Vs: 18 U-maajoukkue
manzu sanoi:
??????????????? ??? Suomeni maa on pitkä ja paljon metsää ja muutama järvikin, mut kyllä koripalloilia lahjakkuuksiakin on vielä kasvamassa, niin metsässä kun järvenikin rannalla, jos mahdollisuuksia annetaan. On väärin sanoa et lahjakkuudet löydetäään jo 14-15 vuotiaana ja niillä sitten mennään kohti naisten tai miesten maajoukkuetta. Ei täysin totta, mut jokus ei kaukanakaan, vai ???
Lainaan vapaasti muokaten U17-kisojen alla kirjoittamaani mielipideanalyysia myös tällä U18-foorumilla, koska sama keskustelu nuorten miesten kohdalla näyttää jatkuvan edelleen.
Kuten aina ennen MJ-turnauksia tai arvokisoja valmennusjohto on leireillyt pelaajien kanssa ja siltä pohjalta kasannut nyt BSBC ryhmään 12 pelaajaa. BSBC-turnauksessa perinteisesti katsastetaan pelaajia ja heidän kykyään toimia MJ-ryhmässä ennen kauden pääkoitoksia PM- ja EM-kisoja. Valmennusjohdon haasteena on aina roolitusten löytäminen saumattoman yhteispelin aikaansaamiseksi. Valmentaja kutsuu oman näkemyksensä mukaisesti leirille noin 20-30 sopivinta pelaajaa ja yrittää siitä ryhmästä rakentaa joukkueen, joka pelaa hyvin yhteen ja menestyy turnauksessa. Vain 12 mahtuu kokoonpanoon mukaan. Loput jäävät rannalle. Ensimmäiset karsiutuvat jo ennen leiritystä, viimeiset pari pelaajaa putoavat ryhmästä varapelaajiksi vasta vähän ennen kisoja. Mukaan lähtevät ovat tietysti intoa täynnä, kun kotiin jääneitä syö rotan lailla. Klassinen tilanne, jonka taitava valmentaja kuitenkin osaa hoitaa niin, että menestymisen nälkä kasvaa jatkossa kaikilla osapuolilla. Paino sanalla ’taitava’.
Unohdetaan hetkeksi BSBC ja keskitytään tulevaan. Vaikka aina korostetaan joukkueen laajaan materiaalin ja tasaisuuden tärkeyttä, niin junnujen PM-, EM- ja MM-kisoissakin ottelut pelataan käytännössä seitsemällä pelaajalla. Nämä seitsemän, juuri sen hetken kuumimmat pelaajat, ovat valmennusjohdon silmäterä, ainakin niin kauan kun tehoja löytyy. Osa pelaavasta seitsikosta tuleekin menemään pitkälle pelaajaurallaan, jos kova työ ja kehitys vain jatkuvat, eikä loukkaantumiset vaivaa. Osa taas saattaa elää juuri nyt uransa huippua. Junnuvuosien erot tasoittuvat, kun mennään kohti aikuisikää. Nälkäisiä haastajia nousee koko ajan lisää mukaan taistelemaan vähistä edustuspaikoista.
Näiden seitsemän avainpelaajan lisäksi yleensä kaksi roolipelaajaa saa kisoissa pelata tärkeitä minuutteja tähtikaartin virhevaikeuksista, epäonnistumisista tai loukkaantumisista riippuen. Kolme muuta pelaajaa taas pääsääntöisesti istuu ja kannustaa kisat läpi, käy hajaminuuteilla kentällä lepuuttamaan tähtikaartia tai saa mahdollisuuden, kun peli on jo ratkennut.
Valmentajien valitsemilla luottopelaajilla on isoin rooli ja kovin kuorma. Vaihtopelaajille voi hyvin löytyä turnauksen edetessä alkua isompi rooli, jos luottopelaajat toistuvasti alisuorittavat tai loukkaantuvat. Monesti näin. Turnaus on yleensä pitkä. Penkkiryhmän tehtävä on kuitenkin epäkiitollinen. Istut ensin pari erää. Hyppäät kentälle lopussa hajaminuuteille. Vedät aivan täysillä. Jos mokaat, istut lisää. Raastava paikka pelaajalle, joka on tottunut omassa seurajoukkueessa ottamaan vastuuta ja pelaamaan ratkaisijan roolissa. Mutta näin se menee näissä kutsunnoissa. Penkkiroolissa pitää tehdä parhaansa, jos haluaa olla mukana.
Joukkueeseen ei siis yksinkertaisesti voi valita ikäluokan 12 parasta pelaajaa, vaan on valittava optimaalisin kokoonpano roolituksen, pelipaikan ja päivän kunnon mukaan. Tähtikaartin osaamista, kokemusta ja itsetuntoa rakennetaan entisestään, kun taas nämä aikaisemmassa kirjoittelussa mainitut ns. "pimentoon" jäävät viisi muuta pelaajaa, samoin kun ne jo leireiltä pois pudotetut pelaajat, saavatkin sitten paljon viileämpää kyytiä. Tämä on kilpaurheilua, ja näin se usein menee. Massa uhrataan talenttien eteen. Ja sen uskotaan toimivan, ja toimiikin, paitsi jos nojataan liian pieneen määrään talentteja ja samalla sammutetaan muitten potentiaalisten tulevaisuuden pelaajien into ja unelmat kasaan liian aikaisin. Joukkueesta putoaminen tai penkillä istuminen on myrkkyä pelaajalle. Motivaatio kärsii ja itseluottamus romahtaa, jos taitava valmentaja ei ole pelaajasta kiinnostunut, eikä saa pelaajan päätä pysymään kasassa. Ja taas paino sanalla ’taitava’.
Suomessa on vain vähän yli 18000 lisenssipelaajaa. Meillä ei ole yhtään liikaa tosissaan harjoittelevia pelaajia. Meillä ei ole ollenkaan tarpeeksi huippuvalmentajaresursseja. Meillä ei ole tarpeeksi rahaa. Tämän takia Suomella ei ole vakiona U17 ja U19 sarjoja ja maajoukkueita. On siis ollut pakko tehdä valintoja ja keskittää resurssit pieneen piiriin. Koskaan ei kuitenkaan tiedä, jos jo nuorena valittujen talenttien ura katkeaa loukkaantumiseen, motivaatio loppuu, pää hajoaa tai kehitys vain pysähtyy. Sen vuoksi jokainen potentiaalinen tulevaisuuden pelaaja, joka yrittää parhaansa ja harjoittelee tavoitteellisesti kovaa, hyvällä asenteella, kannattaisi myös liiton valmentajien puolesta pitää hyvin motivoituneena, intoa ja unelmia pullollaan. Jos into ja motivaatio tapetaan, jatkaminen käy raskaaksi. Jokainen tämän takia lajin lopettava junioripelaaja on selvä epäonnistuminen valmennukselta.
Valmennusjohdolta vaaditaan siis tässä paljon. Pitää olla lajiosaamisen lisäksi kykyä kommunikoida viisaasti nuorten, eri kehitysvaiheessa olevien, pelaajien kanssa. Kannustaa, kuunnella, neuvoa, ohjata, korjata ja rakentaa niin huipputalenttien kuin yhtä lailla "pimentoon" jääneitten osaamista ja itsetuntoa. Toiset kehittyvät nopeammin, toiset vasta vuosien päästä. Jotkut menevät jo Jenkkeihin yliopistoon, toiset pelaavat miesten sarjoja, kun toiset vielä vetävät kotimaista junnusarjaa. Pitää kuitenkin olla melkoinen ennustaja, jos jo 15-17 vuoden ikäisistä pelaajista pystyy tuomitsemaan lopullisesti muutaman pelaajan tähdeksi ja loput massaksi. Pelaajan kulta-aika on vasta 25 vuotiaana (+/- 3v. riippuen monesta tekijästä). Kuinka monelle Suomessa luodaan mahdollisuus menestyä, oikeasti?
Seurajoukkueet, maajoukkue ja HBA ohjelmat ovat tehneet kiistatta lajin eteen hyvää työtä, mikä näkyy menestyksenä kansainvälisellä tasolla. Onko kuitenkin niin, että jos nuori pelaaja on ikäluokkansa maajoukkueryhmän tähtikaartissa tai HBA ohjelmassa, niin kuuluu sisäpiiriin, jonka kanssa touhutaan korkealla tasolla, muut jäävät omilleen, varsinkin maakunnissa? Jos tekeminen esim. heikon suorittamisen tai loukkaantumiskierteen vuoksi HBA ohjelmassa tai maajoukkueessa ei miellytä, niin nuori pelaaja siirretään sivuun ilman selittelyjä, ja itsetunto sekä unelmat voidaan pahimmillaan murskata ilman oikeaa kommunikaatiota, osaamattomuuden kautta? Vaikka en itse ole pelaaja, käsitän, että vaatii teininuorelta kovaa työtä ja tunteen paloa nousta sisäpiirin ulkopuolelta tähtiryhmän haastajaksi, jos on jo tuomittu auktoriteettien taholta massapelaajaksi ilman, että on osoitettu kehityskohteita ja annettu rohkaisevasti evästystä kehittymisen tielle. Näyttää vahvasti siltä, että maajoukkueissa ja maajoukkueiden esiharjoitusryhmä HBA:ssa talentit valitaan jo nuorena. Loput pelaajat juoksevat mukana tukemassa talenttien kehittymistä, kunnes muutamat talentit siirtyvät isommille areenoille ja muut siivotaan sivuun.
Onko näin pienellä maalla varaa tähän? Eikö nuorten potentiaalisten pelaajien valmennusryhmiin löydy sellaisia taitavia päävalmentajia, jotka kykenevät käyttämään hyödyksi myös niitä taitoja, joita ei itseltä omasta työkalupakista löydy? Ja vielä kerran paino sanalla ’taitava’.
Valmentajat ovat toki tavallisia ihmisiä ja on varsin inhimillistä, työtä sekä valintoja tehdessä, käyttää intuitiota ja henkilökohtaisia mieltymyksiä. Aivomme ovat ensisijaisesti intuitiiviset. Analyyttinen päättely tulee perässä, jos tulee. Ei kuitenkaan riitä, että osataan taktiikka ja keskitytään muutaman talentin kehittämiseen. Taitava valmentaja on terveellä tavalla kiinnostunut laajasti ikäluokan pelaajista ihmisinä, heidän kehityskaaresta, tavoitteistaan, unelmistaan, huolistaan sekä elämästään, ja rakentaa mahdollisimman laajaa tulevaisuuden ryhmää. Taitava valmentaja myös kunnioittaa pelaajia, ja ansaitsee itse pelaajien kunnioituksen. "It isn't what you do, but how you do it" -John Woodenin lausuma toimii oikein hyvin monesta katsantokulmasta.
Psykologinen valmennus nuorten urheilijoitten kanssa pitäisi olla nykyistä paljon korkeammalla tasolla. Tahtoa ja asennetta pystyy aivan hyvin kehittämään samoin kuten heittotarkkuutta, ponnistusvoimaa tai nopeutta. Peliäly ja pelikäsitys on enemmän synnynnäinen ominaisuus, jota on jo haastavampaa harjoitella. Sekin onnistuu kyllä jossain määrin kurinalaisella toiminnalla. Resurssit ja raha ovat toki haastena, mutta eivät voi toimia tekosyynä. Psyykkinen osaaminen on valmennuksessa oleellista. Huipputulosta ei synny, jos urheilijan pääkoppa ei ole järjestyksessä. Toivottavasti nykymenestyksen myötä liitolta löytyy tulevaisuudessa lisää resursseja panostaa myös junioritasolla kokonaisvaltaiseen kehitykseen mukaan lukien henkinen valmennus. Hyvistä pelaajista tehdään erinomaisia kun fysiikan lisäksi psyyke on kunnossa. Nyt jo käytetään maajoukkueissa menestyksellä fysiikkavalmentajia, lääkäreitä, fysioterapeutteja, trainereita ja osteopaatteja. Jos valmennustiimeissä ei psykologista osaamista löydy, on alan ammattilaisia olemassa myös tälle puolelle.
Onnea matkaan U18 joukkueelle BSBC-areenalle. Onnittelut ovat paikallaan kisajoukkueeseen valituille pelaajille - ja valmentajille. Onnistumisen hetkiä kaikille, niin tähtipelaajille kuin vaihtopelaajille. Valmentajille voimia nähdä kokonaisuus ja kannustaa kaikkia pelaajia parhaimpaansa. Taisteluvoimaa myös kaikille ikäluokan pimennossa oleville pelaajille, jotka vielä eivät mahdu tähtiryhmään. "Hard work beats talent when talent doesn't work hard" -Tim Notke.
Kisakatsomossa nähdään.