EI ollut tarkoitus mitenkään kuvalla kaivaa mitään vastakkainasettelua muuta kuin heittää pieni zoukki, kun nämä Laurin vegaani- ja kasvissyöntijutut pulpahtaa eri foorumeilla tietyin väliajoin esille.
Se oli musta ihan hauska heitto.
Ongelma vaan on, että ihan kaikilla ei ole käsitteet tai aatteet aina hanskassa ja siitä seuraa kaikenlaista väärinymmärrystä ja ohipuhumista.
Vegaani = ei käytä mitään eläinkunnan tuotteita millään tavoin - ei syö (myöskään maitoa, juustoa tai "piilotuotteita" kuten liivatetta jne.) eikä muutenkaan käytä niitä (vaatteet). Lauri ei ole vegaani.
Vegetaristi = ei syö eläimiä (ei mitään eläimiä: ei kalaa, ei kanaa - liha on lihaa - uusin hyönteissyöntitrendi on herättänyt paljon keskustelua vegetaristien piirissä, ymmärrettävästi). Lauri ei ole vegetaristi.
Tehotalouden vastustajat = ei syö "teollisesti tuotettua" tai "kestämättömästi pyydystettyä" lihaa eli esim. riista ja villikala käy (joillekin jopa luomuliha), mutta niin tehotuotantobroilerit, kassilohet kuin troolatut katkaravutkin on ei-ei). Lauri ei tietääkseni ole näitäkään.
Punaisesta lihasta kieltäytyjät (ei taida olla parempaa termiä) = ei syö nautaa, sikaa, lammasta tms. "punaista lihaa" (lienee suunnilleen sama kuin nisäkkään lihaa), mutta kala, äyriäiset ja siipikarja käy (riippumatta miten ne on "tuotettu"). Lauri on ymmärtääkseni juuri tätä porukkaa.
Ihminen on melkoinen organismi joka tulee toimeen kovin monenlaisella ruokavaliolla ja kukoistaakin monilla eri dieeteillä.
Lihan etu on aina ollut tehokkuus: liha on tiivistettyä energiaa. Siksi toiset valittaa siitä, että sen tuottamiseen menee niin paljon energiaa. Totta kai menee: yhdestä tomaatista voi saada ehkä desin tomaattimehua, mutta tomaattipuretta vain teelusikallisen - koska tomaattipure on tiivistettyä kamaa samoin kuin nauta tiivistää syömänsä kasvikset lihaksi. Toisaalta myös esim. pavut on aika tiukkaa kamaa ihan "luonnostaan" (pun intended / vrt. ed. keskustelu).
Tehokkuuden kääntöpuoli on sitten juuri se "raskaus" jonka niiden (eritoten liiallinen) nauttiminen tuottaa. Siis juuri se, miksi kasvissyöjät / ei punaista lihaa syövät urheilijat kehuskelevat tuntevansa olonsa niin hyväksi, energiseksi ja kevyeksi. (Okei, myös hiilihydraateilla on helppo vetää itsensä päiväunikuntoon, mutta jätetään nää pastanjauhannat toiseen kertaan.)
Onko liha- / kasvisruokavaliolla sitten muita ulottuvuuksia, kuten vaikkapa tuo mainittu kohonnut loukkaantumisriski tai vaikutukset vaikkapa lihaksien pitkäkestoiseen toimintaan jne. lienevät asioita joia ei käsittääkseni vielä tunneta tarpeeksi hyvin, että niistä voisi sanoa jotakin lopullista tai varmaa.