Koripallo.com

NCAA 2022-2023

Viestejä
754
Central MIchigan yliopisto on julkinen, noin 15,000 opiskelijan kokoinen instituutio pienessä 22,000 asukkaan Mount Plesant nimisessä kaupungissa 100 km Lansingista Pohjoiseen. Central Michigan perustettiin vuonna 1892 ja on nykyään niin kutstttu R2 statuksen yliopisto. R2-status tarkoittaa, että yliopistossa tapahtuu paljon tutkimusta, mutta joko tutkimusfasiliteetit, rahoitus, tai aktiivisten tutkijoiden määrä jättää toivomisen varaan. Silti, Yhdysvaltojen tuhansista korkeakouluista vain noin 300 määritellään joko R1 tai R2 yliopistoiksi. Itse asiassa jopa monet osavaltionsa flaghip yliopistot (University of Vermont, University of Wyoming, University of North Dakota) omaavat R2-, eivät korkeinta R1-statusta.
Central Michigania ei ole huomioitu kansainvälissä yliopistorankingeissa. Keskimääräinen SAT kokeen tehnyt opiskelija on saanut tuloksekseen noin 1100 pistettä, joka on suhteellisen vaatimaton taso. Opiskelumaksut per vuosi Michigan osavaltion asukkaalle ovat noin 14,000 dollaria. Yliopiston lahjoitusvarat ovat Wikipedian mukaan tällä hetkellä 246 miljoonaa dollaria.

Yliopiston koripallojoukkue Chippewas pelaa pelinsä McGuirk Arenalla, jonne mahtuu 5,300 katsojaa. Joukkue on selvinnyt NCAA-lopputurnaukseen viimeksi vuonna 2003. Joukkuetta valmentaa toista kauttaan Tony Barbee, joka on luonut kannuksensa apuvalmentajana Kentuckyn ja Auburnin yliopistoissa. Central Michigan pelaa MAC-konferenssissa, jonka Sagarin-ranking järjestelmä sijoittaa 18. parhaaksi (33 yhteensä). NET, Sagarin, BPI rankingit sijoittavat joukkueen sijoille 290, 282, ja 293.
Chippewas on toistaiseksi voittanut neljä peliä ja hävinnyt seitsemän. Joukkue ei ole kohdannut kovinkaan tasokkaita kouluja (lähimpänä ehkä Marquette ja Minnesota), mutta he tulevat kohtaamaan kovatasoisen Michiganin tämän kuun lopussa juuri ennen konferenssivaihetta. Joukkueella ei tule olemaan asiaa NCAA lopputurnaukseen, sillä MAC:n lähes varma mestari on Kent St., joka on itse asiassa todella hyvä joukkue.
Central Michiganissa pelaa ensimmäistä kauttaan Emil Skyttä. Skyttä on pelannut yhdestätoista mahdollisesta pelistä kuudessa. Näissä peleissä hän on pelannut keskimäärin noin 13 minuuttia. Pisteitä on syntynyt keskimäärin 2.2 ja levyjä, riistoja ja syöttöjä noin yksi per peli. Skyttä ei ole pelannut joukkueen neljässä viimeisimmässä pelissä. En tiedä ovatko loukkaantumiset estäneet pelaamisen vai onko kyseessä yksinkertaisesti kova kilpailu.
 
Viestejä
754
Longwood on pieni 5,000 opiskelijan yliopisto virginialaisessa 8,000 asukkaan Farmvillen kaupungissa. Yliopisto perustettiin vuonna 1839, mutta sai virallisesti yliopistostatuksen vasta parikymmentä vuotta sitten. Carnegie-järjestelmän mukaan Longwood on Masters College/University eikä siis keskity juuri ollenkaan tutkimuksen tekemiseen.
Opiskelijamaksu per vuosi on julkiselle yliopistolle tyypillinen 15,000 dollaria. Yliopiston lahjoitusvarat ovat tällä hetkellä 100 miljoonaa dollaria.

Yliopiston koripallojoukkue Lancers pelaa pelinsä 23. Parhaaksi rankatussa Big South konferensissa. Oma veikkaukseni on, että Lancers voittaa konferenssinsa ja uusii näin vuoden 2022 NCAA lopputurnaus esiintymisensä. Suurempana kantona kaskessa Longoodilla tullee olemaan High Point, jonka joukkue tulee kohtaamaan ensimmäisessä konferenssipelissään. Vaikka Longwood pelaa suhteellisen vaatimattomassa konferenssissa, on sen ranking ihan mukiinmenevä: 151 (NET), 189 (Sagarin), 153 (ESPN).

Kolmestatoista pelistään Longwood on voittanut tähän mennessä kahdeksan. Joukkue on kohdannut muun muassa korkealle rankatun Alabaman sekä muita ihan hyviä joukkueita, kuten Wichita Staten. Longwood pelaa pelinsä vaatimattomassa alle 2,000 katsojaa vetävässä Willet Hallissa. Joukkueen suurin tähti on valmentaja Griff Aldrich, jolla on mielenkiintoinen taustatarina ison rahan lakimiehenä, joka siirtyi rahan takomisen jälkeen intohimonsa koripallon pariin. Maaliskuun koittaessa, tästä tarinasta luultavasti tehdään taas muutama mehustelutaustoitus Longwoodin kohdatessa jonkun ranking 1-2 koulun NCAA-turnauksen ensimmäisellä kierroksella.

Longwoodissa pelaa kolmatta kauttaan Jesper Granlund. Granlund kuuluu joukkueen aloitusviisikkoon ja on pelannut kaikissa alkukauden peleissä, keskimäärin melkein 24 minuuttia. Pisteitä tuossa ajassa on syntynyt keskimäärin 6.8, levypalloja 2.1 ja syöttöjä 1.7. Merkillepantavaa Granlundin kaudessa on ollut hänen huimasti parantunut heittoprosentti. Granlund pääsi mielestäni hurjan isoille minuuteille ensimmäisinäkin vuosinaan Longwoodissa, jos ottaa huomioon hänen alle 40% pelitilanneheittotarkkuuden. Tällä kaudella FG% on kuitenkin hieno 51%. Vapaaheitot eivät ole vieläkään oikein osuneet, mutta pistekeskiarvo on kuitenkin noussut ihan mukavasti viime kaudesta. Joukkueensa sisällä Granlund on 8. Paras pisteidentekijä, joten hänen aloitusviisikkopaikkansa selittynee muilla tekijöillä kuin pisteidenteolla. En ole kuitenkaan nähnyt ainuttakaan Longwoodin peliä tällä kaudella. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että Granlundiin luotetaan Longwoodissa ja hän on pystynyt kehittymään siellä pelatessaan.
 
Viestejä
754
RIchmondin yliopisto on Virginian reilun 200,00 asukkaan Richmondissa sijaitseva yksityinen yliopisto. Yliopisto perustettiin vuonna 1830 ja siellä opiskelee tänä päivänä vain 4,000 opiskelijaa. Carnegie-taksonomian mukaan, RIchmond on niin kutsuttu Baccalaureate College. Tämä tarkoittaa, että yliopisto keskittyy kanditutkintoa suorittaviin opiskelijoihinsa, ja jopa maisteriopiskelijoiden määrä on Richmondissa pieni. Tällaisia, pieniä luokkakokoja, opettajahenkilökunnan ja opiskelijoiden välistä tiivistä kanssakäymistä ja laajaa yleissivistystä painottavia yliopistoja kutsutaan Yhdysvalloissa myös nimellä liberal arts college. Tässä kategoriassa, Richmond kuuluu Yhdysvaltain kermaan. Tästä kertoo muun muassa 1350-1400 pisteen SAT keskiarvo sekä etenkin huimat 3,3 miljardin(!) lahjoitusvarat. Tuo summa asettaa Richmondin Yhdysvaltalaisessakin vertailussa erittäin rikkaaseen kategoriaan ja on etenkin opiskelijoiden määrään suhteutettuna ja yliopiston luonteen huomioidessa posketon luku. Richmond yksityisenä yliopistona laskuttaa opiskelijoiltaan noin 60,000 dollaria per lukukausi. Uskaltaisin väittää, että monet opiskelijat kuitenkin hyötyvät suuresta endowmentista ja tuolla 3.3 miljardilla rahoitetaan hyvin paljon erilaisia stipendejä. Yleisestikin katsoen yliopistojen lahjoitusvarat käytetään pääasiassa erilaisiin opiskelijastipendeihin (eli pienennetään, jopa poistetaan opiskelumaksut). Muita isoja käyttökohteita ovat infrastruktuuri, opetuksen kehittäminen, sekä erilaiset henkilöstösatsaukset (esimerkiksi huippuyliopistojen korkeapalkkaiset endowed professuurit). En ole itse Richmondin kampuksella käynyt, mutta profiilinsa perusteella uskaltaisin väittää, että kyseessä on niin sanottu rikkaiden ja “menestyvien” perheiden lapsien korkeakoulu. Yliopiston tunnetut laki- ja liike-elämäohjelmat takaavat, että lahjoitusvarat kasvavat mukavasti myös vastaisuudessa.

RIchmondin joukkueita, myös koripalloilijoita, kutsutaan nimellä Spiders. Spidersia valmentaa jo melkein 20. kauttaan Chris Mooney ja joukkue pelaa kotipelinsä 7,200 paikkaisessa Robins Centerissä. Richmond voitti viime kaudella konferenssinsa A10 ja näin ollen esiintyi myös NCAA lopputurnauksessa, jossa ensimmäisellä kierroksella voitti Iowan mutta hävisi sitten Providencelle. A10 on rankattu tällä kaudella 10. tasokkaimmaksi (Sagarin). Tähän kauteen tultaessa joukkue on kuitenkin heikentynyt, varsinkin G-liigaa tällä hetekellä pelaavan Jacob Gilyardin jättämää paikkaa on ollut vaikea täyttää. Silti, Spidersin ranking on tälläkin hetkellä ihan ookoo: 157 (NET), 92 (Sagarin) ja 82 (ESPN). Eilisen pelin jälkeen, Spiders on tällä kaudella voittanut ja hävinnyt kuusi peliä. He eivät kuitenkaan ole kohdanneet ainuttakaan top-25 joukkuetta, vaikkakin tasaisesti ihan tasokkaita kouluja - tappio Syracuselle ja Clemsonille ja voitto Drakesta muun muassa.

Atlantic-10 konferenssi on tällä kaudella upposen avoinna sijoitusten suhteen. Richmond ei kuulu ennakkosuosikkien joukkoon (esim. Dayton), mutta ei se suuren suuri yllätys olisi, jos Spiders keväällä NCAA-turnauksessa nähtäisiin. Tämä kuitenkin vaatii joukkueen tähdeltä Tyler Burtonilta urotekoja. Burton on kookas laituri, jota on joissain arvoissa ajateltu jopa sopivaksi NBA:han.

Andre Gustavson pelaa jo viidettä kauttaan Spidersissa. Gustavson on tainnut aloittaa jokaisen pelin tähän mennessä ja pelaa melkein 27 minuuttia peliä kohti. Tähän mennessä hänen pistekeskiarvonsa on 4.8, joka on ollut oikeastaan täsmälleen sama jokaisella Gustavsonin Richmon kaudella. Granlundin tapaan, Gustavsonia taidetaan arvostaa muiden kuin pisteidentekokykyjen perusteella, sillä joukkueessa pelaa useampi pelaaja pienemmillä minuuttimäärillä, mutta paremmilla pistekeskiarvoilla. Gustavson ottaa peliä kohti vain hieman yli neljä heittoa ja on toistaiseksi onnistunut niissä 43 prosenttisesti. Levypalloja on tarttunut lähes kolme ja syöttöjä 1.4 peliä kohti. En ole henkilökohtaisesti ollut kovin vaikutunnut Spidersin tai Gustavsonin otteista tällä kaudella. Gustavson on kuitenkin hyvä puolustaja ja tunnollinen joukkuepelaaja. Yliopistoaikana koripalloilullinen taso on kuitenkin niin tilastojen kuin silmämääräisestikin katsoen junnannut paikallaan. Tähän on varmasti vaikuttanut erilaiset loukkaantumiset. Takapelaajaksi, joka ei syöttötilastoilla mässäile, Gustavson ottaa itse harvinaisen vähän heittoja. Voihan olla, että tässä piilee hänen arvonsa joukkueelle ja syy hänen isoihin peliminuutteihinsa. Itse toivoisin kuitenkin näkevän hieman enemmän rohkeutta ja uskallusta Gustavsonin jäljellä olevissa peleissä.
 
Viestejä
754
Illinoisin 113,000 asukkaan Peoriassa sijaitseva Bradley on noin 6,000 opiskelijan yksityinen yliopisto. Bradley on perustettu vuonna 1897, laskuttaa noin 37,000 dollaria opiskelumaksuja per vuosi ja luokitellaan Doctoral/Professional yliopistoksi. Tässä järjestelmässä, Bradleyn seuraava hyppäys olisi R2-status. Toisin sanoen, tutkumuksen määrää ja tasoa olisi koulussa kehitettävä. Bradleyä ei ole huomioitu kansainvälisissä yliopistorankingeissa. Yliopiston lahjoitusvarat ovat noin 325 miljoonaa ja keskimääräinen opiskelija on saanut SAT-pisteikseen 1200 eli ovat yhden keskihajonnan verran parempia testintekijöitä kuin yhdysvaltalaiset keskimäärin.

Bradley Braves pelaa kotiottelunsa isossa 11,400 katsojaa vetävässä Carver Arenassa. Joukkuetta on valmentanut vuodesta 2015 lähtien Brian Wardle ja joukkue pääsi NCAA-turnaukseen viimeksi vuonna 2019. Braves on Missouri Valley konferenssin jäsen (12/33) ja rankataan tällä hetkellä 100 parhaimman joukkueen joukkoon: 80 (NET), 95 (Sagarin), 86 (ESPN). Bradleyllä on nähdäkseni mahdollisuudet konferenssimestaruuteen, mutta Drake sekä Indiana State ovat suurin piirtein saman tason joukkueita (ainakin tällä hetkellä siltä vaikuttaisi).

Bradley on esiintynyt tähän mennessä hyvin - 8 voittoa ja 4 tappiota. Kaksi tappioista on tullut sijoitettuja Auburnia ja Arkanasia vastaan. Kummassakaan pelissä Bradley ei juuri voitosta taistellut kuten ei kahdessa muussakaan tappiossa (suhteellisen hyvät Utah St. ja Liberty). Vaikuttaisi siis siltä, että joukkueen katto on tuossa noin top-80 sijoilla.

Ville Tahvanainen pelaa Bradleyssä neljättä kauttaan. Tahvanainen on kuulunut jokaisella kaudellaan joukkueen rotaatiopelaajiin, mutta tilastojen valossa kehitystä ei ole parina viime kautena juuri tapahtunut. Silti, Tahvanainen on 7.6 pisteen keskiarvolla joukkueensa 6. paras pistemies ja pelaa noin 25 minuuttia peliä kohti. Tahvanainen on myös hyvä levypallopelaaja takapelaajaksi - 4.6 riparia per peli tällä kaudella. Suomessa kolmen pisteen heittäjänä tunnettu Tahvanainen on onnistunut kaaren takaa tällä kaudella vain 31 prosenttisesti, eikä tarkkuus muillakaan kausilla ole ollut mitenkään erinomainen. Tahvanaisen hyväksi täytyy kyllä laskea, että häntä ei heittäminen pelota. Tällä kaudella hän on esimerkiksi heittänyt peräkkäisissä peleissä kolmosensa ensin 1/9 ja sitten 1/8. Pelattua minuuttia kohti vain Olivier Nkamhoua ja Touko Tainamo ovat heittäneet suomalaispelaajista enemmän (nämä kaksi kuitenkin aika paljon paremmalla tarkkuudella). Toivotaan, että Tahvanaisen heittoprosentti konferenssivaiheessa hieman parantuu, vastustajien taso tullee ainakin jonkin verran laskemaan alkukauden peleistä.
 
Viestejä
754
Coloradon suurimmassa ja melkein miljoonakaupungissa sijaitseva Denverin yksityinen yliopisto on listauksen ensimmäinen R1 yliopisto. Tämä tarkoittaa siis sitä, että yliopiston toimintaan kuuluu olennaisena osana tutkimus. Kuten aikaisemmin mainitsin, vain noin 150 Yhdysvaltalaista yliopistoa ovat R1 yliopistoja. Nämä yliopistot ovat useimmiten kansainvälisesti kaikkein tunnetuimpia, sillä mediatilaa saavat yliopistorankingit pohjautuvat pitkälti tutkimustuotantoon. Toisaalta tutkimustulokset itsessään voivat lisätä tunnettavuutta. On kuitenkin hyvä muistaa, että peruskandiopiskelijalle R1 tai yliopiston kansainvälinen status ei välttämättä ole merkittävä tekijä. Tästä hyvänä esimerkkinä Richmond, joka todennäköisesti on huomattavasti halutumpi paikka suorittaa kanditutkinto kuin vaikkapa Denverin yliopisto.

Kansainvälisiä yliopistorankingeja on erilaisia, mutta kolme tärkeintä ja tunnetuinta ovat 1) Shanghailainen ARWU (Academic Ranking of World Universities), joka sijoituksissaan ottaa painottaa Nobeleita, Fields mitalleja (matematiikan Nobel) sekä tutkimusjulkaisuja muiden asioiden ohella 2) QS Ranking, joka painottaa enemmän yliopiston ja sen alumnien työnantajien mainetta sekä yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan kansainvälisyyttä 3) Time Higher Education (THE), joka painottaa tutkimusta, opetusta ja kansainvälisyyttä hieman eri painoin QS-järjestemään verrattuna. Parhaimmillaankin rankingit ovat vain suuntaa antavia, vaihtelevat vuosittain, alttiita keinotekoiselle kikkailulle ja eivät välttämättä kerro mitään tietyn tiedekunnan tai laitoksen tasosta. Denverin yliopiston yksi tunnetuimmista tutkijoista on kestävän kehityksen vaikeiden kysymysten kanssa painiva Paul Sutton. Ohessa linkki suhteellisen uuteen ja mielenkiintoiseen artikkeliin ihmisten ekologisesta lukutaidosta: Characteristics associated with high and low levels of ecological literacy in a western society

Denverin yliopisto on tosiaan perustettu vuonna 1864, siellä opiskelee 13,000 opiskelijaa ja opiskelumaksu per vuosi on noin 55,000 dollaria. SAT-pisteet huitelevat keskimäärin noin 1250-1300 kiertämillä ja kansainvällisten rankingien perusteella yliopisto on hieman heikompi kuin monet Suomalaiset yliopistot: 900 (ARWU), 650 (QS) ja 350 (THE). Lahjoitusvaroja yliopistolla on melkein 800 miljoonaa Wikipedian mukaan.

Denver Pioneers pelaa Summit Leaguessa, joka on 25. Huonoin konferenssi Sagarin-pisteytykseen mukaan. Joukkueena Pioneers sijoitetaan huonoimpaan kolmannekseen: 202 (NET), 237 (Sagarin), 275 (ESPN). Joukkuetta valmentaa toista kauttaan Jeff Wulburn Magness Areenalla, jonne mahtuu 7,200 katsojaa. Pioneers ei ole koskaan pelannut NCAA-turnauksessa, mutta pääsi vuonna 2013 NIT-turnaukseen.

Pioneers on aloittanut kautensa positiivisesti, etenkin verrattuna viime kauteen, ja onkin voittanut neljästätoista pelistään tähän mennessä yhdeksän. Vastusten taso ei ole kuitenkaan päätä huimannut, vaikka pelasivatkin ihan kunnioittavasti 19. Sijoitttua UCLA:ta vastaan reilu viikko sitten. Summit liigan mestaruuden vienee karismaattisen uskonnollisen johtajan Oral Robertsin mukaan nimetty yliopisto. Amerikkalaisten yliopistojen eri luonteista kertoo paljon se, että Oral Robertsissa opiskelijat osallistuvat viikottain jumalanpalvelukseen.

Touko Tainamo pelaa Denverissä toista kauttaan ja on ollut tähän mennessä yksi tasaisen joukkueensa parhaista pelaajista. Tainamo on pelannut joukkueensa jokaisessa pelissä, viimeaikoina aloitusviisikossa ja keskimäärin 28 minuuttia per ottelu. Tainamo on tehnyt pisteitä 10.7 ja ottanut levypalloja 5.9 per peli. Hänen heittoprosenttinsa on ollut myös erinomainen 58%. Toisaalta, isoksi mieheksi, Tainamo ei juuri tarjoa korisuojaa (torjuntojen keskiarvo 0.3 per peli). Mielestäni Tainamon yliopistovalinta on koripalloilullisesti ollut onnistunut ja hän on toisella kaudellaan ollut parempi pelaaja kuin ensimmäisellä. Vaikka Tainamo ei kovin korkealla pelaakaan, on hän suhteellisen fyysinen pelaaja ja pelaa älykkäästi. Susijengin ison osaston tilanne tullee olemaan aika hyvä seuraavien vuosien aikana, mutta uskoisin, että Tainamollekin voi vielä maajoukkuepelejä siunaantua. Jos hän siis koripallouraansa yliopistoaikojensa jälkeen haluaa jatkaa.
 
Viestejä
754
Kolmensadantuhannen asukkaan Pittsburghissa sijaitseva julkinen Pittsburgin yliopisto on tähän astisista yliopistoista suurin noin 28,000 opiskelijallaan. Julkisena yliopistona, pennsyvanialaiset opiskelijat maksavat opiskelustaan vain 20,000 dollaria per vuosi. Vuonna 1787 perustettu yliopisto on laajasti tarkasteltuna tuottanut maailmaan tähän mennessä kuusi Nobelia ja rankataan ARWU:n rankingissa maailman top-100 yliopistoksi (82). QS ja THE -rankingien mukaan yliopiston kansainvälinen taso on hieman matalampi 181 & 144. Rankingit eivät muuten perustu ehkä aivan tuoreimpaan tietoon, sillä en jaksanut etsiä aina viimeisintä rankingia vaan luotin Wikipedian tietoihin. Suomessa sijaitessaan, Pittsburgin yliopisto taistelisi valtakunnan ykkösyliopiston tittelistä Helsingin yliopiston kanssa ja olisi myös yksi EU:n parhaista korkeakouluista. SAT-pisteiden keskiarvon mukaan, opiskelijat ovat hyviä vakioiduissa kokeissa (1350) ja hyötyvät Pitissä opskellessaan järin suuresta lahjoitusvarallisuudesta (5.7 miljardia dollaria). Yksi yliopiston akateemisista tähdistä on gerontologiaan ja epidemiologiaan suuntautunut Jane Cauley. Arivioisin hänen vuosipalkaksi 200,000 - 300,000 dollaria (tämän voisi pienellä vaivalla tarkastaa, sillä julkisten alojen työntekijöiden palkat ovat avoimia - ainakin yliopistohenkilökunnnan). Keskitytään kuitenkin oleellisempaan: ohessa mielenkiintoista kommentointia testosteronin käytöstä lääkkeenä iäkkäillä miehillä: Lessons From the Testosterone Trials.

ACC-konferenssissa (6. paras) pelaava Pittsburgh Panthers on tällä hetkellä sijoitettu valtakunnallisesti noin sijalle 70 - 75 (NET), 69 (Sagarin), 75 (ESPN). Joukkue on tavallisesti sijoittunut konferenssin hännille tai korkeintaan keskisijoille. Toisaalta vuodesta 2002-2011, Pitt oli NCAA-lopputurnauksessa vakiovieras ja saavutti hyvääkin menestystä useampana vuonna. Joukkue ei ole kuitenkaan lopputurnaukseen päässyt vuoden 2016 jälkeen. Joukkuetta valmentaa viidettä kauttaan yli kolmen miljoonan dollarin vuosipalkalla Jeff Capel. Panthersien kotiareena on 12,500 katsojaa vetävä Petersen Events Center.

Panthers aloitti kautensa hieman mollivoittoisesti tappioilla hyviä West Virginian ja Michiganin joukkueita vastaan. Toisaalta takkiin tuli myös Viginia Commonwealthilta, joka ei tällä kaudella ole mitenkään uskomaton joukkue. Neljän ensimmäisen pelin jälkeen, tahti on ollut kuitenkin toinen ja tällä hetkellä Panthersin rekordi on 9 voittoa ja 4 tappiota. Monet voitoista ovat tulleet heikkoja joukkueita vastaan, mutta toisaalta viimeisimmässä pelissään he voittivat ACC joukkue Syracusen vieraissa. Oma arvioni on, että Pitt tulee pelaamaan vähintään NIT turnauksessa kevään koittaessa.

Federiko Federiko on sophomore, joka pelaa Panthersissa ensimmäistä kauttaan. Tästä kaikki eivät ole samaa mieltä, mutta mielestäni hän on nykyisistä suomalaisista NCAA-pelaajista lahjakkain, toisaalta keskeneräisin. Federiko on toistaiseksi pelannut jokaisessa joukkueensa pelistä, keskimäärin noin 19 minuuttia. Hänen roolinsa oli alkukaudesta iso, sitten laski ja on jälleen kasvanut. Federiko ei ole missään nimessä joukkueen hyökkäyksen ykkös, kakkos, tai kolmosoptio. Itse asiassa hänen pistekeskiarvo on tähän mennessä vain 6.1. Toisaalta hän on ottanut 5 levypalloa ja torjunut 1.5 heittoa per peli ja säkittänyt heittonsa 70% tarkkuudella. North Floridaa vastaan, Federiko teki 22 pistettä, joka on tämän kauden korkein pistemäärä suomalaiselle pelaajalle. Federiko ei ole kuitenkaan hyökkäystaidolla briljeeraava pelaaja. Toisaalta hän on edelleen suhteellisen voimaton, eikä kovin räjähtävä. Mutta. Federiko on mielestäni täysin poikkeuksellisen liikkuva ja juoksee kenttää hämmästyttävän kovaa. Uskoisin, että voiman puute on suhteellisen helposti korjattavissa. Hän on myös yli 210 senttinen ja muutenkin äärimmäisen ulottuva pelaaja. Potentiaalia hyökkäyspäähän on siis paljon, ja hänen puolustuspään rooli on jo nyt äärimmäisen tärkeä Pitille. Tästä osoituksena esimerkiksi edellinen Syracuse peli, jossa hän sai viisi virhettä, jonka jälkeen Syracusen hyökkäyspeli helpottui huomattavasti. Federiko on vielä hyvin nuori, mutta kehityksen mennessä oikeaan suuntaan, näkisin hänet muutaman vuoden kuluttua helposti susijengin aloittavana sentterinä. Kaiken mennessä hyvin, Suomen miesten maajoukkueen iso-osasto tulee olemaan pelottavan hyvä muutaman vuoden kuluttua. Toisaalta, kehitys on harvoin lineaarista ja kaikkea voi tapahtua monellekin pelaajalle. Federikon suhteen on mielenkiintoista nähdä miten peliesitykset jatkuvat nyt kun jokainen jäljellä oleva peli tulee olemaan kovatasoinen.
 
Viestejä
754
Liki 300,000 asukkaan North Carolinan Durhamissa sijaitseva yksityinen Duken yliopisto on tämän tarinoinnin selvästi mielenkiintoisin yliopisto. Maailmankuulu Duke veloittaa opiskelijoiltaan miltei 65,000 dollaria per vuosi. Vuodesta 1838 operoinut korkeakoulu hallinnoi uskomatonta 13 miljardin lahjoitusvarallisuutta. Tämä luku asettaa sen noin top-15 rikkaimmaksi yliopistoksi maailmassa. Rikkain on muuten Harvard, jonka lahjoitusvarallisuus pyörii noin 50 miljardissa. Vaikka suomalaiset ja yhdysvaltalaiset yliopistot eivät tässä suhteessa olekaan vertailukelpoisia, on Helsingin yliopiston endowment häkellyttävän pieni verrattuna USA:n parhaimpiin yliopistoihin (alle miljardi). Duken 17,000 opiskelijaa suorittavat SAT-kokeissa hirvittävällä tasolla (1500+ pistettä), mutta on taas syytä muistuttaa, että suinkaan kaikki opiskelijat eivät tarvitse SAT-pisteitä Dukeen päästäkseen. Dukeen liitetään 15 Nobelia ja se on eittämättä yksi maailman parhaista yliopistoista: 31 (ARWU). 50 (QS), 23 (THE). Jos Duke sijaitsi EU:ssa olisi se liittomme kruunun jalokivi. Euroopassa vain muutama Brittiläinen ja Sveitsiläinen yliopisto on maineikkaampi. Tässä vaiheessa on ehkä hyvä muistuttaa, miten vaikea suomalaisen yliopiston on päästä edes maailman top-100 yliopiston joukkoon. Tämä tulee olemaan entistä vaikeampaa tulevaisuudessa, mutta jo nyt amerikkalaisten yliopistojen resurssit ovat aivan eri tasolla käytännössä mihin tahansa Eurooppalaiseen korkeakouluun verrattuna. Kiinan satsaukset ovat ja tulevat lisäämään kilpailua myös Aasian suunnalta. Henkilökohtaisesti olen hieman alakuloinen Euroopan korkeakoulusektorin alennustilasta, vaikka toivoakin on. Toisaalta suomalainen korkeakoulujärjestelmä toimii resursseihin nähden tehokkaasti ja tarjoaa mielestäni ainakin toistaiseksi erinomaiset opiskelumahdollisuudet yleisesti asiaa katsoen. Olen myös sitä mieltä, että korkeakoulutuksen paikka maailmassa on tällä hetkellä hieman kriisissä, eikä maineikkaat yliopistot ole hyvän yhteiskunnan vaatimus. Toisaalta, eurooppalaiseen ylpeyteen jollain saattaa kolahtaa se kuinka paljon koko maailmaa hyödyttävä huippututkimus syntyy nykyisin Euroopan ulkopuolella. Dukessa työskentelee lukuisia alansa huippuja. Valitsin tällä kertaa antropologian ja psykologian tutkijan Michael Tomasellon esimerkiksi. Ohessa hänen koontiartikkelinsa moraalista ja yhteistyöstä: https://dukespace.lib.duke.edu/dspa...human cooperation and morality.pdf?sequence=1

Duke Blue Devils pelaa myös ACC konferenssissa ja on edelleen yksi niistä joukkueista, joka voi voittaa vaikka kaikki saatavilla olevat mestaruudet. Toisaalta AP sijoittaa Duken tällä hetkellä vasta sijalle 14, josta lisäpudotusta on luvassa tänä viikonloppuna. Duken kausi ei ole siis edennyt odotusten mukaisesti. Joukkue on voittanut peleistään kymmenen ja hävinnyt kolme. Tappiot maan parhaita Kansasia ja Purdueta (turpasauna) vastaan eivät mielestäni isossa kuvassa ole vielä suuri huolenaihe, mutta vierastappio Wake Forestia vastaan edellisessä pelissä asettaa Dukelle kyllä kysymysmerkkejä. Joukkuetta muuten valmentaa ensimmäistä kauttaan Jon Scheyer ja joukkue pelaa kotipelinsä legendaarisella Cameron Indoor Stadiumilla, jonne mahtuu 9,300 katsojaa. Duke on yksi kautta aikojen menestyneimmistä yliopistojoukkueista ja on äärimmäisen harvinaista, että he eivät NCAA lopputurnaukseen selviäisi. Tällä kaudella joukkue on hyvin nuori ja koostuu useasta huippulupauksesta - muun muassa Mitchell, Lively, ja Lauri Markkaseen vertailtu joukkueen ykköstykki Filipowski.

Suomen kansalaisuuden omaava Jacob Grandison on Duken kokenein pelaaja, vaikka pelaakin Dukessa ensimmäistä kauttaan. Grandisonin rooli on ollut itselleni hienoinen pettymys, sillä hän on pelannut vain 19 minuuttia per peli. Tuossa ajassa hän on tehnyt 5.8 pistettä ja ottanut 3.2 levypalloa ottelua kohti. Kolmenpisteenheitto ei ole tippunut viimekauden malliin, tarkkuuden ollessa nyt 36% (silti paras suomalainen kolmenpisteen heittäjä NCAA kentillä mielestäni). Grandisonin rooli on tutun suomalainen - kenttää levittävä nurkkajukka, joka tekee puolustuspäässä tinkimättömästi töitä. Toisaalta Grandisonissa on kyllä ominaisuuksia, joita suomalaisissa pelaajissa harvemmin näkee - luonnehtisin tätä ehkä yleiseksi aktiivisuudeksi ja agressiivisuudeksi. Grandison on mielestäni jo nyt tasoltaan susijengipelaaja, vaikka hänestä onkin turha mitään vapahtajaa odottaa. Grandison on saanut peleissään aika epätasaisesti peliaikaa, joka ei ole varmaankaan helpottanut hänen pelaamistaan. Tuntuu itse asiassa, että koko Duke hakee vielä itseään - toivottavasti sekä Grandison että joukkue laajemminkin löytää itsensä kevään edetessä. Pienessä hajaannuksessa oleva joukkue saanee toivoa siitä, että arkkivihollinen North Carolina Tar Heels on aloittanut kautensa aivan eksyksissä. Molemmilla joukkeilla on kuitenkin paljon käyttämätöntä potentiaalia.
 
Viestejä
754
Ohion osavaltiossa sijaitseva 140,000 asukkaan Dayton on listauksen toisiksi viimeinen yliopisto. Dayton perustettiin vuonna 1850, on yksityinen yliopisto ja statukseltaan R2-korkeakoulu. Opiskelijat maksavat opinnoistaan vuodessa noin 45,000 dollaria. Opiskelijoita Daytonissa on 11,000 ja heidän SAT-keskiarvonsa on hieman alle 1200. Lahjoitusvarallisuutta Daytonilla on Helsingin yliopiston verran - 770 miljoonaa. Daytonia ei ole sijoitettu kansainvälisissä yliopistovertailussa. Silti, Daytonissa, kuten monissa muissakin R2-yliopistoissa työskentelee maineikkaita tutkijoita. Tässä tuore artikkeli syväoppimisesta A State-of-the-Art Survey on Deep Learning Theory and Architectures (Tarek M Taha työskentelee siis Daytonissa).

Dayton Flyers sijoitettiin kauden alussa maan 24. parhaimmaksi. Tämä perustui varmasti viimekauden hienoon päätökseen sekä pelaajien pysyvyyteen. Valitettavasti, Flyers kuitenkin hävisi kolme peliä putkeen alkukaudesta eikä ole sen jälkeen juuri top-25 statusta koputellut. Huomionarvoista on, että kaikki nuo tappiot tulivat kohtuullisen hyville joukkueille jossain Bahaman tai Cancunin turnauksessa (Wisconsin, NC State ja BYU). Dayton on myös hävinnyt tällä kaudella hyvälle Virginia Techin joukkueelle. Heillä on ollut A10 kouluista varmasti vaikein otteluohjelma tähän asti. Dayton on siis edelleenkin A10 konferenssin voittajasuosikki ja rankataan edelleen sadan parhaan joukkueen joukkoon: 112 (NET), 80 (Sagarin), 63 (ESPN). Joukkuetta tähdittää Darron Holmes, josta voi helposti tulla NBA-pelaaja.

Flyers pelaa kotipelinsä UD Arenalla ja joukkuetta valmentaa Oklahoma City Thunderissakin valmentanut Anthony Grant. Joukkue esiintyi NCAA-turnauksessa yhtäjaksoisesti vuosina 2014-2017. Flyersin aloittava pelintekijä Kobe Elvis loukkaantui hiljattain ja saattaa olla koko loppukauden sivussa. Elviksen kanssa konferenssimestaruus ja NCAA paikka olisivat erittäin todennäköisiä ja vieläkin veikkaan Daytonia A10 mestariksi. Joukkue pelaa toisaalta tällä hetkellä niin pienellä rotaatiolla, että yksikin loukkaantuminen voi suistaa joukkueen raiteiltaan.

Kolmatta kauttaan sophomore statuksella Daytonia edustava Mushapha Amzil on ollut Daytonin 3. paras pistemies/pelaaja Holmesin ja Belgialaisen Camaran jälkeen. Hän on ollut joukkueen aloitusviisikossa seitsemännestä pelistä lähtien ja pelaa tällä hetkellä uskomattoman isoja minuutteja - seitsemän viimeisimmän pelin minuuttikeskiarvo on liki 34. Kokonaisuutena Amzil on pelannut hyvin ja hän on tehnyt keskimäärin 10.6 pistettä, ottanut 4.9 levypalloa ja syöttänyt lähes 2 koriinjohtavaa syöttöä per peli. Kolmen pisteen heitot ovat uponneet 35% ja pelitilanneheitot 44% tarkkuudella. Amzil tullee pelaamaan koko loppukauden todella suuressa roolissa ja uskon, että hänen pistekeskiarvonsa tulee hieman jopa nousemaan. Kolmenpisteenheitot ovat tärkeä osa Amzilin peliä, mutta hänellä on myös paljon muita aseita hyökkäyspäässä. Isot minuutit antavat hänelle hienon mahdollisuuden monipuolistaa hyökkäyspään taitoja yhä enemmän. Toivottavasti näemme Daytonin NCAA turnauksessa maaliskuussa. Uskon, että heillä on potentiaalia jopa yllätyksiin sinne päästyään, varsinkin jos Elvis kuntoutuu takaisin pelikuntoon siihen mennessä. Amzililla on täydet edellytykset tulla hyväksi koripalloammattilaiseksi ja toivottavasti näemme hänet myös susijengissä muutaman vuoden sisällä.
 
Viestejä
754
No niin, nyt olemme päässeet katsauksen viimeiseen osioon. Anteeksi palstan kaappaamisesta ja kiitos kaikille lukijoille tähän mennessä. Ajattelin, että monia saattaisi kiinnostaa pieni infopaketti Yhdysvaltalaisesta yliopistokulttuurista - suomalaisten edustamat yliopistot tarjosivat siihen oivallisen alustan. Mutta, viimeistelläänpä sarja alkukauden parhaan suomalaisen NCAA-pelaajan yliopistolla.

Tennesseen yliopisto on miltei 32,000 opiskelijan (Helsingin yliopiston kokoinen) julkinen R1 korkeakoulu, joka sijaitsee noin 200,000 asukkaan Knoxvillessa. Yliopisto on perustettu vuonna 1794, sen opiskelijat suorittavat noin 1250 pistettä SAT-kokeissa, mutta maksavat opiskeluistaan vain 13,000 dollaria vuodessa (Tennesseen osavaltion asukkaat siis). Lahjoitusvarallisuutta Tennesseellä on miltein 1.5 miljardia dollaria ja rankkausten perusteella se on kansainvälisesti suurin piirtein samalla tasolla kuin moni suomalainen yliopisto: 200 (ARWU), 500 (QS), 300 (THE). Osaamista yliopistossa on muun muassa hiukkasfysiikan alalla: Observation of a new particle in the search for the Standard Model Higgs boson with the ATLAS detector at the LHC

Tennessee Volunteers pelaa SEC-konferensissa, jonka Sagarin rankkaa maan kolmanneksi parhaimmaksi. Erot Big12 ja Big10 konferensseihin ovat kuitenkin pienet. Volunteers on ehdottomasti yksi valtakunnan parhaista joukkueista tällä hetkellä: 4 (NET), 5 (Sagarin), 2 (ESPN), 8 (AP). Volunteers pelaa yhdellä isoimmista yliopistoareenoista - Thompson Boling Arenaan mahtuu miltei 22,000 katsojaa. Vain Syracusen Carrier Domeen mahtuu selkeästi enemmän ihmisiä (yli 30,000). Volunteersia valmentaa seitsemättä kauttaan vanhan koulukunnan Rick Barnes. Volunteers on esiintynyt NCAA-turnauksessa viimeiset viisi kertaa, mutta mitään jättimenestystä joukkueelle ei ole vielä koitunut.

Rick Barnesista minulle tulee mieleen hieman Gordie Herbert. Joukkue pelaa tinkimättömästi ja perusasioita painottaen. Volunteers on ehkä maan paras puolustuspään joukkue ja on kyllä siinä päässä kenttää erittäin intensiivinen. Hyökkäyspäässä joukkueella on selkeitä heikkouksia, joka selittänee myös sen, että yhdellekään Tennesseen nykypelaajista ei povata NBA-uraa (poikkeuksena ailahtelevaisesti esiintynyt Freshman Julian Philips). Kahdestatoista ottelustaan Vols on hävinnyt kaksi - yhden keskinkertaiselle Coloradolle ja yhden samantasoiselle ruotsalaisten, liettualaisten ja virolaisten tähdittämälle Arizonalle. Toisaalta, Tennessee on tylyttänyt jo tähän mennessä yhden mestarisuosikeista eli Kansasin ja hoitanut helposti myös tasokkaan Marylandin. Tällä hetkellä Tennessee on suosikki voittamaan SEC-mestaruuden, mutta mielestäni sekä Kentucky että Arkansas ovat miltei yhtä hyviä joukkueita. NCAA-kaudesta yleisesti muuten se, että alkukauden joukkueet pelaavat pieniä turnauksia ja muita pelejä konferenssinsa ulkopuolella. Nämä pelit loppuvat joulun tienoilla ja niitä on yhteensä noin 12-13. Seuraavaksi vuorossa ovat konferenssipelit joita kertyy hieman alle 20. Näiden pelien perusteella joukkueet rankataan konferenssiturnauksia varten, joissa pelejä voi kertyä maksimissaan neljä. Konferenssiturnauksen jälkeen ovat vuorossa valtakunnalliset turnaukset (NCAA ja NIT). Näissä peleja voi tulla maksimissaan kuusi. Yhteensä pelejä kertyy joukkueesta riippuen 32-41 (jos nyt oikein laskin).

Olivier Nkamhoua on ollut ilahduttavasti tasaisen Volsin paras pistemies tällä kaudella 11.8 keskiarvolla. Levypalloja on kertynyt ottelua kohti 5.3, syöttöjä 2.8 ja torjuntoja 1.0. Pelitilanneheitot ovat uponneet 56% tarkkuudella. Nkamhoua on pelannut joukkueestaan toisiksi eniten, noin 28 minuuttia per peli. Nkamhoua on ollut selvästi paras suomalainen NCAA-pelaaja sitten Lauri Markkasen. Markkasen jälkeen pitänee mennä Hanno Möttölään asti, että päästään Nkamhoua tason ohi. Vaikka ero Möttölään onkin huomattava (koko ura huomioiden), on Nkamhoua tämä kausi ollut erittäin hyvä tähän mennessä. Hän pelaa monipuolisesti ja on ollut tehokas joukkueessa, jonka pelisysteemi ei mielestäni häntä erityisesti suosi. Nkamhoua on tehnyt jo kahdessa ottelussa 20 pistettä ja syöttänyt kolmessa pelissä yli viisi kertaa tilastokelpoisesti. Kyseessä on siis yllättävän monipuolinen pelaaja. Arizonaa vastaan hän oli selvästi joukkueensa paras pelaaja, vaikka tuskailikin puolustuksessa Arizonan tähtiä vastaan ajoittain. Nkamhoua ei ole mielestäni kovinkaan arvostettu tai tunnettu pelaaja Yhdysvalloissa, vaan hän on pikkuhiljaa kehittynyt nykyiseen rooliinsa. En usko NBA-varaukseen (mutta pidän sitä mahdollisena otteiden näin jatkuessa). Syy skeptisyyteen on ehkä hänen jonkinlainen epävarmuus ja taipumus pieneen sähläykseen ajoittain. Pallollinen taito voisi myös olla parempi. Ehkä Nkamhoua on myös aavistuksen lyhyt. Monet NBA-joukkueet tulevat hänestä kuitenkin olemaan kiinnostuneita ja kesäliigaan tulee varmasti kutsu. Saa nähdä miten hän tulee ensi kesän ohjelmansa valitsemaan, sillä edessä on varmasti myös Susijengin leiritystä ja syksyn MM-kisoja. Nkamhoua on jo nyt upea pelaaja, ja suosittelen kaikkia hänen edesottamuksiaan keväällä seuraamaan. Jos J-J James kuntoutuu pelikuntoon, on Tennesseellä kaikki edellytykset mennä pitkälle NCAA-turnauksessa. Jopa ilman häntä, Vols on todella inhottava vastustaja mille tahansa joukkueelle.
 

Hx

Viestejä
64
Hieno tietopaketti tosiaan, tuon kirjoittamiseen on mennyt kunnioitettava määrä aikaa.

Sen tuohon lisäisin, että tuo ainakin Sagarinin laskema konferenssien ranking luonnollisesti elää myös koko ajan kauden aikana. Perinteiset viisi voimakonferenssia (ACC, Big10, Big12, PAC ja SEC; samat kuin jefussa) sekä jenkkifutista pelaamattomien koulujen Big East ovat normaalivuosina selkeästi kovatasoisempia kuin loput noin 25 konferenssia.

Noista rankingeista sen verran, että NET, Sagarin, ESPN/BPI ja KenPom perustuvat hieman eri parametrein ja painotuksin luotuihin kaavoihin (näistä tarkemman selon tekeminen sopisi jollekin matemaattisemmin orientoituneelle palstalaiselle @hamahakkimies), AP on puolestaan median viikoittain äänestämä kansallinen top-25 ranking. AP on noista kuitenkin vanhin ja yleensä jos joukkueen kohdalla on ranking-sija, se tarkoittaa nimenomaan uusinta AP:n pollia.
 
Viestejä
112
Täällä pohdittiin, kuinka Federiko tulee pärjäämään hyviä kouluja vastaan. No tänään sitten nähtiin Federikolta täysi monsteri peli puolustuksellisesti todellista huippujoukkuetta vastaan (north carolina, rank 25).

4pts / 7reb / 4blk / 2ast

Federiko missasi hyökkäyspäässä muutaman täysin ilmaisen korin ja korin tekeminen oli fedelle tänään haastavaa, mutta tämän päiväinen ottelu olikin puolustuksellisesti aivan mielettömän hyvää suorittamista ja federiko oli yksi pittsburghin voiton avaimista.

Tällä kaverilla on kyllä kirkas tulevaisuus.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
112
Katselin tuossa tämän vuoden suomalaisten tilastoja ja aloin pohtia, että kuinka monta suomalaista pelaajaa on pelannut ncaa:ssa ”laadukkaassa” koulussa yli 10p per peli kauden. Jos otetaan ”laadukkaan” koulun rajaksi top 60 rankatut koulut niin tässä (ilmeisesti) kaikki pelaajat.

99-00 Utah (rank 25), Hanno Möttölä 17ppg
16-17 Arizona (rank 18), Lauri Markkanen 15.6ppg
22-23 Tennessee (rank 3) Olivier Nkamhoua 11.5ppg
22-23 Dayton (rank 60), Mustapha Amzil, 10.5ppg

Kunniamaininnat:
21-22 Illinois (rank 20), Jacob Grandison, 9.6ppg
07-08 Valparaiso (rank 119), Shawn Huff, 12.6ppg

Tämän vuoden suomalais kattaus on ollut ncaa:ssa poikkeuksellisen kova. Tuo yllä oleva tilasto kertoo kyllä kaiken oleellisen. Vielä kun ottaa huomioon muidenkin suomalaisten huippu otteet tänä vuonna niin eihän tässä voi muuta, kuin hymyillä.
 

Hx

Viestejä
64
Hyvää listausta Simpiltä. Ilmeisesti Junnu Leen Old Dominion noin vuodelta 2010 (plus/miinus pari vuotta) jää tuon top-60 rankingin ulkopuolelle? Junnuhan oli joukkueen paras pistemies ainakin viimeisellä kaudellaan ja ODU pelasi myös NCAA-turnauksessa.

Kun mennään sukupolvi aikaisemmaksi, niin isä-Pekka Markkanen (Kansas) ja Martti Kuisma (Florida) pelasivat huippukouluissa, mutta taisivat jäädä alle 10 ppg:n. 80-luvun alussa Timo Saarelainen takoi riittävästi pisteitä BYU:ssa, mutta joukkue ei tainnut olla erityisen kova noina vuosina. Sen sijaan samaisen BYU:n Kari Liimo saattaisi täyttää kriteerit jonain vuonna 60-luvun loppupuolella?
 
Viestejä
112
Hyvää listausta Simpiltä. Ilmeisesti Junnu Leen Old Dominion noin vuodelta 2010 (plus/miinus pari vuotta) jää tuon top-60 rankingin ulkopuolelle? Junnuhan oli joukkueen paras pistemies ainakin viimeisellä kaudellaan ja ODU pelasi myös NCAA-turnauksessa.

Kun mennään sukupolvi aikaisemmaksi, niin isä-Pekka Markkanen (Kansas) ja Martti Kuisma (Florida) pelasivat huippukouluissa, mutta taisivat jäädä alle 10 ppg:n. 80-luvun alussa Timo Saarelainen takoi riittävästi pisteitä BYU:ssa, mutta joukkue ei tainnut olla erityisen kova noina vuosina. Sen sijaan samaisen BYU:n Kari Liimo saattaisi täyttää kriteerit jonain vuonna 60-luvun loppupuolella?
Näköjään on Junnu Lee jäänyt välistä! Junnu Lee kuuluu myös ehdottomasti tuohon porukkaan.
09-10 Old Dominion (rank 36) 14.4ppg.

Koulujen rankingit katsoin kenpom.comilta.

Möttölää aikaisempaa ncaa aikaa en alkanut hirveästi selaamaan, koska vahojen tilastojen löytäminen oli haastavaa.
 
  • Tykkää
Reaktiot: Hx
Viestejä
112
Hyvää listausta Simpiltä. Ilmeisesti Junnu Leen Old Dominion noin vuodelta 2010 (plus/miinus pari vuotta) jää tuon top-60 rankingin ulkopuolelle? Junnuhan oli joukkueen paras pistemies ainakin viimeisellä kaudellaan ja ODU pelasi myös NCAA-turnauksessa.

Kun mennään sukupolvi aikaisemmaksi, niin isä-Pekka Markkanen (Kansas) ja Martti Kuisma (Florida) pelasivat huippukouluissa, mutta taisivat jäädä alle 10 ppg:n. 80-luvun alussa Timo Saarelainen takoi riittävästi pisteitä BYU:ssa, mutta joukkue ei tainnut olla erityisen kova noina vuosina. Sen sijaan samaisen BYU:n Kari Liimo saattaisi täyttää kriteerit jonain vuonna 60-luvun loppupuolella?
89-90 Kansas (rank 5), Pekka Markkanen 6.9ppg
92-93 Florida (rank 18), Martti Kuisma 8.2ppg

67-68 BYU, Kari Liimo 17.1ppg. Tästä en löytynyt mitään rankingia, mutta BYU jäänyt neljänneksi keskinkertaisessa western athletic conferensissa. Joten en häntä samalle listalle nostaisi.
 
  • Tykkää
Reaktiot: Hx
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös