Vs: Miesten PM-kisat, Sundsvall, Ruotsi 23/7-27/7 2011
PikkuMikko sanoi:
En ole noita maajoukkueen paikkaprässejä nähnyt mutta ajatuksena oikein mielenkiintoinen. Maajoukkeutasolla niiden purkamista ei taideta paljon harjoitella, joten yllätysmahdollisuus on olemassa. Toisaalta, hyviä, asiansa osaavia joukkueita vastaan prässit ovat aina hieman riskejä, sillä yleensä niistä seuraa 2-1 tai 3-2 ylivoimahyökkäys jonka kovat jätkää vie koriin.
Nykysäännöillä (8 sek / 24 sek) prässit pyrkivät enemmän sekoittamaan vastustajan rytmiä kuin että pyrittäisiin varsinaisiin riistoihin. Jos joukkue joutuu käyttämään esim 12-14 sek kellosta ennen kun saa miehet 5-5 hyökkäykseen, ei siinä jää hirveästi aikaa organisoida.
Prässillä voidaan saada vastustaja sekaisin, mutta tuskin toimii menestyksekkäästi pitkään käytettynä. Toisaalta, jossain EM-kisojen tapaisessa turnauksessa ei pelatakaan samoja joukkueita vastaan useita kertoja.
Nykyisessä koripallossa, missä nopeiden hyökkäysten osuus korinteossa on niin suuri on syytä olla puolustus (transition defense), jolla voidaan hidastaa vastustajan pallon ylös tuontia. Suomi on kokoko 2000 luvun puolustanut alunperin espanjalaisten suosimaa ns. varjopuolustusta, jossa isomies toimii pienemmän prässääjän varjona. Tarkoituksena on ohjata pallo oman puolustusalueen sivurajojen tuntumaan ja pyrkiä pitämään pallo siellä. Näin apupuolustus, joka tänäpäivänä jo pelaa todella mallikkaasti Suomella voi tukkia päätyrajan. Tarkoituksena ei ole riistää palloa vastustajan kädestä, vaan ohjata heidät virheeseen, mistä pallo on helppo poimia.
"Varjo puoloustuksesta" on todella helppo siirtyä 2-2-1 hidastavaan prässiin. Kun Dean Smith sen toi yliopistonsa kanssa julki 60 ja 70 luvulla oli se juuri se puolustus hänen monipuolisessa puolustusvalikoimassaan, jolla pyrittiin hidastamaan pallon ylös tuontia. Ei pakoitettu omaajoukkuetta prässeihin, vaan se oli vain selkeä jatkovaihe kun vastustaja alkoi liian uhkarohkeaksi. Suosituin träp paikka on puolenkentän hyökkäysnurkka tai sitten alanurkka, mistä palloa ei enää haluta ulos.
24 sekunnin kellosta ajanpelaaminen on toinen suuri tarkoitus. Saada vastusja seisahtumaan ja sitten uudestaan hosuvaan kuljetukseen, nouseman ilmaan ja yrittämään syöttää mahdollisesti vapalle pelaajalle. Puolustuksen on hyvä jo etukäteen harjoitella, mihin pallo yleensä halutaan siirtää.
1. mahdollisimman kauaksi
2. keskelle
3. taakse, jos se on mahdollista
4. purkaa träp muulla keinolla.
Suomi tuntui hidastavan prässin jälkeen siirtyvan ns. match up puolustukseen, missä jokainen ottaa lähimmän miehen. Voimakas painostus pysyy kuitenkin pallossa.
Tuomas Iisalo on keksikentän pysäyttäjänä ja painostajana todella hyvä. On hän sitä myös erikseen paljon ajatellut ja harjoitellut.
Shawn Huff on kuin luonnostaan erikoisen lahjakan hyökkäyksen lukija ja aavistaja ns. heikon puolen puolelta. Yhdessä
Kimmo Muurisen kanssa ehkä paras puolustuskaksikko. Tähän sisältyy myös valtava halu hakea hyökkäyspään ripareita ja tipata palloja sisälle. Tilanne mistä koko puolustaminen alkaa.
Hanno Möttölä on hidastunut, mutta lukee edelleen peliä hyvin puolustuksessa (neljän vuoden erityiskoulutus Utahissa).
Junnu lukee peliä myös puolustuksen kannalta hienosti.
Petsku on parantanut otteitaan puolustuksen kannalta oleellisesti ja
Teemu tapa peittää syöttökulmia on erittäin tarkaa.
Sasu on luonnostaan steppari ja prässääjä, eikä ole helposti pelattavissa ulos.
Heittäjät Virtanen ja Haanpää ovat paikallaan heikolla puolella, kun paine palloon on tarpeeksi vahva. Pete varsinkin on erittäin nopea lähtijä, vaikkei muuten ole juuri puolustaja=prässääjä. Haanpään sijoittautumiskyky on hieman Eurooppa kiertueella parantunut.
Antilla on tärkeä osuus levypallotilanteiden ensimmäisenä peittäjänä ja korinjälkeisten tilanteiden varjostajana. Unohtamata puolutusspesialistia
Vesa Mäkäläistä, jolla on lahja pelata vastustajan ensimmäinen askel pois ja liikkua juuri oikeaan suuntaan, kun vastustaja yrittää vaihtaa suuntaa.
Puolusta, samaan tapaa puolustaa on harjoiteltu ja harrastettu jo niin monta vuotta, että kyllä se kylmäpäisinkin pelaaja sen pikkuhiljaa oppii, Henkan, defense Pekan ja aina iloisen Toikan kanssa ja jos ei opi joutuu Hannon kouluun tai ei mahdu joukkueeseen.
Pelaaja voi tehdä 20 pistettä, mut jos hän antaa kohdaltaan 25 pistettä, on hänen arvonsa joukkueelle -5. :-[
EDIT: niin kyllä joka joukkue harjoittelee prässien purun osana hyökkäykseen lähtöön. Se alkaa pelaajien roolituksesta.