Ehkä vähän väärä ketju, mutta kun tämä keskustelu sääntöuudistuksista pyörii täällä...
Tankkaus vain siirtyy playoff rajan tuntumaan eli kauden loppupuolella joukkueet, jotka eivät ole tarpeeksi hyviä alkavat häviämään tahallaan jos ovat playoff viivan yläpuolella tai sen rajalla.
Suljetussa sarjassa ja liigan organisoimassa draftissa, draft tulee aina aiheuttamaan taktitointia, vaikka sille mitä tekisi. Silloin parhaaksi vaihtoehdoksi jää kai etsiä mallia, jossa joukkueet eivät ainakaan voi lähteä pelaamaan kokonaista kautta, alusta asti tavoitteena pelkästään tappioiden kerääminen ja hyvä varausvuoro. Niinkuin esimerkiksi tällä kaudella turhan moni seura on tehnyt Cooper Flaggin ja tulevan hypetetyn top heavy-draft-vuosikerran takia. Siitä seuraa ihan liikaa uskomattoman huonoja otteluita, mistä NBA tuotteena kärsii.
Jos muutoksia tehtäisiin, itse ottaisin tavoitteeksi kaksi asiaa;
1• runkosarjassa hännillä jäämisen pitäisi olla rangaistavaa. Siitä ei saa palkita. Ja koska NBA:sta ei voi pudota alemmalla sarjatasolle, pitää keksiä jotain muuta. Eurooppalais-sarjoissa juokkueiden taistelu putoamista vastaan on sinällään kiinnostavaa draamaa ja tuottaa oikeita otteluita loppuun asti.
2• Runkosarjassa kunniakas sijoittuminen sarjan keskivaiheille – sen arvostusta pitäisi huomattavasti nostaa. Sitä pidetään nykyään kaikkein pahimapana kirouksena nimenomaan nykyisen draft -systeemin vuoksi.
Oma ehdotus Draftin korjaamiseksi olisi siis seuraava.
1. Romuttaisin playin-matsit, että ei mene liian sekavaksi. Playoffeihin jatkavat kummankin konfan 8. parasta joukkuetta runkosarjapisteiden perusteella.
2. Omassa konferenssissaan pleijareiden ulkopuolella jääneet joukkueet, jotka sijoittuvat sijoille 9.–13. (10 joukkuetta yhteensä – niiden välillä arvotaan draftin 10 ensimmäistä varausvuoroa. Eikä mitään hankalaa painotettua lottoa, vaan kaikilla samat kertoimet, ykkössijaan 10%. Joukkueiden pallot rumpuun, ja sitä mukaan palloa pomppii ulos, niin tiedetään kunkin jengin varausvuoro.
3. Kaksi omien konferenssiensa viimeistä joukkuetta (neljä jengiä yhteensä), eivät tähän pääse mukaan.
4. Loput 1.kiekan 20 varausvuoroa arvotaan sitten playoff-.joukkueiden ja näiden häntäpään joukkueiden kesken. Sama systeemi kuin top-kympin kanssa. Ei painotuksia, kaikilla simppelisti samat kertoimet
Tulos; tasoitetaan edelleen sopivasti puntteja NBA-seurojen välillä, samalla kun tehdään törkeästä joukkueiden huonontasesta huono strategia. Kaikesta kannattaa kilpailla loppuun asti.