Koripallo.com

Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Viestejä
3 280
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Lohko B
12. Kroatia

Dario Šarić
Viime arvokisat - 2013 EM-kisat
5,5 pistettä
3,2 levypalloa
0,9 syöttöä
17,4 minuuttia
b5dcf156c43b.jpg


Kroatialla on tällä hetkellä ikäluokkien 1994 ja 1995 parhaat eurooppalaiset pelaajat Dario Šarić sekä Mario Hezonja. Molempia miehiä yhdistää lähes loputon potentiaali sekä luupäisyys, joka voi tuhota molempien polun Euroopan kovimmalle huipulle. Otetaan nyt kuitenkin ainoastaan Dario suurennuslasin alle.

En tiedä, mistä Darion kohdalla pitäisi lähteä liikkeelle, jos puhutaan tätä nuorta miestä kohtaan olevista odotuksista. Lähdetäänkö liikkeelle vuodesta 1993, jolloin Kroatian koripallo kuoli; vai lähdetäänkö liikkeelle vuodesta 1994, jolloin Kroatian koripallon suurin toivo syntyi. Molempiin tarinoihin liittyy kuitenkin kroatialainen Šibenikissä syntynyt koripalloilija.

No minä aloitan muistelut vuodesta 2009, jolloin Šarić nousi viimeistään eurooppalaisen koripalloskenen huulille. Tuolloin espanjalainen suurseura Saski Baskonia tarjosi nuorelle 15-vuotiaalle kroatialaispelaajalle kahdeksan vuoden ja kolmen miljoonan sopimusta. Luultavasti jo tuolloin Darion luupäinen isä päätti poikansa sopimusasioista, eikä sopimusta syntynyt, vaan pelit jatkuivat kotimaassa aina vuoteen 2014 asti.

Darion ympärillä on aina pyörinyt raha. Saski Baskonian tarjous, Bilbaon tarjous, Fenerbahcen sekä Efesin tarjoukset ovat olleet todella kilpailukykyisiä. Esimerkiksi Cibona maksoi vuonna 2012 Bilbaolle yli puoli miljoonaa euroa siitä, että FIBA:n langettamat sopimussakot saatiin korvattua. Tuolloin summan maksoivat kroatialaiset yhteistyökumppanit, mikä koko asiassa hekotuttaakin nykyään paljon. Huhujen mukaanhan Cibonahan operoi seuraavan kauden pienemmällä budjetilla, mitä Korisliigan kärkipään seuroilla on käytössä.

Pelaajana Dariolta puuttuu vain atleettisuus, jos tavoitteeksi asetetaan NBA:n avauksen paikka. Hän on kehittänyt heittoaan hyvälle tasolle, pystyy pelaamaan NBA:ssakin paikkoja 2-4, voi toimia point forwardina, pelisilmä on ollut aina loistavalla tasolla, oikea-aikaisuus ja niin edelleen ja niin edelleen. Ikään kuin tälle nuorelle olisi annettu jo syntymässä kaikki edellytykset nousta seuraavaksi suureksi eurooppalaiseksi koripalloilijaksi. Lähes täydellinen.

Juniorimaajoukkueissa Dario on ollut _ylivoimainen_ ja pari kautta sitten hän debytoi myös aikuisten maajoukkueessa, jossa takana on yhdet EM-kilpailut. Hän ehti jo hieman väläytellä potentiaaliaan vuoden 2013 EM-kisojen neljänneksi sijoittuneessa joukkueessa. Edellä ovat vielä kuitenkin erinomaiset Damjan Rudež (Indiana Pacers) sekä Bojan Bogdanović (Brooklyn Nets). Mikäli Rudežin fysiikan saisi jotenkin liitettyä Šarićin taitoihin, olisi Kroatialla käytössä viiden vuoden päästä täydellinen koripalloilija.

Tilastorivi näissä kisoissa:
7,2 pistettä/4,2 levypalloa/2,0 syöttöä
 
Viestejä
559
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Taas hyvää läppää Röörikseltä. Sitä vain ihmettelin että miksi photoshoppasit Mikael Herbertin kasvot tuohon kuvaan?
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Lohko C
13. Dominikaaninen tasavalta

Eulis Báez
Viime arvokisat - 2013 Amerikan-kisat
10,1 pistettä
6,9 levypalloa
2,4 syöttöä
25,3 minuuttia
30b1c7727980.jpg


Báez ei ole luonnollisestikaan ollut maajoukkueessaan tähtipelaaja, eikä ole muutenkaan ollut seurajoukkueissaan ikinä tähtipelaaja. Itselleni tulee Báezista kuitenkin mieleen nämä ostoskanavien halvahkot yleisvehkeet, joilla pystyy tekemään lähes mitä tahansa karmien viilauksesta pillunsaantiin. Perusvarma Báez.

Todistin Báezin peliä ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten, kun hän pelaili vielä Badalonan joukkueessa. En tiedä mikä siinä oli, mutta jostain syystä Latavious Williamsin ja Báezin yhteispeliä sisäkentällä oli ilo seurata. Williamsin peli perustui lähinnä huikeaan fyysiseen preesensiin, kun taas Báez pystyi tekemään kentällä lähes kaikkea.

Báez on pelannut koko ammattilaisuransa Espanjassa, jossa hän on noussut maan alasarjoista pikkuhiljaa pääsarjaan. ACB:ssä mies on pelannut vuodesta 2009 lähtien Valladolidin, Badalonan ja viimeisimpänä Gran Canarian joukkueissa.

Pelityyliltään hän on todella miellyttävää seurattavaa. Báezilla on erinomainen pallokosketus isoksi mieheksi, minkä lisäksi pystyy heittämään kaarelta Pablo Prigionin ja Matt Bonnerin heittotyylin risteytyksellä. Ei siinä mitään, sillä heittää palloa tarkasti kaaren takaa (viime kaudella runkosarjassa 41%). Korin alla muutama hyvä liike ja juoksee kenttääkin ihan hyvin. Jos pitäisi tiivistää, niin Báez on yleiskone, josta löytyy kaikki tarvittavat toiminnot, muttei mitään hienouksia.

Maajoukkueessa Báez on aloituksen pelaaja, koska ei tuolla näytä kovempaakaan jannua olevan rosterissa. Varmaankin Orlando Sanchez on Báezin back-uppina penkillä. Sanotaan vielä lopuksi se, että ihmisenä Báez vaikuttaa todella sympaattiselta mieshenkilöltä. Varmasti hieno joukkuekaveri ja nappisilmiensä kanssa kova panemaan.

Tilastorivi näissä kisoissa:
8,9 pistettä/6,1 levypalloa/2,2 syöttöä
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Lohko C
14. Turkki

Kerem Tunçeri
Viime arvokisat - 2011 EM-kisat
3,2 pistettä
0,8 levypalloa
2,1 syöttöä
21,5 minuuttia
Small_10_5_.jpg


Turkki lähti kovin odotuksin vuoden 2011 EM-kisoihin, sillä olihan se edellisissä arvokisoissa sijoittunut hopealle. Maa oli kasannut paperille kovan porukan, joka oli täynnä NBA-pelaajia, veteraaneja sekä nuoria nimiä. Kaikki vaikutti todella hyvältä. Kisoissa peli ei lähtenyt rullaamaan oikeastaan missään vaiheessa ja lopulta maa sijoittui yhdenneksitoista. Pian kisojen jälkeen maajoukkueen luottopelaajat Tunçeri sekä Hedo Türkoğlu ilmoittivat laittavansa tossut naulaan maajoukkuepelien osalta.

Hedo tuli ripuloimaan vielä 2013 kisoihin, mutta näissä MM-kisoissa hän ei ole ottamassa älyttömiä ratkaisujaan. Sen sijaan Tunçeri päätti tehdä vielä viimeisen stinttinsä maajoukkueessa. Tämän onkin sitten paljon, paljon parempi Turkin kannattajien kannalta.

Tunçeri on kuulunut sisäsiittoiseen man crush -listaani vuodesta 2007 lähtien, jolloin hän pelasi vielä Real Madridissa. Avauksen pointtina tuolloin urakoinut Tunçeri oli niin perusvarma pelissään, että jalkani menivät spagetiksi. Hän toi pallon kaikessa rauhassa ylös, asetti pelaajat oikeille paikoilleen ja laittoi pelin rullaamaan. Meno oli kuin olisi katsellut Garri Kasparovin työskentelyä ratsulla ja lähetillään.

Pelaajana Tunçeria voisi kuvailla Turkin Teemu Rannikoksi. Pelistä paistaa se kylmänrauhallinen viileys, jolla hän jauhaa palloskriiniä ja jakaa skriinistä palloa kaarelle. Hän on keskiverto heittäjä, eikä peli olekaan ikinä perustunut heittämiseen tai fysiikkaan, vaan vapaiden linjojen löytämiseen korille palloskriinitilanteista. Hänen keskimatkan hypärinsä ei ole vieläkään mikään ihmeellinen, eikä hänen ensimmäinen optionsa ikinä olekaan hypäri. Mikäli hän pystyy passillaan saamaan joukkuekaverinsa näyttämään hyvältä, on hän onnistunut työssään.

Maajoukkueessa Tunçeri on Kerem Gönlümin kanssa isähahmon roolissa. Näillä kahdella on koko joukkueen isoimmat kivet ja mahtavin häpykarvoitus. Joukkueessa ei ole tällä kertaa yhtäkään taiteilijaluonteen omaavaa ongelmalasta (Türkoğlu), joten näiden kahden ei tarvitse pöyhistellä rintaansa.

Melko kiistatta voidaan sanoa Tunçerin olevan maajoukkueen ykköspointti. Muista pelaajista Baris Ermis, Ender Arslan sekä Emir Preldžić hoitavat myös pallon ylöstuontia, mutta heillä on omat vikansa. Ermis ei ole kansainvälisen kaliiberin pelaaja, Arslan tuntuu ajoittan pähkäilevän, onko hän pointti vai heittävä takamies ja Preldžić pelaa point forwardina. Täten Tunçeri on joukkueen ainoa puhdas pointti, joka kestää kansainvälisen vertailun. Pakkipäässä hän häviää näille kaikille pelaajille (kyllä, häviää myös Preldžićille, jos Emiriä kiinnostaa edes vähän alusta), mutta onneksi korin alla on Ömer Aşık. Arslan saattaa aloittaa kentältä, mutta yhtä hyvin se voi olla Tunçeri.

Neuvoisin nyt näitä suomalaisia superjunnuja, jotka vaahtoavat kaiken maailman westbrookeista ja roseista, seuraamaan Tunçerin totaalista pelinjohtoa. Maailmassa ei ole ikinä liikaa klassisia pass-first -pointteja.

Tilastorivi näissä kisoissa:
4,2 pistettä/1,1 levypalloa/3,2 syöttöä
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Lohko C
15. Yhdysvallat

Derrick Rose
Viime arvokisat - 2010 MM-kisat
7,2 pistettä
2,1 levypalloa
3,2 syöttöä
23,1 minuuttia
Usa-Derrick_ROSE_6.jpg


Otetaan nyt sitten jenkitkin samaan syssyyn. Punnitsin melko pitkään kenet nostan esille tuosta itselleni melko mauttomasta massasta. Maailman parhaaksi pelaajaksi itseään tituleerannut James Harden ei jaksa vajavaisella puolustuspelillään oikeen napata, enkä lopulta ottanut Klay Thompsoniakaan, vaikka miehen heitto onkin pehmeä kuin 15-vuotiaan tytön kosketus. Analysoidaan sitten Derrick Rosea, joka on joskus pelannut arvokisoissakin.

Myönnetään nyt sitten aluksi se, että katsoin Roselta ensimmäistä kertaa kokonaisen pelin vasta Turkin MM-kisoissa, enkä ollut uskoa silmiäni. Kaiken lukemani hypetyksen jälkeen mies ei vakuuttanut minua yhtään. Kisoissa nähtiin täydellisen heittotaidoton pelaaja, jonka peli näytti siltä, ettei hän ollut ikinä edes törmännyt eurooppalaistyyliseen puolustamiseen.

En tiedä, oliko tämä jonkinlainen wake up call Roselle, sillä MM-kisojen jälkeisenä kautena hän heitti keskimäärin 4,8 kertaa kaaren takaa, kun edeltävänä kautena hän oli heittänyt keskimäärin 0,8 (!) kertaa. Joku asioista tietävä voisi selittää, mitä tässä kohtaa oikein tapahtui. Joka tapauksessa hänet valittiin kauden 2010-2011 päätteeksi NBA:n arvokkaimmaksi, jonka jälkeen polvi paskaksi ja vääräleukojen mielestä ura oli sitten siinä.

USA:n harkkapeleissä Rose on näyttänyt, ettei räjähtävyys ole kadonnut minnekään. Tai jos se on hieman laskenut viimeisimmän runkosarjapelin jälkeen, niin se ei ainakaan paista silmiin. Tämä on aina huojentava tieto pelaajalta, jonka peli perustuu 80 prosenttisesti fysiikkaan.

Minä odotan näkeväni näissä kisoissa paljon monipuolisemman Rosen, mitä nähtiin neljä vuotta sitten. Tällä kertaa maajoukkue ei ole kenenkään yksittäisen pelaajan (Durant) joukkue, joten peli voi olla ihan kivan näköistäkin. Nokkimisjärjstyksestä en osaa sanoa mitään, mutta pointteina toimivat pääsääntöisesti Rose, Irving ja Curry. Eivät tietty ole mitään eteläisen alueen II-divarin pointteja, mutta ihan kunnollisia kuitenkin.

Tilastorivi näissä kisoissa:
9,8 pistettä/2,9 levypalloa/2,9 syöttöä
 
Viestejä
941
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

rööriroope sanoi:
Minä odotan näkeväni näissä kisoissa paljon monipuolisemman Rosen, mitä nähtiin neljä vuotta sitten.

Väittävät että mies on kehittänyt pelinsä nykyään hieman enemmän floater-tyylisiin haastoihin korille versus niihin pää-edellä-pallo-kainalossa-hyppy-kontakti-virhe-and1-toivottavasti-mikään-ei-hajonnut -haastoihin. En katsonut USA:n harjoituspelejä tosin joten tämä on ihan lööpeistä revittyä huhupuhetta.
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Lohko C
16. Uusi-Seelanti

Kirk Penney
Viime arvokisat - 2011 Oseanian-kisat
24,7 pistettä
3,3 levypalloa
3,0 syöttöä
39,3 minuuttia
23.jpg


Valitsin Penneyn ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että Uuden-Seelannin joukkueessa ei yksinkertaisesti ole ketään vähääkään yhtä kiinnostavaa pelaajaa. Ehkä nuo Penneyn viime arvokisojen minuutit myös kertovat sen, kuinka paljon maajoukkue on hänen varassaan.

Penney on ollut urallaan tyypillinen kiertolainen, joka ei ole viihtynyt pitkiä aikoja samassa seurassa. Siihen en osaa vastata, mistä tämä on johtunut. Saattaa olla, että hän on vain mennyt rahan perässä seurasta toiseen. Eivätkä nämä seurat ole mitään lestadiolaisporukalla kerättyjä palloitteluiltamia olleet. Maccabissa (2005-2006) Penney palloili Anthony Parkerin ja Tal Bursteinin back-upina. Kaunasissa (2006-2007) joukkueessa höntsäilivät Möttölä ja Marko Popovic.

Muutamasta kovasta eurooppalaisseurasta huolimatta Penneyn ura maanosan huipulla jäi todella lyhyeksi, eikä hän oikeastaan koskaan lyönyt itseään läpi. Uralta löytyy muutamaa NBA-peliä, joitakin D-liigapelejä sekä pelikausia Espanjan ja Turkin pääsarjoissa. Nämä eurooppalaissarjat eivät toki ole huonoja liigoja, mutta Penney on aina pelaillut sarjojen häntäpään joukkueissa. Syksyllä 2010 huhuiltiin Penneyn siirtoa San Antonioon, mistä olin todella täpinöissäni, sillä seura on yleensä saanut maksimaalisen potentiaalin irti ulkomaalaispelaajistaan. Sopimus tehtiin myös lopulta, mutta seuraavassa kuussa seura päätti veivata Penneyn.

Itselleni Penneyn pelityylistä tulee mieleen JJ Redick yliopistossa. Hän on äärimmäisen taitava heittäjä, joka ei tarvitse isoa tilaa saadakseen täydellisyyteen hiotun hypärinsä ilmoille. Suurimmat puutteet löytyvät pallonkäsittelystä sekä puolustuksesta. Vaikka Penney onkin loistava 1 vastaan 1 -pelaaja, niin nopeutta ei välttämättä löydy kansainvälisiin peleihin.

Maajoukkueessa Penney on kiistatta maansa ykköspelaaja. Todennäköisesti hänelle pelataan pallottomilla skriineillä lukuisia heittopaikkoja pelin aikana ja tämän jälkeen hänellä on vapaat kädet tehdä, mitä haluaa. Kyllähän aina puolustuspäässä pystyy nojaamaan polviin ja ottamaan happea. Potentiaalinen ykkösskoraaja näissä kisoissa.

Tilastorivi näissä kisoissa:
22,1 pistettä/2,9 levypalloa/2,6 syöttöä
 
Viestejä
16 284
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

On ollut ilo nähdä Vantaan Energia-Areenassa Penney livenä tuossa pari vuotta takaperin Susijengiä vastaan. Kova skoraaja. Uuden-Seelannin osalta tuon haka-tanssin livenä kokeminen on jo elämys sinäänsä.

Todiste: "Penney viivalla"... :)

211wi78.jpg
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Lohko C
17. Ukraina

Serhij Hlаdyr
Viime arvokisat - 2013 EM-kisat
12,0 pistettä
5,0 levypalloa
1,5 syöttöä
28,1 minuuttia
16_5_55_658.jpg


Сергій Гладир eli englanniksi Sergiy Gladyr eli suomeksi transilitteroituna Serhij Hlаdyr. Tämä tulee olemaan varmasti vaikeaa suomalaisessa mediassa, joten käytetään me sentään tätä Hlаdyria.

Hlаdyr on pelannut pitkän pätkän urastaan Espanjassa putoamistaistossa mukana olleissa Manresassa sekä Fuenlabradassa. Hiukset ovat ehtineet parin vuoden aikana harventua takaraivolta, mutta peli ei ole monipuolistunut, vaikka hän on pelannut viime kaudesta lähtien Ranskan yksilökeskeisessä sarjassa.

Olen seuraillut sivusilmällä miehen uraa parin viime kauden ajan ja näyttää siltä, että katto on tullut vastaan kehityksen suhteen. Hlаdyr on varattu viitisen vuotta sitten NBA:han, mutta tällä taitotasolla ei ole asiaa sinne. Pelaillut näköjään kesäliigassakin, mutta ei saanut siellä paljon peliaikaa.

Jos Hlаdyria pitää yhdellä sanalla arvioida, niin alleviivaisin sanan "heittäjä". Hän on voittanut kahdesti ACB:n kolkkiskaban ja sijoittunut kerran toiseksi. Heitto on teknisesti ihan kohtalainen ja release on todella nopea, mikäli on saanut muutaman onnistumisen pelissä. Eikä hän tarvitse paljon tilaa saadakseen pitkällä rungollaan heiton ilmalentoon.

Mutta tähän se oikeastaan jääkin. Jossakin sitä atleettisuutta on havaittavissa, mutta ensimmäinen askel ei ole mitenkään nopea. Hlаdyr tykkää juosta skriinin takaa heittoon ja loppuajan hän on täysin spot up -heittäjä. Korit, jotka eivät synny kaaren takaa, perustuvat loputtomaan juoksemiseen. Erittäin vittuimainen puolustettava.

Maajoukkueessaan Hlаdyr on avauksen pelaaja ja Jeterin kanssa joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Ihan kovia päänahkoja maa on onnistunut metsästämään siihen nähden, ettei tuo materiaali mikään ihmeellinen ole Jeterin, Hlаdyrin ja Krаvtsovin takana. Toisaalta...eipä Suomellakaan.

Tilastorivi näissä kisoissa:
13,5 pistettä/5,1 levypalloa/1,7 syöttöä
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Lohko D
18. Slovenia

Jaka Blažič
Viime arvokisat - 2013 EM-kisat
5,5 pistettä
2,6 levypalloa
0,9 syöttöä
16,2 minuuttia
jaka-blazic-union-olimpija.jpg


Blažič on noussut vasta parin viime kauden aikana eurooppalaisen koripalloskenen parrasvaloihin. Häntä voisi sanoa jopa late bloomeriksi, koska on tainnut pelannut vain muutamia junnumaaotteluita. Ja nämäkin 20-vuotiaissa.

Vuoteen 2013 asti koko uransa Sloveniassa tahkonnut Blažič siirtyi viime kesänä Punaiseen tähteen. Tätä ennen hän oli pelannut Olimpijassa, jossa hän löi todellisesti läpi kaudella 2012-2013. Ehkä tätä läpimurtoa auttoi se, ettei joukkueessa pelannut juuri ketään tasokasta Euroliiga-pelaajaa. Toki Salin, Rannikko ja Baynes palloilivat tuolloin Olimpijassa, mutta eri pelipaikoilla, eivätkä silti kuuluneet sarjan kärkipelaajiin.

Pelityyliltään Blažič on atleettinen laituri, joka on viime vuosina opetellut heittämään. Tämä on ihan tärkeä aluevaltaus jannulta, jonka peli oli aiemmin perustunut törkeään nopeuteen sekä atleettisuuteen. Blažič on ihan hyvä käyttämään palloskriinejäkin, mutta katsoo aina ensimmäisenä optionaan korintekemisen. Tämä voi näkyä tilanteissa, jossa hän hyppää diamantidismaisesti ilmaan lay-upissa ja yrittää etsiä vapaata pelaajaa. Harmi, että Diamantidis on pikkaisen parempi pelaaja etsimään vapaan pelaajan.

Blažičin ensimmäinen askel on todella räjähtävä ja hänellä on hyvä yhden jalan ponnistus. MM-kisoissa saatetaan pari kertaa nähdä täysin puskista tulevia mukavan atleettisia donkkeja. Toisaalta Blažičin yksi heikkous on keskinkertainen peliäly.

Valitettavasti Blažičin kannalta maajoukkueessa on todella kova takakenttä MM-kisoissa ja pelipaikat 2-3 ovat aika täynnä. Domen Lorbek sekä Zoran Dragic menevät auttamatta nokkimisjärjestyksessä ohi. Sen sijaan sijoittaisin potentiaaliaan vilautelleet Prepelicin sekä Muricin vielä depth chartissa Blažičin taakse.

Sivuhuomiona sellainen juttu, että FIBA:n MM-sivuilla näyttää olevan ilmeisesti Sašo Ožboltin kuva Blažičin pelaajaprofiilissa. Nyt taas FIBA herätys. Yvan Maininin kulli leikattava!

Tilastorivi näissä kisoissa:
7,2 pistettä/3,1 levypalloa/1,2 syöttöä
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Lohko D
19. Liettua

Mindaugas Kuzminskas
Viime arvokisat - 2013 EM-kisat
3,1 pistettä
2,8 levypalloa
0,3 syöttöä
12,2 minuuttia
mindaugas-kuzminskas-zaide-naudingai-572x330.jpg


Olisin mielelläni tarinoinut pitkät pätkät Mantas Kalnietisista ja miehen seikkailuista, mutta koska kyseinen jannu ajoi viime ottelussa vauhdilla Kroatian isoa miestä päin ja joutuu jättämään kisat välistä, niin otetaan Kuzminskas suurennuslasin alle. Onhan mies saanut aknenkin jo selätettyä ja noussut jokaisen Euroliiga-niilon huulille.

Jos aletaan rullailla Rööriroopen viestihistoriaa läpi, niin sieltä voidaan lukea, että kyseinen janari on hehkuttanut Kuzminskasin potentiaalia jo 1970-luvulta alkaen. Ja miksen olisi. Huomasin Mindaugasin potentiaalin kaudella 2010-2011, jolloin hän pelasi hajaminuutteja Zalgirisin peluutuksessa. Hän oli jo aikaisemmin lyönyt itsensä läpi Liettuassa huikeilla otteillaan Siauliain paidassa, mutta siirto Zalgirisiin tarkoitti penkkiroolia.

Kauden 2012-2013 voidaan sanoa olevan Mindaugasin uran käännekohta. Hän oli monipuolistanut peliään, rauhoittanut pelityyliään ja otti ensimmäistä kertaa urallaan oikeasti vastuuta ratkaisuista. Kauden jälkeen Malaga esitti hänelle luultavasti rahallisesti sellaista tarjousta, johon Zalgiris ei olisi päässyt edes tuplaamalla Kuzminskasin palkan.

Viime kausi ei alkanut Euroliigassa mitenkään huikeasti, mutta top 16:ssa Kuzminskas kasvatti kiveksiään kuten Randy Marsh mikroaaltouunissaan. Tämän myötä hän vietti kauden viimeiset kymmenen ottelua aloitusviisikossa ja paransi peliään kaikilla osa-alueilla. Kuzminskas otti Carlos vitun Suarezin paikan aloitusviisikossa, vei sen saunan taakse ja takoi uuteen uskoon.

"Mitä vittua rööriroope näkee tollasessa räkänokassa, joka näyttää väsyneiden silmiensä kanssa narkoleptiseltä pandalta?". No minäpä kerron. Ensinnäkin Kuzminskasin kehonhallintaa on ilo seurata. Hän on 205 pitkä pieni laituri, kimmoisa, tarpeeksi nopea sekä pitkät kädet, joilla riistää ja torjuu palloa. Lisäksi hän pystyy tuomaan pallon varmasti puolen kentän yli, vaikkei omaakaan point forwardin ominaisuuksia. NBA-potentiaalia.

Vaikka Kuzminskas onkin ihan helvetin potentiaalinen pelaaja, niin hän on tarkemmalla syynillä vielä todellinen raakile. Heitto on silminnähden parantunut, mutta on edelleenkin kivuliaan näköinen, kun heittävän käden kyynerpää valahtaa tukikättä kohti. Kuzminskasin basketball IQ ei ole missään vaiheessa noussut kovaan huutoon, mutta ei hän tyhmäkään ole. Lisäksi laiskan olemuksensa takia moni varmasti kyseenalaistaa miehen asenteen. Ihan turhaan.

Myös Kuzminskas on maajoukkueen nokkimisjärjestyksessä hankalassa roolissa, sillä sekä Mačiulis että Jasaitis (joka on muuten Liettuan maajoukkueen eroottisin pelaaja) ovat hänen edellään coach Kazlauskasin papereissa. Myös kakkospaikalla on ruuhkaa, sillä Pocius sekä rajatonta luottoa saava Seibutis ryhmittävät sitä pelipaikkaa.

Tilastorivi näissä kisoissa:
5,2 pistettä/3,1 levypalloa
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Lohko D
20. Angola

Reggie Moore
Viime arvokisat - 2013 Afrikan-kisat
10,1 pistettä
3,6 levypalloa
1,3 syöttöä
22,0 minuuttia
92b437717710.jpg


Carlos Morais paskoi jalkansa tässä kuussa ja joutuu olemaan MM-kilpailut sivussa. Kusisempi juttu, sillä hänestä olisi voinut jotain kertoakin. Muuten tämä Angolan poppoo on yhtä nimekästä kuin kaakkoisen alueen kuntosarjajoukkueet. Katsotaanpa nyt kuitenkin, mitä Mooresta saa väännettyä.

Jokafaninkin listoilla olleesta (tähän hymiö) Mooresta voidaan käyttää nimitystä "has been". Vuosikymmen sitten ammattilaisena Norjassa sekä Portugalissa, jonka jälkeen pelasi joitakin tunteja Saksassa ja Israelissa ihan hyvillä tehoilla. Vuodesta 2009 lähtien höntsäillyt Angolassa.

Katselin pienet pätkät tuosta Espanjan ja Angolan pelistä. Hieman hekotutti Mooren tulo kentälle, koska mies on keskivartaloltaan hieman...hmm... tukevassa kunnossa. Eipä tuo roolikaan mikään ihmeellinen hänellä ole maajoukkueessa. Mooren duuni on nousta ylös kaarelle, kääntää pallo ja tehdä palloskriini tämän jälkeen. Loppuajan hengailee kaarella ja kerran vartissa saattaa myös leikata "yllättäen" korille.

Palloskriini-tilanteissa Moore ei oikein edes katso syöttäjää, vaan rollaan apaattisesti korille. Mikäli Angola päättää pelata pallon korin alle Moorelle, niin mies on yllättävän vikkelä ja työkalupakista löytyy muutama hyvä liike. Valitettavasti nämä liikkeet eivät kansainvälisissä peleissä auta, jos on alimittainen pelipaikalleen. Omaa kuitenkin ihan smoothin vasurihypärin, joten häntä ei voi jättää täysin vapaaksikaan kaarelle.

Eipä minulla ainakaan ole mitään suuria odotuksia Moorea kohtaan. Tuonee penkiltä kokemusta sekä tilaa korin alle, koska tykkää hengailla kaarella.

Tilastorivi näissä kisoissa:
8,0 pistettä/3,2 levypalloa
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Lohko D
21. Etelä-Korea

Moon Tae-jong
Viime arvokisat - 2011 Aasian-kisat
13,3 pistettä
6,2 levypalloa
2,3 syöttöä
26,0 minuuttia
500m_0.jpg


Moon Tae-jongin eli Jarod Stevensonin koripallouran kulku ei ole niin epänormaali skenaario amerikkalaispelaajalta: Vuosikymmenen Euroopassa hyvissä sarjoissa pelannut pelaaja siirtyy peliuransa viimeisiksi kausiksi Aasiaan, jossa saa helppoa rahaa. Ehkä mielenkiintoisinta miehessä on se, millä perusteella hänen nykyinen nimensä on valittu. Ehkä onkin parasta, että puhuttelen miestä Stevensonina.

Jos katsoo läpi miehen edustamia seuroja, niin ne ovat kaikki Euroopan ylempää keskiluokkaa. Mies, joka on tehnyt Fenerbahcessa 16,2 pistettä ottelua kohden, on todennäköisesti ainakin joskus ollut "ihan hyvä". Viimeiset vuodet Stevenson vietti Euroopassa Maroussin sekä Hemofarmin joukkueissa ja oli muun muassa tuossa kreikkalaisseurassa aloituksen pelaaja. Joku Shawn Huff taisi silloin aloitella uraansa Euroopassa ja toimi Stevensonin pallopoikana sekä peppupoikana.

Vuodesta 2010 lähtien Stevenson onkin ollut liian vanha eurooppalaiseen koripalloon ja hän siirtyi Etelä-Koreaan. Ekana kautena oli joukkueensa paras pistemies, mutta tämän jälkeen ollut hiljaisempaa. Ei ole saavuttanut koripallourallaan loppujen lopuksi yhtään mitään.

Vaikka katsoinkin Huffilta muutaman pelin Maroussi-paidassa, niin Stevensonista ei ole jäänyt oikein minkäänlaista mielikuvaa. Onko vika sitten alkoholin tappamissa aivosoluissa vai miehen mitäänsanomattomassa pelityylissä? Mitä nyt videoita kuitenkin katselin, niin kyseessä on rutinoitunut heittäjä. Todennäköistä on myös se, ettei nopeus riitä enää kansainvälisiin peleihin. Hyppy Etelä-Korean höntsäpalloista MM-kisoihin on kuitenkin suuri.

Maajoukkueessa Stevenson on pelannut 2011 lähtien ja on varmasti edelleen käyttökelpoinen maajoukkueelleen. Tuskin tuolla kovin montaa samanlaista skoraajaa löytyy.

Tilastorivi näissä kisoissa:
14,2 pistettä/6,4 levypalloa
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Lohko D
22. Meksiko

Gustavo Ayón
Viime arvokisat - 2013 Amerikan-kisat
17,5 pistettä
9,2 levypalloa
2,1 syöttöä
28,0 minuuttia
76f5fe9dc5da.jpg


Gustavo Ayón näyttää ulkonäöltään Lucky Luken körssiä polttavalta pahikselta, joka pyörittää omaa huumekartelliaan lähellä Mexico Citya ja keittää pontikkansa lähimetsässä. Ei näytä mitenkään sellaiselta jannulta, jonka haluaisi tyttären tuovan kotiin näytille. Olen lähes varma, että Pablo Escobar oli hänen kummisetänsä.

Ayón on kulkenut pitkän matkan NBA:han. Hän aloitti ammattilaisuransa Meksikon sarjoissa, joista siirtyi vuonna 2009 ulkomaille. Ura jatkui stinteillä Espanjassa sekä Venezuelassa, jonka jälkeen hän vietti seuraavat pari kautta Espanjassa. Ayón piipahti Espanjassa myös maan kakkostasolla pelaamassa, mutta vuodesta 2010 lähtien pelasi pääsarjassa.

En nyt sanoisi, että hän oli täysin vakuuttava Espanjan Fuenlabradassa. Joukkue sijoittui hänen aikanaan sijoille 9, 7 ja 16, eli pääsihän Ayón pari peliä pallottelemaan pudotuspeleissä. Viimeisellä kaudellaan Fuenlabradassa hän taisteli Kirk Penneyn kanssa joukkueen ykkösskoraajan tittelistä, mutta aika vaisujahan nuo rosterit ovat muuten olleet. Joka tapauksessa Ayón oli joukkueensa ykköspelaaja hyökkäyksessä.

Fuenlabrada sai mukavan buy-outin Ayónista joulukuussa 2011, kun Hornets tarvitsi vahvistusta sisäpelaajistoonsa. Ayón pääsi omalta kannaltaan hyvään joukkueeseen ja aloitti loppukauden aikana parikymmentä otteluakin. Tämän jälkeen hän onkin edustanut kolmea eri NBA-joukkuetta parin vuoden sisällä.

Ayónin pelityyliä voisi kuvailla isoksi mieheksi jopa hieman epäortodoksiseksi. Hänen korinsa syntyivät ainakin Euroopassa ajoista, oikea-aikaisista liikkeistä korin alla, roskakakkospalloista sekä puolimatkan hypäreistä. Hän ei ollut missään nimessä atleettisesti lahjakas, mutta korvasi sen älykkyydellään. Parin metrin hypärit onnistuvat myös ihan smoothisti ja hookit menevät sisään, vaikka näyttävätkin räkäisyiltä. Klippien perusteella pelityyli ei ole juurikaan vaihtunut NBA:ssa. Mitään merkittävää yksittäistä puutetta tällä rutiköyhän miehen Tim Duncanilla ei pelissään ole.

Maajoukkue rakentuu aika lailla Ayónin sekä Jorge Gutiérrezin, jotka ovat tehneet taalaliigassa "hannomöttölämäiset tilastot", ympärille. En sano vielä mitään maajoukkueen pelityylistä, mutta katsotaan, mitä Gutiérrezin ajoista avautuu Ayónille. Voipi olla ihan viihdyttävää fundamental-koripalloa. Mikäli Ayón joutuu maajoukkueessaan pelaamaan vitosena, niin se saattaa olla ongelma isompia joukkueita vastaan.

Tilastorivi näissä kisoissa:
17,8 pistettä/9,4 levypalloa/2,0 syöttöä
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Lohko D
23. Australia

Joe Ingles
Viime arvokisat - 2013 Oseanian-kisat
9,0 pistettä
6,0 levypalloa
3,5 syöttöä
28,3 minuuttia
4931171259_3bca112759_m.jpg


Otetaan viimeisenä joukkueena vielä Australia, josta löytyy monta mielenkiintoista nimeä. Otan kuitenkin Joe Inglesin tarkempaan syyniin, sillä olen hänestä lähes yhtä innostunut kuin Mokeski Emir Preldžićistä.

Olen seurannut Inglesiä jo vuodesta 2009 lähtien, jolloin hän aloitti uransa Euroopassa. Tuolloin joukkueena oli nyt jo kuopattu CB Granada, jossa peliä rakensi yksi Teemu Rannikko. Ihmettelin silloin nuorta surffitukalla operoinutta aussia, joka veti todella kylmäpäisiä heittoja, ajoi rämäpäisesti korille, eikä kumarrellut veteraanipelaajia. Ensimmäisellä Granada-kaudellaan Ingles oli joukkueensa iloisimpia yllätyksiä ja jatkoi myös seuraavalla kaudellaan pelinsä parantamista. Tämän myötä FC Barcelona halusi nuoren kollin joukkueeseensa, maksoi mitä maksoi.

Ingles kertoi australialaismedialle, ettei mahdollisuutta Barcelonassa voi vain jättää välistä ja hän siirtyikin kesken kauden Kataloniaan. Jälkeenpäin on helppo jälkiviisaana sanoa, että siirto Barcelonan tähtisikermään ei ehkä ollut se järkevin veto tuossa vaiheessa uraa. Joukkueessa oli kuitenkin jo monta staraa, valmis systeemi sekä Xavi Pascual. Kahdella viimeisellä Barcelona-kaudellaan kausi päättyi Euroliigassa pronssiotteluun, eikä Espanjassakaan tullut saavutettua mitään. Pete Mickealin loukkaantumisen myötä Ingles nousi Barcan avaukseen kaudella 2012-2013. Samoihin aikoihin seura alkoi itsepäisesti ajaa nuorta Alex Abrinesia joukkueeseen ja hankki kesällä 2013 Kostas Papanikolaoun, joten Inglesin oli etsittävä uusi seura.

Viime kaudeksi Ingles siirtyi israelilaiseen Maccabiin. Tämä tarkoitti taas penkiltä aloittamista eroottisesti pelaavan Devin Smithin back-upina, mutta silti kovia minuutteja ja vapaampia käsiä Blattin "ei-niin-barcelonamaisessa" pelityylissä. Lopputulos oli Inglesin pelin kaikkien osa-alueiden parantuminen sekä Euroliiga-mestaruus joukkueella, jonka piti hikisesti päästä puolivälieriin asti. *Nicolasgagemaista hiljaista taputusta*

Pelityyliltään Ingles on äärimmäisen monipuolinen. Itse asiassa lajissa nimeltä "koripallo" ei ole sellaista asiaa, jota Ingles ei pystyisi tekemään. Hän pystyy ajamaan, heittämään tarkasti, puolustamaan, lukemaan pelikenttää, liikkumaan, hakemaan levypalloja sekä tarvittaessa vaikka panemaan Schortsanitisin vaimoa tämän Tel Avivin lukaalissa. Viime kaudella nähdyt uhkarohkeat syötöt alkoivat tulla jo hänen tavaramerkikseen.

Ingles ei ole mikään skoraaja, eivätkä kaikki hänen apunsa näy tilastoissa. Hän ei ole atleettinen pelaaja, mutta hän juoksee nopeita hyökkäyksiä hyvin. Hänen ei pitänyt olla mikään ihmeellinen heittäjä, mutta silti hän pudottelee step-back -kolmosia pienempää pelipaikkansa pelaajaa vastaan. Olenko se vain minä, vai tuleeko kenellekään muulle Inglesistä mieleen Ramūnas Šiškauskas? Edes halpana versiona, joka on ostettu Tarjoustalon ale-laarista?

Maajoukkueessaan Ingles on kantanut aina isompaa vastuuta, mitä seurajoukkueissaan. Nykyjoukkueesta hän sekä Dante Exum ovat joukkueensa go-to-guyt kaarella. Atleettinen Brad Newley lienee se pelaaja, joka lepuuttaa aloituksessa olevaa Inglesiä.

Tilastorivi näissä kisoissa:
13,2 pistettä/5,2 levypalloa/3,0 syöttöä
 
Viestejä
5 556
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Huutonaurua Andray Blatchen esityksille. Katsooko kukaan muu matseja?
 
Viestejä
6 628
Vs: Koripallon MM-kilpailut 2014 (30.8.-14.9.)

Kroaatit suttaili aika kivasti lopussa, mutta toisaalta Filippiinitkin olisi voinut saada siitä varsinaisen puoliajan lopun hyökkäyksestä edes kunnon heiton aikaan.

En silti jaksa ymmärtää sitä, että Blatche on PHI-paidassa ja Kroaateilla Lafaytte, joka ei käsittääkseni ole koskaan edes pelannut kroaattijoukkueen paidassa. Naurettavaa.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös