Tutkiskelin hieman peliaikatilastoja näiden eri sarjoissa liikkuvien pelaajien osalta. SM-sarjan ja divarin välillä on liikkunut kauden mittaan 23 pelaajaa. Näistä muutamalla on pelattuna myös WU19-pelejä, parilla jopa WU17-pelejä.
Karkeasti ottaen nämä pelaajat voi jakaa muutamaan kategoriaan:
A. Divaripelaajat, jotka käyvät täydentämässä SM-rostereita.
-Honka: Katajavuori, Simola, Kurunsaari
-EBT: Ceker, Niinikoski
-Catz: Behm
B. Liigan vaihtopelaajat, jotka käyvät hakemassa isompaa roolia divarissa.
-Honka: Hyttinen, Markkanen, Paltemaa
-EBT: Salaterä
-HBA/Capitals: Uusimäki, Mekkonen
-Kouvot/Capitals: Blomfelt
-Catz: Tulkki, Muhonen, Kihlström
C. Liigan avausviisikkopelaajat
-Honka: Ailus, Sandvik
-Catz/Nokia: Timo
-EBT: Tuomisto, Hämäläinen
-HBA/HNMKY: Ollilainen
-Catz: Kosonen
A:n pelaajat hyötyvät saamalla kokemusta kovemmista peleistä, ja seurat saavat täyden rosterin SM-peleihin. Kukaan tuskin kärsii.
B:n pelaajat pääsevät kokeilemaan pallollisempaa roolia ja saavat yleensäkin ottaen pelikokemusta. Nämä pelaajat eivät useinkaan keikauta divaripeleissä voimasuhteita aivan uusiksi, vaikka nostavatkin pelien tasoa.
Mutta C onkin vähän monimutkaisempi ryhmä. Isot minuutit ja myös paljon pallon kanssa liigassa pelaava tuskin tarvitsee kehityksensä kannalta divariminuutteja. Spekulointia tapauskohtaisesti:
-Tuomisto ja Ollilainen pelasivat divarissa muutaman peli alkukaudesta. Olisiko liigassa rooli ollutkin yllättäen niin iso, että divari jäänyt tarpeettomaksi?
-Kosonen kävi divarissa pelaamassa ensi kauden sarjapaikan joukkueelle.
-Timo kai opiskelee ja treenaa viikot Nokialla, pelaa sitten mukana kun aikatauluun sopii.
-Ailus, Sandvik, Hämäläinen: vaikea nähdä muuta syytä kuin että seura hakee voittoja divarissa, syystä tai toisesta.
Keskustelussa on tuotu mielestäni erittäin hyvin esiin sekä rinnakkaislisenssien hyötyjä että haittoja monelta kannalta. Joka tapauksessa jo keskustelun käyminen osoittaa, ettei vallitseva tilanne ole optimaalinen.
Minkälaiset muutokset rinnakkaislisenssien käytössä sitten voisivat parantaa tilannetta?
-Takaraja. Tällainen on aiemmin ollutkin, ja esim. helmikuun loppu rajana estäisi liikenteen ainakin pudotuspeleihin, haittaamatta kuitenkaan kokoonpanojen saamista täyteen suurimmassa osassa runkosarjaa.
-Karanteeni. Esim. viikko tai 10 päivää väliä ennen toisessa sarjassa pelaamista, joko toiseen suuntaan (varmaankin SM-pelin jälkeen) tai molempiin suuntiin. Näitäkin on joskus käytetty.
-Ikärajan tiputtaminen. Jos tällä kaudella ikäraja olisi ollut 22 eikä 24, olisi se vaikuttanut neljään pelaajaan. Näistä kaksi kuuluu C-kategoriaan (Timo, Hämäläinen), yksi A:han (Behm) ja yksi B:hen (Salaterä).
-Määrän rajoittaminen, joko pelikohtaisesti tai koko kaudelle. Entä jos divarijengi voisi käyttää vain kahta liigapelaajaa per peli?
Ratkaisu voisi olla jotakin tällaista: Ikäraja 22; divarijoukkueessa saa pelata kerralla korkeintaan kaksi rinnakkaislisenssipelaajaa; maaliskuun alusta eteenpäin liike sallittua vain divari => SM-sarja.
Mielestäni junnusarjojen, WU19/17, pelioikeuksien ei tarvitse olla millään lailla sidoksissa naisten sarjoihin. Sopivan ikäiset pelatkoon siellä, jos aikatauluihin sopii. Ne ovat kilpasarjoja, joissa selvitetään ikäluokkien parhaat joukkueet.