Eiköhän se Jones ihan suomalainen ensi kaudella ole..Timi sanoi:Onko Jones saamassa kansalaisuutta? Vai meinaako Compo lähteä altavastaajana kauteen? Vai otetaanko enemmän kuin kolme jenkkiä joukkueeseen?
Timi sanoi:Onko Jones saamassa kansalaisuutta? Vai meinaako Compo lähteä altavastaajana kauteen? Vai otetaanko enemmän kuin kolme jenkkiä joukkueeseen?
gladiator sanoi:Tällaiset Jones, Damon Williams, Foreman, Sarcevic tapaukset kertovat taas nykysäännön hölmöydestä. Jos rajoituksia kerran tehdään, olkoot nämäö herrat sitten aina ulkomaalaisia. Jos kansalaisuutta vaihtaneet, juniorina maahan tulleet saavat jonkinlaisen etuoikeuden, säännön henki menettää merkityksensä. Jones vie suomalaisen juniorin peliminuutit ihan samalla tavalla oli hän sitten jenkki tai kansalaisuutta vaihtanut pelaaja.
Jos rajoitetaan, rajoitetaan sitten myös kikkailu.
Timi sanoi:No, huhhuh!!! Ootkos ikinä koittanu hakea Suomen kansalaisuutta?
Herbert sanoi:Ei nyt ollut kysymys siitä, onko Suomen kansalaisuuden hakeminen helppoa vai vaikeaa.
Kysymys oli siitä, että herrasmiessopimuksella haluttiin rajoittaa ulkomaalaisten pelaajien käyttöä kotimaisessa Korisliigassa. Minun on vaikea ymmärtää, millä tavalla Suomen kansalaisuuden saanut Jones olisi sopimuksen hengen puitteissa suomalainen pelaaja. Tässähän on kyse juuri siitä passikikkailun paluusta, mistä kaksi vuotta sitten haluttiin päästä eroon poistamalla USA:n kansalaiset eri asemaan asettanut ulkomaalaissääntö.
Eli omasta mielestäni herrasmiessäännön pitäisi koskea myös kansallisuutta vaihtavia pelaajia.
Timi sanoi:Onhan se ihan eriasia saada Suomen kansalaisuus kuin se, että jenkkipelaajalla on jo valmiiksi Usan sekä isien kotimaan (esim. Liberian) kansalaisuudet. Kansalaisuuden saamisen vaikeus vaikuttaa asiaan siten, että poikkeuksetta kansalaisuutta hakevat ovat asuneet jo vuosia Suomessa ja todennäköisesti tänne myös maatuvat. Mielestäni sillä ei voi kikkailla mitenkään, vai voiko? Pitkällälinjalla kyllä voi, mutta kuinka moni esim. nykyisistä vahvistuksista mahtaa olla valmis jäämään Suomeen moneksi vuodeksi ja opettelemaan tämä yksi maailman vaikemmista kielistä? Veikkaan, ettei yksikään!
rutinaa, rutinaa.. Kyl minuukin vituttais kun ei "oma poika" tulekkaan takaisin kun passin saa takataskuun.JOEN SUU sanoi:Mitäs tuosta Jonesista käydään kiistelemään. Koska Karkkila ei ole osallistunut ns. " herrasmiessopimusneuvotteluunkaan ", niin väliäkö tuolla kansalaisuudella on.
Herbert sanoi:Eli omasta mielestäni herrasmiessäännön pitäisi koskea myös kansallisuutta vaihtavia pelaajia.
42 sanoi:Mutta silloinhan tuon saman pitäisi koskea myös Sarcevicia? Siis kolme ei-suomalaissyntyistä Suomen kansalaista joukkueessa. Eli myös Keke Rosbergin tapaiset Tukholmassa syntyneet jäävät tuohon kolmen kiintiöön?
Koripallopiireissä ei ole kukaan saannut lepsuin perustein kansalaisuutta. Jos esim Jones joka on pelannut Suomessa jo valovuosia ja jopa omistaa yrityksen Tolvasen kanssa puoliksi, hakee kansalaisuutta ja saa sen, niin miten mies enää voi viedä ulkomaalaiskiintiöstä paikan. Mies on tämän jälkeen Suomen kansalainen ja omaa samat oikeudet kuin syntyperäinenkin suomalainen. Ei Suomessa voi kikkailla kansalaisuudella, sillä sitä on niin vaikea saada. Kriteerit ovat todella kovat ja viranomaiset noudattavat niitä pilkun tarkasti. Minusta aivan turha keskustelun aihe. Kateelliset ihmiset purnaavat.Herbert sanoi:Joo, huono ilmaus. Eli kyllä, olen valmis antamaan erivapauskortin Suomessa juniorina pelanneille. Eli riippumatta Huffin (Jr.) tai Nanskin virallisuudesta kansalaisuudesta niin eivät ole kiintiön piirissä.
Eikö Keke ole kuitenkin syntyperäinen Suomen kansalainen? Eihän tässä asuinmaasta oltu tehty mitään kriteeriä, vaan kansallisuuden muuttamisesta?
PEKKO sanoi:Jos esim Jones joka on pelannut Suomessa jo valovuosia ja jopa omistaa yrityksen Tolvasen kanssa puoliksi, hakee kansalaisuutta ja saa sen, niin miten mies enää voi viedä ulkomaalaiskiintiöstä paikan. Mies on tämän jälkeen Suomen kansalainen ja omaa samat oikeudet kuin syntyperäinenkin suomalainen.
Herbert sanoi:Tässä menee nyt sekaisin kaksi asiaa eli kansalaisuus ja koripallon herrasmiessääntö. Olen samaa mieltä, että Jones on ihan täysiverinen suomalainen niin halutessaan. Saa KELA-korvaukset, eläkkeet, äänestysliput ja passit ihan kuin kuka tahansa muukin.
Mutta sovittu herrasmiessääntö on nimensä mukaisesti herrasmiessääntö. Ei se ole mikään laki. Joukkueet ovat sopineet keskenään, että käytetään vain 3 ulkomaalaista pelaajaa, jotta... niin miksi? Olin ymmärtänyt, että sopimuksen idea oli luoda peliaikaa kotimaisille pelaajille. (Tämähän on se syy, miksi EU tämän hyväksyisi. Jos tarkoitus on taloudellinen, niin kyseessä on ostokartelli eli laiton sopimus.) Kun mietin tätä sopimuksen tarkoitusperiä, niin minun olisi vaikea ymmärtää, miksi Jones saisi pelata.
Toinen tosiasiahan on sitten se, että koska kyseessä on herrasmiessopimus, jossa ei ole mitään sanktioita, niin jokainen voi tulkita sopimusta omalta kannaltaan parhaalla tavalla. Koko järjestelyn ideahan on, että joukkueet keskenään sopivat pelisäännöt eli jos yhteisymmärrykseen ei päästä, niin jokainen tekee niin kuin haluaa.
Jos Jones on Suomen kansalainen, niin eikö hän ole silloin suomalainen pelaaja? Miten kyseinen pelaaja voi viedä ulkomaalaisen pelaajan kiintiöpaikan? Tolla periaatteella ei kentällä ole yhtään pelaajaa. Suomessa ei voi kikkailla ulkomaalaisilla pelaajilla, koska kansalaisuuden täyttämiseksi tarvitaan kovat kriteerit. Sorry minulle ei avautunut lainkaan toi sinun pointtisi asiasta!Herbert sanoi:Tässä menee nyt sekaisin kaksi asiaa eli kansalaisuus ja koripallon herrasmiessääntö. Olen samaa mieltä, että Jones on ihan täysiverinen suomalainen niin halutessaan. Saa KELA-korvaukset, eläkkeet, äänestysliput ja passit ihan kuin kuka tahansa muukin.
Mutta sovittu herrasmiessääntö on nimensä mukaisesti herrasmiessääntö. Ei se ole mikään laki. Joukkueet ovat sopineet keskenään, että käytetään vain 3 ulkomaalaista pelaajaa, jotta... niin miksi? Olin ymmärtänyt, että sopimuksen idea oli luoda peliaikaa kotimaisille pelaajille. (Tämähän on se syy, miksi EU tämän hyväksyisi. Jos tarkoitus on taloudellinen, niin kyseessä on ostokartelli eli laiton sopimus.) Kun mietin tätä sopimuksen tarkoitusperiä, niin minun olisi vaikea ymmärtää, miksi Jones saisi pelata.
Toinen tosiasiahan on sitten se, että koska kyseessä on herrasmiessopimus, jossa ei ole mitään sanktioita, niin jokainen voi tulkita sopimusta omalta kannaltaan parhaalla tavalla. Koko järjestelyn ideahan on, että joukkueet keskenään sopivat pelisäännöt eli jos yhteisymmärrykseen ei päästä, niin jokainen tekee niin kuin haluaa.
PEKKO sanoi:Jos Jones on Suomen kansalainen, niin eikö hän ole silloin suomalainen pelaaja? Miten kyseinen pelaaja voi viedä ulkomaalaisen pelaajan kiintiöpaikan? Tolla periaatteella ei kentällä ole yhtään pelaajaa. Suomessa ei voi kikkailla ulkomaalaisilla pelaajilla, koska kansalaisuuden täyttämiseksi tarvitaan kovat kriteerit. Sorry minulle ei avautunut lainkaan toi sinun pointtisi asiasta!
Herbert sanoi:Huomaan.
Eli minun haasteeni on, että en olen ihan varma, mitä tällä herrasmiessopimuksella oikeastaan haetaan takaa. Varmuudella tiedetään vain, että ulkomaalaisten (ammatti-)pelaajien määrää halutaan kontrolloida Korisliigassa. Mutta miksi? Ennen kuin tähän on olemassa selkeä vastaus, on mahdotonta ymmärtää, miten näihin suomalaistuviin pelaajiin pitäisi suhtautua.
Henkilökohtaisesti näen asian niin, että herrasmiessopimuksella pitäisi edistää paikallisten pelaajien mahdollisuuksia Korisliigassa. Eli halutaan parantaa sitä mahdollisuutta, että täkäläisen seuran kasvatista tulee uusi Matisen, Virtasen tai Lehtorannan tapainen kiintotähti omaan sarjaamme. Tässä valossa on minusta ihan sama onko pelaaja Suomen kansalainen vai ei. Nanski on onnistumassa tässä kehityksessä ja minulle on ihan sama, onko hän suomalainen vai ei. Hän on kuitenkin juniorivuosista saakka pelannut täällä ja on siksi paikallinen. Eli minulle herrasmiessopimuksessa ei ole kysymy kansalaisuudesta vaan urasta ja sitä kautta vaikutuksesta suomalaiseen koripalloiluun.
Tästä päästään sitten pohtimaan Jonesin tapausta. Jones on siinä mielessä vaikea tapaus, että hän on tosiaan juurtunut tänne. Mutta silmissäni saman statuksen on saavuttanut myös esim. Monte Cummings. Minusta voisi olla ihan hyvä idea tukea tällaisten pitkään maassa jo viihtyneiden konkarien pelaamista poistamalla heidät tästä "ulkomaalaisten" kiintiöstä. Mutta minun silmissäni ratkaisun pitää riippua muista tekijöistä kuin kansalaisuudesta. Kriteeri voisi olla esim. että ao. pelaaja on pelannut jo 5 kautena Korisliigaa tai jotain vastaavaa.
Ajatukseni on siis se, että kansalaisuus koripallon näkökulmasta ei ole sama asia kuin lain näkökulmasta. Aiemmin tätä samaistusta on käytetty, koska se on ollut käytännöllinen tapa erotella pelaajia, mutta minusta herrasmiessopimus antaisi nyt mahdollisuuden myös muihin määritelmiin.
Toivottavasti tämä selvensi ajatteluani. Ainakin itse ymmärrän nyt paremmin, mitä tarkoitan.