Muutama hajanainen ajatelma Pyrinnöstä näin kauden alla.
Koronan katkaiseman kevään jälkeen kävi selväksi, että nyt himmataan edellisistä kausista. Oli kyse sitten budjetista, valmentajasta, jenkeistä tai Kapteenista.
Koko joukkue saatiin harjoituksiin vasta viime viikosta alkaen. Jenkkijampat tulivat sen verran myöhään maahan, että karanteenien jälkeen Skeens ja Johnson ehtivät harjoitella joukkueen mukana vain kauden alkua edeltäneeltä viikolta alkaen. Lewis hieman pidempään. Ehkäpä tässäkin oli säästösyyt takana, mene ja tiedä.
Mistä tullaankin tähän uuteen sarjaformaattiin. Kun pelimäärä pieneni, voi sarjan alussa hyvässä lyönnissä oleva joukkue saada juuri sen tarvittavan eron. Karhubasket taisi olla kokonaisuudessaan kaikkein aikaisimmin koko joukkueen Suomeen saanut.
Jotenkin tämän kauden Lahti tuntuu hyvältä verrokilta Pyrsälle. Palkkabudjetti on liki sama. Lahdella on myös aika nimettömät hankinnat jenkeistä ja myös Pieti oli käynyt kalassa Kanadan NBL-liigan apajilla. Lisäksi molempien pelitapa on uudistunut ja eroaa jonnin verran muista. Toisin kuin Pyrintö, Lahti hommasi ulkkarinsa maahan aiemmin, jolloin aikaa hitsautua uuteen ryhmään ja uuteen pelitapaan jäi enemmän. Nähtäväksi jää napsiiko Lahti esim. Pyrsään verrattuna enemmän voittoja juuri alkukaudesta.
Parin nähdyn harkkapelin perusteella nyt nähdään, noh, erilainen Pyrintö. Hyökkäyspäässä pallo kiertää kaarella ja palloskriinejä ei juuri nähdä. Eikä nähdyn perusteella juuri myöskään sisäpeliä. Enemmän 1 v1 tilanteista pyritään luomaan. Harmi vain, että jenkit eivät ehkä täysin kuitenkaan nähdyn perusteella istu tähän tapaan. Esimerkiksi Skeens näyttää aika orvolta kaarella heiluessaan, koska hänellä ei ole minkäänlaista heittouhkaa. Johnsonin kanssa tämä kaksikko ruikki kolmoset kahdessa pelissä 0/10. Muutenkin joukkueesta uupuu tähän pelityyliin sopivaa kaukoheittovoimaa, jota viime kauden joukkueessa oli paljon enemmän. Jos stoppeja saadaan, niin tämä Pyrintönippu juoksee kyllä kenttää hyvin.
Puolustuksen muutos onkin sitten vielä isompi. Jonkinlaisesta paikkaprässistä siirrytään match up -paikkaan/paikkapuolustukseen. Toimiessaan voi parhaimmillaan johtaa kivasti pallonmenetyksiin, joista sitten juostaan pinnoja toiseen päähään. Mutta jo Kobrat avasi puolustusta melko helposti ja sarjan paremmat heittojoukkueet voivat rallatella melko isojakin pistelukemia jatkuvista vapaista heittopaikoista. Pelitapa vaatinee pidemmän opettelun, joten koko porukalla sitä on harjoiteltu vasta vähän aikaa.
Jenkeistä jotain:
Gonzan kaikki tietävät. Toivottavasti pysyy terveenä ja jaksaa kantaa tätä joukkuetta. On joukkueen ykköstekijä niin monella tavalla.
Johnsonin ja Skeensin otteista on paha sanoa mitään lopullista yhden nähdyn harkkapelin perusteella. Molempien college- ja ammattilaistausta on silti vaatimaton. Herrat muodostavat melko ulottuvan tandemin korin alle, mutta ovat taidoiltaan ja preesensiltään melko köykäinen korvike viime vuoden körmyille. Saapa nähdä millaisille pistemäärille nyky-Pyrinnön pelityylissä päätyvät.
Skeens otti peliminuutteihin nähden hyvin levareita, mutta hyökkäyspään taidoiltaan on tosi rajoittunut. Johnson pääsi Uraa vastaan donkkailemaan Urakalla köykäistä puolustusta vastaan, mutta Karhubasketia vastaan oli hiljaisempaa. On urallaan joskus ihan OK osunut kaaren takaa, mutta Suomessa on vielä kuparinen rikkomatta. Jos rimalle ei päässyt, otti mielellään hypäreitä. Tähän pelitapaan vaikuttaa sopivalta, jos oikeasti osuu eri etäisyyksiltä ja pystyy viimeistelemään korin läheltäkin parempaakin puolustusta vastaan. Harkkapelin perusteella ei ole täydessä kunnossa tai muuten vain ei huvittanut täysillä puolustuspäähän palata.
Atleettinen Lewis hustlaa ja kerää varmaasti ulottuvuudellaan hyvän määrän riistoja Pyrinnön paikkapuolustuksessa. Ei mikään skoraaja tai kummoinen heittäjä, mutta pystyy ajamaan korille. Hyvä pointti tai edes skoraava pointti olisi tuonut Pyrinnön peliin sieltä nyt puuttuvia ulottuvuuksia.
Tämä kolmikko on myös erikoinen nippuhankinta: milloin viimeks, jos koskaan, on joku joukkue hankkinut kolme vahvistusta samasta sarjasta ja samalta agentilta. Ja miksi näin?
Lehto-Hopkins -vaihtokaupassa Pyrintö jäänee tappiolle, vaikka aivan erilaisia pelaajia ovatkin. Lehto tuo kuitenkin hyökkäyspeliin niin paljon Hopia enemmän. Mutta ehkä tästä tulee Hopkinsin vuosi... Kotimaisten osalta tärkeintä oli kuitenkin Oskun jatko.
Tätä joukkuetta tuskin kukaan veikkaa suoraan ylempään jatkosarjaan. En ainakaan minä. Toivottavasti kuitenkin pystyy viimeisistä jatkopaikoista vielä pelaamaan jatkosarjojen alkaessa.
Pyynikillä tuskin tulee ongelmaa turvavälien pitämisessä. Junnukausarilaiset ohjataan B-katsomoon. Pääkatsomoon puolestaan kausarin hinta on suolaiset 245 euroa eli sama kuin viime vuonna. Näin vaikka kotipelejä on vähemmän. Irtolipuilla pääsee halvemmalla. Maskeja ei ekassa harkkapelissä juuri näkynyt, ei edes toimitsijoilla. Toisessa pelissä mentiin jo parempaan suuntaan, mutta yllättävän moni varsinkin seniorikannattajista oli jättänyt ne edelleen pois. Toivottavasti ylihuomenna jo ne löytyvät kaikilta. Ainakin seura ja liiga niitä näyttää edellyttävän.
Mutta onpahan kiva päästä taas hiljalleen enemmän livekoriksen pariin. Toivottavasti kausi saadaan edes jotenkin läpivietyä.