Vs: NBA mestari 2010
Paljon on kesän aikana tapahtunut, joten eiköhän ole aika kumota aikaisemman väitteet ja räjäyttää koko potti uudelleen.
Varoitus: Luvassa päätöntä ja lähes täysin perusteetonta spekulointia, älkää provosoituko.
LA-Laakereiden tulevassa kaudessa on vielä paljon pohdittavaa, vaikkei joukkue olekaan suurempaa muodonmuutosta kokenut. Joukkue on kuitenkin joka tapauksessa mukana mestaruusjahdissa, sitä ei käy kieltäminen vaikka kuinka haluaisi.
Kova veto enkelikaupungilta signata Artest. Ron-Ron on yksi liigan parhaita yksilöpuolustajia ja myös omalla tavallaan vaarallinen kaveri hyökkäyspäässä. Kentälle hän tuo ihan-hyper-intensiivistä puolustuspeliä ja -asennetta sekä lisää heittovoimaa. Artestin läsnäolo näkyy myös pukukopissa ja tulee varmasti auttamaan nuorempia pelaajia asennoitumaan oikein, niin peleihin kuin myös harjoitteluunkin. Derek Fisherin ja Ron Artestin isännöimä pukukoppi tulee epäilemättä olemaan opettava ja valistava kokemus nuorille jordanfarmareille.
Ron Artestin signaamisessa on kuitenkin omat riskinsä. Hänen hillitsemätön tempperamenttinsa voi tuottaa joukkueelle myös ongelmia, kuten pelikieltoja ja vastaavia, joten tulee olemaan mielenkiintoista katsoa miten LA saa pidettyä hänet kurissa, vai saako ollenkaan? Hän ei myöskään satu olemaan mikään Steve Nash, vaan tuppaa ajoittain tappamaan pallon liikkeen hyökkäyspäässä a la LeBron James*. Kaiken kaikkiaan Artestilta voi odottaa mitä vain, hyvässä tai pahassa. Rehdin urheiluhengen nimessä toivon, että diili osoittautuu Laakereiden kannalta menestyksekkääksi.
Artestin saaminen tarkoitti kuitenkin lähes automaattisesti Arizan menetystä, molempiin ei simply ollut varaa. Toki Artest on päivänselvä upgrade Arizaan nähden, mutta hänen hankkimisensa saattoi samalla kaataa haaveet Odomin takaisin saamisesta. Jos Odomia ei saada takaisin, alkaa penkki näyttää isojen miesten päästä pelottavan kapealta ja herää kysymys: Onko Lakers yhtään edelliskautta parempi menetettyään Arizan JA Odomin ja saatuaan ainoastaan Artestin? Omasta mielestäni ei. Jos Odom kuitenkin saadaan jollain konstilla takaisin niin johan mieli muuttuisi, Lakers olisi kiistämättä edelliskautta vahvempi joukkue ja mestarikandinaatti.
Suurien kysymysten lisäksi LA:ssa on myös muuta pohdittavaa, joihin en edes minä keksi vastausta. Korvaako Farmar kalastajan aloittavana pelintekijänä? Jatkaako Bynum ontumistaan vai pääseekö vihdoinkin vauhtiin? Näistä vielä keskustelua, kiitos.
*Alussa mainittu provokaattori, joka käynnistää kiivaan väittelyn LeBronin pelitaidoista ja lopulta myös hänen supporting-castistaan minun ja Cavaliers-fanien välillä.
Laakereiden lisäksi myös pyörätuoli-Spurs on ilmoittautunut mukaan mestaruustaistoon. Jeffersonin ja McDyessin hankkiminen, Tony Parkerin kehitys sekä draft-yllättäjä Blairin odotuksia monin verroin suuremmat esitykset kesäliigassa ovat nostaneet San Antonion takaisin NBA:n eliittiin.
Richard Jeffersonin hankkiminen oli kieltämättä pelottavan nerokas veto SAS-päämajasta. Käytännössä ilmaiseksi hankittu RJ tulee tarpeeseen, sillä Finley alkaa olla jo sen verran vanha ja ruosteinen, ettei todellakaan pysty enää aloittamaan. Gay-Jefferson tuo pokeripöytään keskivertoa parempaa puolustusta, atleettisutta ja ratkaisukykyä, yksinkertaisesti sanottuna munaa. Juuri sitä mitä San Antoniosta on puuttunut jo jonkin aikaa.
Jeffersonin lisäksi Spurs hankki kokeneen Antonio McDyessin sekä Theo Ratliffin. Mainituista ensimmäinen tuo kentälle heittovoimaa ja puolustusta, pukukoppiin ja harjoituksiin taas oikeanlaista asennetta ja peräänantamatonta yrittämistä. McDyess tulee epäilemättä pelaamaan Bonneria enemmän minuutteja Duncanin pelatessa sentterin paikalla. Ratliff on myös ihan hyvä hankinta, eiköhän mieheltä irtoa vähintään pari highlight-torjuntaa.
Tony Parkerin kehittynyt hyppyheitto ja muutenkin joka osa-alueella parantunut peli oli ainoa asia, joka piti Spursin mukana Lännen menossa runkosarjan aikana. Ainakin itselläni on sellainen tutina, että Parker pelaa ensi kaudella 25/5/8 keskiarvoilla ja tulee johdattamaan Spursin vähintään 55 voittoon.
San Antonion pottia sekoittaa ylempien tekijöiden lisäksi tuore draft-varaus Blair, joka pelasi ainakin omiin odotuksiini nähden ihan saatanan hyvin kesäliigassa. Totta kai kesäliiga on vain kesäliigaa, mutta joka tapauksessa odotan kaverilta paljon myös runkosarjan aikana.
Melko kovan vastuksen on SAS Lakersille kasannut, ei ehkä tulekaan niin tylsää kautta kun alunperin luulin.
Bostonin tuleva kausi on ainakin itselleni erittäin mielenkiintoinen. Erityisesti Garnett ja myös Rondo ovat hyvin loukkaantumisalttiita, pysyvätkö he terveinä? Miten Rasheed sopeutuu Bostoniin, entä Daniels? Jääkö BB Bostoniin? Vartoos ko mä fundeeraan:
Tulevan kauden tärkein kysymys on tietenkin KG:n terveys. Jos hän pystyy palaamaan pelikentille ja ennen kaikkea omalle tasolleen molemmissa päissä kenttää, on Boston automaattisesti vahva mestarikandinaatti. Päinvastaista tilannetta en edes halua ajatella. Toinen loukkaantumiselle altis pelaaja on Rajon Rondo, joka heitelee kroppaansa kentällä minne sattuu lähes joka tilanteessa. Erityisesti hänen nilkkansa ovat olleet jonkin asteinen ongelma viime aikoina. Ainoa vaihtoehto lienee olla optimistinen ja uskoa molempien pysyvän terveinä.
Rasheed Wallacen hankkiminen antaa Bostonille helposti liigan parhaan puolustus-etukentän. Kaikki kolme (Garnett, Perkins & Wallace) ovat erittäin intensiivisesti pelaavia puolustajia ja pystyvät yhdessä puolustamaan paintin aluetta vahvemmin kuin mikään muu joukkue NBA:ssa. Garnettin minuutteja on haluttu rajoittaa 30 tietämille, joten Rasheedin kaltainen kokenut vaihtomies tulee tarpeeseen. Hänen puolustuskapasiteetillaan on jo leveilty, mutta sanottakoon myös, että hän voi kaukoheitollaan olla suuri tekijä myös hyökkäyspäässä. Uskon hänen sopeutuvan Bostonin pelikirjoihin erinomaisesti.
Mikään ei ole vielä 100-prosenttisen varmaa, mutta muodollisuuksien jälkeen Marquis Daniels tulee todennäköisesti olemaan virallinen Celtic. Hän sopii erinomaisesti juuri vaihtomieheksi, jonka tehtävänä on puolustaa vastustajien dwyanewadet pimentoon ja tehdä sen ohella pari koriakin. Danielsia voisi kutsua myös paremmaksi versioksi Tony Allenista. Hän tuo kentälle huimasti energiaa ja tulee saamaan isoja minuutteja Allenin ja Piercen huilauttajana.
Glen Davisin tulevaisuus on vielä yksi iso kysymysmerkki. Hän on ns. restricted free agent, eli Boston voi halutessaan matchata muiden joukkueiden tarjoukset, jolloin Davis siirtyisi automaattisesti Beantownin palkkalistoille. Tiedä onko syynä nykyinen taloustilanne vai pudotuspelien huuman laskeutuminen, mutta joka tapauksessa Davis ei ole saanut juuri lainkaan tarjouksia miltään joukkueilta. Kiinnostus ylipainoiseen vauvaan laskee helpottavan nopeasti ja näillä näkymin Boston aikoo matchata Davisin saamat tarjoukset noin 4,5 miljoonaan asti, suurempia tarjouksia hän ei todennäköisesti tulekaan saamaan. Davisin saaminen antaisi Bostonille neljännen ison miehen rotaatioonsa, jonka myötä penkkiosasto näyttäisi jo ihan mestaruuskaliberin poppoolta.
Niin, Boston on lisännyt jo Rasheed Wallacen sekä käytännöllisesti katsoen myös Marquis Danielsin ja Glen Davisin. Eddie House käytti pelaajan optionsa, joten seuraava ja kentien viimeinen markkinakohde on vaihtomies Rondolle. Ja jos sille paikalle ei signata Mikki Moorea, on yksi vahvimmista mestaruuskandinaateista kasassa.
Cavaliers teki kenties off-seasonin mediaseksikkäimmän traden hankkimalla Shaquille O'Nealin joukkueeseensa. Tämän siirron jälkeen Ferry on paiskinut lisää töitä kotiuttaen Anthony Parkerin sekä Jamario Moonin Clevelandiin. Paperilla erittäin vahva rosteri ja ainoat kysymykset liittyvätkin pelaajien yhteen sopeutumiseen.
Shaq tuo kentälle pääasiassa low-post pelaajan sekä ihan hervottoman kokoisen ruhon. Vihdoinkin LeBron on saanut kaipaamansa apupojan sormusjahtiin. Mutta onko kyseinen poika jo liian iso? O'Neal saattaa pahimmassa tapauksessa tukkia korinalustan kokonaan, estäen Jamesin korilleajot. Vai kuulostaako tämä jo liian pessimistiseltä skenaariolta?
Shaqin hankkimisessa on aina yksi huomattava riski, kaveria ei välttämättä ja todennäköisesti kiinnosta paskaakaan. Hän ei ikinä ole ollut, eikä enää pystykään olemaan, kovinkaan ylistettävä apupuolustaja. Joskus näyttää, että mielessä pyörii koripallon sijaan jokin ihan muu, ehkä pehmeä sänky ja paksu palkkashekki? Asenne on Shaqin laitettava kuntoon ihan aluksi, menestykseen tarvitaan voittamisen halua.
Viimeinen itseäni askarruttava tekijä on isojen miesten rotaatio. Miten Shaq toimii täysin heittotaidottoman Varejaon tai toisen kilpikonnan lenkkikaverin, Ilgauskasin, kanssa yhdessä pelatessaan? Zeta-Shaq kaksikko yhtäaikaisesti kentällä päättyisi vastustajien toistuviin 5-3 nopeisiin hyökkäyksiin.
Yhteenvetona: Jos Shaq imuroi paskan pois päästään ja alkaa puolustaa, on Clevelandilla hyvät mahdollisuudet mestaruuden voittoon. Muussa tapauksessa taival päättyy jo toisella kierroksella.
Magic on ollut off-seasonilla yhdessä Spursin kanssa joukkueista ahkerin. Alston, Lee ja Battie vaihdettiin Vince Carteriin ja kesäliigassa väläytelleeseen Ryan Andersoniin. Turkoglu päästettiin menemään ja nelospaikalle signattiin Brandon Bass, myös Matt Barnesin saapumisesta on liikkunut huhuja.
Carterin hankinta oli Orlandolta hyvä veto. Turkoglun lähdettyä Magic tarvitsi juuri Carterin tyyppistä peliä ohjaavaa swingmania. Tradessa menetettiin ainoastaan lupaava Courtney Lee, Alston ja Battie olisivat olleet melko hyödyttömiä Orlandossa. Carter tuo kentälle hyökkäystehoja sekä käsittämättömän laiskaa puolustusta. Jälkimmäinen tulee ehdottomasti korjata jos Magic haluaa mukaan mestaruustaistoon.
Brandon Bass oli hyvä ja luonnollinen valinta Howardin rinnalle. Hän tuo Orlandoon toisen hyvän levypallopelaajan sekä areenan täydeltä energiaa. Bassin signaaminen vapautti myös Lewisin kolmospaikalle, luontaiselle pelipaikalleen.
Kuten jo sanottu, myös Matt Barnesin hankkimisesta on liikkunut jonkin sortin huhuja. Itse en vain käsitä, mitä Magic tekisi Barnesilla, kun heillä kerran on jo Pietrus. Myös talouspuolen järjestyminen epäilyttää.
Eli Magicin aloitusviisikko (Nelson-Carter-Lewis-Bass-Howard) on kieltämättä yksi liigan tulivoimaisimpia ja myös penkkiviisikko (Johnson-Pietrus-Barnes-Anderson-Gortat) on todella taitava ja monipuolinen. Jos Magic Barnesin saisi, olisi heillä eittämättä liigan syvin penkki ja samalla he nousisivat ehkä jopa Idän ennakkosuosikiksi. Toki he ovat jo valmiiksi mukana mestaruustaistossa, kuitenkin ehkä heikommalla joukkueella kuin viime kaudella.
Viiden ennakkosuosikin lisäksi myös muutama muu joukkue saattaa yllättää, Raptors hankki Turkoglun ja Mavericks Shawn Marionin. Portland voi olla kovakin sana ensi kaudella, tämä riippuu Millerin sopeutumisesta joukkueeseen ja nuorten pelaajien kehityksestä. Myös Washington on palailemassa playoffeihin kovan uudistusprosessin jälkeen.
Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen kausi tulossa kaikkine pelaajasiirtoineen ja uusine pelaajineen. Liigassa on monta uutta pelintekijää seurattavana ja tottakai Clippersille saa nauraa. Röh.