Koripallo.com

NCAA 2017-18

Viestejä
2 534
Tietääkö kukaan pelaavatko Maria Besselink ja Milla Ekström vielä NCAA:ssa?
Keitä muita suomalaisia NCAA/NJCAA-pelaajia suosittelisitte seuraamaan tulevalla kaudella alla olevan listan lisäksi?

Fiifi Aidoo Grand Canyon Antelopes
Mubashar Ahmed Ali Southern University Jaguars
Armi Anttila Eckerd Tritons
Nina Augustin Robert Morris Colonials
Selina Dockery Monmouth Hawks
Oona Ekström Pittsburgh Panthers
Lasse Gummerus Marist College Red Foxes
Shawn Hopkins Troy Trojans
Marianne Kalin Hofstra Pride
Sandra Karsten Hofstra Pride
Erika Kankfelt Portland Pilots
Marika Korpinen George Mason Patriots
Elina Koskimies American Eagles
Elli Koskinen Utah Utes
Riikka Kujala Regis University Rangers
Edon Maxhuni Long Beach State 49ers
Tuuli Menna Manhattan College Jaspers
Oskar Michelsen Davidson Wildcats
Olivia Moskari Marquette Golden Eagles
Tomas Murphy Northeastern Huskies
Sini Mäkelä Manhattan College Jaspers
Samuli Nieminen Stephen F. Austin Lumberjacks
Lassi Nikkarinen Montana State University Bobcats
Hannes Pöllä Oklahoma Sooners
Carolina Rahkonen Wisconsin Parkside Rangers
Remu Raitanen San Francisco Dons
Julius Rajala Southern Indiana Screaming Eagles
Sofia Rajala Fort Wayne IPFW Mastodons
Sara Rokkanen Toledo Rockets
Ninni Salmi San Francisco Dons
Sanni Salonen Alaska Fairbanks Nanooks
Joonas Tahvanainen Utah Wolverines
Helmi Tulonen Duquesne Dukes
Emma Tuominen Fort Wayne IPFW Mastodons
Ella Väätänen Long Island University Brooklyn Blackbirds
Anniina Äijänen Xavier Musketeers

NJCAA
Nenna Lindström Western Wyoming Mustangs
Audrey Mulumba Arizona Western Matadors
Gloria Mulumba Arizona Western Matadors
Mika Nuolivirta Freed-Hardeman Lions
Noora Parttimaa Sheridan College Generals
Venla Salaterä Midland College Chaparrals
 
Viestejä
946
Vs: NCAA 2017-18

Mahtavatko Audrey ja Gloria Mulumba jatkaa NJCAA:n Arizona Western Matadorsissa?
 
Viestejä
2 534
Vs: NCAA 2017-18

Onko tämä suhdeluku ollut aina samanlainen? Nyt USAn yliopistoissa pelaa noin 30 naista ja hieman yli kymmenen miestä....
 
Viestejä
1 855
Vs: NCAA 2017-18

KeegoMesh sanoi:
Onko tämä suhdeluku ollut aina samanlainen? Nyt USAn yliopistoissa pelaa noin 30 naista ja hieman yli kymmenen miestä....
En tiedä suhteista, mut kyllä naisia on aina ollut enemmän kuin mies pelaajia ja nyt on myös imu Euroopalaisiin joukkueisiin yliopistojen jälkeen suurentunut. Varmaan nää ovat Liitossa kaikki tiedossa.
 
Viestejä
946
Vs: NCAA 2017-18

Tuuli Mennan tuleva kausihan menee NCAA:n siirtomääräysten takia harjoittelun ja opiskelun merkeissä. Seuraavalla kaudella sitten taas pelejäkin luvassa.
 
Viestejä
3 631
Vs: NCAA 2017-18

Naiskoripalloilijoilla on huomattavasti helpompi saada urheilustipendi NCAA:han kuin miehillä. NCAA:n lainsäädännön mukaan koulu ei voi antaa miehille enempää urheilustipendejä kuin naisille. Kun monella koululla on lajinaan mm amerikklainen jalkapallo, joka jakaa pelkästään miehille n 70-100 stipendiä, koulun on keksittävä jostain naisten lajeja, joihin stipenjejä jaetaan.
Kyse ei ole pelkästään naiskoripalloilijoiden hyödystä, jalkapallo, uinti, maastojuoksu, jousiammunta ja monet muut lajit jakavat baisurheilijoille stipendejä.

Tämä ei mitenkään laske stipendin saaneiden naiskoripalloilijoiden statusta, mutta fakta on että urheilustipendin saaminen NCAA-kouluun on naisille paljon helpompaa kuin miehille.
 
Viestejä
2 534
Vs: NCAA 2017-18

Kenellä USAn yliopistoissa pelaavista suomalaisista on mahdollisuus saavuttaa sekä yli 20min peliaika että paikka avausviisikossa ensi kaudella?
Viime kauden peliajat:
Julius Rajala 20min
Elina Koskimies 19min
Remu Raitanen 19min
Marianne Kalin 17min
Fiifi Aidoo 16min
Mika Nuolivirta 15min
Armi Anttila 14min
Samuli Nieminen 14min
Gloria Mulumba 14min
EDIT: Eri joukkueiden välillä on isoja tasoeroja, mutta oletan että pelaajan näkökulmasta tavoitteena on päästä mahdollisimman isoon rooliin (omassa joukkueessa) ja pelata paljon. Viimeisen vuoden opiskelijoilla lienee se paras mahdollisuus isoon peliaikaan....
 
Viestejä
281
Vs: NCAA 2017-18

Milla ja Oona Ekström eivät viime kaudellakaan pelanneet otteluakaan.
Naisten puolella NCAA-lopputurnaukseen on mahdollisuuksia Rokkasen Toledolla ja Tulosen Duquesella
 
Viestejä
2 336
Vs: NCAA 2017-18

Kurkkasin piruuttani hiukan noita NCAA:n suomalaispelaajien statseja. Joukkueiden pelaajista tietty osa vaihtuu kun Seniorit lähtee ja uudet Freshmanit saapuu, mikä voi muuttaa joukkueen sisäistä nokkimisjärjestystä merkittävästikin ja tehdä ensi kauden peliminuuttien pohtimisesta melkoista arvailua. Mutta jos katsoo viime vuoden statseja - ja muutaman kohdalla vielä aiempia - niin kokonaisnälkymä ei ole kovin valoisa. Koko homma muistuttaa myös siitä, miten poikkeuksellinen pelaaja Lauri Markkanen on…

Oskar Michelsen (Davidson Wildcats, ranking 89.) on ensi vuonna seniori mutta minuutit ja statsit tippuivat kahden melko hyvän kauden jälkeen viime kaudella merkittävästi. Pelasi viime vuonna 6½ minuuttia ja ⅔ matseista jäi kokonaan pelaamatta kun aiemmin pelasi lähes kaikki pelit.

Toisen “konkarin” Shawn Hopkinsin (Troy Trojans, 150.) - ensi vuonna Junior-kausi - kohdalla on melko samanlainen tilanne: minuutit putosivat 14:stä kuuteen ja pelit samoin kuin Michelsenillä ⅔:aan. Eritoten kevät meni kehnosti eli se vähäkin hyvä statseissa joka löytyy on käytännössä syksyn peruja.

Oliko jommalla kummalla joku loukkaantuminen tai jotakin? En nyt pikaisesti löytänyt juttua asiasta, mutta jotenkin on sellainen kutina, että joku muukin kuin Samuli Nieminen oli viime kaudella jenkeissä loukkaantuneena jonkun aikaa.

Viime kauden suomalaistulokkaista vain Remu Raitanen (San Francisco Dons, 100.) pelasi tasaisesti hyviä minuutteja ja oli varmaan ainoa joka pääsi joukkueensa viiden eniten pelaavan pelaajan joukkoon. Eli jos ei samalle pelipaikalle tuli jotakin ihan taikuri-Freshmania, niin Raitasella voi olla mahdollisuus pelata paljonkin.

Fiifi Aidoo (Grand Canyon Antelopes, 124.) on toinen jonka keskiarvominuutit ylsi kohtuullisiin määriin (16min.), mutta Aidoon peliajat seilasi ääripäästä toiseen, ehkä jopa hiukan laskevalla trendillä loppukautta kohden (ei pahasti tosin). Jos pääsee sinne pelaamiensa minuttien yläpäähän, niin 20 menee kevyesti.

Samuli Nieminen (Stephen F. Austin Lumberjacks, 206.) voisi olla suomalaisten yllätyskortti ensi kaudellla eritoten kun keväällä palasi loukkaantumisen jälkeen kentälle entistä tehokkaampana. Vartista on toki matkaa 20:een minuuttiin, mutta suunta oli ehkä ainoana suomalaisena selkeästi positiivinen loppukautta kohden.

Joonas Tahavanainen (Utah Wolverines, 180.) pelasi noin seitsemän minuuttia peliä kohden koko kauden statsien mukaan, mutta kauden edetessä minuutit hupenivat ja viimeisissä peleissä ei edes aina päässyt kentälle.


Julius Rajala toki aloittaa myöskin Seniori-kautensa ja pelaa kivasti 20 minuuttia peliä kohden (Southern Indiana Screaming Eagles), mutta siis NCAA II Divisioonassa - eli parhaiden 351:n yliopiston alapuolella (rankattiin siellä 16:nneksi viime kaudella - eli periaatteessa kokonaissijalla 367?). 10,5ppg./4,3rpg. + fg.63% + 1 blokki & syöttö per peli on kyllä ihan hyvä tilasto. Edellinen kausi Loyolassa kertonee enemmän Rajalan tasosta: 2,4ppg./1,8rpg (10 min/peli) - mutta peliaikaa varmaan tulee siis ensi kaudellakin.


Ensi vuonna aloittavistahan on vaikea sanoa… mutta pelaavat keskimäärin astetta heikommissa joukkueissa (140.-319.) kuin NCAA:ssa jo nyt pelaavat palaajat (89.-206.). Tässä rinnastuksessahan Markkasen Arizona ja rooli siellä oli jotakin melko poikkeuksellista tosiaankin.

Toinen ja ehkä enemmänkin huolestuttava seikka on musta toi suoritusten kohtuu systemaattinen heikentyminen: molemmat enemmän kuin yhden kauden NCAA 1 Divisioonassa pelanneet pelasivat selkeästi huonoimman kautensa viime vuonna ja Rajalakin siirtyi kakkoseen viime kaudeksi. Hopkinsin eka ja Michelsenin molemmat ekat kaudet oli ihan hyviä, mutta nyt tultiin alas - ja ekavuotisista Tahvanaisen ja osin Aidoonkin kausi laski kevään myötä alaspäin.

Että onkohan se Ameriikka niin hyvä paikka nuorille suomalaisille kehittyä kuin Möttölä & co. ajattelee sen olevan? Mitenkähän kehittyisivät avauskokoonpanossa Korisliigassa?

En siis tiedä vastausta enkä väitä tietäväni tai edes luulevani mihinkään suuntaan. Mutta kysymys kyllä herää.


PS. Sori tää keskittyminen miespelaajiin. En vain tunne naiskorista lähes lainkaan, jonka häpeänä tunnustan.
 
Viestejä
2 534
Vs: NCAA 2017-18

Sofia Rajalan peli käynnissä fightingillini sivustolla ja näkyy ilman minkäänlaisia kirjautumisia eli ilmaiseksi...
EDIT: yhdeksän Mastadons pelaajaa on käynyt kentällä, joista Tuominen on pelannut yhden minuutin...Olisikohan Rajala tästä pelistä jostain syystä sivussa?
 
Viestejä
4
Vs: NCAA 2017-18

KeegoMesh sanoi:
Sofia Rajalan peli käynnissä fightingillini sivustolla ja näkyy ilman minkäänlaisia kirjautumisia eli ilmaiseksi...
EDIT: yhdeksän Mastadons pelaajaa on käynyt kentällä, joista Tuominen on pelannut yhden minuutin...Olisikohan Rajala tästä pelistä jostain syystä sivussa?

Sofian polvi on leikattu ja on poissa 3-4 ekaa peliä.
 
Viestejä
2 534
Vs: NCAA 2017-18

Näenkö näkyjä? Pelasiko avauskierroksella Äijänen 39min ja Koskimies 35min? Kuulostaa melko isoilta minuuteilta (vrt. Lauri Markkanen 30min).
 
Viestejä
1 547
Vs: NCAA 2017-18

KeegoMesh sanoi:
Näenkö näkyjä? Pelasiko avauskierroksella Äijänen 39min ja Koskimies 35min? Kuulostaa melko isoilta minuuteilta (vrt. Lauri Markkanen 30min).
Suuret minuutit ovat siellä aika tavallisia heikommissa joukkueissa.
Kaksi kertaa viikossa, nuorille naisille... En ole varma, luoko se pelaajan tulevaisuutta enemmän kuin tuhoaa. Kaikkien paikat eivät vain kestä.
 
Viestejä
2 534
Vs: NCAA 2017-18

Lauri Markkanen heitti viime kaudella 69 kolmosta minkä täytyy olla suomalaisennätys.
EDIT: 2007-08 Mikko Koivisto 80kpl kolmosia..

Oskar Michelsen heitti avausottelussa jo 6kpl kolmosia (minun on vaikea uskoa tätä). Mikäli sama tahti jatkuu niin Michelsen voi saavuttaa Markkasen (ennätyksen). Toisaalta vastustajat alkavat ehkä puolustamaan Michelseniä tarkemmin jos sama kolmosvire jatkuu....
 
Viestejä
946
Vs: NCAA 2017-18

Iltapäiväpeleissä neljä suomalaista kehissä. Emma Tuominen pelasi kaksi minuuttia, kun Fort Wayne kaatoi Chicago Loyolan 79-70. Tuomiselle ei muita tilastomerkintöjä. Helmi Tulonen sen sijaan pääsi toisessa pelissään jo näyttämään, mistä puusta hänet on veistetty. 17 minuutissa 13 pistettä ja 5 levypalloa ja mitä kahta peliä samaan aikaan seuratessa ehdin nähdä, Tulonen pelasi hyvin. Winthropista ei kyllä ollut Duquesnelle oikein vastusta, lopputulos 81-54.

Tarkimmin seurasin sitten sitä peliä, missä oli mukana kaksi suomalaista, eli Hofstra-UMBC. Pitkään varsin tiukkana pysynyt peli repesi kuitenkin lopulta Hofstran eduksi ja lopputulos oli 71-55. Marianne Kalin pelasi isot minuutit (30 min), ja vaikka pisteitä lopulta tuli 6, oli vapaiden lay uppienkin kanssa ajoittain vähän vaikeaa. Levypalloja Kalinin käsiin tarttui yksi. Sandra Karsten puolestaan pelasi 3 minuuttia vähemmän, kuin Kalin, mutta Karsten pelasi todella hyvän pelin. 14 pistettä ja 5 levypalloa, molemmat uran kovimpia noteerauksia Hofstran paidassa, ja päälle erinomaista puolustustyöskentelyä. Hofstra Networksin selostajatkin ihastelivat Karstenin otteita, vaikka ottelun hahmo olikin triplatuplan kanssa flirttaillut pointti E'Lexus Davis (17/8/9 syöttöä). Hofstralla oli parhaimmillaan neljä eurooppalaista kentällä, kun Kalinin ja Karstenin lisäksi kentällä olivat slovenialainen Petja Krupenko ja tänä vuonna Hofstrassa aloittanut norjalainen Mie Hoff.
 
Viestejä
5 543
Vs: NCAA 2017-18

KeegoMesh sanoi:
Lauri Markkanen heitti viime kaudella 69 kolmosta minkä täytyy olla suomalaisennätys.
EDIT: 2007-08 Mikko Koivisto 80kpl kolmosia..

Oskar Michelsen heitti avausottelussa jo 6kpl kolmosia (minun on vaikea uskoa tätä). Mikäli sama tahti jatkuu niin Michelsen voi saavuttaa Markkasen (ennätyksen). Toisaalta vastustajat alkavat ehkä puolustamaan Michelseniä tarkemmin jos sama kolmosvire jatkuu....

Michelsenin yliopistoura alkoi melkein samanlaisella tahdilla, mutta kun alkukauden melko merkityksettömistä matseista siirryttiin konferenssiotteluihin, niin tehot putosivat lähelle nollaa. Ikävä kyllä tämä meno tuskin jatkuu tälläkään kaudella.
 
Viestejä
2 336
Vs: NCAA 2017-18

Jenkkien yliopistosarjoissa on nyt pelattu lähes kymmenen peliä seuraa kohden – vähän seurasta riippuen – ja voisi olla aika hiukan tiirailla kotimaisten pelaajien kauden alkua.

Tänä vuonna seniorikauttaan pelaavat Oskar Michelsen (NCAA), Julius Rajala ja Mika Nuolivirta (NCAA II). Juniorkauden aloittivat tänä syksynä Shawn Hopkins (NCAA) ja Henri Ventoniemi (NCAA II). Toinen, eli sophomore-kausi on lähtenyt puolestaan käyntiin Remu Raitasella, Fiifi Aidoolla, Joonas Tahvanaisella ja Samuli Niemisellä (NCAA). Freshmaneja onkin sitten jo iso nippu.

Itsenäisyyspäivän ratoksi ehdin tsekkailla hiukan kolmen seniorikauttaan rapakon takana pelaavan suomalaisen tilannetta. Koitan ehtiä muidenkin pelaamisiin ehtiessäni – samalla kun rohkaisen muitakin hommaan.


Oskar Michelsen (-95) näyttää saaneen kohtuu hyvän alun kauteen viime vuoden hankaluuksien jälkeen (pelasi vain 2/3 peleistä / 6,5 min / 1,3ppg). NCAA:n kovimmassa nykyisessä ”suomalaisjoukkueessa” (viime kauden ranking 89.) Michelsen on ollut alkukaudella joka pelissä avauksessa ja saanut yli 20 min. pelaavan viiden pelaajan jälkeen selkeästi seuraavaksi eniten peliaikaa (15.3 min.). Pistekärjessä Davidsonilla on kolme yli muiden (15-22ppg). Michelsen on tehnyt matsia kohden 6,0 pistettä ja kuuluu seuraavaan erottuvaan kolmikkoon (5,6-6,4ppg). Kolmosia Michelsen ottaa joukkueessaan neljänneksi eniten, paremmalla prosentilla kuin muut paljon kolmosia ottavat pelaajat.

NCAA II:n Southern Indianassa Julius Rajala (-94) pelasi viimeisessä pelissä puoli tuntia ja oli joukkueen sankari nakuttaen korkeimmat 24 pistettä (80% tarkkuudella). Kausi on alkanut vähintäänkin yhtä vahvasti kuin miten viime kausi päättyi. Rajala pelaa avauksessa joka pelissä, viidenneksi eniten minuutteja (24,4 min.), tekee neljänneksi eniten pisteitä (9,8ppg), on joukkueen ylivoimainen ykkösblokkaaja sekä kolmanneksi kovin levypallojen ryöstäjä. Joukkueen ehdottomia luottopelaajia siis.

Suomalaiseksi harvinainen sentteri Mika Nuolivirta (211 cm) siirtyi viime kauden jälkeen NAIA:n Freed-Hardeman yliopistosta NCAA II:n Puebloon (Colorado State University) ja on aloittanut kautensa varsin tehokkaasti. Nuolivirta on saanut peliakaa n. 25 minuuttia peliä kohden ja on ollut kaikissa ensimmäisissä yhdeksässä ottelussa avauksessa. Pisteitä on tullut 13,1 ppg (viidenneksi eniten) ja levypallojakin mukavat 5,4 (kolmanneksi eniten) – blokeissa Nuolivirta on joukkueen ylivoimainen ykkönen 2,1 blokillaan (seuraavalla 0,8).


Nää kaikki kolme on siis ensi kaudella vapailla markkinoilla.

Michelsen pelaa tosiaan tällä hetkellä kovemmassa yliopistojoukkueessa kuin kukaan muu suomalainen (miespelaaja). Se, että Davidson oli viime vuoden rankingissä vasta 89., kertoo paljon suomalaisten pelaajien yliopistojen tasosta – ja alleviivaa Markkasen erikoislaatuisuutta viime kauden Arizonassa. 206 -senttiselle kolmosten heittäjälle voisi hyvässä lykyssä olla töitä isommillakin kentillä Euroopassa, mutta ainakin Korisliigassa voisi kuvitella Michelsenista olevan iloa joukkueelle jos toiselle ensi kaudella.

Kakkos-NCAA:sta ei sen sijaan ehkä kovin kauaksi Eurooppaan päästä (ainakaan samantien), mutta kyllä Seagullsin Divarista Korisliigaan nostamassa olleen Rajalan näkisi mieluusti ensi kaudella vaikkapa juuri lokkipaidassa. Myös Nuolivirta voisi olla ihan kova rosteripelaaja Korisliigaan. Kummallakinhan on mittaa ihan miehekkäästi ja peliura vasta alussa – ja isoina pelaajina varmaan tulevat tappelemaan tulevaisuudessa paikasta maajoukkueringissäkin jos paluu / sopeutuminen eurooppalaiseen korikseen onnistuu sujuvasti.
 
Viestejä
726
Vs: NCAA 2017-18

Joulukuun 6. päivän rankingissa Davidson on 149 ja esim. Edon Maxhunin Long Beach sijalla 119. Michelsenillehän kyseessä jo neljäs kausi, kun Maxhuni on rookie.
 
Viestejä
5 543
Vs: NCAA 2017-18

Suomalaisten meininki NCAA:ssa on huolestuttavan nihkeetä. Toistaiseksi näyttää siltä, että Markkasta lukuunottamatta HBA ja divari ei ole riittävän laadukas kombinaatio kotimaisille korislupauksille. Esimerkiksi Aidoota on hehkutettu jo useita vuosia, mutta hän on alkukaudella pelannut vain reilut 10 minsaa matsia kohden. Hän, kuten ihmeen moni muukin HBA:n kasvatti, on vain ottanut yliopistouransa aikana takapakkia, mikä jo sinänsä on harvinaista.

Mun odotukset ovat ainakin olleet huomattavasti nähtyä korkeammalla. Puhutaan kuitenkin seuraavasta sukupolvesta, josta pitäisi tulevat maajoukkueetkin kasata.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös