Kun nyt Argentiina rouhi itsensä noin vakuuttavasti fiinaaliin, tuli mieleen, että pitäisi ehkä lopulta ottaa selvää, mikä jengi se oikein on. Ja kun nyt tuli selvitettyä, niin jaan mielelläni tsekkailun tulokset muillekin Argentiinan jengin suhteen ignoranteille sunnuntain finaalia varten.
Argentiinahan on perinteisesti ollut aina yksi isoja korismaita ja kaikki kv-korista seuranneet varmaan muistaa sellaiset pelaajat kuin Carlos Delfino, Pablo Prigioni, Andrés Nocioni, Emanuel Ginóbili tai Luis Scola. Näistä vain Scola pelaa edelleen – tosin nykyinen seura on kiinalainen Shanghai Sharks. Uusista kyvyistä satunnainen eurokorisseuraaja on varmaan kuullut Real Madridissa jyräävästä Facundo Campazzosta, mutta noihin kahteen ainakin mun tietoni Argentiinan joukkueesta vähän ovat jääneet. No, Laprovittolan ja Deckin nimet on tuttuja, mutta paljoa nimeä enempää en näistä kavereista tiennyt.
Eli mikä jengi on nyt pessyt sekä Ranskan että Serbian saavuttaakseen finaalipaikan?
Luis Scola ei varmaan esittelyjä kaipaa, mutta muistutetaan nyt, että mies pelasi ensin yhden uran (10v.) Espanjan pääsarjaa / Euroliigaa kaikin mahdollisin saavutuksin Saski Baskoniassa (Tau Ceramica) ja sitten toisen 10v. uran NBA:ssa. Vanhoilla päivillään on pelannut nyt kaksi vuotta
Kiinassa – ja setä tosiaan jaksaa heilua. Ikää herralla on siis 39v.
Facundo Campazzokaan ei ole enää mikään teini vaan 28-vuotias koripalloilija parhaassa iässään. Campazzo siirtyi
Real Madridiin 23-vuotiaana nuorena lupauksena vuonna 2014, mutta lainattiin ensimmäisen kauden jälkeen kahdeksi kaudeksi Murciaan. Toissa kaudella Campazzo palasi Madridiin ja nousi samantien Realin eturiviin, viime kaudella Campazzo olikin sitten jo tähtipelaaja.
Näiden kahden varaan on varmaankin ollut helppo rakentaa: iso mies joka on nähnyt ja kokenut kaiken sekä nuorempi takamies joka on uransa huipulla huippusarjassa. Mutta ketä nämä muut Argentiinan luottopelaajat on? Ei kai sitä nyt ihan millä tahansa työmiesjengillä mennä näin pitkälle?
Nuoresta iästään huolimatta kolminkertainen Argentiinan mestari ja FIBA:n Americas Leaguen finaalin mvp, 23-vuotias
Gabriel Deck (F), siirtyi Campazzon seurakaveriksi
Real Madridiin viime kaudeksi ja pelasi noin vartin peliä kohden kohtuu maltillisilla tilastoilla. Nyt 24-vuotias kaveri jatkanee Realissa myös ensi kaudella (sopimus oli kolmevuotinen, mies löytyy joukkueen alustavasta rosterista ja nää kisat tuskin heikensi valmennusjohdon kuvaa hänen kyvyistään). Kenties jopa break-out vuosi edessä?
Tänä kesänä
Real Madrid nappasi riveihinsä sitten myös Argentiinan toisen pelintekijän,
Nico Laprovittolan (29v.). Kokeneen pelimiehen uraan mahtuu melkoinen määrä seuroja ja eritoten Etelä-Amerikan jäätyä taakse useampia seuravaihtoja kesken kauden (käytännössä aina tammikuussa). Vaikea sanoa kertooko jostakin. Nuorena miehenä Laprovittola siis pelasi Argentiinassa ja Brasiliassa ja muutti muualle ”vasta” 25-vuotiaana. Tuon jälkeen ura on mennyt seuraavasti: 2015-16 Lietuvos Rytas & Estudiantes, 2016-17 San Antonio Spurs & Saski Baskonia, 2017-18 Zenit (St. Peterburg) & Joventut Badalona, 2018-19 Joventut Badalona.
Olisi helppo kuvitella, että nuo jatkuvat seuravaihdot ovat olleet osa nuoren lahjakkaan miehen sopeutumisvaikeuksia ja tällöin kokonainen 1½ vuotta Badalonassa voisi olla merkki tasaantumisesta – eli nappasiko Madrid siis kaverin juuri silloin kun tämä oli puhkeamassa kukkaan? Ainakin esitykset näissä MM-kisoissa on olleet erinomaisia.
Kolmanneksi eniten minuutteja (Scolan ja Campazzon jälkeen) pelaava argentiinalaispelaaja on ollut
Baskonian 26-vuotias laituri
Patricio Garino. Pyörittyään NCAA:n jälkeen 1½ vuotta NBA ja G-liiga ympyröissä Garino siirtyi syksyllä 2017 Baskoniaan kolmivuotisella sopimuksella. Baskijengissä peliaikaa on tullut vartin verran peliä kohden niin Euroliigassa kuin ACB:ssäkin.
24-vuotias takamies
Luca Vildoza on saanut pelata kisoissa vain reilun vartin peliä kohden, mutta on sinä aikana kyllä näyttänyt osaamistaan. Seurarintamalla Vildozalla menee erinomaisesti: mies teki juuri neljän vuoden jatkosopimuksen
Baskonian kanssa, jossa pelasi viime kaudella 21 minuuttia peliä kohden ja rooli on ollut koko ajan kasvamaan päin.
Myös 26-vuotias takamies
Nicolas Brussino pelaa ensi kaudella Espanjan ACB-liigaa (sekä Champions Liigaa)
Zaragozan joukkueessa. Tätä on edeltänyt 1½ kautta Gran Canarian riveissä sekä kaksi vuotta NBA / G-liiga pelejä.
Last but not least, Argentiinan toinen iso mies,
Marcos Delía, on kerännyt kannuksensa Espanjan ACB-liigassa – mutta toisin kuin joukkuekaverinsa, Delía sirtyi ensi kaudeksi pois Euroopasta Meksikon mestarijoukkue
Fuerza Regia de Monterreyn riveihin. 27-vuotias, 211 senttinen Delía ehti pelata Espanjassa 2½ vuotta Murciassa ja ½ vuotta Joventut Badalonassa.
Argentiinan jengin tukipilarit siis pelaavat, Scolaa lukuunottamatta, Espanjan ACB-sarjaa – ja useimmat myös Euroliigaa huippujengeissä (Real Madrid & Saski Baskonia). Valtaosa pelaajista on myös ns. parhaassa iässään ja pelaavat vähintäänkin kohtuullisia minuutteja kovissa seurajoukkueissaan. Usealla on vieläpä kirkkaan näköinen tulevaisuus. Lisätään tähän ilmeisen hyvä valmennus ja hyvä kannustus: Scola on tietty kiinalaisyleisön suosikki kun pelaa siellä, mutta argentiinalaiskannattajatkin erottuvat edukseen laulamalla läpi matsien.
Että enpä enää ihmettele, miksi tää jengi menee voitosta voittoon. Argentiinan alkuturnaus oli toki kenties hiukan helpompi kuin monen muun jengin, mutta kyllä Serbian ja Ranskan kaataminen pudotuspeleissä - ja ihan rehellisesti näiden kahden huippujoukkueen "huonoksi tekeminen" - kertoo kovasta asenteesta, osaamisesta ja valmennuksesta.
Että ei vain espanjankielinen, vaan vähän niin kuin ACB-liiga -finaali tiedossa...