Koripallo.com

Chicago Bulls: Rebuild

Viestejä
2 336
Chicago Bulls draft 2018 / pick 7.

Taitaa olla vähitellen kunnollisen Chicago Bullsin draft-spekulaation aika. Tämän tekstin ajatukset perustuvat tämän hetken tilanteeseen, eli tilanne voi olla toisenlainen kolmen viikon kuluttua jos esim. yksi tai kaksi pelaajaa alkaa yllättäen laskea tai nousta.

Spekuloin tässä vain Bullsin ensimmäisellä, eli draftin seitsemännellä pickillä. 22. pick vaatinee eri jutun, koska muuten postauksesta tulisi romaanin mittainen.

En aio käyttää montakaan riviä draftin kärkivarauksilla spekuloimiseen, koska ne tulevat menemään Bullsilta ohi ja joukkueen johto on ilmoittanut aika yksiselitteisesti, ettei se aio yrittää hankkia korkeampaa varaussijaa.

Eli bye-bye Doncic, Ayton ja Bagley.


Jaren Jackson Jr. jäänee myös Bullsin ulottumattomiin, vaikka olisikin kenties joukosta selkeästi paras sentteri ”Hoi-Balliin” Markkasen kaveriksi. Varmistaakseen Jacksonin itselleen Bullsin pitäisi luultavasti mennä aina kolmosvarausta pitävään Hawksiin asti ja hinta olisi aivan liian suuri (itse ehkä myisin LaVinen Jacksonista, mutta möisinkö myös toisen ykköskierroksen varauksen – ja nekään tuskin vielä riittäisivät?).

Mohamed Bamba.JPG

Valitettavasti myös Mohamed Bamba näyttää nousevan draft-spekulaatioissa koko ajan korkeammalle ja sitten kauemmas Bullsin rosterista. Bamba on kehittänyt kolmosheittoaan tiiviisti (ja levittää YouTubessa videoita kolmosralleistaan), mutta ilman huippu-kolmosheittoakin mies on kyllä raameiltaan ihan poikkeusolento ja korvaisi kivasti Markkasen heikkouksia isojen miesten puolustamisessa.

Itse pidän Bambaa yhtenä tämän draftin todennäköisimpänä tulevana All-Star pelaajana, että harmi tosiaan. Ainoa toivo Bamban saamiseksi Chicagoon on siinä, että Porter Jr.:in osakkeet nousevat riittävästi ja että Magic tosiaan varaa kuudennella kierroksella takamiehen. Ei mahdotonta, mutta ei niin todennäköistäkään.

Trae Young.jpg

Useissa mock drafteissa Orlando varaakin Trae Youngin juuri ennen Bullsin vuoroa. Magicilla on huutava pula pelinrakentajasta – mutta niin on kyllä monen muunkin paikan pelaajasta. Eli en nyt pitäisi ihan salettina, että Young varataan ennen Bullsia. Jonkun muun varaaminen olisi kyllä mielestäni Bulllsin kannalta huono asia, koska Orlando veisi tällöin todennäköisesti jonkin potentiaalisesti toivottavamman pickin pois Bullsilta (elleivät sitten varaa Collin Sextonia, jota itse en toivo Bullsin havittelevan).

Youngin talenttia ei kiistäne kukaan. Mies on pieni ja hentoinen, mutta heitto on huikea ja syöttötaito on erinomainen. Kuitenkin käytännössä jokainen NCAA-seura oppi kauden lopussa pelaamaan Youngin pois pelistä. Tämä on tietenkin se isoin ”red flag”: jos NCAA-joukkueet pystyvät pelaamaan Youngin ulos pelistä, niin miten herralle sitten kävisi NBA:ssa jossa puolustus on useamman piirun verran kovempaa ja fiksumpaa?

Youngin puolustukseksi voisi kai sanoa, että NCAA:ssa hän oli melko kehnon Oklahoman joukkueen ainoa huippupelaaja, joten vastustajat saattoivat keskittyä hänen sulkemiseensa pelistä pois: kun Young ei päässyt mestaroimaan peliä, koko muu joukkue oli melko kädetön. NBA:ssa jokaisella joukkueella on muitakin pelaajia jotka pystyvät tekemään tuhoa irti päästettäessä, jolloin vastustaja ei voi keskittyä yksinomaan Youngin pois-ottamiseen. Todennäköisesti Young ei myöskään olisi joukkueensa ykköstykki, ainakaan heti ekan kauden alussa, joten voisi ajatella, että Youngille voisi löytyä NBA:ssa tilaa jossakin mielessä jopa paremmin kuin NCAA:ssa?

Michael Porter Jr.jpg

Etenkin jenkeissä moni Bulls-fani vannoo nyt Michael Porter Jr.:n nimeen – ja moni mock draft laittaa Porterin seiskaksi, juuri Bullsin kohdalle.

Porteria pidettiin vielä vuosi sitten varsin yleisesti koko draftin selvänä ykköspelaajana ja hänen kykyjen ”kattonsa” voi hyvinkin olla joukon korkein. Mutta sitten tuli selkäleikkaus – ja sittemmin muitakin asioita. Tällä hetkellä joissakin mock drafteissa Porter menee kakkosena, toisissa hän putoaa kymmenen huonommalle puolen. Todellakin ”high risk / high reward” –valinta – eikä tilannetta helpota, että Porter näkyy aikovan pimittää terveystietojaan ainakin joiltakin joukkueilta (samalla Porter Jr. seurailee Bullsin pelaajia Twitterissä sekä postailee Instagramiin kuvia itsestään Chicagossa biitsillä).

Itse en kuulu Michael Porter Jr. –fan-clubiin. Siihen on useampiakin syitä.

Ensinnäkin tuo selkävamma ja sen laatu / ennuste / riskiaste. Bulls joutuu tänä kesänä päättämään melko sokkona mahdollisesta isostakin palkkasummasta vakavasta polvivammasta kärsineen Zach LaVinen kanssa. Porterin ottaminen on tässä tilanteessa – eritoten kun mitään täysiä lääketieteellisiä rekordeja ei ole jaettu ainakaan vielä (ainakaan julkisuudessa) – melkoinen riski: riskeerataanko se, että joukkueessa on kaksi korkeana assettina hankittua pelikyvytöntä pelaajaa?

Toinen ongelma on Porterin sopiminen Bullsin pelaajistoon. Vaikka Porteria näytään pitävän kolmospaikan pelaajana, niin ilmeisesti parempi paikka hänelle olisi nelonen (jossa Bullsilla on jo Markkanen ja Portis), koska Porter ei pysty puolustamaan nopeampia ja jopa vahvempia kolmosia – saati sitten ketterämpiä kakkosia. Porterin puolustuspelaaminen ylipäänsä on melkoinen kysymysmerkki: Porter on nimenomaan offensiivinen pelaaja. Ajatellaanpa kaksikkoa LaVine – Porter Jr. vierekkäin Bullsin rosterissa (paikoilla 2 ja 3). Kaiken mennessä nappiin siinä on tulivoimaa vaikka muille jakaa – mutta kääntöpuolena tuo puolustus vuotaa kuin seula (eikä Markkanenkaan ole mikään puolustus-ekspertti joka voisi paikata tuota aukkoa).

Kolmas ongelma on Porterin persoona. Porter näkyy pitävän itseään jo nyt itseoikeutettuna NBA-tähtenä, franchise-pelaajana ja joukkkueen go-to miehenä. Kun tällainen pelaaja laitetaan kentälle yhdessä LaVinen kanssa (täsmälleen sama asenne ja itsetunto), niin loppuu se vähäkin joukkuepeli mitä Bulls pystyy esittämään. Bullsin peli tuskin kestää kahden wanna-be alfa-uroksen kahnausta – eikä Hoiberg tunnu olevan valmentaja joka osaisi laittaa pelaajat ruotuun jos ei pehmeä puhe riitä (vrt. Butler & Wade vs. loppujoukkue tai Portis vs. Mirotic).

~*~

Jos varaustilanne pysyy kohtuu samana kuin se on nyt, Bullsin selkeä valinnanvara alkaa tästä. Vähintään yksi edellä mainituista seitsemästä pelaajasta on vapaana Bullsin varausvuorolla, hyvällä säkällä kaksikin. Ja sitten on myös kaksi mielestäni oikein hyvää kandidaattia joita ei ole vielä mainittu, eli Villanovan Mikal Bridges ja Duken Wendell Carter Jr.

Mikal Bridges.jpg

Mikal Bridges on ollut monien huulilla viimeistään siitä lähtien, kun John Paxson tunnusti haastattelussa, että Bulls katsastaa laituria. Joidenkin mielestä Bridgesin varaaminen seitsemäntenä on kurottamista, toisten mielestä seitsemäs on täsmälleen se paikka jolla Mikal Bridgesin tuleekin mennä. Onko Mikal Bridges sitten jonkinlainen ”reach”, eli meneekö ”tarpeen perusteella” liian aikaisin suhteessa talenttiin?

Plussaa on se, että Bridges on kenties yksi varmimpia ”plug-and-play” –pelaajia koko draftissa ja omaa juuri niitä ominaisuuksia joita Bulls kokoonpanoonsa & ylipäänsä Hoiballin pelaamiseen tarvitsee. Bridges on joukkuepelaaja ja todella vahva puolustaja joka pystyy puolustamaan sujuvasti paikkoja 2-4. Sen lisäksi kolmoset irtoaa hienosti ja peliälyäkin riittää. Dunn – LaVine – Bridges – Markkanen kuulostaa kenties tasapainoisimmalta nelikolta minkä mieleeni saan tämän draftin perusteella kuviteltua.

Miinuksena pidetään sitä, että useamman vuoden college pelaajana Bridges täyttää 22 vuotta ennen kauden alkua ja siten hänen ”kattonsa” on mahdollisesti matalampi kuin joidenkin nuorempien ”one-and-done” –pelaajien. Kukaan ei tunnu kiistävän sitä, etteikö Mikal Bridges olisi 10 vuoden NBA-uran rakentava avauskentällisen pelaaja. Ongelmana pidetään sitä, ettei Bridgesistä kenties ole supertähdeksi koska ”on jo niin vanha”.

Itseäni hiukan ihmetyttää tämän one-and-done –muodin jyrääminen: ihan kuin 22-vuotias ei voisi enää kehittyä pelaajana (vrt. Jimmy Butler!). Jos Bulls varaa Bridgesin, en valita vaan kiitän Bullsin johtoa hyvästä valinnasta.

Wendell Carter Jr..jpg

Toinen erinomainen vaihtoehto olisi Duken Wendell Carter Jr.. NBA-analyytikot tykkäävät vertailla tulevia prospekteja nykyisiin NBA-pelaajiin ja homma on usein aika villiä, mutta Carterin kohdalla en näe vertailua Al Horfordiin niin kovin kaukaa haettuina. Carter on ehdottomasti lupaava ”two-way” pelaaja. Carter on myöskin vasta 19 –vuotias.

Carter osaa heittää kolmosia ja tehdä skriinejä mutta myös pelata kovaa korin alla (levypallot!). Carter on nopea jaloistaan ja blokkaa vastustajien yrityksiä hyvällä prosentilla. Ja ennen muuta, Carterilla on koris-IQ:ta vaikka muille jakaa – josta seuraa myös se, että Carter osaa pelata ”epäitsekkäästi”: kun näkee kentän fiksusti, osaa myös lainata palloa sinne, mistä se todennäköisimmin menee koriin. Carter osaa myös noudattaa valmentajan ohjeita: jos valmentaja sanoo, että sinä olet apupelaaja, niin Carter pelaa niin.

Carter ei toisaalta ole mikään eliitti ”rim-protector” (ainakaan vielä) ja hänellä oli huono taipumus ajautua virhevaikeuksiin jo NCAA:ssa. Vitospaikan pelaajaksi Carter on myös ehkä hiukan alimittainen (jos vastassa on monstereita joita useasta NBA-joukkueesta löytyy): 6’10” / 260lbs. (ulottuvuus 7’3”). Siltikin Carter on erinomainen pelaaja ja sopisi Bullsille erinomaisesti: olisin siis tyytyväinen, mikäli Bulls varaisi Carterin.


Sanoisin melkein, että Carter Jr. ja Bridges + kuka tahansa aiemmin mainituista joka on vapaana Chicagon varatessa, ovat Bullsin tosiasialliset vaihtoehdot omalle seitsemännelle pickilleen.

Tuon seitsemännen pickin valinta heijastelee jossakin määrin myös Pelicans-pickin valintaan. Bulls voi tietenkin draftata kaksi sentteriä tai kaksi laituria – tai vaikka kaksi pelintekijää jos siltä tuntuu. Arkijärki kuitenkin sanoisi, että jos pelaajien tasoa on vaikea vertailla (mikä pitää paikkansa eritoten myöhemmillä varauskierroksila) niin myös joukkueen tarpeilla olisi merkitystä valinnassa. Suomeksi sanoen: jos Bulls ottaa sentterin omalla vuorollaan, niin Pelicansin pickillä kannattaisi kenties hakea 3&D laituria ja toisin päin.

Tästä näkökulmasta Bullsin kannattaisi ehkä panostaa sentteriin omalla pickillään, koska mahdollisesti kohtuullisia laitureita näyttäisi vielä olevan valittavissa myöhemmälläkin varausvuorolla. Todella lupaavia senttereitä ei draftin ekan kierroksen loppupäässä ole sen sijaan kovin viljalti tarjolla.

Toisaalta 3&D –laiturit ovat NBA:n ehkä halutuin (ja kallein) pelaajatyyppi, joten mikäli joukkueen johto katsoo, että Mikal Bridges on merkittävästi parempi pitkän tähtäimen sijoitus kuin vaikkapa Chandler Hutchison, Jacob Evans tai Keita Bates-Diop (jotka voisivat olla vapaina vielä 22. pickillä), niin tilanne muuttuu.

Tai ehkä Bulls hakeekin sitten pelintekijää kakkosvalinnakseen jos tarpeeksi hyvää sentteriä ei löydy? Jalen Brunson, Aaron Holiday, Elie Okobo? Näitähän sitten riittäisi… No, lisää näistä toisessa postissa jonakin päivänä.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
2 336
Chicago Bulls draft 2018 / pick 22.

No niin. Part II kehiin (tämä siitä seuraa kun opettaja pääsee kesälomalle).

Kun jätetään laskuista pois edellisessä postissa käsitellyt yhdeksän kärkipelaajaa – joista Bulls mitä todennäköisimmin varaa yhden numerolla seitsemän ja joista kaksi viimeistä menee saman tien tai viimeistään nopeasti Chicagon varauksen jälkeen – draft alkaa näyttää paljon sotkuisemmalta ja matkaa 22. pickiin on kaksitoista pelaajaa.

Selailin tuoreimpia Mock Drafteja kohtuu usein referoiduista lähteistä (Sports lllustrated, Basketball Insider, nbadraft.net, Espn, Tankathon, Bleacher Report, The Ringer, CBS, NBC, Msn, SBNation…) ja koitin etsiä jonkinlaista konsensusta pelaajista joiden voisi uskoa menevän ennen 22. pickiä. Päädyin lopulta laskemaan sijoitukset kahdeksasta uusimmasta Mock Draftista (vanhimmat näistä julkaistu 30.5., uusin 3.6.) ja löysin kuusi tällaista pelaajaa kahdestatoista mahdollisesta (12+9=21).

Takamiehet Shai Gilgeous-Alexander (Kentucky), Collin Sexton (Alabama) ja Lonnie Walker (Miami) sekä forwardit Miles Bridges (Michigan St.), Kevin Knox (Kentucky) ja Robert Williams (Texas A&M) ovat käytännössä Bullsin kakkosvarauksen ulottumattomissa. Kehnoiten näistä sijoittuu Lonnie Walker, jolla on kahdessa mock draftissa ennakoituna niinkin heikot sijat kuin 17. ja 19. Muista heikoin yksittäinen varaussija oli kuudestoista. Herrojen oletettujen varaussijojen keskiarvot vaihtelivat kymmenen ja kolmentoista välillä (Lonnie Walkerillakin keskiarvo oli 14,6). Heistä ei siis sen enempää: ”happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista”.


Vielä siis kuusi pelaajaa menisi ennen Bullsin vuoroa?

Useimpien Mock Draftien mukaan ennen Bullsin varausta olisivat melko todennäköisesti menossa myös Zhaire Smith, Troy Brown ja Kevin Huerter sekä Aaron Holiday. Enemmän fifty-fifty tilanteita Mock Draftit ennakoivat Keita Bates-Diopin, Dzanan Musan, Mitchell Robinsonin, Khyri Thomasin ja Donte DiVincenzon kanssa. Edellisten yhdeksän lisäksi Bullls tullee huomioimaan myös laiturit Chandler Hutchisonin ja Jacob Evansin joiden todennäköisyys olla vapaina Bullsin vuorolla on melko hyvä.

Mikäli aiemman postaukseni yhdeksän kärkivarausta sekä tässä aiemmin mainitut kuusi ”varmaa” varausta menevät oikein, edellisessä kappaleessa luetelluista yhdestätoista vähintään viisi tulee olemaan Bullsin varattavissa (11-6=5).

~*~

Laitetaan siis muutama sana näistä Bullsin mahdollisista Pelicans-varauksista (huom. tosiaankin vain / korkeintaan kuusi näistä tulee olemaan vietyinä 22. pickin kohdalla).

N.B. Toisin kuin edellisen postin kärkivarausten kohdalla, olen seurannut näiden alla olevien pelaamista itse vain vähän tai en ollenkaan, eli nojaan lähinnä netistä kaivamaani informaatioon: jos useampi analyytikko on kehunut / kritisoinut pelaajaa samasta asiasta, olen luottanut väitteessä olevan perää. Mutta tällainen disclaimer siis, että ei ole kuin joiltakin osin omaa havainnointia.



Epätodennäköisemmin valittavissa

920x920.jpg

Zhaire Smith (SG/SF) Texas Tech. / 6’4”

Isoin ongelma Bullsille Smithin kohdalla on, että hän on 6/8 Mock Draftin mukaan menossa jo jossakin varausvuoroilla 16-19. Smith ei ole myöskään mikään plug-and-play –pelaaja vaan ennemminkin nuori über-atleettinen super-talentti jonka puolustus-, kolmos- ja syöttötaitolupaukset ovat erinomaisia. Jos on valittavissa, lienee Bullsin ykkösvaihtoehtoja.

Troy Brown Jr.jpg

Troy Brown (SG/SF) Oregon / 6’6,75”

Pelaajana melko samankaltainen kuin Zhaire Smith: ulottuvaisempi ja astetta monipuolisempi kuin Smith (puolustaa kolmea-neljää paikkaa, on pelannut nuorempana pelintekijänä), mutta toisaalta esim. heitto (hyökkäystehot ylipäänsä) on selvästi enemmän hakusessa kuin Smithillä. On vasta 18v. Miinuksena Bullsin kannalta se, että 5/8 Mockia ennustaa Brownin menevän sijoilla 17-20. Samaa kuin Smithillä on myös se, että jos on valittavissa lienee samantien myös erittäin korkealla Bullsin listoilla.

Kevin Huerter (SG/SF) Maryland / 6’7,25”

Huerter on Draft Combinen voittajia jonka draft-asema on noussut selkeästi Chicago-viikonlopun jälkeen. Isokokoinen takamies / laituri joka osaa sekä tehdä peliä että eritoten heittää. Bullsille kompastuskiveksi muodostunee olematon puolustus: Bulls ei tarvinne enää Valentinen tai LaVinen tapaista puolustuksen aukkoa 2-3 paikoille, vaikka tämä kuinka osaisi heittää: niin osaavat Denzel ja Zachkin.

Aaron Holiday (PG) UCLA / 6’0,75”

Jruen ja Justinin pikkuveli Aaron Holiday nousi kansan tietoisuuteen viimeistään viime NCAA-kaudella kovana kolmosten heittäjänä. On kovasti lyhyt vaikkakin melko ulottuvainen. Valitettavasti Holidayn ulottuvuus ei ole vielä jalostunut puolustustaidoksi, vaan pian 22-vuotta täyttävä pelimies on puhtaasti skoraava pointti. Tuskin kiinnostaa Bullsia suuremmin.


50-50?

Keita batesdiop.jpg

Keita Bates-Diop (SF/PF) Ohio St. / 6’8,5”

Bates-Diopin kohdalla asiantuntijoiden arviot näyttävät eroavan radikaalisti: parhaimmillaan Diop ennustetaan varattavan viidentenätoista, kehnoimmillaan hän jää toiselle kierrokselle. Omassa otannassani neljä asetti Diopin sijoille 15-21, neljä sijoille 23-30+! Jo 22-vuotias pelaaja on kaikkien mukaan älykäs, atleettinen, ulottuva ja erinomainen puolustaja (puolustaa useita paikkoja sujuvasti). Pallonkäsittelyssä on sen sijaan parannettavaa kuten heittovarmuudessa. Mahdollinen piilo-plus voi olla siinä, että koska Diop kehittyi varsin hitaasti (surkeat ekat college-vuodet), moni draftaaja voi aliarvioida hänen potentiaaliaan (katto on jo saavutettu?): mahdollinen ongelma on, että nuo draftaajat ovat oikeassa. Mielenkiintoinen tapaus jota Bulls varmasti miettii vakavasti, mikäli on varattavissa. PS. Bulls tunnetaan mieltymyksestään kokeneempiin NCAA-pelaajiin…

Mitchell Robinson (C) n/a / 6’11” (7’?)

Robinson on varsinainen kysymysmerkki jonka Mock Draft –sijoitukset ovat yhtä jakautuneet kuin Bates-Diopilla. Robinsonin erityisongelma draftaajien silmissä on, että Robinson ei pelannut viime kaudella NCAA:ta eikä osallistunut draft combineen. Robinsonilla on kokoa ja urheilullisuutta ja hänestä puhutaan nimenomaan erinomaisena puolustajana, mutta aika paljon on kysymysmerkkejä ilmassa. Jutun täydentää huhut joiden mukaan Lakers lupasi poimia Robinsonin omalla pickillä ja tämä olisi syy miksi Robinson jäi pois Chicago-viikonlopun mittauksista, treeneistä, haastatteluista sekä peleistä. Muutamakin Mock Draft vie Robinsonia Bullsiin. Jos Bulls varaa omalla vuorollaan Mikal Bridgesin tämä lienee mahdollinen skenaario, mikäli Robinson on vapaana 22. vuorolla. Jos Bulllsilla on jo varattuna Carter (tai Bamba!), en usko Bullsin edes harkitsevan Robinsonin varaamista.

Dzanan Musa (SF) KK Cedevita / 6’9”

Kroatialaisessa Zagrebin Cedevitassa (tuoremehufirma muuten) pelaava juuri 19 vuotta täyttänyt Dzanan Musa on sinnitellyt Mock Drafteissa kahdenkymmen molemmin puolin jo alkukaudesta alkaen – ja miehen sanotaan haluavan tosissaan NBA:han. Useampi analyytikko jenkeissä tituleeraa Musaa draftin ”toiseksi parhaaksi eurooppalaiseksi” ja siltähän tuo Mockien mukaan näyttäisi. Eikä kahta sanaa: Musa on tehnyt kovaa jälkeä Eurokentillä. Bulls sen sijaan tuskin on kiinnostunut puhtaasti heittävästä langanlaihasta laiturista vaikka häntä Mock Drafteissa on vuoden varrella useasti Chicagoon aseteltukin (nytkin sekä Espn että SI laittavat Musan Mock Drafteissan Chicagoon 22. varauksella).

Khyri Thomas (SG) Creighton / 6’3,75”

Thomas on late-bloomer (jo 22-v.) jolla on sekä erinomainen heittokäsi että taitoa puolustaa ja kokemuksen tuomaa viisautta (koris IQ) & rauhallisuutta (ei hätäile tai mene helppoon) kentällä. Pituus on kenties ongelma, mutta toisaalta Thomasilla on ulottuvuutta sen korvaamiseksi. Ikää sen sijaan Thomas ei saa harteiltaan pois, mikä on monelle miinus, joillekin toki myös plus. Hyökkäyksessä Thomasia pidetään hiukan passiivisena ja räjähtävyyden puute rajoittaa mahdollisuuksia. On periaatteessa puhdas heittävä SG joita Bullsilla jo piisaa omasta takaa, vaikkakaan ei älykkäitä ja osaavia puolustavia sellaisia. Mutta riittäisikö tämä tekemään Thomasista Bullsin silmissä riittävän kiinnostavan suhteessa muihin mahdollisesti varattavissa oleviin pelaajiin? Todennäköisesti ei.

Donte DiVincenzo (SG/PG) Villanova / 6’4,5”

NCAA-finaalin komeetta on noussut räjähdysmäisesti myös Mock Drafteissa, mutta ei pelkästään yhden sankarimatsin ansiosta. Myös Chicagon Draft Combine antoi miehelle boostia kun osoittautui, että mies on sekä raamikkaampi että kovempi puolustaja kuin odotettiin – jo tiedetyn heittotaidon ohella siis. Di Vincenzo näyttää olevan myös sekä älykäs että sopeutuvainen tiimipelaaja ja syöttäjä jolla on kaiken lisäksi armottoman tsemppauksen (jotakin jammuwilsonmaista, tosiaan) lisäksi kenties myös jokin mystinen ”clutch-gene”. Toisaalta DiVincenzo pelasi kaksi vuotta Brunsonin ja Bridgesin varjossa, tavallaan NCAA-joukkueen kuudentena miehenä joka ei koskaan pelannut aloittajaminuutteja. Miten tuosta siirrytään NBA:n 82:n pelin runkosarjaan? Otannassani DiVincenzo liikkuu sijojen 16-29 välillä (ka. 23,25). Riippuu paljon siitä, mitä Bullls näkee DiVincenzossa, ottavatko edes harkintaan jos on vapaana.


Paremmalla todennäköisyydellä valittavissa

9984337_web1_san-diego-st-boise-st-basketball_3205305.jpg

Chandler Hutchison (SF) Boise St. / 6’7”

Lisää huhuja: huhutaan, että 22-vuotias Chandler Hutchison jätti Draft Combinen väliin, koska Bulls lupasi valitsevansa tämän, mikäli on vapaana varausvuorolla 22. Kuten Robinsonin tapauksessa, huhuun kannattanee suhtautua varauksella: miksi jälleenrakentava joukkue sitoutuisi johonkin pelaajaan kuukautta ennen varaustilaisuutta, ellei kyseessä olisi jokin todella poikkeuksellinen tilanne? Liekö sitten Mock Draftien tekijöiden laiskuutta vaiko salaista viisautta, että useimmat näyttävät tänä päivänä tökkäävän Hutchisonin Bullsille varausvuorolla 22.

Sports Illustratedin Mock Draftia lukuunottamatta (17.) kaikki muut tsekkaamani seitsemän Mockia jättävät Hutchisonin Bullsin saataville (joko Bullsin varaukseksi tai sitten myöhemmäksi). Hutchison ei ole mikään superpuolustaja ja heittokin on alkanut parantua vasta viimeisenä vuonna. Vastuullinen aikuinen pelaaja joka poimii levypalloja, syöttää hyvin, puolustaa useampaa paikkaa, heittää kolmosia ja osaa myös hankkiutua vapariviivalle / skorata läheltä. Hyppyheitto heikko ja menetyksiä tulee liikaa: veteraanina on fiksu pelaaja, mutta edelleen epätasainen. Monipuolinen, nyky-NBA:n mukainen pelaaja – tai ainakin omaa hyvät skill-setit siihen. Ymmärrän miksi Bulls on kiinnostunut. Syytäkin näyttää olevan.

Jacob Evans.jpg

Jacob Evans (SF) Cincinnati / 6’5,5”

Persoonallisen-oloinen Jacob Evans kuuluu Mock Draft -kevään selkeisiin putoajiin. Cincinnatin kivenkovan puolustuksen lukko oli useimmissa Mock Drafteissa varsin korkealla vielä talvella, mutta on yksi niistä jotka ovat selvästi saaneet antaa tilaa MaalisMielettömyyden ja Draft Combinen nouseville tähdille. Uusimmista Mock Drafteista Tankathon laittoi Evansin 20. sijalle, neljä asetti hänet sijoille 26-28 ja kolme pudotti kokonaan ensimmäiseltä kierrokselta. Myös ikä (21v.) voi olla yksi syy Evansin laskuun Mock Drafteissa. Jos kyseessä on vain ”parrasvalojen puute” tai ikäsyrjintä, Evans voi olla varsinainen ryöstö 22. sijalta. mutta vaikea sanoa kun ei ole nähnyt miehen pelaavan kuin palasia sieltä täältä.

Evans tuntuu olevan varsinainen ”Jack of all trades”, mutta ei flashy missään (paitsi ehkä puolustuksessa). Evans on hyökkäyksessä ”smart with the ball”: on kärsivällinen, rakentaa hyviä hyökkäysettejä joukkuekavereille, erinomainen transition-hyökkäyksessä, ei anna huonoja syöttöjä tai menetä palloa. Miinuspuolena on mainittava pelin merkittävä epätasaisuus pelistä toiseen ja levypallopelin puutteet sekä joidenkin mielestä liika epäitsekkyys (ei käytä tarpeeksi omia hyviä mahdollisuuksiaan). Jotenkin kuulostaa pelaajalta, josta Bullsin front office pitää.

~*~

Smithin tai Brownin vapaana-olo 22. varauksen kohdalla olisi varmaankin Bullsille mieleen, eritoten jos he päätyvät varaamaan Carterin (tai saavat Bamban) omalla varauksellaan. Sen sijaan Huerterin tai Holidayn en usko innostavan Bullsia samassa määrin.

Bulls jättänee myös Musan ja Thomasin pöydälle vaikka olisivat vapaina. DiVincenzon kohdalla voisin nähdä Bullsin olevan jossakin määrin kiinnostunut, mutta silti uskoisin Front Officen olevan innostuneempi Bates-Diopista – ja kenties Robinsonista (riippuen 7. varauksesta, sekä siitä, millaista tietoa miehestä heillä on saatavilla).

Hutchison ja Evans kelvannevat Bullsille molemmat jos muita haluttavampia optioita ei ole vapaana.


Bullsin ”haluamme”-lista olisi siis jotakuinkin Smith, Brown, Bates-Diop, Hutchison, Evans ja Robinson (ehkäpä jotakuinkin tuossa järjestyksessä?). Nyt pessimisti ajattelisi, että on täysin mahdollista, että kun tuossa on kuusi nimeä ja yllä kommentoiduista yhdestätoista juuri kuusi tullaan viemään ennen Bullsin varausta, niin siinäpä se: juuri nuo menevät. Realisti todennee, että joku tai jotkut valitsija(t) sijoilta 16-21 luultavasti haluaa jonkun muun kuin jonkun juuri noista kuudesta, tai jonkun muun kuin yhden noista mainitsemistani yhdestätoista. Onhan siellä tarjolla pelaajia kuten Grayson Allen, Moritz Wagner, De’Anthony Melton, Gary Trent Jr., Anfernee Simmons, Shake Milton, Jerome Robinson, Elie Okobo, Jalen Brunson, Trevon Duval jne. Luulisi yhden tai kahden joukkueen voivan haluta mieluummin jonkun noista?

Itse katsoisin kyllä, että esittämästäni kuusikosta löytyisi Bullsille paras pick. Oma suosikkini voisi olla Troy Brown parin vuoden projektiksi tai sitten Bates-Diop / Hutchison plug-and-play –pelaajaksi ajettavaksi sisään aloitusviisikkoon (siinä määrin kun se onnistuu). En harmittelisi Smithin, Evansin tai Robinsoninkaan valintaa – ja voisin olla positiivisen utelias DiVincenzonkin kanssa.

Tietenkin Bulls voi mennä 22. varauksellaan vaikkapa pelintekijän perään, eritoten jos se valitsee Mikal Bridgesin omalla varausvuorollaan eikä Robinson ole enää saatavilla. Jos Aaron Holiday ei inspaa / ole vapaana tai Jalen Brunson tuntuu vielä keskentekoiselta, yllätysnimen voisi hakea vaikka Euroopasta, kuten Pau-Lac Orthezin Elie Okobon?

No, kaikenlaista ehtinee vielä tapahtua ennen draftia ja nämäkin spekulaatiot joiltakin osin vanhentua.
 
Viestejä
889
Kiitos erinomaisista analyyseistä!

Minulla on aika vahva kutina, että jos Bamba ei ole tarjolla, Bulls tulee seiskavuorolla tekemään "varman valinnan" eli ottaa Bridgesin, tai jos ei häntä niin sitten Carterin. Jälkimmäisen osalta voisin sen verran täydentää, että (muistaakseni) Ringerin podcastissa kyseenalaistettiin Carterin kyvyt puolustaa ketään myöskään kolmosen kaarella. Ja tämä taas tekisi Carter-Markkanen-etukentästä ison riskin puolustuspäässä, eikä mahdollistaisi nykymuodin mukaista skriinien vaihtamista. Jos olet (tai jos joku muu on) seurannut miestä enemmän, olisi kiinnostavaa kuulla näkemyksiä tästä. Bulls Talk -podcastissa Dukea seuraava toimittaja Jonathan Alexander oli toisaalta sitä mieltä, että Carterissa on all-star-potentiaalia...

Toinen kysymys, koskien Michael Porterin pelipaikkaa. Pidätkö mahdollisena, että small-ball viisikossa Porter voisi pelata nelosta (à la Durant) ja Markkanen vitosta? Vai johtaako tämä siihen että puolustuspäässä ei ole mitään rim protectionia?
 
Viestejä
2 575
Kiitos erinomaisista analyyseistä!

Minulla on aika vahva kutina, että jos Bamba ei ole tarjolla, Bulls tulee seiskavuorolla tekemään "varman valinnan" eli ottaa Bridgesin, tai jos ei häntä niin sitten Carterin. Jälkimmäisen osalta voisin sen verran täydentää, että (muistaakseni) Ringerin podcastissa kyseenalaistettiin Carterin kyvyt puolustaa ketään myöskään kolmosen kaarella. Ja tämä taas tekisi Carter-Markkanen-etukentästä ison riskin puolustuspäässä, eikä mahdollistaisi nykymuodin mukaista skriinien vaihtamista. Jos olet (tai jos joku muu on) seurannut miestä enemmän, olisi kiinnostavaa kuulla näkemyksiä tästä. Bulls Talk -podcastissa Dukea seuraava toimittaja Jonathan Alexander oli toisaalta sitä mieltä, että Carterissa on all-star-potentiaalia...

Toinen kysymys, koskien Michael Porterin pelipaikkaa. Pidätkö mahdollisena, että small-ball viisikossa Porter voisi pelata nelosta (à la Durant) ja Markkanen vitosta? Vai johtaako tämä siihen että puolustuspäässä ei ole mitään rim protectionia?

Porteria pidetty liian hitaana puolustamaan 2-3 paikan pelaajia. Yleensä ottaen puolustuspäässä huono ja ego liian suuri. Suurin tarve bullssilla laita ja sentteri. Jos Mamba menee ennen heitä, Carter varma valinta. Mutta toisaalta 3&D pelaaja Bridges ois arvokkaampi kolmosten ja puolustuksen takia. Pystyykö muka passaamaan silloin? Jotkut pitävät 7.varausta Bridgesille liian korkeana
 
Viestejä
2 336
Niin Carterin kuin Porterinkin kohdalla ongelma on käsittääkseni pienempien ja vikkelämpien / vahvempien pelaajien puolustamisessa (kumpikaan, Carter tai Porter ei ole suoranaisesti muskelikimppuja tai super-atleetteja). Carter on kyllä vahva korin alla ja blokkaakin kohtuullisesti, mutta toi kaarella puolustaminen ei tosiaan taida olla ihan siellä mukavuusalueella. Toisaalta Porterin puolustus on käsittääkseni enemmän sitä LaVine -tasoa. Jos puolustus on Bullsin ykköshuoli (LaVine ja Markkanen ei ole ihan parhaimmillaan puolustajina), niin Bridges lienee oikea valinta.

Kuuntelin itsekin tuon Bulls Talk -ohjelman jossa Carterista ennakoitiin All-Star -pelaajaa (tosin Dukea lähellä oleva toimija ei lie se "objektiivisin" taho lausumaan arviota asiasta). Jossakin aiemmassa (?) episodissa muistaakseni Kendall Gill puhui vahvasti samanlaisin sanankääntein Mikal Bridgesistä. Itse olisin oikein tyytyväinen kumpaan tahansa - mikäli Mohamed Bamba ei ole saatavilla. Sen sijaan suhtaudun kyllä edelleen Porteriin aika varauksellisesti.

Pidätkö mahdollisena, että small-ball viisikossa Porter voisi pelata nelosta (à la Durant) ja Markkanen vitosta? Vai johtaako tämä siihen että puolustuspäässä ei ole mitään rim protectionia?
Tää on kiinnostava kysymys jonka selvästi olin unohtanut tuota ekaa draft-analyysia kirjoittaessani. Viime kaudellahan jo spekuloitiin useampaankin kertaan sillä, olisiko Markkasen "tuleva pelipaikka" sitten lopulta vitonen, eräänlainen moderni "stretch five". Mutta vaikka uskonkin Markkasen vielä kehittyvän aimo askeleita puolustuspelissään, on mun kyllä vaikea kuvitella mielessäni Markkasta puolustamassa omaa koria vaikkapa Anthony Davisia vastaan. Markkanenhan ei ole pituudestaan huolimatta myöskään erityisen ulottuva pelaaja (toisin kuin vaikkapa Carter - tai Bamba!), että Markkanen antaa paljon etumatkaa isoille senttereille massan lisäksi ulottuvuudessa. Eikä Porter ole tässä suhteessa käsittääkseni yhtään Markkasta parempi, ennemmin heikompi.

Tässä mielessä pitäisin merkittävästi tasapainoisempana sellaista kentällistä jossa Markkasen kaverina pelaisi joku Carterin tai Bamban tyyppinen pelaaja joka toisi edes jotakin korinsuojelu-elementtiä peliin - eritoten kun sitten kolmospaikalle voisi tuoda kentälle jonkun vahvan puolustuspelaajan (jollainen Porter ei ole). Toi jatkuvien switchien ongelma tietty jäisi, mutta harvassapa sitten ylipäänsä ovat ne nelos- ja viitospaikan pelaajat jotka puolustaa myös laitureita / takamiehiä suvereenisti.
 
Viestejä
2 336
(muistaakseni) Ringerin podcastissa kyseenalaistettiin Carterin kyvyt puolustaa ketään myöskään kolmosen kaarella. Ja tämä taas tekisi Carter-Markkanen-etukentästä ison riskin puolustuspäässä, eikä mahdollistaisi nykymuodin mukaista skriinien vaihtamista. Jos olet (tai jos joku muu on) seurannut miestä enemmän, olisi kiinnostavaa kuulla näkemyksiä tästä.
Tuli vastaan tällainen YouTubessa. Tossa on ihan lopussa nostettu esiin tämäkin kysymys ja klipit kertoo oman osansa.

 
Viestejä
889
Tää on kiinnostava kysymys jonka selvästi olin unohtanut tuota ekaa draft-analyysia kirjoittaessani. Viime kaudellahan jo spekuloitiin useampaankin kertaan sillä, olisiko Markkasen "tuleva pelipaikka" sitten lopulta vitonen, eräänlainen moderni "stretch five". Mutta vaikka uskonkin Markkasen vielä kehittyvän aimo askeleita puolustuspelissään, on mun kyllä vaikea kuvitella mielessäni Markkasta puolustamassa omaa koria vaikkapa Anthony Davisia vastaan.

Niin, Markkanenhan pelasi tällä kaudella Davisia vastaan, kun toinen puolustettava olisi ollut Cousins :). Markkanen ei tietenkään voi - ainakaan nykyfysiikallaan - joka pelissä pelata vitosena, mutta pitäisin tätä tulevaisuudessa silti ihan mahdollisena, tiettyjä vastustajia ja/tai lineuppeja vastaan. Aika monella joukkueella etukenttä voi pitkienkin pätkien ajan koostua kahdesta tai vain yhdestä PF:stä ja nekin roikkuu nurkissa heittämässä kolmosia.

Luulen että isompi ongelma juuri Markkanen-Porter-lineupissa voisi olla se että jos korin alla ei ole blokkiuhkaa niin vastustajan takamiehet ja laiturit on ne jotka eniten pääsevät rellestämään.
 
Viestejä
2 575
Bulls yrittää nousta draftissa. Puhetta ollu että MEM treidais pickinsä ja Parsonsin Bullsin 7.varausta vastaan. Siellä ois sitten Doncic tai Mamba saatavilla
 
Viestejä
52
Bulls yrittää nousta draftissa. Puhetta ollu että MEM treidais pickinsä ja Parsonsin Bullsin 7.varausta vastaan. Siellä ois sitten Doncic tai Mamba saatavilla

Tämähän olisi mielenkiintoista... Etenkin, jos Doncic tulisi vastaan. Mamba-Markkanen -kaksikko olisi kyllä iso korin alla, muttakun se ei enää riitä.
 
Viestejä
2 336
Näitä huhujahan riittää, varsinkin näin ihan draftin alla. Itse suhtautuisin näihin kyllä aika varauksella.

Hinta on Bullsille luultavasti vähän turhan iso koska en usko, että pääsisivät Parsonsilla: maksaisi vähintään 22. pickin ja ehkä Bobby Portisin kaupan päälle tai jotakin.

Doncic myös mennee Hawksiin, että tuskin on enää tarjolla. Bamba tai varsinkin Jackson Jr. olisi kyllä kovan luokan draftauksia jos neloseksi pääsisi varaamaan. Veikkaan kuitenkin, että ovat turhan kalliita suhteessa siihen että Bulls saa varata seiskavuorolla ihan "ilmaiseksi" Carter, Bridges, Young -tason pelaajia (noista luultavasti ainakin kaksi on varattavissa - ja jos ei ole, niin sitten on jotakin vielä parempaa tarjolla ihan ilman varausvuoron nostosta maksamista).

Bullsin Front Office voi mun mielestä tehdä oikeastaan vain yhden virheen - kaikki muut kärkipään varaukset on musta hyviä - eli varata Michael Porter Jr.:in. Kaikki peukut ja isovarpaat pystyyn, että eivät sitä tee.

PS. Aiemmin pidin myös Youngin varaamista erittäin huonona ideana, mutta siinäkin olen alkanut ajatella toisin. Youngin loppukauden "huonous" oli merkittävässä määrin sitä, että muut alkoi tupla- tai triplavartiomaan sitä koska joukkueessa ei ollut yhtään toista pelaajaa joka olisi osannut pelata. Young on ehkä pieni, mutta se osaa syöttää palloa muille (Markkanen kiittää) ja puolustusheikkoudet ei oon niin paha jos laitetaan pelaamaan Dunnin kanssa kahdestaan takakentällä.
 
Viestejä
2 575
Wendell Carter Jr Bullssiin, todella hyvä. Viimeisin tieto kertoo että monen eri joukkueen lääkärit ovat sanoneet että pysykää poissa Porter Jr:sta, kertoo kyllä tilanteesta todella paljon
 
Viestejä
2 336
Bulls palkkasi Kesäligaan ja harjoitusleirille Loyolan kevään sankaripelaajan ja "oman pojan" Donte Ingramin. Chicagossa sijaitseva Loyolan yliopisto oli NCAA:n March Madness -turnauksen valopilkku ja yleisön suosikki joka nousi kaikkien yllätykseksi aina final fouriin asti.

198-senttinen laituri (SF / Wing) Ingram osallistui seniorikautensa jälkeen kevään 2018 Draftiin mutta jäi varaamatta. Loyolassa Ingram kunnostautui nimenomaan puolustajana ja kolmosheittäjänä. Statseissa silmään pistää myös puolustuslevypallojen kova määrä (melkein tuplasti enemmän kuin seuraavalla pelaajalla - siis mukaanlukien kaikki muut pelaajat, myös isot pelaajat). Ei siis ole suuri yllätys, että kiinnostaa Bullsia.

Donte Ingram ei näy olevan mitään sukua Lakersin Brandon Ingramille.


 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
2 336
Koripallo.comin kesälukemistoa.

Chicago Bulls Rebuild Recap, vuosi 1. (2017-2018)

(Venyi sen verran mittavaksi, varsinkin tuo Markkas-arvio, että en edes yritä kirjoittaa tätä kerralla. Jutun jatko seuraa lähipäivinä.)

Osa 1.


Intro: miksi uudelleenrakennus?

Chicago Bullsin Front Office päätti aloittaa joukkueen täyden uudelleenrakentamisen kesällä 2017. Siihen oli ilmeisesti muutamakin syy.

Ensinnäkin Chicagossa oli ilmeisesti kyllästytty muutaman edellisen kauden tasapaksuun suorittamiseen. Vaikka kaudelle 2016-17 olikin hankittu tähdeksi nousseen Jimmy Butlerin vierelle kovan luokan veteraanivahvistuksia, tulos jäi laihaksi. Tuolla joukkuerungolla Bullsista ei selvästikään ollut mestaruuskandidaatiksi, eikä yhdellä sarjan ikonisimmista seuroista ollut halua tarpoa keskitason yössä loputtomiin.

Fred Hoiberg oli tuotu Chicagoon muuttamaan Bullsin peli modernimmaksi ”pace and space” –peliksi jossa mennään kovaa, levitetään kenttää ja heitetään paljon kolmosia. Joukkueen tähtipelaajat eivät olleet kuitenkaan lainkaan innostuneita Hoibergin pelisysteemistä – eikä se oikein edes sopinut heidän pelaajaprofiiliinsa. Huhuttiinpa jopa, että esim. Butler ja Wade olisivat joskus aivan avoimesti kieltäytyneet pelaamasta Hoibergin ohjeiden mukaan.

Asiaan vaikutti luultavasti myös, että joukkueen johdon luottamusta nauttineen uude(hko)n valmentajan ja joukkueen alfa-urosten välit menivät umpisolmuun muissakin asioissa kuin pelitavan kohdalla. Ilmeisesti ongelmat alkoivat ihan henkilökemiasta lähtien.

fred-hoberg-rajon-rondo-jimmy-butler-dwyane-wade.jpg


Viimeinen niitti oli varmaankin se, kun joukkueen tähdet Jimmy Butler ja Dwyane Wade haukkuivat seuran nuoremmat pelaajat kollektiivisesti lyttyyn julkisuudessa. Tämä viimeistään aiheutti NBA:ssa harvinaisen tapahtumaketjun jossa konfliktin seurauksena ovea näytettiin tähtipelaajille, ei valmentajalle.

Pieni, mutta oleellinen pala tässä puzzlessa on sekin, että Butlerin sopimus päättyy tähän kauteen, eli Bullsin olisi joko pitänyt maksaa tänä kesänä Butlerille monivuotinen maksimisopimus tilanteessa jossa välirikko on ilmeinen ja Butlerin tie lienee iän puolesta menossa vähitellen alaspäin muutenkin (riski tuskin on kovin suuri vielä ensi tai seuraavalla kaudella, mutta katsotaan asiaa vaikkapa nelivuotisen sopimuksen perspektiivistä) – tai menettää hänet ihan ilmaiseksi vapaille markkinoille.

Jimmy Butlerin myynnistä Bulls sai viime kesänä käteensä kolmikon Zach Lavine, Kris Dunn ja Lauri Markkanen. Näitä alettiin kutsua yleisesti nimellä young core, eräänlaiset uudelleenrakennuksen peruspalikat siis. Viime kesänä näiden kolmen ”arvojärjestys” oli jotakuinkin juuri tuo.


Uudelleenrakennuksen tavoitteet

Keskeinen tavoite uudelleenrakennuksen ensimmäiselle kaudelle oli varmastikin joukkueen uuden ytimen arvioiminen, kehittäminen ja yhdessä peluuttaminen (1.). Kolmikkoa LaVine, Dunn ja Markkanen tulisi peluuttaa niin paljon yhdessä kuin mahdollista. Heitä voitaisiin myös peluuttaa vapaasti ilman menestyspaineita koska huono menestys oli itsessään tavallaan joukkueen toinen keskeinen tavoite: huonolla menestyksellä kun pääsee draft-listoissa korkealle varaamaan lisää nuoria peruspalikoita (2.).

Kolmas tavoite kaudelle olisi luonnollisesti joukkueen muiden nuorten pelaajien tsekkaaminen (3.): kenessä olisi ainesta jäädä uuteen Bullsiin ja kenet olisi syytä päästää menemään? Neljäntenä joukkueessa oli tarkoitus kokeilla joitakin uusia nuoria pelaajia joita saataisiin kesän markkinoilta / kauden aikana ilman riskiä testattavaksi (4.).

Edellisten lisäksi voisi ajatella, että kauden tavoitteena oli ylipäänsä joukkueen uuden pelitavan, ”Hoiballin”, sisäänajaminen sekä varsin tulehtuneeksi päässeen joukkueen sosiaalisen kulttuurin korjaaminen (5.).

Huom. Tulevassa analyysissä yksittäisille pelaajille annetut plussat ja miinukset on ajateltu ns. suhteellisina eli en yritä sanoa niillä sellaisenaan, että joku on hyvä tai huono pelaaja (no, vähän ehkä sitäkin), vaan ennemminkin, miten pelaaja suoriutui suhteessa odotuksiin joita häneen kohdistettiin. Esim. LaVinen olen arvioinut miinukseksi ja Arcidiaconon neutraalihkolla +/- -arviolla. On silti ilmeistä, että LaVine on näistä kahdesta parempi pelaaja – LaVine vain tuotti merkittävän ison pettymyksen kun taas Arcidiacono ei sen ihmeemmin säväyttänyt kuin tuottanut pettymystäkään.

maxresdefault (1).jpg


1. Joukkueen nuoren ytimen testaaminen

+ Markkanen
+/- Dunn
- LaVine
- Nuoren ytimen yhdessä peluuttamisen määrä ja laatu



1.1 Lauri Markkanen +

Veni, vidi, vici”, voisi Lauri Markkanen tokaista jos olisi latinamiehiä. Markkanen tosiaankin tuli, näki ja voitti. Vuosi sitten Markkasta pidettiin amerikkalaisten kommentaattorien ja fanien piirissä pääasiassa ”hontelona ja pehmeänä eurooppalaisena” joka kenties saisi ensimmäisellä kaudellaan muutaman minuutin peliaikaa matsia kohden – olihan Laurin edellä seuran nokkimisjärjestyksessä niin Nikola Mirotic ja Bobby Portis kuin ehkä myös nelospaikkaakin pelaamaan pystyvä Cristiano Felicio.

Sitten Portis tinttasi Miroticin naaman tohjoksi: Portis sai pitkähkön pelikiellon ja Mirotic vielä pidemmän sairasloman. Felicio puolestaan osoittautui harjoitusmatseissa täysin saamattomaksi Hoibergin uudessa pelisysteemissä. Yllättäen Fred Hoibergilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin heittää Markkanen avauskentälliseen ja toivoa parasta. The rest is history: Markkanen ei luovuttanut tuota aloittavan nelosen statusta koko kaudella.

Markkasen ensimmäinen NBA-kausi oli huikea menestys jotakuinkin kaikilla mittareilla. Markkanen murskasi useita rookieiden piste-ennätyksiä (niitä Amerikassa lasketaan kyllä kaiken maailman mahdollisilla tavoilla, mutta ovat ne hienoja suorituksia siitä huolimatta). Markkanen valittiin All-Star viikonlopun nuorten peliin ja tuli taitokisassa kakkoseksi (ei kovin vakavahenkinen kisa sinänsä, mutta valinta siihen osoittaa arvostusta). Valinta kauden All-Rookie tähtiviisikkoon kruunasi kauden.

usa_today_10621114.0.jpg


Kenties näitä mitattavia tuloksiakin merkittävämpi saavutus on se, että kun viime kesänä Markkasta pidettiin uuden ydinkolmikon epävarmana kolmantena pyöränä, niin kauden jälkeen sekä joukkueen johto että eri NBA-analyytikot pitivät itsestäänselvyytenä siitä, että Markkanen on joukkueen ykköspelaaja: pelaaja jonka ympärille joukkuetta jatkossa rakennetaan. Jopa Markkasen valintaa rajusti arvostelleet Bulls-fanit ovat ottaneet Laurin omakseen kauden aikana.

Jotta ei elettäisi ihan pilvilinnoissa, niin lienee syytä mainita muutamasta ongelmastakin. Markkanen aloitti kauden todella vahvasti, mutta joskus keskellä talvea heitto katosi jotakuinkin kokonaan. Siis sananmukaisesti: taisi olla useampi peli kun Markkasen kolmoset olivat luokkaa 1/10. Selkäkipujen ja vauvaloman jälkeen Markkasen peli palasi taas keväällä jollakin tavoin uomiinsa, mutta ei kyllä saavuttanut enää missään vaiheessa alkukauden terävyyttä ja tehoa.

Syitä tähän voi olla useampia. Ensimmäisenä tulee mieleen, että Markkanen pelasi koko kesän ja kulki vielä pitkälle syksyyn Susijengin mukana EM-kisoissa jonka päälle kohtasi ensimmäistä kertaa elämässään NBA:n hurjan 82:n ottelun runkosarja-maratonin. Jossakin määrin voitaneen puhua myös ns. ”Rookie Wallista” johon useat ensimmäisen kauden pelaajat törmäävät talvikaudella huikean ottelumäärän viedessä mehut. Toisaalta Markkaseen on kohdistunut hurjia paineita kasvattaa lihasmassaa ja sitä Markkanen on selvästi hankkinutkin. Monet pelaajat ja valmentajat kuitenkin myös varoittelevat liian nopeasta lihasmassan lisäämisestä koska se vaikuttaa kropan kokonaistoimintaan ja voi mm. sotkea heittoa. Viime viikolla Markkasen kerrottiin hankkineen pelikauden jälkeen merkittävästi lisää massaa muutamassa kuukaudessa. Toivottavasti sillä ei ole sivuvaikutuksia.

Markkanen osoitti avauskaudellaan olevansa parempi puolustaja ja korinaluspelaaja kuin mitä moni odotti, mutta se ei tee Markkasesta vielä hyvää puolustajaa tai korinaluspelaajaa. Puolustuksessa Markkanen tuntuu jäävän vähän koko ajan kakkoseksi niin oikeasti isoille senttereille korin alla kuin vikkelämmille laitureille kaarella. Markkasen puolusutusstatsit on aika järisyttävän huonoja. Hyökkäyksessä Markkanen esitti paikoin sekä röyhkeitä ajoja korille että tappavia lähimatkan step-back kääntöhypäreitä, mutta aika kapealta Markkasen korinaluspelin arsenaali vaikutti ja useimmin puolustajat pystyivät ennakoimaan ja torjumaan Markkasen ajot.

Korinaluspelin tehojen puutteesta voi toki osin syyttää myös pelikavereita. Markkanen kyllä osasi hankkiutua jatkuvasti hyviin miss-match tilanteisiin korin läheisyyteen, mutta aika harvoin palloa Laurille sinne toimitettiin. Tässä olisikin yksi kehityskohde myös Markkaselle. Joukkueessa on kovin monta pelaajaa jotka rakastavat pitää palloa ja ottaa omia ratkaisuja: Markkasen tulisi uskaltaa ja osata vaatia palloa myös itselleen.

Ehkä viimeiseksi vielä pieni ”musta tuntuu” –henkinen huolenaihe. Mitenkähän Lauri on sopeutunut joukkueeseen sosiaalisesti? Hiukan näyttää / tuntuu siltä, ettei kovin hyvin, tai ettei ainakaan ole jengissä kuin kala vedessä. Tässä on tietty helppo katsella asioita stereotypioiden läpi. Meillä on vähän ujo ja jäyhä kaksikymppinen suomalainen joka ei ole koskaan juonut alkoholia, mutta hankkiutuu sen sijaan isäksi nuoruudenrakastettunsa kanssa. Tämä tuore koti-isä siirtyy sitten nuorten jenkkimiljonäärien jengiin jotka pelaa pleikkaa ja heittää läppää illat Bobby Portisin kämpillä – niin kuin nyt voi ajatella nuorten perheettömien ja hyvin toimeentulevien jannujen tekevän. Ihan eivät nuo maailmat taida kohdata.

Se, ettei hengaa treenien ja pelien ulkopuolella muun porukan kanssa ei tietenkään estä pelaajaa olemasta pidetty tai ”hyvä jätkä” tai johda mitenkään automaattisesti siihen, että tulee myös pelillisesti syrjityksi, mutta on silläkin luultavasti oma (pieni) vaikutuksensa, varsinkin tällaisessa tilanteessa jossa nuoren joukkueen roolit ja sisäinen nokkimisjärjestys on vasta muotoutumassa.

19433677_10154803641920679_2020190027_n.jpg


1.2 Kris Dunn +/-

Kris Dunnin ensimmäinen Bulls-kausi sisälsi paljon hyvää, mutta jätti myös paljon kysymysmerkkejä. Isoin harmin aihe oli ehdottomasti Dunnin pelien vähyys: ensin taittui sormi, sitten Dunn donkkasi itseltään hampaat sisään ja loppukaudellakin oli sitten vielä pientä kremppaa. 52 peliä on kuitenkin jo jonkinlainen sample-size, jotta sen perusteella voi jotakin myös sanoa Dunnin pelistä. Dunnille on helppo antaa yksi plussa, yksi neutraali ja yksi miinusarvio – josta keskiarvoksi jää käteen neutraali arvosana.

Kris Dunn osoittautui maineensa veroiseksi puolustajaksi. Kahden riiston keskiarvo peliä kohden kertoo statsien puolella sen minkä saattoi nähdä ihan silmälläkin: Dunn on aktiivinen, ulottuva ja vahva puolustaja, ihan kunnon NBA-seuran avauskentällisen tasoa. Tästä plussa.

Dunnin koriinjohtaneiden syöttöjen keskiarvo oli kuusi syöttöä ottelua kohden. Se ei ehkä ole huippujoukkueen huippupointin tilastolukema, mutta kertoo, että kyllä mies osaa myös johtaa peliä / jakaa palloa hyviin paikkoihin. Alkukaudesta Dunn tuskaili pallonmenetysten kanssa, mutta pystyi kauden aikana petraamaan peliään. Syöttö/menetys –tilastossa Dunn toki jäi koko kauden osalta muita pelintekijöistä hiukan heikoimmaksi, mutta oli selkeästi joukkueen muita pelaajia parempi. Näistä yhteensä neutraali arvosana.

Pisteitä Dunn teki 13,4 ottelua kohden (käytännössä saman verran kuin Bobby Portis hiukan pienemmällä peliajalla). Yli 50 peliä pelanneista hänen edelleen pääsi vain Markkanen (15,2p.). Mutta tämä on vain osatotuus: joukkueen ykköspointin tulisi olla vastustajalle merkittävästi Dunnia pahempi pisteenteko-uhka. Dunnin kaukoheitto ei ole mikään merkittävä pelote ja korille ajamisessakin on paljon parannettavaa (on kuulemma Dunnin ykköskehityskohde tänä kesänä). Tästä miinus.


1.3 Zach LaVine -

Zach LaVine oli viime kesän Butler-kaupan keskipiste, se merkittävä asset joka kaupalla saatiin. Tähän nähden LaVine vastasi huutoon kovin heikosti, enkä varmaan liioittele jos sanon, että LaVinen peliesitykset olivat Bullsin viime kauden merkittävin pettymys niin seuralle, faneille kuin luultavasti myös hänelle itselleen. Kausi oli LaVinelle iso miinus.

LaVine pelasi vain 24 peliä. Jo se oli pettymys, vaikka vähäisen pelimäärän takana lienee lähinnä joukkueenjohdon varovaisuutta vamman toipumisen suhteen kuin loppukauden strategisia valintoja. LaVinea itseään tuskin voi syyttää pelien vähyydestä: löisin vetoa, että mies olisi halunnut pelata enemmän.

LaVinen kauden huippuhetki avaa sopivasti hänen isoimman ongelmansa. Talven kauan odotetussa huipputrillerissä, Timberwolvesin (”Timberbullsin”) vierailussa United Centerissä, LaVine otti koko joukkueen harteilleen. Pelin lopusta muodostuikin huikea LaVine vs. Butler kaksintaistelu jonka LaVine lopulta väänsi väkisin Bullsin voitoksi. Tämä oli varmaan sitä, mitä LaVine kaudesta itse odotti ja mitä fanit rakastivat.

Mutta, mutta… vaikka LaVine olikin tuona iltana huikeassa iskussa, niin Bulls olisi voinut ratkaista ottelun jo hiukan aikaisemminkin jos LaVine vain olisi malttanut välillä lainata palloa muillekin. Isompi ongelma on kuitenkin se, että LaVinen asenne peliin näytti samanlaiselta lähes joka ottelussa, oli hän sitten itse liekeissä tai ei. Ja pääsääntöisesti LaVine ei ollut liekeissä.

Vilkaisu statseihin varmistaa silmän arvion. Enemmän kuin keskimäärin viisi heittoa peliä kohden heittäneistä pelaajista LaVinen heittoprosentti on kolmanneksi huonoin (taakse jäävät vain Holiday ja Blakeney ja hekin niukasti); kaikista kauden aikana kentällä käyneistä pelaajistakaan taakse ei jää edellisten lisäksi kuin vain muutamia matseja pelanneet Zipser, Asik, Felder, Pondexter ja Eddie.

LaVine ei siis ole se pelaaja jonka kannattaisi ottaa joukkueessa eniten heittoja – minkä LaVine (14,8 heittoyritystä peliä kohden) nimenomaan teki.

Toinen iso ongelma tiedettiin jo etukäteen. Se on LaVinen lähes olematon puolustus. Jälleen vilkaisu statseihin vahvistaa sen minkä peliä katsomalla näkee. LaVinen +/- -keskiarvo (-7,5) on joukkueen huonoin, samoin kuin puolustusreittaus/100 pallonhallintaa (114,8) – LaVine oli siis huonon puolustusjoukkueen huonoin puolustaja.

Kuinka paljon tästä kaikesta voidaan syyttää LaVinen polven mahdollista kuntoutumattomuutta, että LaVine ei ole vielä saanut kaikkea räjähtävyyttään takaisin? Saako LaVine vielä loukkaantumista edeltäneen itsensä takaisin ylipäänsä? Kuinka paljon ongelma on LaVinen pään sisällä ja onko se muutettavissa? Näihin kysymyksiin Bullsin johdon tulisi osata vastata tänä kesänä kun se miettii, tekeekö LaVinelle tarjouksen ja minkälaisen – tai siis vastaako jonkin toisen mahdollisen joukkueen tarjoukseen vaiko ei.

dunksksksks.png


1.4 Nuoren ytimen yhdessä peluuttamisen määrä ja laatu -

Viime kesänä hankitun ydinkolmikon yhteispelaaminen jäi varsin vähiin. Kaikki kolme taisivat pelata yhdessä vain reilussa kymmenkunnassa ottelussa. Kun otanta on pieni, sen perusteella on vaikea tehdä kovin syvälle meneviä johtopäätöksiä. Tämä itsessään on jo iso miinus, koska näiden kolmen yhteispelin arviointi ja kehittäminen oli selkeästi joukkueen viime kauden keskeisiä tavoitteita. Eräässä mielessä Bulls lähtee ensi kauteen lähes yhtä tietämättömänä ja kolmikon yhteispeli lähes nollasta vaikka yksi yhteinen kausi on jo takana.

Harmillisinta lie, että se vähä informaatio jota viime kaudella tämän kolmikon yhteispelistä saatiin, oli lähinnä negatiivista. Viime kesänä kuolattiin ajatukselle LaVinen ja Markkasen tuhoisasta offensiivisesta yhteispelistä – olin jostakin lukevinani / kuulevinani, että LaVine ja Markkanen eivät pelanneet yhtäkään pick&rollia/poppia keskenään viime kaudella. LaVinen ja Dunnin yhteispeli oli kenties vieläkin olemattomampaa. Montakaan kertaa ei pallo tainnut näiden kahden välillä vaihtaa omistajaa.

Pienenä positiivisena poikkeuksena voinee sanoa, että Dunn ja Markkanen tuntuivat ajoittain talvella löytävän toisensa ihan kelvollisesti. Että jonkinlaista yhteispelin itua oli kenties havaittavissa.

On puhuttu Bullsin valmennusjohdon ajatelleen, että antaa kolmikon ratkaista oma nokkimisjärjestyksensä keskenään; että antaa itse pelin ohjata ja siten jokainen löytää oman luontevimman roolinsa kentällä. Jos näin oli, niin toivoa sopii, että Hoiberg ottaa ensi kaudella ohjakset käsiinsä ja antaa kolmikolle selkeät roolit joita pelaajat toivottavasti myös noudattavat.

On vaikea kuvitella, että Bullsin joukkueenjohto uskaltaisi luopua LaVinesta – se olisi imagollisesti merkittävä tappio jo valmiiksi epäsuositulle GarPax –kaksikolle. Toisaalta kukaan järkevä ihminen tuskin haluaisi maksaa LaVinelle mitään maksimisopimukseen päinkään tällaisessa tilanteessa jossa taustalla on loukkaantumisen jälkeen torsoksi jäänyt surkea kausi. Samalla on hyvä muistaa – kaiken arvostelun jälkeen – että Zach LaVine on potentiaalisesti ihan tähtiluokan pelaaja.

Paino sanalla potentiaalisuus, siis mahdollisuus. Mahdollisuuksien ikävä piirre vain on se, että ne joko toteutuvat tai sitten eivät, eikä tällä hetkellä todellakaan voida sanoa, miten LaVinen mahdollisuuksien kanssa käy. Hankalia päätöksiä siis Front Officelle tiedossa.


2. Huonosti pelaaminen eli draft-menestys

+ toisen ensimmäisen kierroksen varauksen hankkiminen
- oman varausnumeron jääminen seitsemänneksi



Osa 2. ilmestyy jonakin lähipäivänä…
 
Viestejä
19 583
Vitali siis tarkoittaa, että seuraava osa tulee ensi yönä.

Olen pahoillani, että minun tulee taas kerran tästä mainita, mutta yöt ovat ihmisien kannalta enemminkin nukkumisia varten....

Anteeksi! Enhän oikeasti voi tietää kenenkään elämän rytmejä. Jotkut vain ovat kissaeläimien lailla yöeläimiä....
 
Viestejä
1 229
Vitali siis tarkoittaa, että seuraava osa tulee ensi yönä.

Olen pahoillani, että minun tulee taas kerran tästä mainita, mutta yöt ovat ihmisien kannalta enemminkin nukkumisia varten....

Anteeksi! Enhän oikeasti voi tietää kenenkään elämän rytmejä. Jotkut vain ovat kissaeläimien lailla yöeläimiä....

Eikös Vitali ollut opettaja siviilityöltään, ja opettajathan ovat nyt ansaitulla kesälomalla. Anna siis Joe hyvä pojan valvoa, valoisaakin on niin ettei nukuttua saa!
 
Viestejä
5 126
Koripallo.comin kesälukemistoa.

Chicago Bulls Rebuild Recap, vuosi 1. (2017-2018)

(Venyi sen verran mittavaksi, varsinkin tuo Markkas-arvio, että en edes yritä kirjoittaa tätä kerralla. Jutun jatko seuraa lähipäivinä.)

Osa 1.


Intro: miksi uudelleenrakennus?

Chicago Bullsin Front Office päätti aloittaa joukkueen täyden uudelleenrakentamisen kesällä 2017. Siihen oli ilmeisesti muutamakin syy.

Ensinnäkin Chicagossa oli ilmeisesti kyllästytty muutaman edellisen kauden tasapaksuun suorittamiseen. Vaikka kaudelle 2016-17 olikin hankittu tähdeksi nousseen Jimmy Butlerin vierelle kovan luokan veteraanivahvistuksia, tulos jäi laihaksi. Tuolla joukkuerungolla Bullsista ei selvästikään ollut mestaruuskandidaatiksi, eikä yhdellä sarjan ikonisimmista seuroista ollut halua tarpoa keskitason yössä loputtomiin.

Fred Hoiberg oli tuotu Chicagoon muuttamaan Bullsin peli modernimmaksi ”pace and space” –peliksi jossa mennään kovaa, levitetään kenttää ja heitetään paljon kolmosia. Joukkueen tähtipelaajat eivät olleet kuitenkaan lainkaan innostuneita Hoibergin pelisysteemistä – eikä se oikein edes sopinut heidän pelaajaprofiiliinsa. Huhuttiinpa jopa, että esim. Butler ja Wade olisivat joskus aivan avoimesti kieltäytyneet pelaamasta Hoibergin ohjeiden mukaan.

Asiaan vaikutti luultavasti myös, että joukkueen johdon luottamusta nauttineen uude(hko)n valmentajan ja joukkueen alfa-urosten välit menivät umpisolmuun muissakin asioissa kuin pelitavan kohdalla. Ilmeisesti ongelmat alkoivat ihan henkilökemiasta lähtien.

katso liitettä 255

Viimeinen niitti oli varmaankin se, kun joukkueen tähdet Jimmy Butler ja Dwyane Wade haukkuivat seuran nuoremmat pelaajat kollektiivisesti lyttyyn julkisuudessa. Tämä viimeistään aiheutti NBA:ssa harvinaisen tapahtumaketjun jossa konfliktin seurauksena ovea näytettiin tähtipelaajille, ei valmentajalle.

Pieni, mutta oleellinen pala tässä puzzlessa on sekin, että Butlerin sopimus päättyy tähän kauteen, eli Bullsin olisi joko pitänyt maksaa tänä kesänä Butlerille monivuotinen maksimisopimus tilanteessa jossa välirikko on ilmeinen ja Butlerin tie lienee iän puolesta menossa vähitellen alaspäin muutenkin (riski tuskin on kovin suuri vielä ensi tai seuraavalla kaudella, mutta katsotaan asiaa vaikkapa nelivuotisen sopimuksen perspektiivistä) – tai menettää hänet ihan ilmaiseksi vapaille markkinoille.

Jimmy Butlerin myynnistä Bulls sai viime kesänä käteensä kolmikon Zach Lavine, Kris Dunn ja Lauri Markkanen. Näitä alettiin kutsua yleisesti nimellä young core, eräänlaiset uudelleenrakennuksen peruspalikat siis. Viime kesänä näiden kolmen ”arvojärjestys” oli jotakuinkin juuri tuo.


Uudelleenrakennuksen tavoitteet

Keskeinen tavoite uudelleenrakennuksen ensimmäiselle kaudelle oli varmastikin joukkueen uuden ytimen arvioiminen, kehittäminen ja yhdessä peluuttaminen (1.). Kolmikkoa LaVine, Dunn ja Markkanen tulisi peluuttaa niin paljon yhdessä kuin mahdollista. Heitä voitaisiin myös peluuttaa vapaasti ilman menestyspaineita koska huono menestys oli itsessään tavallaan joukkueen toinen keskeinen tavoite: huonolla menestyksellä kun pääsee draft-listoissa korkealle varaamaan lisää nuoria peruspalikoita (2.).

Kolmas tavoite kaudelle olisi luonnollisesti joukkueen muiden nuorten pelaajien tsekkaaminen (3.): kenessä olisi ainesta jäädä uuteen Bullsiin ja kenet olisi syytä päästää menemään? Neljäntenä joukkueessa oli tarkoitus kokeilla joitakin uusia nuoria pelaajia joita saataisiin kesän markkinoilta / kauden aikana ilman riskiä testattavaksi (4.).

Edellisten lisäksi voisi ajatella, että kauden tavoitteena oli ylipäänsä joukkueen uuden pelitavan, ”Hoiballin”, sisäänajaminen sekä varsin tulehtuneeksi päässeen joukkueen sosiaalisen kulttuurin korjaaminen (5.).

Huom. Tulevassa analyysissä yksittäisille pelaajille annetut plussat ja miinukset on ajateltu ns. suhteellisina eli en yritä sanoa niillä sellaisenaan, että joku on hyvä tai huono pelaaja (no, vähän ehkä sitäkin), vaan ennemminkin, miten pelaaja suoriutui suhteessa odotuksiin joita häneen kohdistettiin. Esim. LaVinen olen arvioinut miinukseksi ja Arcidiaconon neutraalihkolla +/- -arviolla. On silti ilmeistä, että LaVine on näistä kahdesta parempi pelaaja – LaVine vain tuotti merkittävän ison pettymyksen kun taas Arcidiacono ei sen ihmeemmin säväyttänyt kuin tuottanut pettymystäkään.

katso liitettä 256

1. Joukkueen nuoren ytimen testaaminen

+ Markkanen
+/- Dunn
- LaVine
- Nuoren ytimen yhdessä peluuttamisen määrä ja laatu



1.1 Lauri Markkanen +

Veni, vidi, vici”, voisi Lauri Markkanen tokaista jos olisi latinamiehiä. Markkanen tosiaankin tuli, näki ja voitti. Vuosi sitten Markkasta pidettiin amerikkalaisten kommentaattorien ja fanien piirissä pääasiassa ”hontelona ja pehmeänä eurooppalaisena” joka kenties saisi ensimmäisellä kaudellaan muutaman minuutin peliaikaa matsia kohden – olihan Laurin edellä seuran nokkimisjärjestyksessä niin Nikola Mirotic ja Bobby Portis kuin ehkä myös nelospaikkaakin pelaamaan pystyvä Cristiano Felicio.

Sitten Portis tinttasi Miroticin naaman tohjoksi: Portis sai pitkähkön pelikiellon ja Mirotic vielä pidemmän sairasloman. Felicio puolestaan osoittautui harjoitusmatseissa täysin saamattomaksi Hoibergin uudessa pelisysteemissä. Yllättäen Fred Hoibergilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin heittää Markkanen avauskentälliseen ja toivoa parasta. The rest is history: Markkanen ei luovuttanut tuota aloittavan nelosen statusta koko kaudella.

Markkasen ensimmäinen NBA-kausi oli huikea menestys jotakuinkin kaikilla mittareilla. Markkanen murskasi useita rookieiden piste-ennätyksiä (niitä Amerikassa lasketaan kyllä kaiken maailman mahdollisilla tavoilla, mutta ovat ne hienoja suorituksia siitä huolimatta). Markkanen valittiin All-Star viikonlopun nuorten peliin ja tuli taitokisassa kakkoseksi (ei kovin vakavahenkinen kisa sinänsä, mutta valinta siihen osoittaa arvostusta). Valinta kauden All-Rookie tähtiviisikkoon kruunasi kauden.

katso liitettä 257

Kenties näitä mitattavia tuloksiakin merkittävämpi saavutus on se, että kun viime kesänä Markkasta pidettiin uuden ydinkolmikon epävarmana kolmantena pyöränä, niin kauden jälkeen sekä joukkueen johto että eri NBA-analyytikot pitivät itsestäänselvyytenä siitä, että Markkanen on joukkueen ykköspelaaja: pelaaja jonka ympärille joukkuetta jatkossa rakennetaan. Jopa Markkasen valintaa rajusti arvostelleet Bulls-fanit ovat ottaneet Laurin omakseen kauden aikana.

Jotta ei elettäisi ihan pilvilinnoissa, niin lienee syytä mainita muutamasta ongelmastakin. Markkanen aloitti kauden todella vahvasti, mutta joskus keskellä talvea heitto katosi jotakuinkin kokonaan. Siis sananmukaisesti: taisi olla useampi peli kun Markkasen kolmoset olivat luokkaa 1/10. Selkäkipujen ja vauvaloman jälkeen Markkasen peli palasi taas keväällä jollakin tavoin uomiinsa, mutta ei kyllä saavuttanut enää missään vaiheessa alkukauden terävyyttä ja tehoa.

Syitä tähän voi olla useampia. Ensimmäisenä tulee mieleen, että Markkanen pelasi koko kesän ja kulki vielä pitkälle syksyyn Susijengin mukana EM-kisoissa jonka päälle kohtasi ensimmäistä kertaa elämässään NBA:n hurjan 82:n ottelun runkosarja-maratonin. Jossakin määrin voitaneen puhua myös ns. ”Rookie Wallista” johon useat ensimmäisen kauden pelaajat törmäävät talvikaudella huikean ottelumäärän viedessä mehut. Toisaalta Markkaseen on kohdistunut hurjia paineita kasvattaa lihasmassaa ja sitä Markkanen on selvästi hankkinutkin. Monet pelaajat ja valmentajat kuitenkin myös varoittelevat liian nopeasta lihasmassan lisäämisestä koska se vaikuttaa kropan kokonaistoimintaan ja voi mm. sotkea heittoa. Viime viikolla Markkasen kerrottiin hankkineen pelikauden jälkeen merkittävästi lisää massaa muutamassa kuukaudessa. Toivottavasti sillä ei ole sivuvaikutuksia.

Markkanen osoitti avauskaudellaan olevansa parempi puolustaja ja korinaluspelaaja kuin mitä moni odotti, mutta se ei tee Markkasesta vielä hyvää puolustajaa tai korinaluspelaajaa. Puolustuksessa Markkanen tuntuu jäävän vähän koko ajan kakkoseksi niin oikeasti isoille senttereille korin alla kuin vikkelämmille laitureille kaarella. Markkasen puolusutusstatsit on aika järisyttävän huonoja. Hyökkäyksessä Markkanen esitti paikoin sekä röyhkeitä ajoja korille että tappavia lähimatkan step-back kääntöhypäreitä, mutta aika kapealta Markkasen korinaluspelin arsenaali vaikutti ja useimmin puolustajat pystyivät ennakoimaan ja torjumaan Markkasen ajot.

Korinaluspelin tehojen puutteesta voi toki osin syyttää myös pelikavereita. Markkanen kyllä osasi hankkiutua jatkuvasti hyviin miss-match tilanteisiin korin läheisyyteen, mutta aika harvoin palloa Laurille sinne toimitettiin. Tässä olisikin yksi kehityskohde myös Markkaselle. Joukkueessa on kovin monta pelaajaa jotka rakastavat pitää palloa ja ottaa omia ratkaisuja: Markkasen tulisi uskaltaa ja osata vaatia palloa myös itselleen.

Ehkä viimeiseksi vielä pieni ”musta tuntuu” –henkinen huolenaihe. Mitenkähän Lauri on sopeutunut joukkueeseen sosiaalisesti? Hiukan näyttää / tuntuu siltä, ettei kovin hyvin, tai ettei ainakaan ole jengissä kuin kala vedessä. Tässä on tietty helppo katsella asioita stereotypioiden läpi. Meillä on vähän ujo ja jäyhä kaksikymppinen suomalainen joka ei ole koskaan juonut alkoholia, mutta hankkiutuu sen sijaan isäksi nuoruudenrakastettunsa kanssa. Tämä tuore koti-isä siirtyy sitten nuorten jenkkimiljonäärien jengiin jotka pelaa pleikkaa ja heittää läppää illat Bobby Portisin kämpillä – niin kuin nyt voi ajatella nuorten perheettömien ja hyvin toimeentulevien jannujen tekevän. Ihan eivät nuo maailmat taida kohdata.

Se, ettei hengaa treenien ja pelien ulkopuolella muun porukan kanssa ei tietenkään estä pelaajaa olemasta pidetty tai ”hyvä jätkä” tai johda mitenkään automaattisesti siihen, että tulee myös pelillisesti syrjityksi, mutta on silläkin luultavasti oma (pieni) vaikutuksensa, varsinkin tällaisessa tilanteessa jossa nuoren joukkueen roolit ja sisäinen nokkimisjärjestys on vasta muotoutumassa.

katso liitettä 258

1.2 Kris Dunn +/-

Kris Dunnin ensimmäinen Bulls-kausi sisälsi paljon hyvää, mutta jätti myös paljon kysymysmerkkejä. Isoin harmin aihe oli ehdottomasti Dunnin pelien vähyys: ensin taittui sormi, sitten Dunn donkkasi itseltään hampaat sisään ja loppukaudellakin oli sitten vielä pientä kremppaa. 52 peliä on kuitenkin jo jonkinlainen sample-size, jotta sen perusteella voi jotakin myös sanoa Dunnin pelistä. Dunnille on helppo antaa yksi plussa, yksi neutraali ja yksi miinusarvio – josta keskiarvoksi jää käteen neutraali arvosana.

Kris Dunn osoittautui maineensa veroiseksi puolustajaksi. Kahden riiston keskiarvo peliä kohden kertoo statsien puolella sen minkä saattoi nähdä ihan silmälläkin: Dunn on aktiivinen, ulottuva ja vahva puolustaja, ihan kunnon NBA-seuran avauskentällisen tasoa. Tästä plussa.

Dunnin koriinjohtaneiden syöttöjen keskiarvo oli kuusi syöttöä ottelua kohden. Se ei ehkä ole huippujoukkueen huippupointin tilastolukema, mutta kertoo, että kyllä mies osaa myös johtaa peliä / jakaa palloa hyviin paikkoihin. Alkukaudesta Dunn tuskaili pallonmenetysten kanssa, mutta pystyi kauden aikana petraamaan peliään. Syöttö/menetys –tilastossa Dunn toki jäi koko kauden osalta muita pelintekijöistä hiukan heikoimmaksi, mutta oli selkeästi joukkueen muita pelaajia parempi. Näistä yhteensä neutraali arvosana.

Pisteitä Dunn teki 13,4 ottelua kohden (käytännössä saman verran kuin Bobby Portis hiukan pienemmällä peliajalla). Yli 50 peliä pelanneista hänen edelleen pääsi vain Markkanen (15,2p.). Mutta tämä on vain osatotuus: joukkueen ykköspointin tulisi olla vastustajalle merkittävästi Dunnia pahempi pisteenteko-uhka. Dunnin kaukoheitto ei ole mikään merkittävä pelote ja korille ajamisessakin on paljon parannettavaa (on kuulemma Dunnin ykköskehityskohde tänä kesänä). Tästä miinus.


1.3 Zach LaVine -

Zach LaVine oli viime kesän Butler-kaupan keskipiste, se merkittävä asset joka kaupalla saatiin. Tähän nähden LaVine vastasi huutoon kovin heikosti, enkä varmaan liioittele jos sanon, että LaVinen peliesitykset olivat Bullsin viime kauden merkittävin pettymys niin seuralle, faneille kuin luultavasti myös hänelle itselleen. Kausi oli LaVinelle iso miinus.

LaVine pelasi vain 24 peliä. Jo se oli pettymys, vaikka vähäisen pelimäärän takana lienee lähinnä joukkueenjohdon varovaisuutta vamman toipumisen suhteen kuin loppukauden strategisia valintoja. LaVinea itseään tuskin voi syyttää pelien vähyydestä: löisin vetoa, että mies olisi halunnut pelata enemmän.

LaVinen kauden huippuhetki avaa sopivasti hänen isoimman ongelmansa. Talven kauan odotetussa huipputrillerissä, Timberwolvesin (”Timberbullsin”) vierailussa United Centerissä, LaVine otti koko joukkueen harteilleen. Pelin lopusta muodostuikin huikea LaVine vs. Butler kaksintaistelu jonka LaVine lopulta väänsi väkisin Bullsin voitoksi. Tämä oli varmaan sitä, mitä LaVine kaudesta itse odotti ja mitä fanit rakastivat.

Mutta, mutta… vaikka LaVine olikin tuona iltana huikeassa iskussa, niin Bulls olisi voinut ratkaista ottelun jo hiukan aikaisemminkin jos LaVine vain olisi malttanut välillä lainata palloa muillekin. Isompi ongelma on kuitenkin se, että LaVinen asenne peliin näytti samanlaiselta lähes joka ottelussa, oli hän sitten itse liekeissä tai ei. Ja pääsääntöisesti LaVine ei ollut liekeissä.

Vilkaisu statseihin varmistaa silmän arvion. Enemmän kuin keskimäärin viisi heittoa peliä kohden heittäneistä pelaajista LaVinen heittoprosentti on kolmanneksi huonoin (taakse jäävät vain Holiday ja Blakeney ja hekin niukasti); kaikista kauden aikana kentällä käyneistä pelaajistakaan taakse ei jää edellisten lisäksi kuin vain muutamia matseja pelanneet Zipser, Asik, Felder, Pondexter ja Eddie.

LaVine ei siis ole se pelaaja jonka kannattaisi ottaa joukkueessa eniten heittoja – minkä LaVine (14,8 heittoyritystä peliä kohden) nimenomaan teki.

Toinen iso ongelma tiedettiin jo etukäteen. Se on LaVinen lähes olematon puolustus. Jälleen vilkaisu statseihin vahvistaa sen minkä peliä katsomalla näkee. LaVinen +/- -keskiarvo (-7,5) on joukkueen huonoin, samoin kuin puolustusreittaus/100 pallonhallintaa (114,8) – LaVine oli siis huonon puolustusjoukkueen huonoin puolustaja.

Kuinka paljon tästä kaikesta voidaan syyttää LaVinen polven mahdollista kuntoutumattomuutta, että LaVine ei ole vielä saanut kaikkea räjähtävyyttään takaisin? Saako LaVine vielä loukkaantumista edeltäneen itsensä takaisin ylipäänsä? Kuinka paljon ongelma on LaVinen pään sisällä ja onko se muutettavissa? Näihin kysymyksiin Bullsin johdon tulisi osata vastata tänä kesänä kun se miettii, tekeekö LaVinelle tarjouksen ja minkälaisen – tai siis vastaako jonkin toisen mahdollisen joukkueen tarjoukseen vaiko ei.

katso liitettä 259

1.4 Nuoren ytimen yhdessä peluuttamisen määrä ja laatu -

Viime kesänä hankitun ydinkolmikon yhteispelaaminen jäi varsin vähiin. Kaikki kolme taisivat pelata yhdessä vain reilussa kymmenkunnassa ottelussa. Kun otanta on pieni, sen perusteella on vaikea tehdä kovin syvälle meneviä johtopäätöksiä. Tämä itsessään on jo iso miinus, koska näiden kolmen yhteispelin arviointi ja kehittäminen oli selkeästi joukkueen viime kauden keskeisiä tavoitteita. Eräässä mielessä Bulls lähtee ensi kauteen lähes yhtä tietämättömänä ja kolmikon yhteispeli lähes nollasta vaikka yksi yhteinen kausi on jo takana.

Harmillisinta lie, että se vähä informaatio jota viime kaudella tämän kolmikon yhteispelistä saatiin, oli lähinnä negatiivista. Viime kesänä kuolattiin ajatukselle LaVinen ja Markkasen tuhoisasta offensiivisesta yhteispelistä – olin jostakin lukevinani / kuulevinani, että LaVine ja Markkanen eivät pelanneet yhtäkään pick&rollia/poppia keskenään viime kaudella. LaVinen ja Dunnin yhteispeli oli kenties vieläkin olemattomampaa. Montakaan kertaa ei pallo tainnut näiden kahden välillä vaihtaa omistajaa.

Pienenä positiivisena poikkeuksena voinee sanoa, että Dunn ja Markkanen tuntuivat ajoittain talvella löytävän toisensa ihan kelvollisesti. Että jonkinlaista yhteispelin itua oli kenties havaittavissa.

On puhuttu Bullsin valmennusjohdon ajatelleen, että antaa kolmikon ratkaista oma nokkimisjärjestyksensä keskenään; että antaa itse pelin ohjata ja siten jokainen löytää oman luontevimman roolinsa kentällä. Jos näin oli, niin toivoa sopii, että Hoiberg ottaa ensi kaudella ohjakset käsiinsä ja antaa kolmikolle selkeät roolit joita pelaajat toivottavasti myös noudattavat.

On vaikea kuvitella, että Bullsin joukkueenjohto uskaltaisi luopua LaVinesta – se olisi imagollisesti merkittävä tappio jo valmiiksi epäsuositulle GarPax –kaksikolle. Toisaalta kukaan järkevä ihminen tuskin haluaisi maksaa LaVinelle mitään maksimisopimukseen päinkään tällaisessa tilanteessa jossa taustalla on loukkaantumisen jälkeen torsoksi jäänyt surkea kausi. Samalla on hyvä muistaa – kaiken arvostelun jälkeen – että Zach LaVine on potentiaalisesti ihan tähtiluokan pelaaja.

Paino sanalla potentiaalisuus, siis mahdollisuus. Mahdollisuuksien ikävä piirre vain on se, että ne joko toteutuvat tai sitten eivät, eikä tällä hetkellä todellakaan voida sanoa, miten LaVinen mahdollisuuksien kanssa käy. Hankalia päätöksiä siis Front Officelle tiedossa.


2. Huonosti pelaaminen eli draft-menestys

+ toisen ensimmäisen kierroksen varauksen hankkiminen
- oman varausnumeron jääminen seitsemänneksi



Osa 2. ilmestyy jonakin lähipäivänä…

Vitalta taas kerran upeaa settiä! :)
 
Viestejä
444
Loistavaa tarinaa. Butlerin sopparissa on optout 2019 kesällä, ei nyt. Lavine oli pettymys, mutta acl toipumisessa menee se 2v, joten fyysisesti syksyllä voisi olettaa olevan kunnossa mentaalisestikin.
Bulls voi jättää lavinen jatkosopparin riskillä ensi kesään, jolloin voisi eka signata jonkun vapaaherran ja vasta sitten lavinen capin päälle.

Carter jr. ja Hutchison olivat kovin varmanpäälle valintoja.
 
Viestejä
22
Hyvä kirjoitus Vitalstatistix:lta. Itse uskon Bullsin ensi kaudella tulemme näkemään mikä on "Nuoren kolmikon" yhteispeli arvo. Tähän myös tulee oikeasti vaikuttamaan pystyvätkö he yhdessä sopimaan yhteisiä harjoituksia kesällä eikä vain seuran järjestämiä. Dunn & Markkanen minun mielestäni löysivät yhteisen kemian kauden aikana, jos Dunn ei olisi donkannut hampaitaan melkein ulos niin he olisivat jatkaneet hyvin yhdessä. Henkilökemia paranee parhaiten tekemällä asioita ulkopuolella seuran järjestämistä. Duunikaveri on vain duunikaveri, ei sen kanssa pakosti olla samaa mieltä vaikka samaa työtä tekee.

Lavine tulee olemaan se suurin kysymysmerkki, jos hän jatkaa itsekkäällä "Heroball" asenteella niin se ei tule kehittämään heidän yhteispeliä. Sanoisin paras ratkaisu hänen aloituskaudelle, että hän ei voi tunkea väkisin omia ratkaisuja vaan ratkaisut tulevat pallon liikutuksen kautta. Tämä sitten on Bulls valmennus johdon ongelmia saada tämä käsitys pelaajaan, joka pääsi pelaamaan hänen tyylistä koripalloa Minnesota:ssa.

Itse päätin jo ennenkuin Lavine edes tuli pelaamaan, että en leimaa suoraan pelaajaa joka tulee kesken kauden isosta vammasta takaisin kentälle. Teen vasta päätöksen tämän seuraavan kauden aikana. Dunn omasta mielestäni pelasi erittäin hyvin ja tulee jatkossa sopimaan erittäin hyvin Markkasen kanssa Bullsin ykköslinjaan.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös