Koripallo.com

Read and React -offense

Viestejä
1 722
Vs: Read and React -offense

Onko teillä heittää esimerkkiä toimivasta RR:ia pelaavasta joukkueesta. Olisi mielenkiintoista nähdä löytyykö heiltä sellainen materiaali, jota olettaisin tarvittavan kyseisen hyökkäysfilosofian toteuttamiseen.
 

.C.

Viestejä
324
Vs: Read and React -offense

Itse näen kyseisen pelin ainoa heikkouden siinä, että ammattilais joukkueissa saattavat pelaajat pyöriä monta kertaa vuodessa eri joukkueissa ja rosteri muuttuu jatkuvasti. Varsinkin, kun monet pelaajat eivät ole vielä kuulleet pelistä ja uudelle pelaajalle tuo tulisi aina uutena asiana. Hyvähän tuossa on tietenkin, että sitä voitaisiin muokata aina erityyppisille pelaajille sopivaksi. esim Joukkue joka perustaa hyökkäys pelinsä takamiehen ja sentterin pick & rollin varaan (esim. Suns) olisi kovin vaikeaa toteuttaa samaa periaatetta heitto taidottomalla takamiehellä... Mutta tuo read and react offense näyttää ainakin paperilla loistavalta ja täydelliseltä, mutta miten toimisi oikeasti...
 
Viestejä
1 855
Vs: Read and React -offense

http://www.masslive.com/sports/index.ssf/2008/11/umass_basketball_full_speed_ah.html

Tuolta näkyy University Massachusetts valmentajan Vance Walbergin aikanaan high schoolissa kehittämä Dribble Drive Offense, jonka hän esitteli silloiselle UMass coach Caliparille.
He kutsuvat sitä motion peliksi ja pelaavat ns. neljä ulkona peliä, mutta elementit ovat suoraan 'Read and react'maisia.

Olen itse ollut jo useita vuosia tätä peliä kohti. Voisiko sanoa vuodesta 1992, jolloin tutustuin Tex Wintersin Triple Post hyökkäykseen.

Näin lähtevät nuo jalanjälki pelit= setit ja pelistä ainakin junnutasolla tulee pikkuhiljaa pelaajien peli. Valmentajat saavat keskittyä perusasioiden kehittämiseen harjoituksissa.
 

Vahinkoja sattuu

Vs: Read and React -offense

Jotain tuohon suuntaan on tehty. Idea lähti Aussi junnumaajoukkueen pelitavasta ja toteuttamaan aloin joukkueen kanssa eräänlaisesta pakosta: pelaajia vähän: jakamalla kenttää osiin ja erinäköisiä tilanteita läpikäymällä päädyimme seuraavaan. Pelaamme 4 ulkona kolmiot, tiirikointi ja reagointi. Opetusvälineenä pelitapa on hyvä, mutta... Onko R&R tulevaisuuden pelitapa. En usko, sillä suuret taktiset oivallukset korvataan aina uusilla (joskus jopa vanhoilla) taktisilla oivalluksilla. R&R on vain muoti-ilmiö, joka sopii tämänhetkiseen vapaan kasvatuksen ja yksilöllisyyden korostamisen ilmapiiriin. Joukkueen pelitapaa valittaessa tulisi aina lähteä joukkueesta ja sen tarpeista. Skitsofreenisenä loppupäätelmänä totean: kiva tapa pelata, mutta ei ole Suomi koriksessa kovinkaan järkevä seuraava askel, sillä vapauksien antaminen juuri siinä asiassa, mikä on eniten vinoutunut (ratkaisuvalinnat, pallollinen pelaaja), ei vie lajia eteenpäin. Katukoris on pelaajien peli. Koripallo on joukkueiden.
 
Viestejä
1 855
Vs: Read and React -offense

Vahinkoja sattuu sanoi:
En usko, sillä suuret taktiset oivallukset korvataan aina uusilla (joskus jopa vanhoilla) taktisilla oivalluksilla. ,
No, koripallo on yli 100 vuotta vanha peli. Give and go on edelleen etuvineen ja takaovineen se kaikkein herkin ja parhain hyökkäysliike. Sen jälkeen tulee kaikki muu. Mielestäni ongelmana on juuri tuo paikanvaihtopeli ja tapa tehdä sitä. Pelaajallahan on leikkaukselleen tai seuraavalle liikkeele aina neljä suuntaa.
1. jää paikalle
2. lähde vasemmalle
3. lähde oikealle
4. lähde suoraan kohti palloa

Joku näistä liikkeelle lähdöistä on kohti koria, eikö. Matkan päässä odottaa joko korinteko tai toisen pelaajan vapauttaminen tekopaikalle. Se voi tapahtua pelkällä liikkeellä tai ns. screenaamalla pelaaja kohti palloa tai kohti koria. Ja voihan aina screenata pallon. Screen sinänsä on hieno eri nykyisine variaatioineen, mutta se mikä monilta puuttuu on screenin jälkeinen vapautuminen.
Toinen puutteellinen asia on pallon pyytäminen ja syötön kohdistaminen juuri oikeaan kohtaan, että heittäjällä olisi mahdollisimman yksinkertainen=nopea edistää peliä heitollaan tai jatkosyötöllä tai vaikka reagoida siihen läpiajolla.
Läpiajohan tarkoittaa, korintekemistä tai syöttökulman parantamisliikettä, jolloin muiden pelaajien täytyy valmistautua levypalloon tai liikkua paikkan mihin on helppo syöttää vasemmalla tai oikealla kädellä. Oletteko harjoitellut pallon vastaanottamista=käteenottamista kuljetuksesta, aika puuttelista. Se johtaa toisalta siihen, että kuljetusliikettä seuraava liike, lay up/pull up/syöttö on jo puutteeliinen. Pallohan otetaan lähes säännöllisesti yhdellä kädellä ja liikutetaan sen varassa toisen käden luo. Jos puolustaja sura palloa, niinkuin pitäisi, on pallo silloin hyvin helposti häirittävissä/varastettavissa.
Osaammeko kääntyä seuraavaa liikettä varten, osaammeko pysähtyä hyödyntävästi, vai otaammeko vain jatkuvasti lähtöaskeleita, kun otamme pallon yhteenkäteen. Niin editse kuin taitse kännökset nuorten keskuudessa ovat todella puutteellisia. Puhumattakaan pysähtymisewstä kokonaan. Pysähdys on edelleen HETKI matkalla seuraavaan liikkeesen.
Jos näitä likkeitä voi harjoitustilanteessa harjoitella valmentajan silmien ja neuvojen alla on Read and React HARJOITTEINEEN siihen aivan oikea muoto. Oppimisen ja erehdysten kautta tätäkin lajia viedään eteenpäin aina mikroista lähtien.
Pelin kontrolli rakennetaan harjoituksissa: etäisyydet, sunnanmuutokset, tavat käsitellä palloa, pelikäsityksen opettaminen ja kehittyminen sekä TILANTEIDEN AJOITUS.

Shuffle game, Motion game, Triple post, Flex game, Horns, Transition game jne ovat kaikki aikansa tuotteita, mutta jokainen on kehittänyt lajia kontrollin alaisuudessa ja kaikista on jäänyt palasia nykyiseen. Olemme lähellä Motion peliä ja Flex peliä sekä Shuffle peliä, mutta teemme sitä vapaammin, pelaajat tekevät, valmentajat konsultoivat jos osaavat. Lisäksi kaikki on puottu Tempopelin/Transition pelin vetimiin. Meidän on oltava nopeampia, reagoitava puolustuksen liikkeisiin viisaammin=tuottavammin. Puolustus kehittää hyökkäystä, Hyökkäys kehittää puolustusta.
Miksi on niin paljon paikka- tai sekapuolustuksia. Pelistä on tehty liian teknokraattista, jokaiselle puolustukselle on oma hyökkäys ??? Ihan älytöntä. Koripallo on kuitenkin helppo yksinkertainen peli, johan halutaan sekoittaa liian paljon mausteita.

Liike pyörittää tätä maailmaa. ::)

ALL WE HAVE TO DO IS TO PUT THE ROUND BALL IN TO THIS ROUND BASKET :-\ :p
 

Vahinkoja sattuu

Vs: Read and React -offense

R&R on vaihtoehto ja oma toive olisi, että kun pääset joukkueenne kanssa valitsemaan pelitapaanne, olisi kartoitettuna oman joukkueen vahvuudet ja heikkoudet. Pelitapaa lähdettäisiin muokkaamaan näistä lähtökohdista. Kivijalkana siis oma joukkue ei jonkun toisen valmis malli. Perusasioiden harjoittelua tietenkään ei tietenkään saa väheksyä. (niissäkin kannattaa miettiä, mitkä ovat isoja asioita teille ja mitkä ovat jonkun muun mielestä tärkeitä). Pienenä muistutuksena nuorten mj valmentajien useimmin toistamat lauseet. 1"hävittiin fysiikassa, vastustaja oli isompi/liikkuvampi/vahvempi" 2 "oli huonoa tuuria x loukkaantui alkulämmittelyssä/1.jaksolla/kesällä/ratkaisuhetkillä ja joukkueen tehoista katosi samalla x prosenttia" 3 "oli huonoa onnea. Heitto ei pudonnut ollenkaan ja kaveri pisti kaiken sisään." 4 "hävittiin joka osa-alueella. Tuntuu, ettei seuratasolla kiinnitetä huomiota x:n, y:n, eikä varsinkaan z:n, josta syystä tällä tasolla pärjääminen on utopiaa." vastauksena näihin 1 onko pelaamamme peli koripalloa vai onko se teknokraattista kotimaisten sääntötulkintojen hyväksikäyttöä (lue väkisin puskemista virheen toiveessa) /kaukoheittokilpailua - sisäpeli puuttuu junioreista ja siellä hävitään kv pelit. 2 onko joukkueet rakennettu yhden tai kahden ratkaisijan varaan? Maalintekopeli - maalintekijöitä tarvitaan. Unohtakaa pitkien poikien motivointi matkat ja pelatkaa voitosta nyt ja kaikilla 12:lla pelaajalla. 3 ratkaisuvalinnat viitaten kohtaan 1. 4 haetaan (oikean kokoisia ja taitavia) pelaajia valmiiseen malliin ja ihmetellään, kun niitä ei löydy kv tasolle meidän materiaalistamme ja tavastamme pelata peliä. Loppuyhteenvedon aika: ei malleja johon istutetaan pelaajia, vaan mallit joukkueen mukaan.
 

redrama

Vs: Read and React -offense

Loppuyhteenvedon aika: ei malleja johon istutetaan pelaajia, vaan mallit joukkueen mukaan.

Juuri tuo jostavuus on Read and Reactissä hieno asia. Hyökkäys sopii kaikenlaisille joukkueille vain painotuksia muuttamalla.
 
Viestejä
1 855
Vs: Read and React -offense

Ikään kuin jatkona tuohon edelliseeni haluan tuoda esille kirjoituksen, jonka löysin siivottavien papereiden joukosta ja päätin sen sitten kirjoittaa itselleni talteen. Paperi on Petteri Petersenin ensimmäisiä luomuksia valmistellessaan koripallo Opustaan, joka vieläkin toimii "raamattuna" suomalaisessa koripallon valmennuksessa. Tässä Petteri nimenomaan käsittelee nyt esiinnostettua Read and react käsitettä, sekä siihen liittyvää pelaajan peliä.
Muistukseksi voin mistä tuo HD:kin on ajatuksiaan saanut. Hänen omien sanojensa mukaan Petterin nostaminen mukaan miesten hyökkäyspuolen konsultiksi mahdollisti Suomn selviytymisen EM kisoihin.
Hyvihän tuo tie on sen jälkeekin kulkenut vapautta vaalien.
 

Liitteet

  • Robert Petersen- Luovuus koripallossa.doc
    39 KB · kertaa luettu: 1 275

ttt

Vs: Read and React -offense

(www)fip.it/public/41/3533/rick%20torbett%20read%20and%20react%20offense%20scott%20bullock%5B1%5D%20copy.pdf
 

Vahinkoja sattuu

Vs: Read and React -offense

Klo 4.30 ja vapauden vaaliminen U 20 kisoissa. Helvete. Missä on roolitus? Missä on levyt? Missä on nöyrä duuni? Ok meni aika paljonkin ohi aiheen, mutta kun itseäni älykkäämmät lainailee Dio Dettmannia ja perustelee Petersenillä niin pistää vaan vihaseks. Vapaan kasvatuksen tuloksena koen vastuulliseksi tehtäväkseni muistuttaa vapauden mukana tulevasta vastuusta. Sitä vapautta voi sitten toteuttaa oman toimen ohella ja sittenkin vain jos tehtävistään selviää kiitettävästi. Vastuuta vaalien.
 
Viestejä
1 855
Vs: Read and React -offense

Vahinkoja sattuu sanoi:
Klo 4.30 ja vapauden vaaliminen U 20 kisoissa. Helvete. Missä on roolitus? Missä on levyt? Missä on nöyrä duuni? Ok meni aika paljonkin ohi aiheen, mutta kun itseäni älykkäämmät lainailee Dio Dettmannia ja perustelee Petersenillä niin pistää vaan vihaseks. Vapaan kasvatuksen tuloksena koen vastuulliseksi tehtäväkseni muistuttaa vapauden mukana tulevasta vastuusta. Sitä vapautta voi sitten toteuttaa oman toimen ohella ja sittenkin vain jos tehtävistään selviää kiitettävästi. Vastuuta vaalien.

Hei aivan mahtavan hyvä kirjoitus. Aivan oikein, kun vastuu pelistä siirretään pelaajien niskaan, ei rooliytus eikä johtajuus plesitä saa kaikota. Sitä ei kolmiopelaaminen eikä Read and react sutata. Tarkoitus ei ole nostattaa mikrotason kaaosta tai anargiaa kentälle.

On aina tiettyjä asioita, jotka kaikissa joukkuepelissä on yhteisiä.
  • 1. Tilankäyttö
  • 2. Ajankäyttö = koska, mitä, missä, milloin
  • 3. Tilanteeseen sopeutuminen vai olisiko helpompi sanoa tilanteen "LUKEMINEN"
  • 4. Joukkuepeliin sopeutuminen = oman roolin joukkueessa ymmärtäminen ja hyödyntäminen

Ainahan voi sanoa. että valmennus pelaajat laittaa kentälle, mut ei kai ketään sinne ainakaan isommalla tasolla säälistä sinne laita. Joukkuepelin nimissä pitää pelaajan ymmärtää mikä rooli tässä nyt olisi tarjolla. Esim. jos on kaksi 50-60% kolmostykkiä kentällä, ei sitä kolmatta tarvita siellä kentällä kokeileman. Hän hankee silloin enemmän puolustajan, riparipelaajan, syöttäjän, leikkaajan tai screenpelaajan rooleja. Joukkueessa pitää löytyä kakkia näitä pelaajia. Joku heittää, toinen ajaa enemmän korille jne.

Ongelma on liian suuri pallokeskeisyys, nuorten pelissä. Vain pallon haltialla on merkitystä, sankaruutta. Ja kuitenkin, edelleen jokaisessa pallopelissä, se palloton pelaaja on joukkueen tärkein pelaaja. Vain hänen= heidän liikkeellään saadaan korpallo-ottelukin pelin näköiseksi ja yleensä parempi ottelun aina voittaa. Tapoja voittoon kuitenkin on lähes yhtäpaljon, kun Roomaan teitä. Näitä teitä se valmentaja koettaa harjoituksissa ja pelissä hakea. Oikotietä onneen ei ole, ei edes Read and React.
 

Vieras

Vs: Read and React -offense

Meille on kuntokoriksessakin ohjattu, että on etsittävä aina vapaata paikkaa ja osoitettava pallolliselle, että on valmis vastaanottamaan pallon.
Järkeni sanoo, että mitä kovempi peli, sitä suurempi merkitystä tällä perussäännöllä on. Aktiivisuus ja viestinnän onnistuminen ovat perusasioita.

Kun sitten katselin naisten SM-sarjan päätösotteluja, en voinut muuta kuin ihmetellä sitä välinpitämättömyyttä! Hyökkäysvaiheessa saatettiin kävellä katsellen kentän ulkopuolelle - saati pallolliseen päin. Ajattelin, että tason täytyy kansainvälisesti sittenkin olla aika matala, koska kunnon tasolla kenelläkään ei ole varaa sellaiseen pelailuun.
Tuli väistämättä mieleen kysymys, miten vastuullisesti SM-sarjan joukkueet oikein nuoria kasvattavat. Vanhoilla pelaajilla nyt ei niin olekaan väliä :(, paitsi että hehän ovat mallikäyttäytyjiä.
 

pelaamaan oppiminne...

Vs: Read and React -offense

Vieras sanoi:
Meille on kuntokoriksessakin ohjattu, että on etsittävä aina vapaata paikkaa ja osoitettava pallolliselle, että on valmis vastaanottamaan pallon.
Järkeni sanoo, että mitä kovempi peli, sitä suurempi merkitystä tällä perussäännöllä on. Aktiivisuus ja viestinnän onnistuminen ovat perusasioita.

Kun sitten katselin naisten SM-sarjan päätösotteluja, en voinut muuta kuin ihmetellä sitä välinpitämättömyyttä! Hyökkäysvaiheessa saatettiin kävellä katsellen kentän ulkopuolelle - saati pallolliseen päin. Ajattelin, että tason täytyy kansainvälisesti sittenkin olla aika matala, koska kunnon tasolla kenelläkään ei ole varaa sellaiseen pelailuun.
Tuli väistämättä mieleen kysymys, miten vastuullisesti SM-sarjan joukkueet oikein nuoria kasvattavat. Vanhoilla pelaajilla nyt ei niin olekaan väliä :(, paitsi että hehän ovat mallikäyttäytyjiä.
Hyvinhän siellä kuntosarjassa harjoitellaan ja ohjataan. Pelaaman opettaminen on todella vaikea ja vielä vaikeampaa on pelaamaan oppiminne nuorella ihmisellä. Pallottomien liikkuminne, pallon vastaan ottaminen ja pyytäminne on vielä vaikeampia asioita. Helpommalla selviään, kun antaa pompottaa vaan.
 

Vieras

Vs: Read and React -offense

pelaamaan oppiminne... sanoi:
Hyvinhän siellä kuntosarjassa harjoitellaan ja ohjataan. Pelaaman opettaminen on todella vaikea ja vielä vaikeampaa on pelaamaan oppiminne nuorella ihmisellä. Pallottomien liikkuminne, pallon vastaan ottaminen ja pyytäminne on vielä vaikeampia asioita. Helpommalla selviään, kun antaa pompottaa vaan.

Yksi hyvä keino voisi olla opettaa pelaamista pelkällä syöttämisellä niin, ettei palloa saa pompottaa ollenkaan.
 
Viestejä
1 229
Vs: Read and React -offense

Tästä alkaen: http://www.youtube.com/watch?v=6-0ocdr4W-Y
 

Mitä haetaan?

Vs: Read and React -offense

Katsoin noita klippejä R&R:stä. Mitä siinä hyökkäyksessä on tarkoitus saada? Yleensä hyökkäyksen tavoitteena on saada joko mahdollisimman vapaita heittopaikkoja (prosenttiheitot) tai 1vs1-tilanteita, joista päästään vapaaheittoviivalle. Noissa videoissa ei kyseisiä ratkaisuja R&R:n ansiosta syntynyt.

Ne pari vapaata heittoa, joita siellä näkyi, syntyivät avun tullessa YHDENSYÖTÖN PÄÄSTÄ. Samoin kaikki 1vs1-tilanteet syntyivät, koska APU TULI VIERESTÄ tai sitä ei ollut ollenkaan. Kaikki korit syntyivät siis vastustajan järkyttävän huonosta puolustustavasta. Tosin mulla ei ole hajuakaan oliko videoiden joukkue harjoittanut R&R:iä vuoden vai monta vuotta. Nyt ainakin näyttivät pallottomat pelaajat jäätyvän aika pahasti, jos pallollinen ei ajanutkaan tai saanut annettua helppoa syöttöä eteenpäin.

Olen vain silmäillyt R&R:n eri layereitä, joten voisiko joku asiaan enemmän vihkiytynyt selittää mitä siinä todella haetaan.
 
Viestejä
1 229
Vs: Read and React -offense

Jokainen valmentaja voi lähteä hakemaan Read and Reactillä mitä itse haluavat. Layereiden paljouden takia on mahdotonta yrittää opettaa koko hyökkäystä kerrallaan. Read and Reactin hienous on siinä, että se ei vaadi kaikkien layereiden hallitsemista toimiakseen. Kaikki valmentajat antavat hyökkäykseen oman mausteensa ja se voi näin näyttää hyvin erilaiselta eri valmentajien ohjauksessa.

http://www.scribd.com/doc/37881401/Rick-Torbett-Read-and-React-Offense-Scott-Bullock
 

coach(ko)?

Vs: Read and React -offense

manzu sanoi:
Ongelma on liian suuri pallokeskeisyys, nuorten pelissä. Vain pallon haltialla on merkitystä, sankaruutta. Ja kuitenkin, edelleen jokaisessa pallopelissä, se palloton pelaaja on joukkueen tärkein pelaaja. Vain hänen= heidän liikkeellään saadaan korpallo-ottelukin pelin näköiseksi ja yleensä parempi ottelun aina voittaa. Tapoja voittoon kuitenkin on lähes yhtäpaljon, kun Roomaan teitä. Näitä teitä se valmentaja koettaa harjoituksissa ja pelissä hakea. Oikotietä onneen ei ole, ei edes Read and React.
Pääsee helpolla, kun laittaa neljä kulmiin pois tieltä ja paras pelaaja vetää 1vs1 jatkuvalla syötöllä - ei tarvitse opettaa jätkille hyökkäyksessä mitään muuta kuin omat paikat. Tämän hyökkäyksen vaikein, haastavin ja turhauttavin asia lienee vastustajan neljä muuta puolustajaa, jotka helposti saattavat livahtaa auttamaan eivätkä näin ollen puolusta miestä - tässä pitää olla valmentajan tarkkana ja heti vastaavan virheen havaittuaan huudettava siitä tuomarille!

Vaikka menee vähän ohi aiheen, niin pitäisikö muuten screenien teko kieltää aina silloin, kun on miespuolustuspakko (minit, C-junnut eka puolisko) - siinä kun ei saa vaihtaa ja screenin vaihtaminen on kuitenkin puolustajan näkökulmasta yksi melko oleellinen vaihtoehto.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös