Koripallo.com

ToPo 2008-2009

Viestejä
1 026
Vs: ToPo 2008-2009

Herkku sanoi:
Vuonna 1998 koriksen mestareiden liigassa topo tippui pudotuspeleissä legendaarisessa ottelussa Samaraa vastaan, joka keräsi liki 11 000 silmäparia Hartwall-arenaan.

Monien mielestä ToPo:n alamäki alkoi tasan tarkkaan tuosta Samara-ottelusta. Täysi katsomo rohkaisi tekemään ylioptimistista budjettia seuraavalle kaudelle...
 
Viestejä
2 819
Vs: ToPo 2008-2009

Minullakin on hyvin lämpimiä muistoja Klinga-Lee-Gatewood-akselin ToPosta. Klingan ympärille kasattu joukkue alkoi kantaa hedelmää kevään 1996 mestaruudesta ja kausien 96/97 ja 97/98 yhteispeli oli niin saumatonta, että en ole vastaavaa nähnyt Suomessa sen koommin. Oli ihmeellistä, että samaan joukkueeseen saatiin niin monta uransa huipulla olevaa pelaajaa, joilla oli halu tehdä yhdessä töitä. Hienoa oli myös se, että Suomesta löytyi noinakin vuosina joukkueita (Kouvot, Lahti, Honka), jotka pistivät ToPon ajoittain todella tiukoille pudotuspeleissä.

Pelikaudella 97/98 ToPo piipahti niin NYT-liitteessä, Cityssä kuin FIBA:n kuukausittaisessa koriksen erikoisjulkaisussakin. Sittemmin vastaavaa innostusta on saanut aikaiseksi lähinnä Möttölä Utahin vuosinaan ja viimeiseksi Petteri Koponen. Uskomatonta ajatella, että tuosta Samara-matsistakin on kohta 11 vuotta. Ottelu edusti monessa suhteessa oman aikakautensa huippua, mukaan luettuna maajoukkueen EM-karsintojen 1993-1994 uroteot.

HNMKY:n peli oli myös viihdyttävää katsottavaa etenkin vuonna 1995/1996, jolloin Pete Niiranen, Hanno Möttölä, Tommi Nordberg, Herb Crook ja Robert Shannon pelasivat vauhtikorista urheilutalolla. Kaksikymppisen Möttölän urheilullisuus oli sellaista tasoa, että oli mahdotonta kuvitella, että hänestä koulittaisiin Utahissa nelospaikan pelaaja.

ToPon ja HNMKY:n varjossa Pantterit oli aina hitusen väliinputoaja. Talenttia löytyi (Mika-Matti Tahvanainen, Jukka Matinen, Mikko Noopila), mutta yleisön kiinnostus oli vähäistä. New Waven (Gerry Besselink, Chris Collins) matseissa taisi käydä keskimäärin alle 200 katsojaa per ottelu. Talousvaikeudet iskivät yhtä aikaa ToPoon, Panttereihin ja Namikaan 1990-luvun lopussa, ja yritykset elvyttää joukkueita (2000/2001 Pantterit feat. James Dockery ja Kimmo Muurinen, 2000/2001 TeamWare ToPo ja Pere Klingan comeback) eivät saaneet yleisöä innostumaan. Eikä mikään ihme; helsinkiläinen korisyleisö oli hyvin asiantuntevaa, ja he kyllä tiesivät, jos heidän luottamuksensa oli petetty.

Helsinkiläiskoriksen uutta nousua on odotettu pitkään ja hartaasti. Lupaavia junnuja tulee etenkin MaSusta ja ToPosta lähes jokaisesta ikäluokasta, mutta kamelin on helpompi pujahtaa neulansilmästä kuin helsinkiläisjunnun päästä liigajoukkueeseen - jos lahjakkuuksia täyteen pakatussa Hongassa pelaaminen ei kiinnosta, lahjakkuutensa hautaaminen M2D:ssa tuntuu olevan ainoa vaihtoehto, jos Helsingissä mielii pysyä. HNMKY:n toiminnassa ei ole ollut pitkän tähtäimen suunnitelmallisuutta aikoihin, PuHu romahti kansallisista sarjoista ja nyt näyttää siltä, että jos ToPo pelaa edes divaria ensi vuonna, se on jo saavutus.

Mikä estää erilaisten seurafuusioiden tapahtumisen? En ole tietoinen taustoista, mutta pahaa pelkään, että seurapomojen kyvyttömyys tehdä yhteistyötä ja omien perinteiden pakonomainen vaaliminen ovat pääasiallisia ongelmia. Toivotaan, että esimerkiksi Itä-Helsingin seurat kuten Pantterit ja Wartti osaisivat lyödä hynttyyt yhteen ja saada esimerkiksi Herttoniemen itäpuolisten lähiöiden koulut kiinnostumaan vaikkapa iltapäiväkoriksesta peruskouluikäisille. Koripallo on Suomessa leimallisesti ylemmän keskiluokan laji, ja se ruokkii hillittyä, hiljaista koripallokulttuuria. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi kymmenen vuoden päästä Myllypurossa pelattaisiin Korisliigaa omista junnuista kootussa joukkueessa, ja taustalla olisi joukkueeseen omistautuvasti suhtautuva HIFK-tyylinen faniryhmä.

Eipä kai se mikään pakko ole, että Turku, Helsinki ja Tampere ovat liigakartalla. Se on ihan totta. Moni kysyy, mitä esimerkiksi "koriksen näkyvyydellä" tehdään, kunhan saadaan tuloksia, pelin laatu nousee ja Liigassa pelaa taloudellisesti vakaalla pohjalla olevia seuroja. Eipä kai sinänsä mitään; suomalainen lentopallo voi paremmin kuin koskaan, vaikka kaikki joukkueet tulevat pienemmistä kaupungeista. Enpä kuitenkaan tiedä, kuinka pitkään lentisjoukkueiden nousukiito kestää. Lentis on jo leimallisesti maaseutulaji, joka kuihtuu isommissa asukaskeskittymissä. Vähenevät junnulukumäärät tulevat näkymään pelillisessä tasossa ennen pitkää. Ja jos sarjaa ei seurata liigapaikkakuntien ulkopuolella, lajia on äärimmäisen vaikea markkinoida. Kansallislajimme pesis on jo henkitoreissaan samanlaisen tapahtumaketjun seurauksena.

JoKaFan tuossa jo mainitsikin, että ToPoa ja Honkaa on hyvin vaikea sympata. Minun mielestäni se, että johonkin joukkueeseen suhtaudutaan intohimolla, on aina positiivinen merkki. Mitä enemmän sarjassa on profiilittomia joukkueita, sitä vähemmän sarja ruokkii kiinnostusta muualla kuin liigapaikkakunnilla. On hemmetin hyvä, jos jotain seuraa vihataan. Honka, ToPo, Lappee ja Kataja ovat varmasti tällaisia. Kouvot, KTP, Korihait ja Lahti herättävät varmasti tunteita. Kauhajoki on noussut nopeasti tähän listaan. "Derbyt" tekevät sarjasta mielenkiintoisemman ja helposti markkinoitavamman.

Mediassa on monta koriksesta ihan oikeasti kiinnostunutta toimittajaa. Petteri Koposen ympärille kehkeytynyt hype kertoo tästä. Liigasta ei kuitenkaan voi keinotekoisesti keksiä jutunaiheita. Korisliigafanit tietävät, että Kataja-LrNMKY on katsomisen arvoinen kamppailu, mutta Urheilukanavalta tulevaa Honka-ToPo-matsia katsoo mieluummin sattumalta sellainen urheiluihminen, joka ei korista muuten seuraa, vaikka seurat olisivat kuinka talousvaikeuksissa.

Vaikeissa tilanteissa seuroilla on kaikki syy pitää matalaa profiilia ja elää säästöliekillä, mutta juuri tällaiset ajat ovat oivallista aikaa viisivuotissuunnitelmille. Odotan mielenkiinnolla, milloin jokin joukkue, jonka resurssit ovat kunnossa, lähtee määrätietoisesti tekemään eurosatsausta, joka ei ole kokonaan riippuvainen siitä, että ostetaan maajoukkuepelaajat "kaikki tai ei mitään"-satsaukseen. Lappeen edesottamukset Euroopan KOLMOSkilpailussa viime vuonna saivat urheiluväen jo jonkin verran hereille. Mielestäni Joensuun Katajalla on eniten potentiaalia Suomen seuraavaan eurosatsaukseen. Määrätietoinen työ kansainvälisen menestyksen eteen saa YLEnkin rikkomaan Helsinki-keskeisyytensä hetkeksi aikaa. Paikka kuudentoista joukossa Euroopan kakkoskilpailussa saa ihmiset muistamaan seuran nimen.
 
Viestejä
1 072
Vs: ToPo 2008-2009

Eyes Wide Shut sanoi:
Monien mielestä ToPo:n alamäki alkoi tasan tarkkaan tuosta Samara-ottelusta. Täysi katsomo rohkaisi tekemään ylioptimistista budjettia seuraavalle kaudelle...

Oikeastaan alamäki alkoi seuraavasta kaudesta. Gatewood - jonka ammattimaisia otteita ei voi kuin ihailla - otti vastaan tarjouksen Ranskasta. Kurk Lee ei löytänyt kesäharjoitteluintoa ilman Gatewoodia ja Pereä paikkaamaan palkattu kovapalkkainen Falur Hardarsson loukkaantui ennen sarjan alkua, muistaakseni ekan Suomen Cupin jälkeen. Edelliskauden menestyksen myötä myös katsojien vatsat olivat täynnä ja lisää mannaa ei ollut edes tulossa. Joukkue, jonka voittoihin oli totuttu oli vaihtunut toiseksi ja jenkkiruletti pyöri. Median kiinnostus lopahti, sponsorit seurasivat perässä. Vahvistuva dollari kasvatti ulkomaalaisten palkkioita, jotka oli sovittu dollarimääräisiksi.

Ehkä, ehkä alamäki alkoi Samara-ottelusta tai sen kauden mestaruudesta. Sen jälkeen ei ollut enää nälkää.
 
Viestejä
29
Vs: ToPo 2008-2009

Eyes Wide Shut sanoi:
Manageri Jukka Suomela näyttää olevan samaa mieltä täällä esitettyjen näkemysten kanssa. Ja hän katsoi asiaa hyvin läheltä...

http://www.koris.net/1/artikkeliarkisto/?num=12967

Kyllä. Ja sai syytteet talousrikoksista. Tuomittiinko muuten? Muistelen että kylläpä...
Eli näin ollen pelaajien palkka turva maksut hoidettiin MEIDÄN pussistamme, velat jäivät MEILLE jne jne.
Tätäkö työ kaiholla muistelette? Koko sen ajan "saavutukset" pitäisi hylätä. douppingia sanon minä.
 
Viestejä
2 913
Vs: ToPo 2008-2009

Sophistifunk sanoi:
Mikä estää erilaisten seurafuusioiden tapahtumisen? En ole tietoinen taustoista, mutta pahaa pelkään, että seurapomojen kyvyttömyys tehdä yhteistyötä ja omien perinteiden pakonomainen vaaliminen ovat pääasiallisia ongelmia. Toivotaan, että esimerkiksi Itä-Helsingin seurat kuten Pantterit ja Wartti osaisivat lyödä hynttyyt yhteen ja saada esimerkiksi Herttoniemen itäpuolisten lähiöiden koulut kiinnostumaan vaikkapa iltapäiväkoriksesta peruskouluikäisille.

Tässä olen S'funkin kanssa samoilla linjoilla. Toisaalta perinteitä vaaliva liitto Pantterien ja Pussihukkien (aka. "Vantaan Pantterit") olisi voinut pitää yhdistelmällä paikan divarissa ja siten pk-seudun asemia kansallisissa sarjoissa yllä. Mutta sama amatöörimäisyys, joka näkyy liigajoukkueiden taloudenpidossa, vaivaa vielä pahemmin näitä entisiä "suurseuroja". Omista perinteistä ei anneta periksi, koska se merkitsisi henkisesti tappiota.

Toisaalta on pakko myöntää, että ei onnistuneita esikuviakaan tässä suhteessa ole paljoa. Jyväskylän seudun vahvasta esiintymisestä miesten sarjoissa (olisiko parhaillaan ollut Huima ja HoNsU mestaruussarjassa ja SäyRi divarissa) on jäljellä enää kaksi divarijoukkuetta. Oulun yritys nousta liigaan törmäsi seinään heti alkumetreillä. ToPon ja ToPoLan yhteistyö on marginaalista. Aura-Basketin lennolta katkesivat siivet. Ja niin edelleen.

Silti pidän MaSun ja KaPon valitsemia teitä erinomaisina. He ovat katsoneet, että seuran nimen vaaliminen ei edellytä välttämättä paikkaa aikuisten kilpaurheilussa. Valitettavasti vain tilanne on nyt se, että näiden seurojen tekemälle työlle ei löydy jatkajaa. Ehkä pääkaupunkiseudulla olisi tilausta yhdelle uudelle seuralle, jonka ainoa tarkoitus olisi pyörittää liigajoukkuetta tai sitten mahdollisesti sen rinnalla myös divarijoukkuetta (Honka + Honka Akatemia mallin mukaisesti)? Tämä yhdistelmä voisi sitten vapaasti houkutella pelaajia kaikista junioriseuroista ja tarjota siten heille oman "fanitettavan" joukkueen? Voin hyvin kuvitella, että HNMKY:n junioreilla ei ole motiivia suunnata Kisahalliin seuraamaan ToPon otteluita, kun se ei ole oma joukkue - ehkä tilanne olisi toinen, jos Myyrmäessä pelaisi BC Helsinki, jolla ei kilpailevaa toimintaa juniorisarjoissa ole?

Koripallo on Suomessa leimallisesti ylemmän keskiluokan laji, ja se ruokkii hillittyä, hiljaista koripallokulttuuria. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi kymmenen vuoden päästä Myllypurossa pelattaisiin Korisliigaa omista junnuista kootussa joukkueessa, ja taustalla olisi joukkueeseen omistautuvasti suhtautuva HIFK-tyylinen faniryhmä.

Tässä vetäisin vielä kerran henkeä, sillä tarina kuulostaa juuri samalta, kuin se visio, jota Valavuori yritti ToPossa rakentaa. Pitkän tähtäimen tavoitteena tuo on tietenkin hieno, mutta ehkä ToPon taipaleesta pitää oppia sen verran, että tällainen ei synny väkisin, vaan kehitykselle pitää antaa aikaa.
 
Viestejä
63
Vs: ToPo 2008-2009

Tapiolan ja Munkan välimatka ei ole kovin pitkä, mutta lienee täysin kerettiläinen ajatus sulattaa Topo Honkaan ?

= Tonka ?
 
Viestejä
2 556
Vs: ToPo 2008-2009

Käykää laittamassa mielipiteenne äänestykseen, olisin laittanut sen tähän topiciin, mutta ei ole näköjään mahdollista.... http://www.koripallo.com/forum/index.php?topic=32593.0
 
Viestejä
303
Vs: ToPo 2008-2009

VoxPopuli sanoi:
Tapiolantorpanhonkapojat?!? ??? ;D
 
Viestejä
22
Vs: ToPo 2008-2009

dunkey sanoi:
Tapiolantorpanhonkapojat?!? ??? ;D

Kas kun ei Espoon Honka i konkurs (tuota nimeä voisi hyvin käyttää ToPon ja Hongan yhdistyneestä seurasta).

Tuo tuli mieleeni kun muistelin aikanaan erään paperitehtaan konkurssia 1800-luvun lopulla. Tuolloin yhtiö jatkoi entisellä nimellään, mutta perässä oli sanat i konkurs. :) Joo ei liittynyt varsinaisesti koripalloon.
 
Viestejä
83
Vs: ToPo 2008-2009

"ToPo järjesti mahtavan näytöksen Kisahallin lehterit ääriään myöten täyttyneelle kannattajajokolleen. Koripallon neljäs välieräkamppailu naapurikaupungin Espoon Honkaa vastaan ehti vanheta vain vajaat viisi minuuttia, kun tilanne taululla oli 17-2 ja Hongan valmentaja Jyrki Suhonen otti jo toisen aikalisänsä." (Lopputulos 104-83)

Tippa tulee linssiin kun muistelee noita aikoja. Olin itse vielä ihan natiainen tuolloin, mutta kyllä muistan.

Välieräpeleistä Lahtea vastaan löytyy jopa ennakot isoin kuvin varustettuina vanhasta kansiosta jossa sanomalehtipaperit ovat kellastuneet usean vuoden. Kun voitot olivat 2-2, iskivät otsikot:

"Velkataakka uhkaa pudottaa ToPon ja KTP:n pääsarjasta"
"Puheenjohtaja Jukka Suomela pyrkii pelastamaan ToPon"

Sen jälkeen ei ole lehtileikkeitä enää kansiooni eksynyt, mutta voi sitä murheen päivää kun Lahti leikkasi sukan ja vei mestaruuden. Kiinnostus SM-korikseen jäi useaksi vuodeksi.

Eipä juuri ole otsikoita löytynyt viime aikoina Hesarista tai mistään muustakaan lehdestä ennen huumekäryjä. Nyt tuntuu siltä että katsomot täyttyvät vain pelaajien kavereista ja tutuista täälllä Helsingissä. Totuutta en tiedä, mutta sellainen olo on.

Toivotaan parasta Torpan kannalta. Itse kannan ylpeänä vaikka kaikkia kolmea Torpan Pojat-pipoani päällekäin vielä ensi kesään asti, kävi miten kävi.
 
Viestejä
1 626
Vs: ToPo 2008-2009

Hyvä asenne tripi. Pistänkin kyynärpäät kainaloita myöten ristiin ToPon puolesta. Muistaakseni ToPolla on peli Lappeenrannassa vuoden lopulla. Jos peli pelataan lupaan taputtaa Torpalle pelaajien esittelyn aikana.
 
Viestejä
2 556
Vs: ToPo 2008-2009

Muistakaa käydä laittamassa äänestykseen omanne täällä http://www.koripallo.com/forum/index.php?topic=32593.0
eli kysymys kuuluu, jatkaako TOPO liigassa vielä tällä kaudella? Käy klikkaamassa oma mielipiteesi!
 
Viestejä
1 179
Vs: ToPo 2008-2009

Eyes Wide Shut sanoi:
Uudessa Seiskassa Iiron ex-vaimo kertoo kaiken, mukaan lukien Iiron uuden osoitteen.
Toivotttvasti poliisit lukevat lehden ja saavat Iiron haettua rosikseen.
 
Viestejä
1 159
Vs: ToPo 2008-2009

pilipali sanoi:
Muistakaa käydä laittamassa äänestykseen omanne täällä http://www.koripallo.com/forum/index.php?topic=32593.0
eli kysymys kuuluu, jatkaako TOPO liigassa vielä tällä kaudella? Käy klikkaamassa oma mielipiteesi!

Seurataanko siellä Topon kokouksessa äänestystulosta oikein realiajassa? (Tiesin kyllä että nykyään äänestetään Idolseista ja BB-talolaisista mutta nettiäänestys urheiluseuran kohtalosta on ihan uutta.)
 
Viestejä
123
Vs: ToPo 2008-2009

Sophistifunk sanoi:
Mikä estää erilaisten seurafuusioiden tapahtumisen? En ole tietoinen taustoista, mutta pahaa pelkään, että seurapomojen kyvyttömyys tehdä yhteistyötä ja omien perinteiden pakonomainen vaaliminen ovat pääasiallisia ongelmia. Toivotaan, että esimerkiksi Itä-Helsingin seurat kuten Pantterit ja Wartti osaisivat lyödä hynttyyt yhteen ja saada esimerkiksi Herttoniemen itäpuolisten lähiöiden koulut kiinnostumaan vaikkapa iltapäiväkoriksesta peruskouluikäisille. Koripallo on Suomessa leimallisesti ylemmän keskiluokan laji, ja se ruokkii hillittyä, hiljaista koripallokulttuuria. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi kymmenen vuoden päästä Myllypurossa pelattaisiin Korisliigaa omista junnuista kootussa joukkueessa, ja taustalla olisi joukkueeseen omistautuvasti suhtautuva HIFK-tyylinen faniryhmä.

Ei tuota käsittääkseni mikään estä, siitä ei vaan ole mitään hyötyä. Voin nyt puhua läpiä päähäni, koska en ole enä katsellut WB:n toimintaa M2D:tä lähempää, mutta junnupuolella näyttäisi Wartilla olevan enemmän jäseniä ja parempi menestys kuin koskaan aiemmin, joten homma taitaa sujua siellä suhteellisen kivasti. Itsekin aivan yllätyin, kun eilen vilkaisin junnusarjojen tilanteita läpi. Kilpakoripallon suhteen tilanne on kumminkin tällä hetkellä se, että jos laitat yhteen kaksi organisaatiota, jossa ei ole rahaa, tekijöitä tai kiinnostusta niin sinulla on yksi isompi organisaatio samoilla puutteilla. Naisten puolella tosin taitaa jonkinmoinen viritys Panttereiden kanssa olla olemassa. Toimivuudesta kommentoikoot ne, jotka siitä jotakin tietävät.
 
Viestejä
2 913
Vs: ToPo 2008-2009

TooShortShorts sanoi:
Ei tuota käsittääkseni mikään estä, siitä ei vaan ole mitään hyötyä. Voin nyt puhua läpiä päähäni, koska en ole enä katsellut WB:n toimintaa M2D:tä lähempää, mutta junnupuolella näyttäisi Wartilla olevan enemmän jäseniä ja parempi menestys kuin koskaan aiemmin, joten homma taitaa sujua siellä suhteellisen kivasti.

Olen tässä samoilla linjoilla. Junioritoiminnassa yleensä pienemmät piirit toimivat paremmin, ainakin tiettyyn vaiheeseen asti. MaSun ja KaPon menestys on tästä hyvä esimerkki ja WB on hiljalleen nousemassa samaan kategoriaan. HNMKY hyödynsi aiemmin samaa mallia Pakilassa ja kai ToPoLassa haettiin aikanaan samaa ideaa. Pantteritkin nähdäkseni lähinnä hävisi yrittäessään laajentaa toimintaa vanhan ydinalueensa ulkopuolelle. Sykki ja LePy ovat myös esimerkkejä paikallisista toimijoista, jotka toimivat hyvin junioritoiminnassa.

Kilpakoripallon suhteen tilanne on kumminkin tällä hetkellä se, että jos laitat yhteen kaksi organisaatiota, jossa ei ole rahaa, tekijöitä tai kiinnostusta niin sinulla on yksi isompi organisaatio samoilla puutteilla.

TSS:n näkemyksessä kuuluu nyt pessimistin ääni. Noinhan tilanne on, jos seuroilla ei ole todellista halua yhteistyöhön vaan kyseessä on vain ongelman työntäminen pois omasta pihasta. Parhaimmillaan kuitenkin uudella organisaatiolla on suhteessa toimintaan tuplaten rahaa ja tekijöitä.

Minusta Helsingissä olisi tilaa yhdelle vanhojen Pantterien (pre-NKL-Pantterit) kaltaiselle toimijalle, jolla ei siis olisi lainkaan omaa junioritoimintaa, vaan joka keskittyisi puhtaasti kilpaurheiluun. Voidaankin kysyä, että onko oikeasti järkevää, että liigalisenssin ehdoissa on junioritoiminta mukana? Vai olisiko parempi vaatia vain, että joukkueen toiminta-alueella on riittävästi junioritoimintaa?
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös