Koripallo.com

Petteri Koposelle ei jatkoa Barcelonassa, minne seuraavaksi? Kutsuuko NBA?

Viestejä
2 534
Kumpi on tarkempi kolmosen heittäjä Markkanen vai Koponen? Onko Koponen teidän mielestänne joko liian lyhyt tai liian huono heittäjä NBA-sarjaan?

Ei kai NBA-ura voi olla mikään mielipidekysymys? Uskoisin, että voittoihin NBA-sarjassa tarvitaan parhaat pelaajat. Oletteko sitä mieltä, että Koponen ei kuulu maailman eliittipelaajien joukkoon?

Mikäli Koponen todella on riittävän hyvä niin luulisi, että NBA:lla ei olisi varaa olla käyttämättä häntä. Eikö tämä asia ole hyvin mustavalkoinen?
 
Viimeksi muokattu:

korisukkeli

Markkanen luultavasti parempi heittäjä. Pääsee myös heittämään helpommin kuin Koponen. Petskulla on kyllä mahdollisuudet rotaatiorooliin NBA:ssa jos kroppa kestää ja löytyy sopiva systeemi.
 

XOX

Viestejä
465
Ei millään NBA-joukkueella ole kaikkia parhaita pelaajia - palkkakattosysteemi ei yksinkertaisesti mahdollista sitä. Rahaa on vaan muutamaan maksimisopimukseen, loput pelaajat on sitten sellaisia kohtuullisia pelaajia, jotka halvalla saa. Tai tuoreita draft-pickejä. On se Petteri edelleen varmaan riittävän hyvä ollakseen tällainen halpa pelaaja, mutta niin on moni muukin (varsinkin Petterin pituusluokassa, niitä Laurin pituisia on kokonaisuudessaan vähemmän). Ilman NBA-näyttöjä Petterillä tuskin on mahdollisuuksia niihin paremman palkansopimuksiin, ja taas ne minisopimukset ei välttämättä kiinnosta, koska silloin myös minuutit voivat olla kortilla ja Euroopasta saa sekä enemmän rahaa että minuutteja.
 
Viestejä
2 336
On se Petteri edelleen varmaan riittävän hyvä ollakseen tällainen halpa pelaaja, mutta niin on moni muukin (varsinkin Petterin pituusluokassa, niitä Laurin pituisia on kokonaisuudessaan vähemmän).
Voihan Koposta verrata vaikkapa suunnnilleen samanikäiseen viime kesänä NBA:han siirtyneeseen Milos Teodosiciin - ainakin siirron aikana "Euroopan parhaaksi takamieheksi" kutsuttuun pelintekijävelhoon.

Sen lisäksi, että Teodosic luultavasti on "ihan oikeastikin" parempi pelaaja kuin Koponen (siinä määrin kun tällaisia ykssiselitteisiä parempi - huonompi -vertailuja voi ylipäänsä tehdä), myös hänen imagonsa oli viime kesänä selvästi vahvempi kuin Koposen on nyt (pelasi useita vuosia huippuseuroissa niiden kirkkaimpana tähtenä). Niinpä Teodosic sai kahden vuoden sopimuksen Clippersiin (12mil. eli 6mil./vuosi). Tuossa siis diilikattoa huikeasti hypetetylle, "Euroopan parhaalle" takamies-supertähdelle. Vertailun vuoksi Lauri Markkanen tulee tienaamaan yli kuusi miljoonaa neljäntenä rookiesopimus-vuotenaan.

NBA:ssa Teodosic ei kuitenkaan ollut mikään supertähti vaan jäi aika lailla rivipointiksi (9,5p./4,6s.). Peliaikaa tuli kaksikymmentäviisi minuuttia peliä kohden. Vuoden päästä Teodosic tulee olemaan rajattu vapaa agentti: ei ole vaikeata veikata, ettei palkkapussi tule tuolloin ainakaan kasvamaan. Minimisopimustarjouksen varmaan tulee saamaan, mutta tuskin paljon isompaa.

Kyllähän NBA:sta varmaan jonkun joukkueen rosterista löytyy Koposta kehnompi takamies (Chicagon kakkospointti Cameron Payne tulee etsimättä mieleen), mutta ei se ero luultavasti niin kovin suuri ole - ja Koposella on ristinään leima "pehmeästä eurooppalaisesta" jolta puuttuu atleettisuus ja kovuus sekä puolustustaito.

Kaiken lisäksi vaikkapa edellä mainittu Bulls katsoo mielummin Ryan Arcidiaconoa joka on ominaisuuksiltaan aika paljon Petterin tyyppinen pelaaja, mutta nuori ja terve sellainen, ja jolla on parhaimmillaan vielä kymmenen vuotta peliuraa edessä, ja joka on jo osoittanut pystyvänsä pelaamaan NBA:ssa. Vaikka se sinivalkoisin silmälasein katsottuna oudolta tuntuisikin, niin NBA-organisaatioiden silmissä Arcidiacono on heittämällä parempi pelaajasijoitus kuin Koponen.

Oletteko sitä mieltä, että Koponen ei kuulu maailman eliittipelaajien joukkoon?
Kyllä tätä mieltä varmaan täytyy ollla. Riippuu siitä, miten tuo "maailman eliittipelaaja" määritellään. Onko se top-10, top-100? Koponen ei mahdu tuohon jälkimmäiseenkään listaukseen - ei luultavasti lähellekään. Pelkästään NBA:ssa on varmaan vähintään se viisi-kuusikymmentä Koposta "parempaa" takamiestä (Koponen tuskin mahtuisi kovinkaan monen NBA-seuran avaukseen, kummallekaan pelipaikalle) - kaikista pelaajista puhumattakaan - ja eiköhän Euroopastakin löydy kohtuullinen nippu Koposta kovempia pelimiehiä.

Kuuluuko Petteri Koponen kansainvälisesti katsoen "hyvien pelaajien" joukkoon? Ehdottomasti. Jos Koposen status keikkuu nyt siinä, onko jonkin Euroliigajoukkueen avasukentällisen pelaaja vaiko ei, niin kyllä se on hieno saavutus ja korkea rankkaus. Mutta että maailman eliittipelaaja? Kuten sanottu, riippuu määritelmästä.
 
Viestejä
2 048
Eliitti ja eliitti. Näin eliitin edustajan sanoisin että totta kai Petsku on eliittipelaaja, erityisesti kaarella, mutta mitä tulee näihin top100 niin ei varmaan kuitenkaan. NBA:ssa on hyvä mittari tää All Star, mikä kai tarkoittaa suurin piirtein sitä, että ois dominoiva pelaaja vuodesta toiseen. Petsku voi olla sitä yksittäisissä matseissa Euroliigassa, voisi varmasti olla myös NBA:ssa, mutta hitusen yksipuolinen on hyökkäyspäässä minkä lisäksi pelinrakentelu ei ole eliittiä.

Kumpi on parempi heittäjä, Markkanen vai Koponen? Tää on tällainen teräsmies vastaan bätmän -juttu :p
 
Viestejä
2 336
Kaiken keskustelun jälkeen herää kysymys, miten ihmeessä Petteri on ollut ensimmäisen kierroksen varaus?
1. paino sanalla "on ollut" - mennyt aikamuoto.
2. oli kaiketi 30. varaus eli ekan kierroksen viimeinen varaus: aika harvasta 30-varauksesta tulee koskaan tähtipelaajaa (yksittäisiä poikkeuksia toki on, jopa toisen kierroksen varauksissa).

Kumpi on parempi heittäjä, Markkanen vai Koponen? Tää on tällainen teräsmies vastaan bätmän -juttu
Juuri näin.

Sen sijaan se, mitä voidaan sanoa, on että jos mille tahansa NBA-joukkueelle tarjoaisi samalla diilillä Koposta ja Markkasta ja kysyisi, kumman ottaisitte, niin vastaus olisi 100% Markkanen. Siinä on kyseessä ikä, "antropometria", kyvyt, oletettu katto, imago, sopivuus NBA:n uusiin trendeihin jne.jne.
 
Viestejä
642
Kaiken keskustelun jälkeen herää kysymys, miten ihmeessä Petteri on ollut ensimmäisen kierroksen varaus?

Koponen oli sen verran lupaava pelaaja, että hän pääsi pelaamaan Nike Hoop summit:iin maailman joukkueessa. Tuolla siis pyörii parhaimmat pelaajat ja kaikki NBA scoutit. Siellä sitten pelasi sellaisia pelaajia vastaan kuin D.Rose, K.Love ja M.Beasley. Samalla puolella oli Ranskan Batum. Koponen pelasi todella hyvän pelin. Vaikka pisteitä ei tullut kuin 7, mutta 6 korinjohtanutta syöttöä (eniten maailman joukkueessa) ja vain 1 menetys. Mukana oli pelin komein alley-oop syöttö Batum:lle. Tuo peli nosti Koposen aika varmaksi varaukseksi seuraavassa draft:ssä.

Koposta yleisesti ajateltiin kylläkin toisen kierroksen varaukseksi, joten olihan tuo ensimmäisen kierroksen varaus vähän yllätys. Varaajana oli 76rs, mutta luultavaa oli, että jo tuolloin oli kauppa tiedossa, jossa Koponen siirtyisi Portland:n huoviin. Portland:lla ei ollut mitään mielenkiintoa ottaa Koposta samantien NBA:han vaan oli alusta saakka sellainen 'Pelaa nyt Euroopassa pari kautta' -varaus. No Koponen ei sitten ihan sellaisia loikkia ottanut kuin Portland halusi, joten eivät koskaan ottaneet häntä sinne. Siellä kävi kyllä pelaamassa ihan Kopostakin huonompia takamiehiä, mutta olivat juurikin noita penkki istujia ja Koposen kehityksen kannalta oli mielekkäämpää pitää hänet Euroopassa isommassa roolissa. Tässä vaiheessa on sitten sanottava, että tuo ensimmäisen kierroksen varaus oli oikeastaan kirous Koposelle, koska toisen kierroksen varaukset, jos heille ei joukkue tarjoa sopimusta, niin varaus vapautui kahdessa vuodessa. Jos olisi ollut toisen kierroksen varaus niin kuka tahansa olisi voinut tarjota Koposelle sopimusta, mutta nyt joutui tyytymään Portland:iin ja sitten Dallas:iin, koska ensimmäisen kierroksen varausta pystyi viivyttämään vaikka 10 vuotta.

NBA:n pelaajien taitotasosta. Johtuen palkkakatosta moni joukkue oikeastaan tarjoaa kunnon sopimuksen vain 8-10 pelaajalle. Loput ovat joko lopen uupuineita vanhuksia, jotka osaavat yhden asian, tai sitten joku nuori pelaaja, joka vielä unelmoi pidemmästä NBA urasta. Nämä pelaajat eivät yleensä ole parempia kuin mitä Euroliigasta löytyy. Voivat olla kylläkin erittäin hyviä jossain yhdessä asiassa, mutta muut taidot enemmän kuin kyseenalaisia. Näiden pelaajien palkka on alhaisempi kuin Euroopassa pelaavien ja aika selvästikin huonompi, joten moni pelaaja sen sijaan, että menisi istumaan penkille NBA:han niin mieluummin ansaitsevat tuplasti enemmän Euroopassa.
 
Viestejä
2 534
Kaiken keskustelun jälkeen herää kysymys, miten ihmeessä Petteri on ollut ensimmäisen kierroksen varaus?
Hienosti hoidettu homma, että suomalaispelaajalle on saatu NBA-varaus! Koponen on ilmeisesti myös lunastanut mainoslupaukset pelaamalla hyvin ennen varaustilaisuutta.

Yli kymmenessä vuodessa (vuoden 2007 jälkeen) on ykköskierroksella varattu yli 300 pelaajaa. Osaako kukaan arvioida kuinka moni niistä jäi loppujen lopuksi ilman pelipaikkaa NBA:ssa? Onko arvaukseni 10% täysin väärä? Minkälainen on kykyjenetsijöiden ns. "osumistarkkuus" ykköskierroksen pelaajien kohdalla?
 
Viestejä
2 650
Yli kymmenessä vuodessa (vuoden 2007 jälkeen) on ykköskierroksella varattu yli 300 pelaajaa. Osaako kukaan arvioida kuinka moni niistä jäi loppujen lopuksi ilman pelipaikkaa NBA:ssa? Onko arvaukseni 10% täysin väärä? Minkälainen on kykyjenetsijöiden ns. "osumistarkkuus" ykköskierroksen pelaajien kohdalla?

Koko draft -historian ajalta löytyy vain kaksi ekan kierroksen varausta, jotka eivät ole tehneet nba-sopimusta.

""Almost every first round pick signs in the year they were drafted. There are currently only two first round picks from drafts prior to 2014 that have never signed their rookie deals: Fran Vasquez (Orlando, 2005) and Petteri Koponen (Dallas, 2007)"

Mutta toki molemmat olisivat saaneet sopimuksen halutessaan, mutta kuten edellä kirjoitettiin Euroopassa on ollut tarjolla rahakkaammat sopimukset ja enemmän peliaikaa.

Koposellakin olisi ollut paras sauma lähteä nba:han 2013 Koperin kisojen jälkeen, kun hän pelasi huikeita pelejä EM-kisoissa mm. Kreikkaa, Turkkia ja Venäjää vastaan. Silloin olisi saattanut olla tarjolla jopa kakkospointin rooli johonkin nba-jengiin. Mutta silloinkin toki tilanne oli sama eli Euroopasta sai paremmat rahat. Venäjältä palkka ja siihen päälle tulevat edut olivat selkeästi paremmat ja lisäksi enemmän peliaikaa ja vastuuta oli tarjolla.

Tässä vaiheessa on sitten sanottava, että tuo ensimmäisen kierroksen varaus oli oikeastaan kirous Koposelle, koska toisen kierroksen varaukset, jos heille ei joukkue tarjoa sopimusta, niin varaus vapautui kahdessa vuodessa. Jos olisi ollut toisen kierroksen varaus niin kuka tahansa olisi voinut tarjota Koposelle sopimusta, mutta nyt joutui tyytymään Portland:iin ja sitten Dallas:iin, koska ensimmäisen kierroksen varausta pystyi viivyttämään vaikka 10 vuotta.

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, niin ei tuolla 1.kierroksen varauksella ole enää ollut mitään merkitystä pitkään aikaan, vaikka se nimellisesti on Dallasilla. Sen voisi mikä tahansa joukkue vaihtaa suunnilleen kahvipakettiin. Eli käytännössä Koponen voisi neuvotella minkä joukkueen kanssa tahansa.

NBA:n pelaajien taitotasosta. Johtuen palkkakatosta moni joukkue oikeastaan tarjoaa kunnon sopimuksen vain 8-10 pelaajalle. Loput ovat joko lopen uupuineita vanhuksia, jotka osaavat yhden asian, tai sitten joku nuori pelaaja, joka vielä unelmoi pidemmästä NBA urasta. Nämä pelaajat eivät yleensä ole parempia kuin mitä Euroliigasta löytyy. Voivat olla kylläkin erittäin hyviä jossain yhdessä asiassa, mutta muut taidot enemmän kuin kyseenalaisia. Näiden pelaajien palkka on alhaisempi kuin Euroopassa pelaavien ja aika selvästikin huonompi, joten moni pelaaja sen sijaan, että menisi istumaan penkille NBA:han niin mieluummin ansaitsevat tuplasti enemmän Euroopassa.

Juuri näin. Parhaista eurojoukkuiesta voitaisiin helposti vaihtaa 50-100 pelaajaa nba:n huonoimpien pelaajien tilalle ja edelleen siellä nba-joukkueiden penkillä istuisivat saman tasoiset pelaajat.

Mutta jos Koposesta vielä hieman.. Jos mietitään tyypillistä nba:n kakkos- tai kolmospointin profiilia/roolia, niin Koponen istuu kyseiseen rooliin todella huonosti. Kyseiseen rooliin halutaan useimmiten pelinrakenteluun keskittyvä ja hyvin puolustaja pelaaja, joka pitää joukkueen ohjat käsissään sen 10-15 min.. Koponen on melko huono kyseiseen rooliin, kun hänen vahvuuteensa ovat enemmän hyökkäyspelissä.. Toisaalta taas esim. Dellavedova tai Prizioni sopivat todella hyvin edellä kuvattuun roolin, vaikka he eivät kokonaisuutena ole pelaajana Koposta kummallisempia. Mutta tuo rooliin sopiminen on tuonut molemmille hyviä vuosia nba:n back-up pointin roolissa (Prizioni toki jo lopettanut).
 
Viestejä
2 336
Yli kymmenessä vuodessa (vuoden 2007 jälkeen) on ykköskierroksella varattu yli 300 pelaajaa. Osaako kukaan arvioida kuinka moni niistä jäi loppujen lopuksi ilman pelipaikkaa NBA:ssa? Onko arvaukseni 10% täysin väärä? Minkälainen on kykyjenetsijöiden ns. "osumistarkkuus" ykköskierroksen pelaajien kohdalla?
Sopimuksen tekeminen ja NBA:ssa pelaaminen on tietty kaksi eri asiaa. Näköjään vain kaksi on jäänyt sopimusta vaille, mutta pelit on kyllä jääneet kortille tai olemattomiksi hiukan useammalla.

Nopeasti Basketball Referencen Draft listaa silmäilemällä prosentti taitaa asettua aika lailla juuri siiheen 10%:een, riippuen vähän siitä, mikä lasketaan "ilman pelipaikkaa jäämiseksi". Jos esim. neljä vuotta sitten draftattu pelaaja (esim. Jordan Adams, 22./2014) on pelannut vain 32 peliä NBA:ssa, niin teknisesti ottaen mies on saanut pelipaikan NBA:ssa, mutta...

Viime kesän Draftista kaksi pelaajaa ei ole vielä pelannut peliäkään NBA:ssa ja kaksi on pelannut tasan yhdessä pelissä (toinen kaksi ja toinen neljä minuuttia). Näillä kavereilla toki on aikaa päästä pelaamaan vaikkapa ensi kaudella ja vakiinnuttaa paikkansa, eli ei voine vielä sanoa, ettei niistä NBA-pelaajia tullut.

Toissavuotiset ykköskierroksen varaukset on kaikki päässeet pelaamaan, mutta muutamat kovin vähän (pohjalla tän vuoden Kesäliigassa paraikaa väläyttelevä Furkan Korkmaz jolle on tullut plakkariin14 peliä kahdessa vuodessa - ekan vuoden taisikin pelata Turkissa). Vuoden 2015 Draftista Nikola Milutinov ei ole pelannut yhtä ainoaa NBA-peliä.

Sitten olis varmaan vielä eri asia, moniko ykköskierroksen varaus niin sanotusti vakinaistaa paikkansa NBA:ssa eli pelaa jotakuinkin systemaattisesti joka vuosi täyden kauden (loukkaantumiset poislukien, tietenkin). Tästä näkökulmasta "bust"-prosentti noussee merkittävästi. Muutaman Draftin otannalla pyöreästi neljästä kymmeneen eli reilusta 10%:sta kolmasosaan (Drafteissa selvästikin on eroja: esim. 2015-draft on ollut aika vahva kun taas 2014 on ollut melko heikko).
 
Viestejä
642
Tuoreimman tiedon mukaan Koposen siirtyminen Panathinaikokseen riippuu siitä, jatketaanko Nikos Pappaksen sopimusta vai ei. Jos Pappas saa jäädä, niin Koposen siirto vaikuttaa epätodennäköiseltä. Sen sijaan jos Pappas saa lähteä, siirto saattaa hyvinkin toteutua.
No deal between Petteri Koponen and Panathinaikos yet | Eurohoops

Pappaksen sopimusta jatkettiin, joten Koponen ei mene Panathinaikokseen. Olisi ollut liian kallis siihen jämä rooliin mikä oli jäljellä. Joissakin huhuissa olisi menossa nyt Bayern Munich:iin.
 
Viestejä
2 589
Pappaksen sopimusta jatkettiin, joten Koponen ei mene Panathinaikokseen. Olisi ollut liian kallis siihen jämä rooliin mikä oli jäljellä. Joissakin huhuissa olisi menossa nyt Bayern Munich:iin.

Jep, näinhän siinä kävi. Tosiaankin Bayern Munchen on noussut esille spekulaatioissa, eikä se ole lainkaan huonolta kuulostava vaihtoehto, varsinkin nyt kun seura pelaa ensi kaudella taas Euroliigaa.

Keskustelut ovat siis käynnissä:
Der FC Bayern hat seine Fühler nach Petteri Koponen ausgestreckt
Bayern Munich reportedly in talks with Petteri Koponen - TalkBasket.net
 
Viestejä
70
Hmm, nyt vasta osui silmään, että Koposta tituleerataan kolmosspesialistiksi tuossa twiitissä. Toivottavasti rooli on laajempi kuin pallottomana kaarella odottelu, menee hyvä mies hukkaan siinä.
 
Viestejä
2 589
Hmm, nyt vasta osui silmään, että Koposta tituleerataan kolmosspesialistiksi tuossa twiitissä. Toivottavasti rooli on laajempi kuin pallottomana kaarella odottelu, menee hyvä mies hukkaan siinä.
Toivottavasti. Osaava valmentaja tajuaa kyllä, että Koposta ei kannata peluuttaa missään catch and shoot -roolissa. Muun muassa Dusko Ivanovic ja Svetislav Pesic ovat tämän tajunneet. Rimas Kurtinaitis, Georgios Bartzokas ja Sito Alonso eivät. Kolmosspesialisti on sinänsä puhdas fakta, sillä onhan Koponen Euroliigan parhaimpia kaukoheittäjiä, mutta tietenkin paljon muutakin.
 
Viestejä
1 024
Mielenkiintoista olisi kuulla, millaista palautetta Petterin NBA-agentti sai, kun kuukausi sitten kuulosteli Dallasin mielenkiintoa ykkösvaraukseensa?
 
Viestejä
57
Onko tietoa näistä ulosostopykälistä tai -käytännöistä tällä puolella rapakkoa? Jos en väärin ymmärtänyt, niin uutisissa mainittiin Barcan ostaneen Petskun ulos sopimuksesta, vaikkakin soppari oli mallia 2+1.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös