- Viestejä
- 9 123
Lähtökohdat:
Viime vuoden finaalipari kohtaa tällä kertaa jo puolivälierissä, lähtökohtien ollessa huomattavan erilaiset kuin viimeksi. Viime kevään finaaleissahan Topo lähti supertähtensä Hanno Möttölän johdolla finaaleihin suosikkina, mutta niin vain Hallitseva Mestari Pyrintö (tästä lähin pelkkä Hallitseva) käänsi ottelusarjan itselleen huikean väännön jälkeen. Nyt tosiaan joukkueet lähtevät tähän puolivälieräsarjaan huomattavan erilaisista lähtökohdista. Hallitseva viimeisteli juuri kaikkien aikojen dominoivimman esityksen runkosarjassa, voittaen 37 peliä ja häviten vain 7 - näistäkin tappioista 4 tuli aivan alkukaudesta kuuteen ensimmäiseen peliin. Topo sen sijaan on sinnitellyt kautta eteenpäin uuden valmennuksen alaisena, ilman Hannoa ja viime vuotta heikommalla jenkkimateriaalilla.
Aiemmat kohtaamiset:
24.9. ToPo - Hallitseva 89 - 79
Finaalipari kohtasi toisensa välittömästi kauden ensimmäisellä pelikierroksella syyskuun lopussa. Virettään vielä hakenut Hallitseva ei pystynyt vastaamaan ToPon haasteeseen, vaan kaatui vieraskentällä oltuaan takaa-ajoasemassa koko pelin ajan. Torpan voiton takuumies oli ulkomailta Suomeen palannut Mikko Koivisto, joka teki komean debyytin Korisliigassa upottamalla 7 kolmosta ja tehden 31 pistettä. Voiton arvoa nosti se, että ToPo pelasi ilman Möttölää ja vain yhdellä jenkillä. Tämä ottelu tosin kertonee enemmän Hallitsevan mestaruuskrapulasta ja uuteen kolmiohyökkäyspeliin tottumattomuudesta.
12.11. Hallitseva - ToPo 86 - 74
Marraskuussa Hallitseva otti revanssin ja ketään muuta kuin minua ei tuntunut kiinnostavan kp.comissa, joten laitan pienimuotoisen analyysini tähän jatkeeksi. Se kertonee kaiken oleellisen tuosta pelistä.
Eka jakso ja pitkälle kolmatta neljännestä oli Topo kontrollissa. Pienikokoinen joukkue pelasi puolustuksen kolmella miehellä Pyrinnön kenttäpuoliskolta ja sen jälkeen paikkaa, jolla oli tarkoitus sulkea keskusta pois Pyrinnön peliltä. Ja hyvinhän tuo toimi niin kauan kuin Harjula, Lehto ja kumppanit eivät saaneet vapaita kolmosiaan sisään. Kolmannen jakson lopulla pojat löysivät vihdoin paikkansa kulmasta ja vapaa kolkki toisensa perään löysi tien sukkaansa. Lehto otti hienoa roolia ja vei upean runin päätteeksi joukkueensa viimeiselle tauolle 1 pisteen johdossa kovalla and1 suorituksellaan. Neljäs jakso oli sitten Pyrinnön näytöstä molemmissa päissä kenttää ja Topon tasapaksu pelaajamateriaali taipui ilman vastarintaa tappioon.
Topon Graham vai mikä tämä uusi heebo olikaan ei vaikuttanut erityiseltä pelimieheltä. Ok, taisi olla eka matsi tai ainakin siihen malliin kujalla kaveri leikistä oli ja eihän hänelle mitään kuvioita ollut. Mutta heittoa ei tuntunut omistavan ollenkaan ja vaikka yritys korille oli kovaa, niin melkein aina tuloksena oli jalat lattiassa vastustajan käsiin pallon riuhtamiseminen.
Ihan hyvä peli oli, alku Topon taktiikan johdosta ja loppu Pyrinnön heräämisen ansiosta. 6 ottelun voittoputkessa on magia jatkaa eteenpäin. Nikkilä sivussa, toivottavasti ei mitään vakavampaa.
Eli Topolla hyvä game plan, joka toimi niin kauan kuin Hallitsevan kaukoheittopeli ei toiminut. Nikkilä sivussa, joka helpotti toki tätä korinalustan sumputusta.
17.12. ToPo - Hallitseva 74 - 86
Pyrinnö
Identtiset lukemat edelliseen peliin verrattuna Munkkivuoressa vai mikä takahikiä se ToPon kotipaikan nimi nyt onkaan. Hallitseva karkasi tässä pelissä heti ekalla neljänneksellä eikä katsellut taakseen. Ottelun loppuhetkillä Torppa kaunisteli lukemia vielä jonkin verran, mutta ei ollut missään vaiheessa uhka Hallitsevalle. Torpan onnistujana vastikään joukkueeseen tullut Blanchard, Hallitsevalta onnistujina Damon sekä Kenny + Lehto, joka on tuntunut tällä kaudella viihtyvän varsin hyvin otteluissa Torppaa vastaan. 20 pistettä tässä matsissa.
12.2. Hallitseva - ToPo 104 - 89
Topon ja Hallitsevan neljäs ja viimeinen runkosarjakohtaaminen päättyi Hallitsevan selkeään voittoon. Topo sinnitteli hyvin mukana aikansa, mutta oli kaikin puolin overmatched, joten kotijoukkue karkasi väkisinkin selkeään voittoon ottelun toisella puoliskolla. Merkittävin ero syntyi mielestäni kokopuolella, jossa Topolla ei ollut vastausta Nikkilä-D.Williams kaksikolle, joka jyräsi korin läheisyydessä miten halusi. Hallitseva sai pelin rullaamaan korin alla ja sitä kautta tilaa kolmosviivan taakse, josta jälleen kerran oivassa vireessä ollut Lehto nakutteli sisään 4 kolkkia. Topolta Blanchard oli ainoa, joka pystyi taistelemaan Hallitsevan ylivoimaa vastaan, mutta apujen jäädessä Pyry Rainamaan kolmentoista pisteen varaan, ei lopputulos voinut olla kovin lohdullinen.
Hajanaisia ajatuksia pudotuspelisarjasta:
* Topon jenkit ja valmennus
Omaan silmään Topon nykyiset jenkit eivät pärjää vertailussa edelliskauden vastaaviin. Tuttu Pearson on tervetullut ja välttämätön lisä Torpan köykäiselle etukentälle, joka saa nyt edes jonkinlaisen sisäpelin johtohahmon Möttölän puuttuessa. Laitinen ja Heinonen tekevät voitavansa, Blanchard ei omaan silmääni ole missään vaiheessa vaikuttanut sellaiselta pelaajalta, jonka voisi heittää tappelemaan Nikkilän tai edes Ahvenniemen kanssa.
Pyynikillä sain kunnian kohdata Topoa läheltä seuranneen ja jallua minulle tarjonneen Sofistifunkin, jonka mielestä Topon jenkulat eivät ole kovin hyvin roolitettuja joukkueen pelitapaan. Ja jos Richardsin tilastoja tai otteita on seurannut, voi todeta ettei mies ole tarjonnut sitä laatua, jota häntä värvätessä Topon leirissä odotettiin. Topon suomalaisille annan rispektiä, mutta jenkkiosasto kalpenee mielestäni todella huomattavasti Hallitsevan vastaavaan verrattuna. Tasollisesti, mutta erityisesti roolitusten osalta. Topo tuskin tulee tarjoamaan suuria "matchup ongelmia" Pietille.
Valmennuksen osalta en ole mikään ekspertti, mutta olettaisin Kamisen tunnejohtamisen tuovan Topon materiaalilla enemmän tulosta kuin espanjalaiskääpiön George Costanza show kentän laidalla.
* Hallitsevan kotiyleisön syttyminen pudotuspeleihin?
Viime kaudella "kiima" ei mielestäni syttynyt aivan kunnolla vielä puolivälierissäkään. Tällä kaudella Hallitseva on ollut vielä ylivoimaisempi runkosarjassa ja tunnelma Pyynikillä astetta heikompi kauttaaltaan. Tähän tosin on vaikuttanut myös se, että harva peli on ollut oikeasti tiukka aivan ottelun loppuun saakka. Herääkö Pyynikki kiitos keskimääräistä puolivälierävastustajaa kiinnostavamman ToPon, vai nuokutaanko katsomossa välieriin saakka?
"Analyysi:"
Pelillistä analyysia en sen tarkemmin lähde tekemään, koska en ole mikään koripalloanalyytikko. Olisin sanonut, että Hallitsevan koko on liikaa Topolle, mutta Pearsonin saapumisen myötä tämä ei aivan niin selvä asia ole. Jos nyt jotain pitää sanoa, niin Topon mahdollisuudet piilevät seuraavissa asioissa:
- enemmän jalkoja alle kuin Hallitsevalla, "outhustling" puolustuspäässä, liikkuvuutta käytettävä hyväksi, nopeat hyökkäykset
- Hallitsevan mahdollinen heikkous kaukoheittopeli, joten Topon pitää huolehtia ettei Hallitseva pääse mellastamaan sisällä ja toivoa kaukoheittopelin takeltelevan
Hallitsevan key points:
- oma intensiivinen peliote puolustuksessa, execute the game plan on offense, ei aliarvioida vastustajaa kotonakaan
- pounding it inside, inside-outside ajattelu eli palloa sisään, peli rullaamaan sitä kautta ja tästä pelivälinettä kaarelle hyvään rytmiin
- Pieti keksinee hyvät matchupit, joilla laittaa Costanzan levottomaksi Topon penkin päässä
Pelaajat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:
Antero Lehto - Hyvässä vireessä tällä kaudella Topoa vastaan, pelaa parasta kauttaan ja runkosarjan loppupuolella ollut erinomaisessa vedossa
Tyray Pearson - Topo kaipaa kipeästi preesenssiä korien alle molemmissa päissä kenttää, pystyykö Tyray kantamaan vastuun tällä osastolla Hallitsevan monsteriosastoa vastaan?
Arvio: Hallitseva ei häviä kotonaan. 3-0 tai 3-1 Hallitsevalle.