Vs: Treenivinkkejä kesäksi
Tässä jotain mietettä asiasta. Treeni kannattaa jakaa karkeasti neljään osaan:
1. koripallon tekniikkaharjoitteet
2. yleiset liikkumisharjoitteet
3. kuntoharjoittelu
4. voimaharjoittelu
Sitten hiukan noita auki (sori vaan, mutta jokaisesta voisi kyllä kirjoittaa ja selittää monta tuntia, joten raapaisen hiukan pintaa)
1. Koripallossa tärkeää on osata perustaidot hyvin. Mikään Kobe Bryant tai Pete Maravich ei pallon kanssa tarvitse olla mutta jos osaa pallonkäsittelyn, heittämisen ja syöttämisen hyvin, kelpaa mihin tahansa joukkueeseen. Kannattaa jakaa tämä osiin niin että harjoittelee heittämistä eri etäisyyksiltä niin paikaltaan kuin liikkeestä. Heittämisessä tärkeää on toistojen määrä ja oikean tekniikan oppiminen. Heittojen pitäis olla mahdollisimman paljon pelin omaisia, esim heittoja yhdestä pompusta, heittoja liikkeestä, suoraan syötöstä jne.
Syöttämistä kannattaa harjoitella esim parin tai seinää vasten. Kaikki mahdolliset syöttömuodot perus rinnalta rinnalle kahden käden rannesyötöllä, yhden käden pesäpallosyöttö molemmilla puolilla, syöttäminen myös maan kautta yhdellä ja molemmilla käsillä, syöttäminen liikkeestä ja liikkeeseen jne.
Pallon hallintaa tulisi treenata mahdollisimman paljon molemmilla käsillä. Erilaiset pomputukset kädestä toiseen edessä ja takana, pomputukset yhdellä kädellä puolelta toiselle ja edestä taakse, jalkojen välistä molemmin päin, korkeat ja matalat pomputukset jne. Noita on niin paljon kuin jaksaa keksiä. Lisäksi on vielä liikkeessä tehtävät liikkeet (pivotit, kädenvaihdot jne) joissa pitää pallon lisäksi olla kropassakin koordinaatiota.
2. Koripallossa tulisi osata liikkua monipuolisesti ja nopeasti. Treenissä pitää siis olla mukana paljon nopeusharjoitteita, koordinaatiotreeniä, loikkia jne jotta kroppa pysyy mukana kaikessa liikkeessä mitä pelikentällä tapahtuu. Lisäksi kannattaa muistaa että koripallo on suunnanvaihtopeli, eli kehon tulee osata vaihtaa suuntaa hyvin erilaisissa tilanteissa.
3. Kuntopohja tulisi olla kunnossa jotta pystyy treenaamaan kunnolla ja pelaamaan. Aluksi peruslenkkiä ja sitten vähitellen mukaan vetoja, intervalleja jne. Kuntoohjelmia on netti pullollaan. Kannattaa myös muistaa että treeneissä kannattaa mennä kovaa niinkyllä se kunto samalla nousee aika hyvin.
4. Koska koris on nopeusja kestävyyslaji, tarvitaan myös lihaskuntoharjoittelua. Ei kuitenkaan mitään kehonrakentajatreeniä, vaan perus lihaskuntoharjoittelua joka muutetaan vähän ajan kuluttua sitten enemmän voimaharjoitteluksi ja lopulta nopeusvoimatreeniksi.
Kuten alussa sanoin, koriksessa on miljoona asiaa mitä tulisi treenata jotta tulee hyväksi pelaajaksi. Nyrkkisääntönä sanoisin kuitenkinettä kannattaa käyttää aikaa paljon pallon kanssa tekemiseen. Joka päivä heittämistä ja pallonkäsittelyä! Tunnissa ehtii tekemään aika paljon ja kannattaa vaikka jakaa tuo kahteen osaan, eli heittää puoli tuntia ja vetää tekniikkaa loput. Eikä heittäminen saa sitten olla mitään heittelyä! Ripeästi palloa liikkeelle, heitto sukasta ja uutta perään. Jos löytyy palauttaja niin vielä parempi. Kannattaa ottaa tavoite, että heittää esim 50 kolkkia, 150 kakkosta ja 50 vaparia. Sitten päälle vielä puoli tuntia eri pallonkäsittelyharjoitteita. Sitten pari kertaa viikossa yleistä fysiikkatreeniä ja päälle vielä vähän punttia ja kuntopohjan levennystä niin hyvä tulee.