota" -ajatus hiipiä mieleen. Ja kyllä, sehän putosi. Eli...
With the 14th pick in the 2013 NBA draft, the Utah Jazz select Alex Len from Maryland.
Utahia keväällä katsellessa saattoi helposti tulla mieleen, että takakentälle tarvitaan eniten vahvistusta offseasonilla. Näin varmasti onkin, sillä soppari-guardeja ei ole kuin Burcs ja G/F Hayward, eikä mahdollisesti re-signattavissakaan ole hurraamista, joskin Williams on edellen ihan kelpo pointti. Toki takamies oltaisiinkin varattu jos se tällä numerolla, ja tässä draftissa, olisi ollut järkevää. Mutta ei ollut, koska: a) ylivoimaisesti lahjakkain vaihtoehto, Len, oli pöydällä, b) Carter-Williamsin, Burken ja Oladipon mentyä jäljellä on paljon suunnilleen saman arvoisia takamiehia sekä 1 että 2 paikalla, ja joku yhtä mieluisista on väkisinkin napattavissa kaksykkosellä, ja 3) jäljellä olevista guardeista kukaan ei ole kuitenkaan mikään sateentekija - ei ensi kauden aloituspointti tai todennäköinen kova skorausapu. FA markkinoille on siis mentävä.
Isoja miehia Utahissa toki on jo ennestaan ja hätäisempi saattaisi dumata tämän pickin. Favorsilla ja Kanterilla on vuosi ja kaksi sopparia jäljellä. Millsap ja Jefferson ovat free agenteja nyt. Mutta viimeksi mainittujen jatkosta riippumatta (käsittääkseni on todennäkoistä että vaihtavat maisemaa), ja Favorsin ja Kanterin kehityksestä, Len on nyt vaan yksinkertaisesti liian herkullinen passattavaksi. Jos Len kehittyy kuten toivotaan, tulee hänelle löytymään tilaa Jazzin rosterista joka tapauksessa. Se on aivan selvaa, sillä Jeffersonia lukuunottamatta kellään viime kauden pelaajista ei ole annettavaa hyökkäyspäässä kuten Lenilla. Näin atleettiset, mutta taitavat 7'1 sentterit ovat todella harvassa. Jos Jefferson ja Millsap lähtevät kuten odotetaan, Leniä tarvitaan vielä enemmän.
Utah on harrastanut perinteisesti Best Player Available draft strategiaa (joskin mennyt siinä usein metsään) ja tämän pickin kohdalla jatketaan siis samalla mentaliteetilla. Len on harvinaisen täydellinen sentterilupaus kun katsotaan kokonaisuutta: ikä, koko, urheilullisuus ja taidot (omassa mockissani Len muuten pomppii paikkojen 3 ja 4 väliä, muualla kaikkea nelosesta ysiin). JoKaFan vertasi Leniä Valenciunasiin. Mä en ollu nahny Valaciunasin pelaavan ollenkaan ennen 2011 draftia, mutta sen perusteella mitä luin, vertaus ontuu pahasti. Valanciunas oli hyökkäyspäässä raakile ilman liikerepertuaaria tai go to movia tai minkään nakosta hypariä (otti kahdeksan koko 2010-11 kaudella!!) ja pelasi kymmentä minsaa par peli pienessä roolissa. Len taas on saman ikäisenä aivan älyttömän hyvä, ja oli joukkueensa paras pelaaja suuressa osassa peleistä kovassa NCAA konferenssissa pelaavassa Marylandissa viime kaudella, demonstroiden erinomaista hyökkäysarsenaalia, pehmeitä käsiä (ja molempi-kätisyytta), syöttötaitoa, nopeutta, räjähtavyyttä, työmoraalia ja peliälyä. Mid range jumpperikin oli kivan näköinen, joskin hänelläkin turhan harvaan käytetty. Len oli myös hyva levypalloissa molemmissa päissä kenttää, ja ei pelkka blokkaaja, vaan liikkumisensa ja tahtonsa ansiosta monipuolinen puolustaja. Ja Valanciunas vertaukseen vielä...Len on myös paljon kookkaampi: 7'1/255 vs. 6'11/240.
Niin, ja Lenhan on siis 19 vuotias!
Sitten hehkutuksesta miinuksiin....
Len ei ole esiintynyt collegeurallaan kovin tasaisesti. 23p/12r/4b iltaa Noelia ja Kentuckya vastaan seurasi 11/7 Morehead State kamppailussa, 20/7 UNC kohtaamista 8/3 Niagara pelissä, jne. Ainakin osittain ailahtelevaisuus voidaan kuitenkin pistää joukkueen piikkiin. Marylandia katsellessa tekikin monesti mieli huutaa että antakaa prkl pallo sisään, sielä teidän paras hyökkääjä on. Toisaalta kovat jätkät eivät vaan jää pelin ulkopuolelle, ja tervettä itsekkyyttä Lenillä saisi olla enemmän. Syytän kuitenkin Terrapins valmennusta ja takamiehiä. Hyvä merkki Lenin kannalta oli se, että hän tuntuu loistavan kovia vastuksia vastaan (siksikö etteivät Marylandin guardit saaneet heittoja irti suoraan kuljetuksesta noissa peleissä?), joten ailahtelu ei ole ainakaan siitä kiinni ettei pärjäisi joillekin. Joka tapauksessa, miehestä paistaa vielä läpi hienoinen epävarmuus ja pehmeys, ja kuten tämän tyyppisten lahjakkuuksien kanssa aina, on selvää että jos ne eivät korjaannu ei Len tule koskaan täyttämään potentiaaliaan. Toinen juttu on sitten tämä loukkaantuminen. Lenin nilkka on operoitu ja hän on sivussa 4-6 kuukautta. Ei pitäisi kai olla suurempaa riskiä pidemmästä ongelmasta, mutta jos Len on sivussa syys-marraskuuhun, vaikuttaa se varmasti rookie kauteen, ja Lenin tyyppiselle pelaajalle kunnon off season tekisi hyvää. Tästä syystä on muuten melko varmaa, ettei tätä pickiä tulla ylistämään vielä ensi kaudella, mutta Jazzin katse onkin pidemmällä tulevaisuudessa. High risk, very high reward.