Vs: Mielenkiintoisia NBA-tilastoja
Mokeski sanoi:
Mjaa. Kyllä noita musta on ihan oikeastikin mielenkiintoista seurailla.
Tästä olen 100% samaa mieltä.
Mokeski sanoi:
Pitää tietysti huomioida jonkun Miamin kohdalla, ettei siellä Wadet pelaile kuin joka toista peliä ja muutenkin aika koustausvaihde on päällä. Toronto taas on viimeisen noin kuukauden vetänyt 12-4 rekordilla, tappiot vain Miamille, Indianalle, Spursille sekä Bobcatsille jatkoajalla. Joten ei tuo musta mitenkään käsittämätön voima-arvio pelkästään ottelutuloksia tarkastelemalla ole.
Nämä molemmat havainnot pitävät paikkansa ja Hollingerin malli perustuu tunnetusti joukkueiden korieroihin (vähän samalla lailla kuin allekirjoittaneen Kalman-suodinkin), mitä pidetään yleisesti parhaana lähestymisenä tulevien otteluiden tulosten ennustamiseen. Tästä huolimatta tuo taulukko ei läpäise "silmätestiä" edes vähää alusta: kaksinkertainen hallitseva mestari vs. joukkue, jonka kohdalla puhuttiin vielä joitain viikkoja sitten varmasta pohjustamisesta ja ykkösvarauksen tavoittelusta.
Ongelma on siinä, että kaikki(?) tuollaiset matemaattiset mallit perustuvat vain ja ainoastaan ottelutuloksiin eikä mm. kokoonpanotietoja ole sisällytetty tarkasteluun. Väkevä parannus tällaisissa tilanteissa olisi koettaa huomioida esim. Waden tai Spursin starojen tarkoituksellinen lepuuttaminen jonkinlaisella korjaustermillä (vrt. "ilman tarkoituksella lepuutettua kakkosstaraansa joukkue joukkueet ovat keskimäärin X pistettä heikompia"). Valitettavasti tällaiset korjaustermit ovat aina enemmän tai vähemmän mielivaltaisia: "Keiden penkittäminen on merkitsevää? Lasketaanko vain parhaat pelaajat vai myös joukkueen kokonaisuuden kannalta oleelliset roolipelaajat? Kuinka suuri on kunkin pelaajan lepuuttamisen vaikutus? Entä jos aloituksen kaverin tilalle löytyykin penkiltä yhtä pätevä pelimies, joka voi parin matsin verran kantaa isompaa vastuuta? Mites esimerkiksi pelikiellossa olevat pelaajat? Entä jos pelaajat ovatkin oikeasti loukkaantuneita? Pitääkö joukkueen tasossa huomioida loukkaantuneet pelaajat, jotka ehkä palaavat parketille tällä kaudella? Mitä jos käykin ilmi, että loukkaantuminen onkin vakavampi ja kaveri on ulkona loppukauden? Sakotetaanko joukkuetta tällöin takautuvasti, jotta saadaan hetkellisesti poissaolevaksi luullun pelaajan virheellisesti laskettu vaikutus korjattua?"
Kuten sanottua, tuo on loputon suo.
Mokeski sanoi:
Minnesota on kyllä hauska. Liigan 9. paras piste-ero, basketball-reference.comin SRS rankkaa seitsemänneksi, Hollingerin
powerränkeissä viidentenä jne jne jne, mutta 3 peliä 8. siidiä perässä.
Minnesota voittaa isoin lukemin ja häviää tiukat pelit. Syitä tähän on spekuloitu toisaalla kp.comissa, mutta ylipäätään tuollainen epäsymmetrinen suorittaminen tekee joukkueiden voima-arvioinnista haastavaa. Keskimäärin parhaisiin ennusteisiin päästään keskimääräisen piste-eron avulla, mutta "luuseri-Minnesotien" mallintamiseksi pitäisi ehkä kuitenkin pyrkiä kompromissiin, jossa huomioidaan myös joukkueen voittoprosentti, joka ennemmin tai myöhemmin alkaa (kaikista sattumista huolimatta) kuvata joukkueen kykyä voittaa koripallo-otteluita.