Vs: "Hack-a-Shaq" - keskustelua huonon vapaaheittäjän tahallisesta rikkomisesta
shaqtin a fool sanoi:
En kyllä edelleenkään ymmärrä, että miten sellainen sääntö on järkevä jossa samasta rikkeestä saa eri rangaistuksen riippuen missä kohtaa peliä se tapahtuu (mikä aika kellossa on).
Kyse on hienosäädöstä, jolla säännönlaatijat koettavat ohjata peliä haluamaansa suuntaan. Koriksen säännöt ovat täynnä erilaisia pykäliä, joiden tarkoitus on tehdä lajista mahdollisimman pelattava/mielenkiintoinen/kaupallinen jne.
Miksi pelaaja ei saa kuljettaa palloa takaisin omalle kenttäpuoliskolle?
Miksi joukkue ei saa kuluttaa kelloa loppuun, jos vastustajan puolustus ei pysty ottamaan siltä palloa pois?
Miksi kaukoheitoista saa enemmän pisteitä?
Miksi lasketaan joukkuevirheitä?
Miksi kuudesta/viidestä virheestä joutuu suihkuun?
Miksi palloon ei saa koskea korin jälkeen?
Kaikkiin noihin on vastaukset ja perustellut syyt.
shaqtin a fool sanoi:
Tuossa videouusintojen katsomisessa viimeisillä minuuteilla ei olekaan mitään järkeä. Miksi 47 minuutin kohdalla tehty 2 pistettä pitäisi olla jotenkin tärkempi kuin 42 minuutin kohdalla tehty 2 pistettä?
Päin vastoin.
Videouusintojen katsomisessa viimeisillä minuuteilla on kaikki järki.
Ottelun viime minuuteilla tapahtuvan tuomarivirheen seuraukset saattavat pahimmassa tapauksessa
suoraan ratkaista ottelun lopputuloksen.
Hamahakkityttoystavaa lainatakseni "koriksessa on kumulatiiviset pisteet" eli joukkueen pisteiden yhteenlaskettu lukumäärä ratkaisee. Tässä mielessä kaikki pisteet ovat samanarvoisia. Valitettavasti ne eivät kuitenkaan vaikuta ottelun lopputulokseen samalla tavalla, koska ottelun tuleva kehitys riippuu ottelun pistetilanteesta (vrt. kolme pistettä tappiolla oleva joukkue ei yritä kakkosta vikalla sekunnilla). Ottelun alussa tapahtumat ovat vähemmän ratkaisevia kuin viime sekuntien tapahtumat (vrt. kahden pisteen johto on pienempi minuutin pelin jälkeen kuin 39 minuutin pelin jälkeen), joten viime minuuttien tapahtumiin tulee kiinnittää enemmän huomiota (vrt. väärin mennyt sivuraja ekalla jaksolla ei juurikaan haittaa, mutta sekunti ennen loppua se voi olla ottelun viimeinen niitti).
Ideaalitilanteessa kaikki vihellykset katsottaisiin videouusintoina ja varmistettaisiin, etteivät tuomareiden inhimilliset tyrät ja ennakkoluulot pääse vaikuttamaan ottelun lopputulokseen. Tällöin kuitenkin jouduttaisiin katsomaan jokaista matsia noin neljä tuntia (arvio hatusta), eikä lopputuloksena olisi kovin viihdyttävä katsojatapahtuma.
Kahden minuutin raja on vedetty kahden minuutin kohdalle, koska raja on vedettävä johonkin. Kyse on kompromissistä, jonka avulla koetetaan minimoida tuomareiden mahdollisten mokien vaikutus ottelun lopputulokseen ja samalla tehdä ottelusta kuitenkin edes jotenkin katsottava.
(Sivuhuomio: Itse pidän videouusintoja isompana pahana joukkueiden aikalisiä, joita on käytettävissä liikaa.)
shaqtin a fool sanoi:
Nämä ovat molemmat aika lapsellisia argumentteja (jälkimmäinen toki vitsinä heitetty).. Kuten jo aikaisemmin kirjotin, niin tästä koko keskustelusta pitäisi jättää pois kyseisten herrojen vapaaheittotaito. Kyse on enemmänkin siitä, että koripalloon kuulumaton toiminta pitäisi karsia pois.
Koripallossa joukkuevirheiden täytyttyä rikottu pelaaja heittää pari vaparia. Useimmat ammattilaiskorispelaajat ovat sen verran hyviä pelaamaan koripalloa, että heitä ei kannata rikkoa, koska he kassittavat vaparinsa. Tämän takia puolustavat joukkueet pyrkivät yleensä välttämään turhia virheitä tällaisessa tilanteessa, koska vastustajan päästäminen vapariviivalle on heille epäedullista.
Pelaajien tahallinen hakkurointi on seurausta rikkovan joukkueen valmentajan rationaalisesta päätöksentekoprosessista: "hyökkäävä joukkue on normitilanteessa paha pysäytettävä ja sen heikoin lenkki ovat tuon kädettömän stiffin vaparit, joten pannaanpa iso pelle viivalle."
Täsmälleen samanlainen ajatuksenjuoksu johtaa donkkaamassa olevien pelaajien rikkomiseen korin alla: "tuosta paikasta Asik donkkaa ainakin 75% tarkkuudella, joten parempi laittaa klovni kokeilemaan viivalta."
Pitäisikö myös koria tekemässä olevan pelaajan tarkoituksellinen rikkominen kieltää?
(Sivuhuomio: mikrojunnut heittävät vaparinsa varmasti Asikia ja Howardia heikommin, mutta heitä ei rikota tahallaan, koska he heittävät kentältä vielä huonommin.)
shaqtin a fool sanoi:
Kysyn vielä sinultakin Hämis saman kysymyksen: Onko mielestäsi eurooppalainen koripallo jotenkin "taktiikka-köyhempää", kun täällä ei peleissä ole mahdollista rikkoa tahallisesti pallotonta pelaajaa? Haluaisitko, että tällainen "taktinen hienous" mahdollistettaisiin Euroopan kentilläkin?
En ole missään vaiheessa väittänyt näin.
FIBA:n säännöillä pelataan NBA:n ulkopuolella ja NBA:ssa pelataan NBA:n säännöillä. Näissä säännöissä on eroja, eikä niistä voi suoraan sanoa, että toiset säännöt ovat toisia parempia.
Mielestäni noita sääntöjä on hyvä yhdenmukaistaa ja toivoisin joskus kaukaisessa tulevaisuudessa korista pelattavan kaikkialla universumissamme samoilla säännöillä. Tuossa on kuitenkin aika monta avointa kysymystä.
Pitäisikö NBA:ssakin sallia pallon lyöminen pois raudasta? Pitäisikö NBA:ssakin pelata vain 4x10 minuutin varsinainen peliaika? Pitäisikö FIBA:n sääntöjen käytännöntoteutuksessa antaa näyttävyyden jyrätä sääntökirjan kirjain (vrt. NBA-askeleet ja starojen kohtelu)? Pitäisikö kolmosviivat siirtää samalle kohdalle? Mihin suuntaan? Pitäisikö NBA:ssakin olla herrasmiessopimus, joka rajoittaa ulkomaalaispelaajien lukumäärän kolmeen?
Toistaiseksi säännöt ovat erilaiset eri sarjoissa ja ainoa varma juttu on, että valmentaja, joka ei ole niihin tutustunut viimeistä pilkkua myöten ja joka ei hyödynnä niiden jokaikistä mahdollista koukeroa voittaakseen ottelun joukkueelleen, on täydellinen ääliö, joka ei ansaitse miljoonaliksaansa.