Katsoin tässä, täysin epäajankohtaisesti, NBA:n draft-rekordeja sitten Markkasen draftin 2017. On tietty selvää, että vanhemmasta porukasta löytyy enemmän hyviä pelaajia kuin vuoden takaa, mutta silti ero oli niin huima, että täytyi tarkistaa vielä draft 2016 ihan varmuuden vuoksi, että onko kyse vain ajasta joka pelajilla on kehittyä.
Ja kyllä se näyttää olevan – alkoihan Markkasellakin homma pelittää vasta useamman vuoden jälkeen.
Tästä huolimatta ajattelin jakaa löydökseni muillekin, kun nyt näitä tsekkailin. Voi olla, että olen unohtanut jonkun hyvän pelaajan, mutta yritin nyt lähinnä omalla keskinkertaisella NBA-tietämykselläni mallata hiukan, kuinka moni, ja ketkä, ovat murtautuneet yleiseen tietoisuuteen kustakin draftista. Korjaatte varmaan mun mokat / unohdukset.
2022
Kovinkaan moni ei murtautunut yleiseen tietoisuuteen viime kesän draftista ekana vuonna. Lähinnä tulee mieleen Jenkkien maajoukkueen Italian sijaan valinnut ykköspikki Paolo Banchero joka valittiin myös vuoden tulokkaaksi, ja kohtuullisia pelejä Utahissa pelannut, mutta sinänsä Celevelandiin draftattu Ochaji Agbaji (14.). 22. pickillä Memphisiin varattu – Utahiin myöskin päätynyt Walker Kessler on kolmas kohtuullisesti kautensa aloittanut pelaaja, joka päätyi jopa All Rookie joukkueeseen sekä USA:n maajoukkueeseen (sai tosiaan viimeksi peliaikaa noin minuutin). Kukaan näistä ei ollut kuitenkaan vielä lähelläkään All Star peliä tai muuta NBA-tason merkittävää kaudenjälkeistä valintaa.
2021
Ykköspikki Cade Cunningham ei pelannut huonosti, mutta ei suoranaisesti myöskään rynninyt suuren yleisön tietoisuuteen. Clevelandin Evan Mobley (3.) näytti sarjassa osaamistaan ja oli kenties sen kuumin uusi tulokas. Australian Josh Giddey ja Saksan Franz Wagner olivat myös kohtuullisia onnistujia, mutta lienevät kv. koriksessa merkittävämpiä kuin NBA:ssa. Kaikki päätyivät, Giddeyta lukuunottamatta, All Rookie -teamiin.
2020
Ykköspick Anthony Edwards on tämän draftin kruunaamaton kuningas ja myös nykyisen jenkkien (kakkos, vaiko kolmos)maajoukkueen ehdoton tehojyrä. Obi Toppin (8.) ja Tyrese Haliburton (12.) ovat myös näyttäneet kuuluvansa NBA:han. Tästä porukasta voi myös sanoa, että siellä on paljon potentaalia, kun vain saavat vielä hiukan aikaa sopeutua NBA-peleihin.
2019
Zion Williamson on ollut juuri niin hankala tapaus kuin saattoi olettaa. Kun mies on ehjänä, hän on lähes yhtä dominantti kentällä, kun parhaimmillaan arveltiin, mutta ne päivät ovat olleet harvassa. Draftin kakkonen, Ja morant, on ollut kentällä liekeissä – ja pelien ulkopuolella palanut toisenlaisessa tulessa. 20. pickillä mennyt Matisse Thybulle on ollut erittäin hyvä ja muistuttaa meitä siitä, että lotteryn ulkopuoleltakin on draftattavissa hyviä pelaajia. Muista pickeistä mielestäni P.J. Washington (12.) on kenties onnistunut parhaiten. Myös RJ Barrett (3.) ja Tyler Herro (13.) ovat onnistueet vähitellen vakuuttamaan taidoistaan. Darius Garlandilla on ollut huonoa säkää loukkaantumisien kanssa, mutta odotan hänen nousevan ensi kaudeksi.
2018
Tässä kohden alkaa jo draftista kulunut aika kertoa toisenlaisia asioita. Draftin ensimmäiset, DeAndre Ayton ja Marvin Bagley III eivät ole suoranaisesti elähdytäneet (vaika Ayton onkin petrannut peliään), mutta kolmonen Doncic sitäkin enemmän. Doncicin tyylistä ja luonteesta voi olla monta mieltä. mutta onhan hän aivan armoitettu pelaaja!
Mutta tässä dratissa on niin paljon muutakin. Katsotaan. Trae Young (5.) dominoi Atlantassa, Mo Bamba (6.) aloitti hitaasti mutta on petrannut kuin sika juoksuaan, Collin Sexton (8.) on nouseva stara, tykkäsimme me suomalaiset siitä tai emme, Mikal Bridges (10.) on jenkkimaajoukkueen ja joukkueensa tukipilari, Shai Gilgeous-Alexander (11.) on viittä vaille supertähti…
Ja näitä kohtuullisen kovia NBA-pelureita riittää: Jaren Jackson Jr. (4.), M. Porter Jr. (14.), T. Brown Jr. (15.), D. DiVincenzo (17.), L. Walker IV (18.), K. Huerter (19.), A. Holiday (23.), A, Simons (24.), M. Wagner (25.) ja L. Shamet (26.)
Ja ettei totuus unohtuisi, niin top 30 jälkeenkin listaa piisaa: J. Brunson valitiin pickillä 33.!!! Muita ovat esimerkiksi Mitchell Robinson (36.), H. Diallo (45.), DA. Melton (46.) ja S. Milton (54.).
2017
Sitten on tietenkin se Markkasen (7.) draft. Siellähän lähti kolmantena Jayson Tatum ja sitten viitosena DeAaron Fox. Varausnumeroilla 13 lähti Donovan Mitchell ja numerolla 14 Bam Adebayo! Ykkösvaraus Markelle Fultzista ei koskaan sitten oikein loukkaantumisien / henkisten vaikeuksien jälkeen tullut mitään erikoista ja kakkosvaraus Lonzo Ballkin on kärsinyt vähintäänkin loukkaantumisista.
Olisi itse asiassa jännittävä nähdä, miten tämä draft menisi näin kuusi vuotta myöhemmin, varsinkin kun valintaa sotkisivat vielä F. Ntilikina (8.), Z. Collins (10.), M. Monk (11.), L. Kennard (12.), J. Collins (19.), J. Allen (22.), OG Anunoby (23.), K. Kuzma (27.), D. White (29.) ja J. Hart (30.).
Luulen että olisi ihan realismia, tällaisessa fiktiivisessä kontekstissa, olettaa, että Markkanen lähtisi numeroilla 3-5. Jayson Tatum ja Donovan Mitchell olivat varmaankin kenen tahansa varaajan numerot yksi ja kaksi, mutta sitten alkaisikin mielenkiintoinen kisa. Adebayo ja Allen olisivat varmaan kovia kisaajia seuraavasta paikasta, yhdessä Markkasen kansa.
Ekstra 2016
Kyllähän aika tekee tehtävänsä. Vuoden 2016 draft oli täynnä nykypäivän huippupelaajia, vaikkei sitä yleisesti ottaen pidetäkään minään NBA:n huippuvuotena. Vai mitä sanotte listasta…
Lottery Pickit:
Ben Simmons, Brandon Ingram, Jaylen Brown, Dragan Bender, Kriss Dunn, Buddy Hield, Jamal Murray, Marquese Chriss, Jakob Pöltl, Thon Maker, Domantas Sabonis, Taurean Prince, Georgios Papagiannis, Denzel Valentine ja Juancho Hernangómez.
Lähes kaikki ovat tehneet toistaiseksi erinomaisen NBA-uran, joka jatkuu yhä (esim. Simmons, Brown, Hield, Murray, Sabonis) ja osalla se on jo iltaan päin (esim. Taurean Prince, Juancho Hernangómez)) tai on vielä jollakin tavoin olemassa (esim. Kriss Dunn). Vain muutamalta se on jotakuinkin loppunut (Bender, Papagiannis, Valentine).
Lotteryn ulkopuoleltakin vielä löytyy. Esimerkiksi Malik Beasley (19.), Caris LeVert (20.), Pascal Siakam (27.) ja Dejounte Murray (29.).
Sekä ensimmäisen kierroksen ulkopuolelta: Ivica Zubac (32.), Cheick Diallo (33.), Malcolm Brogdon (36.) ja Georges Niang (50.).
Olipa hauska ja mielenkiintoinen iltapuhde näin lauantain kunniaksi vanhojen draftien seurassa. Toivottavasti joku muukin saa tästä irti jotakin.