Koripallo.com

Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

Viestejä
402
Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

Satunnainen tarkkailija sanoi:
Onko muuten tietoa siitä, onko NBA:ssa pituus oikeasti mitattu vai pelkästään ilmoitettu? Ja kengät jalassa vai ilman? Näistähän usein kuulee erilaisia legendoja. Olisi hauska tietää kenen pituudessa on kusetettu eniten. Koripallomaailmassa melko yleistä.
DraftExpressillä on aika kattava tietokanta pelaajista, joiden eri ominaisuuksia on mitattu ja testattu NBA:n toimesta pre-draft -leirillä.

http://www.draftexpress.com/nba-pre-draft-measurements/

Kaikkiahan tuolta ei tietenkään löydy ja jotkut tietenkin kasvavat varauksen jälkeen vielä hieman lisää, mutta ei kai parempaa (julkista) tietokantaa oikein ole tarjolla. Pituuden lisäksi tuolta näkee myös ns. vertikaalisen ulottuvuuden, mikä on kuitenkin usein huomattavasti pelkkää pituutta tärkeämpi ominaisuus. Esim. Kevin Durant on pitkine käsineen "pidempi" kuin suuri osa senttereistä. Samoin reilu parimetrinen Elton Brand on pitkälti hyvän ulottuvuutensa vuoksi aina pystynyt pelaamaan myös vitospaikkaa varsin kivuttomasti.

Seurat kai ilmoittavat pelaajien pituuksia niin yliopistoissa kuin NBA:ssakin miten heitä sattuu huvittamaan. Yleensähän nuo pituudet on tosissaan ilmoitettu yläkanttiin. Kevin Garnett tosin huhun mukaan olisi reilusti yli 7 jalkaa pitkä, mutta jostain syystä hänet on yleensä listattu 6´11", jonka hän taisi olla tullessaan liigaan.
 
Viestejä
7 503
Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

hamahakkimies sanoi:
Tässä linkki alkuperäiseen stooriin vuodelta 2011.

https://www.si.com
Mietiskelin hieman tuota Sports Illustratedin jutun tilastollista päättelyä, jonka mukaan amerikkalaisia 20-40 -vuotiaita miehiä on korkeintaan 70 kappaletta, ja päädyin lopputulemaan, jonka mukaan tuo arvio on täyttä puppua.

USA:ssa oli vuonna 2010 noin 40 miljoonaa 20-40 -vuotiasta miestä. Esitetty päätelmä perustuu ajatukseen, että havaituista 20-40 -vuotiaiden miesten pituuksista rakennetaan normaalijakauma-approksimaatio miesten pituuden jakaumalle. Käytännössä pituuksista lasketaan pituuksien keskiarvo ja keskihajonta ja oletetaan, että jakauman muoto on Gaussin kellokäyrän muotoinen. Toisin sanoen koko datasetti tiivistetään kahteen tunnuslukuun ja oletukseen jakauman muodosta.

Yleisesti on tunnettua, että normaalijakauma-approksimaatio toimii nätisti tilanteissa, joissa mallinnettava suure on usean riippumattoman tekijän summa (ns. keskeinen raja-arvolause). Pituuden tapauksessa malli toimii hyvin, kun tarkastellaan pituuksia, jotka ovat "järkeviä" ja niin lähellä jakauman huippua, että tarkasteltavia yksilöitä on paljon. Esimerkiksi tuollaisen mallin avulla voidaan arvioida hyvinkin todennäköisyyttä, että satunnaisesti valitun tavallisen miehen pituus on välillä 180-185 senttiä.

Tästä huolimatta kyseessä on vain todellisen jakauman approksimaatio (likimääräinen esitys todellisuudesta). Toisin sanoen jakauman kuvaus ei ole täysin tarkka. Mitä pidemmälle jakauman hännillä mennään, sitä suuremmaksi mallinnusvirheen suhteellinen merkitys kasvaa. Aivan äärimmäisellä hännällä mallin tarkkuus ei ole enää riittävä luotettavien ennusteiden tekemiseen. (Tämän takia esimerkiksi neuvoloiden kasvuennustekäyrät eivät tarjoa mitään arvoja 95% persentiilin yläpuolella.)

Artikkelissa esitetty arvio, jonka mukaan yli 215-senttisten miesten osuus on noin 0.00000175 (=70/40M) koko miesten joukosta. Toisin sanoen malli ennustaa, että satunnaisesti valittu tavallinen mies on yli 215 senttiä pitkä todennäköisyydellä 0.000175%. Käytännössä tällainen ennuste vaatii siis ainakin viiden desimaalin tarkkuuden, mihin käytetty normaalijakauma-approksimaatio ei missään nimessä luotettavasti kykene.

Huomattavaa on myös se, että esitetyssä laskentatavassa kaikki tuon prosenttiosuuden arvioinnissa syntyvät virheet lopulta kertautuvat neljäkymmentämiljoonankertaisiksi. Jos yli 215 senttisten miesten osuus olisikin 0.0002%, lukumääräisesti rajan ylittävien miesten määrä kasvaisi kymmenellä ja heitä olisikin 80 kappaletta. Toisin sanoen käytetty laskentatapa on äärimmäisen herkkä tuon (erittäin epävarman) todennäköisyysarvion virheille ja vain 0.00001 prosenttiyksikön virhe osuuden arviossa muuttaa arvioitua yli 215-senttisten miesten lukumäärää neljällä!

Toinen suuri puute esitetyssä päättelyssä piilee siinä, että normaalijakaumaan perustuva approksimaatio miesten pituuksien jakaumalle on määritelmän mukaan esitys "tavallisten miesten pituuksille". Tällaiseen esitykseen hukkuvat esimerkiksi gigantismista kärsivät miehet, joiden vaikutus saattaa heilauttaa jakauman odotusarvon ja keskihajonnan estimaatteja häviävän pikkiriikkisen verran, mutta ei missään nimessä synnytä jakaumaan "gigantistien kyttyrää", joka ilmiön tarkkaan kuvaamiseen ehdottomasti vaadittaisiin siellä, missä normaalijakauman hännän paksuus on häviävän pieni.

Sanomattakin lienee selvää, että yli 215-senttiset miehet eivät ole "tavallisia miehiä", joten heidän lukumääräänsä ei pitäisi myöskään pyrkiä ennustamaan "tavallisia miehiä" kuvaamaan rakennetulla mallilla.



edit. Olisi muuten mielenkiintoista tarkastella esimerkiksi NCAA-joukkueissa pelaavien yli 215-senttisten pelaajien lukumääriä. Tietääkö kukaan mitään näppärää nettisivua, jossa olisi listattuna joltain kaudelta kaikki yliopistokoripalloilijat pituuksineen?



edit. Kirjoitan näköjään järjestelmällisesti, että "seven footer" olisi SI-yksiköissä 215 senttiä. Oikea arvo on luonnollisesti 213.36 cm.

Lisäksi olisi varmaan hyvä vielä huomauttaa, että kaikki NBA:ssa "seven footereiksi" tituleeratut pelaajat eivät välttämättä oikeasti ole näin pitkiä.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
7 503
Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

Paras lukemani "Wins Produced"-lahkolaisten kritiikki: http://ascreamingcomesacrossthecourt.blogspot.fi/2012/01/how-wins-produced-fails-in-being.html?m=0

Pääpointteina:

"Koripallon perinteiset box score -tilastot ei juurikaan kuvaa voittoon vaikuttavia tekijöitä, vaan asioita, joiden tilastointi on aikoinaan koettu helpoksi (vrt. esim. tilastoissa näkyvä Bruce Bowenin puolustustyöskentely)."

"Joukkuetasolla tietyt tilastot selittävät joukkueiden menestystä. Näitä tilastoja ei kuitenkaan voida luotettavasti pilkkoa pelaajatasolle siten, että tulokset kuvaisivat pelaajien todellista arvoa."

"Kaikki mallit ovat vääriä, mutta jotkut ovat hyödyllisiä, jos niiden rajoitteet tiedostetaan."

"WP ja WP/48 ovat ihan kivoja statistiikkoja, mutta pelkästään niiden varaan ei voi rakentaa pelaajien arvioitaan."

Suosittelen lukemaan, vaikka numerot eivät yleisesti ottaen kiinnostaisikaan.
 
Viestejä
941
Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

Indianaa väitetään hyväksi puolustavaksi joukkueeksi. Kuinkas hyvä Peisers sitten verrattuna muihin on?

graph_1152.jpg

Näin hyvä.

Indianan puolustuksen selkäranka luonnollisesti on mies keskellä, Hibbertin Roy. Hänen ansiostaan Indiana on ainoa joukkue, jota vastaan korin alta heitetään alle 50% tarkkuudella sisään (49,6%). Indy pakottaa vastustajat pois kolmoselta ja kun Hippertti tuijottaa korin alla valmiina kädet katossa jää ainoaksi vaihtoehdoksi välimatkan hypärit. Kun keskiarvoisesti NBA-jengit heittävät näitä 33% kaikista heitoistaan, Pacersia vastaan niitä joudutaan nakkelemaan 40%. Silti näistäkin heitoista heitetään sisään Indianapoliksen poikia vastaan vain 38-prosenttisesti, sekin sarjan parhaimpia lukemia.

indiana_def_shotchart_1152.jpg


http://grantland.com/the-triangle/courtvision-the-pacers-are-the-seattle-seahawks-of-the-nba/

Jos mestaruuteen riittäisi pelkkä puolustus, olisi Indy jo varma mestari. Ikävä kyllä siellä toisessakin päässä tarttis jotahin tehrä. Ennen vuoden vaihdetta Indiana otti pelit haltuun etenkin puoliajan jälkeen. Kahden jälkimmäisen jakson yhteenlaskettu +/- oli joulukuun lopulla pelottavan ylivoimainen 9,5 kun toiseksi parhaalla joukkueella (Blazers) se oli 5,4 eli lähes puolet vähemmän. Vuoden vaihteen jälkeen pelatuissa peleissä tämä lukema on ollut 4,1 jolla majaillaan kuudennella sijalla. Indianan selkeä vahva pukkarista ulos tuleminen on siis selvästi väljähtänyt. Ensimmäisen kahden jakson samat lukemat ovat olleet -0,1 josta Indy on noussut 1,6:een joka on olematon muutos verrattuna toiseen puoliskoon.

Huoli on varmasti ennenaikainen mutta tämän muutoksen analyysi jatkukoon..
 
Viestejä
941
Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

http://hardwoodparoxysm.com/2014/02/26/league-average-adjusted-offensive-defensive-efficiency-rating/

Siitä iltalukemista. Kruununjalokivenä tällainen kiva interaktiivinen taulukko:

Taulukko.png


Ei muuta kuin näppäilemään ja etsimään omia kivoja faktoja eri vuosilta (sisältää kaikki kaudet vuosien 1973-2014 väliltä).

Oma kiva löytöni oli nähdä, miten paljon Bulls parani kaudesta 89-90 kauteen 90-91, heikkeni heti Jorkun sanottua näkemiin ja parani jälleen Jordanin tehdessä comebackin. Mittee se ei sitten Wizards-comebackin kanssa tahdo näkyäkään? ??? ??? ???
 
Viestejä
941
Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

Kyle Korverin onnistuneen kolmosen sisältäneiden pelien putki tällä hetkellä 127. ottelun mittainen. Näissä peleissä uponneita kolmosia on ollut 337 joista 330 on tullut syötöstä eli siis vain noin joka 50:s koriin mennyt kolmonen on ns. itse luodusta paikasta.
 
Viestejä
941
Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

Joakim Noahin maaliskuu:
16 peliä, 14,1pts, 9,9reb, 7,5 ast, 1,9blk, 1,7stl /peli, 10 voittoa.
Kaksi triplatuplaa (1. liigassa), kymmenen tuplatuplaa (2. eniten liigassa),
6 matsia joissa alle 10 levyä,
oma henk. koht. ennätys yhden ottelun syötöissä (14), 9. paras koko liigassa syötöissä/peli, 120 syöttöä koko kuukauden aikana, edellinen sentteri joka on saanut +115/kuukausi oli Chamberlain vuonna -68
PIE-rating 17,2% (13. liigassa)

Koko kaudelta huomioita:
Omat ka-ennätykset tulossa pisteissä (12,5 +0,6 edelliseen parhaaseen), levypalloissa(11,1 joka on sama kuin viime kaudella) ja syötöissä (5,2 +1,2 edelliseen parhaaseen)

Tämä mies oltiin uran alussa valmiita luokittelemaan täydeksi bustiksi. Noo, ehkä ne pari ekaa kautta olivat hieman vaikeita mutta voi pojat miten tämä mies tahtoo kehittyä joka ikinen vuosi. Kun vain saisi rinnalleen muutaman oikeasti terveen miehen. Jokaisen valmentajan unelmapelaaja, joka ei perusta suoraan tilastoista vaan taistelee loppuun asti ja omaa Kevin Garnett -tasoisen tappajan mentaliteetin.

giphy.gif


Olen fani.
 
Viestejä
889
Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

Martti Mielikäinen sanoi:
Kun vain saisi rinnalleen muutaman oikeasti terveen miehen. Jokaisen valmentajan unelmapelaaja, joka ei perusta suoraan tilastoista vaan taistelee loppuun asti ja omaa Kevin Garnett -tasoisen tappajan mentaliteetin.

Itsehän olin syksyllä valmis vetämään koko Chicagon kauden vessasta alas ja suorastaan toivoin Rosen loukkaantumisen ja Dengin kauppaamisen johtavan eeppiseen contenderista tankkaajaksi -syöksykierteeseen. Noahilla oli tähän selvä mielipide pian Dengin treidin jälkeen:
Joakim Noah has a message for all the Chicago Bulls fans who believe his team should tank games this season to slide all the way into the NBA draft lottery. "What do I say to those fans?" Noah told ESPNChicago.com after the Bulls' 128-125 triple overtime victory over the Orlando Magic on Wednesday. "I don't say nothing to those fans. It's all good. You're allowed to have your opinion. It's just ... that's not a real fan to me. You know what I'm saying? You want your team to lose? What is that? But it's all good."

Oma kunnioitukseni Noahia ja Thibsiä kohtaan on noussut tänä keväänä eksponentiaalisesti, ja Noahin kehitys on ollut todella viihdyttävää seurattavaa. Ei tällä poppoolla mestaruuksista haaveilla, mutta - näin jälkiviisaasti - kyllä tämä kausi tankkailut voittaa.

Sen verran pitää kuitenkin kommentoida, että jos Rose ja Deng olisivat pyörittämässä Chicagon hyökkäystä, en usko että tällaista Noah-ilmiötä olisi tänä keväänä nähty. Nyt optiot ovat niin vähissä, että käytännössä jokainen pallonhallinta menee Noahin kautta, ja tilaisuuden tullen mies on päässyt näyttämään mihin todella pystyy. Täytyy toivoa, että ensi kaudella tätä talenttia osataan hyödyntää, vaikka kosketuksia tuleekin varmasti vähemmän.
 
Viestejä
941
Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

Dreier sanoi:
Sen verran pitää kuitenkin kommentoida, että jos Rose ja Deng olisivat pyörittämässä Chicagon hyökkäystä, en usko että tällaista Noah-ilmiötä olisi tänä keväänä nähty. Nyt optiot ovat niin vähissä, että käytännössä jokainen pallonhallinta menee Noahin kautta, ja tilaisuuden tullen mies on päässyt näyttämään mihin todella pystyy. Täytyy toivoa, että ensi kaudella tätä talenttia osataan hyödyntää, vaikka kosketuksia tuleekin varmasti vähemmän.

En olisi niin varma. Hyökkäyspäässä mies ei ole muutenkaan kovin olennainen palanen ja puolustuksessa homma voisi hyvinkin jopa parantua Rosen ja Dengin kanssa. kun ei tarvitse ihan joka paikassa olla. Tämä kausi on saattanut olla Joakimille kuitenkin hyödyksi ja todellakin toivotaan ensi kaudesta ehjää ja loukkaantumisvapaata koko Chicagon poppoolle. Kun Rose loukkaantui oletin että nyt taistellaan sijasta 8 maksimissaan, toki konferenssi on tasoltaan niin kehno että tuo nostaa jo useamman pykälän.

Taistelevaa, uhrautuvaa Chicagoa on kyllä ilo ollut seurata.
 
Viestejä
889
Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

Martti Mielikäinen sanoi:
En olisi niin varma. Hyökkäyspäässä mies ei ole muutenkaan kovin olennainen palanen ja puolustuksessa homma voisi hyvinkin jopa parantua Rosen ja Dengin kanssa. kun ei tarvitse ihan joka paikassa olla.

Noah on ollut jo useamman vuoden ajan hirveä hustlaaja ja Chicagon puolustuksen sydän. Tämän kauden, tai oikeammin tämän kevään mullistus ei ole tapahtunut puolustus- vaan hyökkäyspäässä. Vertailun vuoksi, Noahin statsit viime kaudelta ja tältä kaudelta ennen Deng-treidiä ja sen jälkeen:

Noah viime kaudella: 36,8 min, 3,6 fta, 11,1 reb, 4,0 ast, 1,2 stl, 2,1 blk, 11,9 pts
Ennen Deng-treidiä: 32,4 min, 3,8 fta, 10,1 reb, 3,5 ast, 1,1 stl, 1,2 blk, 10,9 pts
Deng-treidin jälkeen: 36,7 min, 4,5 fta, 11,9 reb, 6,5 ast, 1,3 stl, 1,8 blk, 13,7 pts

Chicagon perus 5vs5-hyökkäyksessä pallo päätyy lähes väistämättä Noahin käsiin vapariiviivan tuntumaan, josta hän voi jakaa syöttöjä neljään eri suuntaan - usein joko kaarelle tai takaovileikkauksiin - tai sitten ajaa itse korille. Tämä on yksinkertaisin selitys sille, että tilastoissa on noin selvä nousu vapareissa, syötöissä ja pisteissä. Lisäksi Noah on ottanut tavaksi lähteä itse suoraan levarista pallollisena nopeisiin hyökkäyksiin, mistä syntyy kaikenlaista kivaa.
noahgoat.gif


Pointtini oli siis se, että tätä kehitystä tuskin olisi nähty jos pallo olisi enimmän aikaa yhä Rosen tai Dengin käsissä, ja Noahin roolina hyökkäyksessä olisi lähinnä poimia hyökkäyslevareita Rosen ajoista.
 
Viestejä
7 503
Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

Tällä sivustolla tarjottavat joukkueiden voiton todennäköisyyden ottelunaikaista kehitystä kuvaavat käppyrät ovat äärimmäisen mielenkiintoisia: http://www.inpredictable.com/2014/04/win-probability-added-and-four-factors.html

Esimerkiksi viikonlopun SAS-DAL -ottelun kuvaaja: http://stats.inpredictable.com/nba/wpNBA.php?season=2013&month=04&date=2014-04-26&gid=36172

Ja vertailun vuoksi vastaava kuvaaja MIA-CHA -matsista: http://stats.inpredictable.com/nba/wpNBA.php?season=2013&month=04&date=2014-04-26&gid=36146
 
Viestejä
941
Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja

Miamin +/- per jakso Brooklynia vastaan:
1: +3
2: -3
3: -5
4: +32

On kyllä myönnettävä että aika kovaa jälkeä neljännellä jaksolla.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös