Nyt ei sanaakaan
Zion Williamsonista eikä edes
Ja Morantista. Molemmat tulevat menemään ennen Bullsin varausvuoroa ja heillä on turha spekuloida (jos jostakin syystä näin ei kävisi, esim. kävisi munkki Lotteryssa, niin oikein kiva, sitten on pick selvä = siitä ei silloinkaan tarvitse spekuloida).
Niin tullee menemään myös
RJ Barrett, mutta hänestä ehkä pari sanaa. Itse en ole kovin ihastunut Barrettiin. Nuori mies on eittämättä lahjakas ja ihan raamikaskin, ja pelaakin hyvänä päivänä oikein hyvin. Usein miehen pelissä on kuitenkin myös sellaista ”heikko Zach LaVine” tunnelivisiota kun pyrkii vain omiin ratkaisuihin ja egokin tuntuu olevan samaa luokkaa. Itse pelissä ei kuitenkaan ole ihan katetta tuolle asenteelle: esim. heittopeli on tosi ailahtelevaa eikä pallokaan ihan aina tottele käsissä. Voi silti olla, että olisi hyvä valinta jos on varattavissa kun Bullsin vuoro koittaa. Kokonaislahjakkuus on ilmeisesti kuitenkin tän draftin mittakaavassa merkittävä ja kun kyseessä on nuori mies, hän voi toki vielä kehittyä myös ihmisenä
)).
Draftissa yllä mainittuja pidetään selkeänä kärkikolmikkona. Jonkun heistä saamisen todennäköisyys on Bullsille pyöreästi 1/3 (tarkalleen 36,6%). Ei mahdoton, mutta olisi musta fiksua pohtia myös sitä 2/3 todennäköisyyttä, että entäs jos varausvuoro on 4.-8..
Pick 4.-8. – kenet valita?
Ajattelin nostaa esiin kolme kandidaattia jotka olisivat mielestäni hyviä valintoja Bullsille – laitan ne vielä omaan (tämänhetkiseen) toivejärjestykseeni. Olkaa eri mieltä ja/tai tarjotkaa muita kandidaatteja.
1. SG Jarrett Culver, Texas Tech.
Texas Techin NCAA-finaaleihin merkittäviltä osin vienyttä Jarrett Culveria pidetään ensisijaisesti huippukovan puolustuksen johtajana ja kovana yksilöpakkina, mutta ehtipä nuori mies kuitenkin tehtailla yli 18 pistettä peliä kohden – ja oli samalla joukkueensa ykköspelintekijä ja pallonhoitaja vaikka onkin periaatteessa kakkospaikan pelaaja. Monipuolinen yleispelaaja siis.
Koris IQ on Culverilla korkea ja urheilullisuutta & moottoria löytyy. Kolmoset on lähteneet periaatteessa ihan hyvin yliopistotasolla, mutta siirtymä NBA:han arveluttaa monia analyytikkoja. Samoin ruoto on miehellä aika kapoinen & kepoinen eikä kohtuullinen urheilullisuuskaan taida auttaa siihen, että isommat laiturit tulee NBA:ssa luultavasti kävelemään Culverin yli.
Culver voisi olla erinomainen LaVinen huilauttaja kakkospaikalla. Potentiaalia miehellä pitäisi olla ohittaa Valentine / Selden (jos jälkimmäinen ylipäänsä jää joukkueeseen) tuolla kakkospaikalla. Jos ei heti rookievuoden aluksi, niin vuodessa kahdessa. Culverissa positiivista on myös se, että mies voisi luultavasti pelata paikoin, tilanteen niin vaatiessa, niin pointtia kuin kolmostakin. Ajattelin esim. huippupuolustavaa ja fiksusti palloa kuskaavaa & syöttelevää Culveria rinnan LaVinen kanssa kaarella – ei huonompi parivaljakko.
2. SG/SF Keldon Johnson, Kentucky
Keldon Johnson on vähän kuin isompi ja vahvempi versio Culverista: monitoimimies ja likaisen työn tekijä jonka pelistä nousee helposti esiin atleettinen kaaripuolustus ja räjähtävä lähtönopeus joka suuntaan mentäessä. Kolmosia mies heitteli varsin hyvällä prosentilla (38%), mutta arkailee niiden kanssa (tähän jälkimmiseen väitteeseen törmäsin muutamassa kommentissa vaikka en olekaan itse siihen kiinnittänyt huomiota niissä parissa pelissä jotka olen Johnsonia nähnyt). Miehellä on myös älyä sekä pallottomana hakea itsensä vapaaksi, että löytää pallollisena vapaita kavereita – ongelma on, että osaamista vielä vähän puuttuu: esim. syötöt ja menetykset menivät viime kaudella about tasan.
Hiukan jäi huvittamaan nbadraft.net:in sivuilta löytyneen pelaaja-analyysin päätös: “With right coaching staff around him in the NBA, he could eventually develop into a potential all-star”. Jep. Ei siis Bullsissa…
Näkisin Johnsonin Bullsissa hiukan samanlaisessa toisen kakkospaikan pelaajan roolissa kuin Culverin, sillä erollla, että siinä missä Culver voisi kokeilla enemmän sitä pointtipelaamista, Johnsonia voisi kokeilla kolmospaikalle.
3. PG/SG Coby White, North Carolina
Tar Heelsin pelintekijä White on noussut Draft-spekulaatioissa raketin lailla NCAA-turnauksen myötä. Eikä ihan syyttä: mies on selvästi ollut kovan jengin sielu. Ja sitten se erityinen plussa Bullsin näkökulmasta: White on pointti.
White on huippunopea huippuskoraaja, mutta todella pieni. Siinä ehkä tärkeimmät plussat ja miinukset. No ei. On siellä niitä miinuksia vielä lisääkin: ei ole vielä ihan pelintekijä (vaan tosiaan ennemmin skoraaja) ja välillä vauhdin mukana lähtee mopo käsistä. Toisaalta, jos Bulls on nimenomaan tarvinnut takamiestä joka osaa a) tehdä itselleen skorauspaikkoja, b) on vakava heittouhka, ja c) pääsee vapariviivalle (siis ominaisuuksia joita Kris Dunnilla ei ole), niin tässä olisi nuori mies paikallaan. Ja on Whitella ainakin orastavaa pelinluku- ja pallonjakotaitoakin, ne vaan eivät ainakaan ihan vielä ole ”valmiita”.
Bullsin akuuttiin pointtipulaan pitää kyllä löytää jokin ratkaisu, eikä pelkästään jonkun kakkos- tai kolmos-tierin veteraanin (Rubio, Beverly tms.) palkkaaminen pariksi kaudeksi ole mikään ratkaisu. Jos Ja Morant on mennyt Bullsin vuoron tullessa, niin periaatteessa White on toiseksi lupaavin pointti tässä draftissa.
Bubbling under…
PG Ty Jerome, Virginia
Erinomainen ja monipuolinen takamies, hyvä lähes kaikessa – mutta puuttuu voimaa, nopeutta, räjähtävyyttä… Vaarana, että jää "Arcidiacono kakkoseksi".
PF/C Brandon Clarke, Gonzaga
Isoon päähän tarvitaan myös ainakin yksi pelaaja lisää – eritoten jos RoLo lähtee. Clarke on noussut NCAA-turnauksen myötä monilla listoilla ihan kärkikahinoihin ja onkin näyttänyt aika vakuuttavalta.
SF/PF Rui Hachimura, Gonzaga
Markkasen varamieheksi voidaan myös hankkia joku - tai siis isonpään junnun ei tarvitse ihan välttämättä olla PF/C. En tiedä onko Hachimurasta tuohon asti, mutta on kuitenkin yksi parhaita nelospaikkaa pelaamaan pystyviä pelaajia tämän kesän draftissa.
SF/PF DeAndre Hunter, Virginia
Toinen NCAA-mestaruuden tukipylväs Virginiasta. Ehkä vähän pieni neloseksi, mutta toisaalta heittää kolmosia hyvin, että ehkä menisi small-ball line-upissa?
Toinen kysymys on sitten, että jos ihan ekat varaukset menee sivu suun, kannattaisiko Bullsin etsiä jotakin edullista diiliä jolla vaihtaa ykköskierroksen varausvuoronsa heikompaan ja ottaa vastaan jotakin riittävän houkuttelevaa / hyvää sen kautta? Moni yllä esitetyistä pelaajista voisi olla saatavilla vielä lotteryn loppupäässäkin...